Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2008 15:45 - Разгромът на Доган
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 5506 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2013 16:37


В годините на така наречения преход постоянно се шумеше  около неизменния "балансьор" и "фактор" -"гаранта за етническия мир"- лидера на ДПС -  Ахмед  Доган. Подкупни и нискочели журналисти,  неизменни медийни мажорети  и мажоретки  "пееха"  оди на възхвала,  и възвеличаваха  "необикновените  дарования" на  иначе  досадно посредственото дръндарско цигане. Няма да се спирам на факта, че зад успешната политико-икономическа кариера на Доган стои комунистическата репресивна служба-филиал на съветско/руската КГБ, защото сега не е от конкретен интерес.
Напоследък,  обаче, приятния шум около Доган започна да прераства в застрашителен грохот, а сред неговите интонации дори се  откроиха  и изстрели. Верни Доганови центуриони бяха уволнени от армията му, а придворните му ибрикчий започнаха осезаемо да се отдалечават от него. Самият "сокол" не дава признаци на политически живот и старателно се е укрил някъде из кьошетата на крепостта си (прословутите сарай), а валяка на провала му, управляван от  широка коалиция и  старателно командван от военачалници,  с европейски перуки, е вече пред портите на конака му.
Този отрицателен за Доган резултат е следствие на постоянните му тактически грешки при форпостовете и огневата линия на дирижирания български преход. Разбира се, казанато до тук се отнася и за всички останали "бойни" единици  на политическите ни "каталунски полета", но поради емблематичността си Доган е най-симптоматичната  и показателна фигура -участник  в родната ни баталия. За да се  диагностицира   Догановата погрешна  тактика, довела  до стратегическото му поражение, ще се  опра на Класикът на политико-военното изкуство-Николо Макиавели. Другата причина да избера Макиавели за  помощник,  в този непретенциозен и скоромен анализ  е, че Доган неколкратно беше наричан "едноличен и несменяем лидер" и дори "султан", а ДПС беше възприемано като държава в държавата. Затова нека погледнем през призмата на Ренесансовия ум,  извел своята управленска философия и заключения  от историята, и поведението на древни князе, и владетели.
Ето и Догановите тактически грешки:
1.Макиавели споделя на Княза , че "Най-лошото, което може да очаква от народа е да бъде враждебно настроен и  изоставен от него. От големците може да се очаква не само да го изоставят , но и да действат против него. Те са по-предпазливи и хитри , и винаги успяват  да се спасят на време, стремейки се да  спечелят благоволението  на тези, които смятат за утрешен победител."
Ако се погледне фигурата на Доган, през тази констатация-съвет, то няма как да не се забележи , че "сокола"  инкасира отрицателна точка (тактическа грешка).
Факт е, че българите, в огромната си част, са отрицателно настроени към дръндарския философ, а враждебното говорене,  в последната година, ескалира неудържимо и неимоверно. Що се отнася до поданиците от  "султаната ДПС", то и там се наблюдават ясно отчетливи  отрицателни настроения към "Владетеля им ". Ропота на Догановата рая(на част от нея) се изрази на местните избори през 2007г., давайки гласовете си на  спахий-отцепници като Мехмед Дикме, а критични гласове се чуха и от  самите редици  на местни структури на ДПС. Стари Доганови кочияши не пропуснаха сгодния момент да "открият" и те огън  по бившия си повелител. Явиха се неизвестни до сега  кърджалий, бивши приближени на "султана", които до сега са пълнили хазната му с пари, заявявайки, че краят му е близо. Верен ковчежник  се застреля в самата Доганова крепост, а се носят и слухове, че настанения на "дивана" на висшето ръководство на ДПС-Йордан Цонев (известен като данчо ментата, наричан и "истеричната госпожа с френски маникюр") е в конфликтно отношение със "султана" си. Дали "обичта" на  намаляващата Доганова рая ще е достатъчна за да оцелее "султана им", срещу нарастващата омраза и врагове. Колко депесарски "принцове " ще последват  примера на Дикме, Октай, Емин и  т.н., и ще дезертират от Догановата войска? А от хълмовете вече се чуват и прострелващите залпове на тежката европейска артилерия. Предните отряди на  европейските "рицари на плаща и кинжала"  взеха методично  да разкриват и прекъсват  финансовите потоци към Догановата хазна. Американските флибустиери гледат на Сокола със свъсени вежди, но пък неутралитета им е въоръжен, а и очевидно се изнервят на анкарските тиловаци.

Втора тактическа грешка:
Тя произтича от начина, по който Доган прави своите съюзи (коалиции) и  подбора на съюзниците (коалиционните партьори).
Макиавели, вземайки  аргументи от историята, давайки пример с  Клаисиците на блестящите военно-политически ходове-римляните, съветва Княза  да "не се съюзява със силните, а да подкрепя по - слабите, като същевременно не им позволява да станат силни и така, когато слабите надвият силния, то те на свой ред ще станат плячка на подкрепящият ги".
Доган се съюзи с най-силно представилата се на избори 2005г. партия, а именно БСП  и  заелата второ парламентарно място-НДСВ. По този начин ДПС се оказа най-малкия съюзник, но и с най-големи апетити, предизвика вътрешни недоволства в  редиците на двамата по-силни партньори, като вътрешното напрежение започна да  "избива" във висшето ръководство и на НДСВ, и на БСП. Последица на всичко това бе , че двете по-големи партии взеха да недовослтват от ДПС, започнаха неприкрити ритници по кокалчетата и  засаден огън по  верни на "Сокола" хора. Догановци изпаднаха във видима изолация , а желанието за разправа  с  дръндарския султанат нараства.
2005 г.  и следизборната ситуация не бяха добри за ДПС , а още по-малко за участие в управлението на страната, и особено , след коалиционнто управление с НДСВ. Ако Доган беше мъдър и истински философ,  щеше да  се отдаде на почивка и реорганизация на редиците, изкарвайки един незабележим  4 годишен мандат  в НС, изчаквайки  парламентарни избори - 2009г. Дръндареца (като философ) би трябвало да знае, че "сила, която не се надява на себе си, а на друга сила, е обречена на гибел". Е, Той се надяваше на силите на БСП и НДСВ,  и закономерно е в позиция на губещ , а силите му не са достатъчни за да се справи с  нарастващия брой врагове, а философската мъдрост учи, че "когато една сила се сблъска с по-голяма сила, неможейки да я унищожи, унищожава сама себе си". Кое накара Доган да се съюзи с по-силните от него, в безнадежната ситуация на задълбочаваща се политическа криза и изчерпан модел на управление? Безизходица? Едва ли. По-скоро алчност (една от съществените причини). Да, Доган се оказа освен глупав и недалновиден , но и алчен, и порочен "султан" , което  е ...

Треатата тактическа грешка.
Макиавели съветва Владетелят да се пази от "позора на пороците, които биха го лишили от властта". Доган не само не се пази от тях, но ги и засилва. Всички помним порочните му връзки с девойки, безмерната му циничност, която се прояви в желанието му  дори за..."летяща чиния" (яхтите вече не са  достатъчни, а имотите и "спа"-центровете са вече дреболия за особата му). Порочната личност на дръндареца показа своята слабост в неуравновесения тон на дадените напоследък интервюта. В тях противоречието и объркаността, неприкритата нервност и вулгарност, бяха закономерност. Дали това всъщност не ни показва, че "султанът" е абсолютно неспособен да води армията си в истинска война? Пороците водят личността към разпад и гибел, но те имат и свойството да предизвикват омраза, и презрение  към проявяващия ги и особено, когато той е политик. В заключение на тази своя препоръка Макиавели  казва , че "Мнозина князе  са загубили властта  си, като са мислили повече за наслади ..."

Четвърта тактическа грешка.
"Не може да се  разчита на приятели, които се печелят с пари, а не с величието и благородството на духа" . Доган се  обгради с купени  "приятели",  без да си даде сметка и отговор как се наричат тези, които се продават за пари. Същества като Йордан Цонев,  Христо Бисеров, Росен Владимиров и т.н., предизвикващи погнуса във всеки нормален човек. В своята политическа кариера, те са предавали своите  Лидери и ще предадат, и дръндареца. Доган бе свидетел как Цонев и Бисеров изоставиха  Костов, но не си взе поука от това, явно това не е било от значение за уж философския му ум. Сега той е наред  да бъде изоставен от скъпоплатените си политически държанки.

Всички тези тактически грешки доведоха Доган  до стратегическа катастрофа, която в момента се осъществява пред очите ни, и която ще го превърне в политически труп, на бойното поле на "прехода" ни. Истински мъдрият Владетел , военачалник и политик-философ, умее да предвижда  бедите от далеч и да се справя с тях , но оставили ги да се доближат до него, с нищо не може да ги преодолее. Затова не е истински мъдър този владетел, който забелязва злините едва, когато излязат на бял свят. Но... на малцина е предопределено да предвиждат.

Е, Доган се оказа слаб тактик и стратег, неможещ  да предвиди последиците на политическите си ходове, порочен и слаб човек, с огромни апетити, несъразмерни на способностите му. Осланящ се на подкупните и нискочели журналисти, които го възхваляват лъжовно. А ние нека изгледаме безславния край на един дребен шмекер.

Приятно гледане и на финала не забравяйте безмилостно  да насочите  палеца си надолу, защото милост за слабите, но надути гладиатори, не може да има, а още по-малко за  некадърните Князе.



Тагове:   Доган,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Думи на Костов за Доган
22.12.2008 19:42
Вижте в изключително тежко положение е самият Ахмед Доган, според мен. От това, което виждам и това, което анализирам като поведение, този човек има тежка депресия, очевидно. Той не смее да се появи никъде, той не може да влезе обратно в обществената дискусия, опита се по някакъв странен начин с някакви интервюта да компенсира скандалното си отсъствие от места, от които той не можеше да отсъства. Според мен Доган е в много тежка политическа криза. Той е в безизходица. Доган разбира следното просто нещо, според мен на това се дължи неговата безизходица и неговото отчаяние. Доган го сочат с пръст от Брюксел – казват политическа намеса и казват министерствата, и просто трябва наистина да не можеш да четеш, не европейския код да четеш, въобще да не можеш да четеш, за да не се сетиш, че става въпрос за ДПС. Той е визиран като препятствие, корумпиращо и некомпетентно. Там има десетки доклади срещу неговите министри. Има оплакване от могъщи фирми, които са се сблъскали с корупцията на ДПС, с изнудването, с рекета от страна на министрите за техните проекти, това се е събрало до такава степен, че Доган усеща, че е поставен като препятствие от страна на Брюксел за България. Той го чувства това както и да го крият с думи, както и да се украсяват с някакви заслуги. Това е, което го кара да си мисли следното: „Аз не мога да продължа така”. И той се опита да намери друго предложение. Той даде някаква такава команда: „Ние няма да злоупотребяваме – аз я превеждам политически, за да е съвсем ясно, той го казва с други думи – „Няма да злоупотребяваме с европейските пари, защото тях много ги пазят, ние трябва да усвояваме средствата от бюджета”. Буквално такава команда даде. Това е опит да се изплъзне на контрола, но той не разбира, че контролът на ОЛАФ, той го разбира или поне подозира, че е така, контролът външния върху тия неща, неминуемо ще стигне пак до тия далавери.



цитирай
2. antonov - Абе Вие у ред ли сте?
24.01.2009 16:18
Всички тия лафове дето ги пишете нищо не чинят!!!
Доган в момента "купува територии",той много добре
знае,че все някога ще падне но в мемента създава
бизнес империя в сравнение с която ТИМ-аджиите
ще изглеждат като бедни сирачета.
И се лови все с яко печелевши дейности/бутилиране на чешмена вода и продаването и като минерална/.В нашия край
негови талибани изкупуват цели села на бесценица
цитирай
3. nkf - Антонов, прав си, че доган създава ...
26.01.2009 09:01
Антонов, прав си , че доган създава нещо като бизнес-империя,но...
Нека не забравяме , че бяхме свидетели и на други личности,които градяха бизнес-империи,и които изглеждаха непоклатими.Но никой от тях не се оказа вечен,а напротив-бързо залязаха ,а империйте им се разпаднаха.
Продължавам да твърдя,че доган е "бита карта" и той става неудобен за сили, пред които той е прашинка.
цитирай
4. анонимен - Родозащитникъ
26.01.2009 14:43
Агент Сава със сигурност е бита карта, съгласен съм. Гледам някой е цитирал по-горе думи на Костов. Ето пък какво пише Юрген Рот:

"След като Доган подкрепи правителството на Филип Димитров (ноември 1991 г. - декември 1992 г.), той го остави да падне, защото по мнението му водело неизгодна за неговите избиратели аграрна политика. След това задържа на власт подкрепяното от БСП правителство на Беров от 1992 до 1994 г., а после - до неговия злополучен край през 1997 г. - правителство на БСП. Само при управлението на СДС начело с Иван Костов той нямаше думата."
цитирай
5. nkf - Да, по времето на Костов Доган и ДПС ...
27.01.2009 22:46
Да, по времето на Костов Доган и ДПС бяха натикани в ъгъла на политическия процес ,спор по този въпрос няма.Всъщност той бе първият който осъзна какво представлява ДПС и Доган.
Интересното е , че Костов е напълно възможно да надживее политически Доган ,а ДСБ (разбира се само в сътрудничество със СДС) да бъдат фактор в съставянето на новия кабинет след парламентарните избори през идващото лято.
цитирай
6. анонимен - Родозащитникъ
28.01.2009 10:00
Аз не съм такъв оптимист, но дано това стане, защото алтернативата ГЕРБ и БСП - управляващи и ДПС и АТАКА - "опозиция" е повече от убийствена за България.
цитирай
7. nkf - Без съмнение "герб" ще ...
29.01.2009 12:27
Без съмнение "герб" ще имат мнозинство.Въпреки , че за мен "герб" са най-лошата част от псевдопрехода, то няма начин да подминем тази фаза,която явно е финална.Въпросът е този финален етап да бъде "омекотен" и катастрофата на сегашния политически модел и "елит" да не са така остри.Според мен точно такива ще са,ако "герб" останата с бсп или "атака".Затова участието на СДС И ДСБ в едно ново управление е важно.А и ще има корекции на грешната политика спрямо русия.
цитирай
8. sparhawk - Интересно мнение
04.02.2009 14:04
какво мислите за теорията, че Доган вече е фиктивна фигура в партията си, обединяваща само електората от български турци и българомохамедани? Навремето в-к "Седем" лансира теория, че фактическия лидер на ДПС е Йордан Цонев.
цитирай
9. nkf - Мисля, че ДПС е в поцес на завихрящи ...
04.02.2009 19:53
Мисля ,че ДПС е в поцес на завихрящи се центробежни сили ,които са породени от различни фактори (неизбежно).От друга страна тази партия е под очевидно наблюдение от страна на ЕС и на САЩ ,общественото недоволство непрекъснато расте и дори отрицателната реторика към ДПС стана нещо нормално.Доган започва да става неудобен, дори на тези кръгове от бившата БКП,които го създадоха и чито интереси той обслужваше.Що се отнася до женствения Цонев по-известен като Данчо Ментата, то не смятам , че точно той е истинският лидер на ДПС.Тази теза има слаби места,защото на първо място Цонев няма необходимите качества за да бъде лидер.Все пак той си е един обикновен ченчаджия, пицар и крупие,истеричната му същност го прави нестабилен и смехотворен.
За да бъде лидер, макар и в сянка, то трябва да има достатъчен брой хора и то от висшите кръгове на ДПС,които да го припознават като такъв.Признаци за такова положение обаче няма.
Доган е политически труп,въпреки , че ще бъде и в следващия Парламент.През следващия мандат, според мен, ще започне видимия разпад на този порочен псевдопреход и политическата смърт на този псевдоелит.Мисля , че важното и същественото , както и истинската промяна ще настъпват през следващите 2-3 години.
цитирай
10. ivoki - Прекрасна дисекция е този пост !!! ...
19.01.2013 14:39
Прекрасна дисекция е този пост !!! Браво.
цитирай
11. nkf - Прекрасна дисекция е този пост !!! ...
19.01.2013 16:15
ivoki написа:
Прекрасна дисекция е този пост !!! Браво.

Благодаря. Продължавам да твърдя, че "пернатия" вече е на края на иналната си "права".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523937
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031