Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 03:37 - Великите антикомунисти-Анте Павелич
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 7823 Коментари: 6 Гласове:
2



image   Своеобразен връх на антикомунистическата борба се достига в една близка и приятелски настроена към България страна-Независимата Хърватска Държава, ръководена от големия приятел на Българския народ и защитник на угнетените от сръбския окупатор македонски Българи

       imageД-р Анте Павелич е роден на 14.07 през 1889 г. в Босна ,в хърватско католическо семейство,завършва право и практикува адвокатска професия.Павелич е  със силно изострено хърватско национално чувство и е силно ангажиран в отстояването на хърватската автономия в рамките на сърбо-хърватско-словенското кралство(СХС).Асимилаторския шовинизъм, разрастващата се като раково образувание сръбска пропаганда и проникване в несръбски земи (разбира се под благовидната маска на югославянството) кара най-ощетените народи в СХС ,а именно българите от окупираното  Повардарие и Хърватите да работят в тясно сътрудничество.През 1927 г. в Скопие се провежда голям съдебен процес срещу "Македонска младежка тайна революционна организация"
image](ММТРО), която отстоява българщината срещу сръбската политика на дебългаризация.Защитата на на двадесетте български студенти е поета от загребския адвокат Анте Павелич.През 1929 г. "Македонския комитет" кани Павелич в София , където той е посрещнат от над 20.000 (двадесет хиляди) души  с неподправена тържественост и емоция.Политическите събития в Югославия ,сръбския дикаторски режим установен от крал Александър и  масовия терор, карат Павелич да емигрира и първоначално се установява във Виена ,а по-късно и в Италия.Сред хърватската емиграция и във Виена и в Италия, Павелич започва вече да работи не просто за автономия на Хърватия в състава на СХС , но за независима хърватска държава.Заедно със сподвижниците си Той създава и оглавява организацията на хърватските националисти "Усташа"(Въстаник).Първоначално организацията едва надхвърля хиляда души , но въпреки това тя си има собствена униформа                                            imageи е типична паравоенна групировка, първообраз на по-късно създадената хърватска войска.Усташите създават тренировъчен лагер в Унгария  в чифлика "Янка Пуста" специално закупен за целта от Густав Перчец (помощник на Павелич).Годината на  създаването на "Усташа" е 1929.
http://www.youtube.com/watch?v=CmnDihJchBk&feature=related
Усташите си сътрудничат с организацията на македонските Българи ВМРО и заедно на 9 октомври 1934 г.организират атентата срещу отявления българофоб, кралят на СХС, Александър.Героят убил сръбското чудовище е македонският Българин Владо Черноземски image                  На 29 март 1941 г. се провежда първата официална среща между  Анте Павелич и Бенито Мусолини. И двамата са наясно,че в геополитическата стратегия на Немския Райх няма място за антантовския франкенщайн наречен югославия.Хитлер е твърдо решен да заличи тази държава и да възстанови предверсайското състояние на Балканите , но на базата на националния принцип.От друга страна Мусолини има претенции към части от адриатическото крайбрежие  на Далмация.Това е и цената на италианската подкрепа  за Павелич и усташите.След постигнатите споразумения на усташите са предоставени оръжие ,муниции и продоволствие ,чакайки немското нахлуване в югославия.
                    На 06.04.1941 г. Железният юмрук на Вермахта http://www.youtube.com/watch?v=87y1dH2TzhY&feature=related се стоварва върху уродливия мутант югославия.За няколко дена  Белград е превзет от  немската армия (столицата на югославия е овладяна от един  парашутен  полк :) ).
                    Предните германски части достигат загреб на 10.04.1041 г. в този момент Славко Кватерник-приближен на Павелич -и видна фигура в усташкото движение,прочита обръщение към хърватския народ и обявява създаването на Независимата Хърватска Държава image с Поглавник Анте Павелич.
                    На 11.04.1941 г. Анте Павелич и усташите тръгват от Италия  за Хърватия.В Карловац се състоят срещи между италианския представител Анфузо, немският  дипломат Васенмайер и усташката група.Павелич е официално признат от немска и италианска страна за легитимен държавен ръководител на Хърватия.
                    От 15.04.1941 г. Павелич официално поема властта в Загреб,подписвайки и декрет за създаването на първото  хърватско правителство, в което той заема постовете премиер-министър и министър на външните работи.Славко Кватернак поема министерството на войната и става заместник на "Поглавника".
                    Официалното име на новосъздадената хърватска държава е "Кралство Хърватия".При първата си официална среща  с италианския крал Виктор Емануил III Павелич предлага "Короната на Крал Звонимир" на Савойската династия в лицето на Принц Сполето.Въпреки,че Павелич желае възстановената хърватска държава да продължи суверенната си монархическа традиция,то акта на поканата за заемане на хърватския трон остава без никакви юридически и фактически последици.Сполето така и не е коронясан.Така до края на съществуването си името остава Независима Хърватска Държава.
                   Веднага след разпада на югославия,обявявайки се за независима държава, Хърватия веднага,още на 10.04.1941г., бива призната от Унгария.По този начин се узаконява разпада на федералната държава и Унгария може да възстанови суверенитета си върху територии отнети й по силата на Трианонския договор, и предадени на югославия.
                  На 15.04.1941 г. Хърватия е призната едновременно  от Германия ,Италия и Словакия.На 21.04.1941 г. България,Дания,Финландия,Испания,Япония,Тайланд,Китай,Бирма,,Филипините,Свободна Индия.Загреб установява търговски връзки с с правителството на маршал Петен и Пиер Лавал във Франция;  Шфейцарската конфедерация и дипломатически отношения със Светия Престол.
                                               ИДЕОЛОГИЯ НА УСТАШИТЕ                
                  В идеологическо отношение усташите не са нито фашисти, нито национал-социалисти.Може би единствената прилика с тези две идеологии е фигурата и личността на водача (Поглавника).
Усташкото движение се обляга на традиционния хърватски национализъм;силна подкрепа от страна на католическата църква.Църквата приема усташкото движение  и Павелич като олицетворение на  хърватската държавност.
В икономическо отношение Хърватия е както селскостопанска държава, така и с относително развита индустрия.Усташите насърчават частната собственост, гарантират я и по начало изобщо не се месят в икономиката.Независима Хърватия икономически се обвързва почти изцяло с Италия и Германия.
                   Още в самото начало на установяване на самостоятелната си власт усташите започват  радикална и яростна  борба с комунистическите елементи и идеология.Поради историческите особености в отношенията със сърбите и сърбия  усташката власт има и подчертано антисръбска линия на политическо поведение.
                   Усташите въвеждат  наредби -закони за "Защита честта на хърватския народ".Хърватите-католици са опредлени за "цвета на хърватската нация и на хърватската държава" и са нейни пълноправни граждани,ползващи се с всички права и задължения според законите на НХД.Всеки един хърватин, който не спазва стриктно законодателството губи гражданските си права  и се третират като "вътрешни врагове".               
                   Усташите водят  политика на културна и религиозна асимилация спрямо мюсюлманите от Босна, които са с хърватски произход.Хърватите-мюсюлмани се определят в отделна категория наречена "етнически хървати "(за разлика от националните , които са католици).Първоначално мюсюлманите се ползват с широка  автономия, но същевременно са подложени на активната мисионерско-кръстителска дейност на католическа църква.От попадналата в границите на НХД мюсюлманска общност се набират и паравоенни и полицейски части за борба с партизаните и сръбските четници в Босна и Херцеговина.
                    Независимата хърватска държава не признава абсолютно никакви национални малцинства.На циганите,сърбите и евреите, както и на хомосексуалистите  е забранено да участват в политическия живот.На циганите е забранено да скитат и са изолирани в лагери  и затвори,същата съдба споделят и хомосексуалистите.Въпреки рестрективните мерки  въведени от Усташите  не може да се говори в никакъв случай за целенасочен и идеологически мотивиран геноцид.Според обективни проучвания  в местата за изолация (включително и лагера Ясеновац) са умрели-главно от болести-  около 50-60.000 души.
                   Още със  създаването си  хърватската държава е изправена пред сериозен етнически проблем.
Поради отстъпването на част от Далмация в полза на Италия Хърватия е компенсирана с територии, който са с разнороден етнически състав, където или хърватите-католици са малцинство  или почти няма хърватско население.Територии , в които хърватите са мнозинство , като Междумурие,Прекомурие и Истра остават  извън пределите на Хърватия.Предадени са етнически смесени и напълно разнородни територии, които никога не успяват да станата част от държавта.Така в пределите на Усташката държава  хърватите-католици са около половината от п населението (около 45-50 %), мюсюлманите са 12-15%,сърби и черногорци- 10-12% с по няколко процента са представени: немци, цигани, евреи,унгарци,словаци,русини,словенци и италианци.В известен смисъл свободна Хърватия пресъздава етнически шарената  югославия.
                    В независимата хърватска държава  политическите партии са забранени, като единствената политическа организация е "Усташа".В Сабора (парламента) продължават да заседават депутатите от бившите партии на "Хърватската селска партия", "Хърватска партия на правото".В парламента заседават и представители на усташкото движение , както и депутати представляващи немците ,унгарците и италианците.Характерното за "Сабора" е че има само представителни функции, но не и законодателни.Законодателството е съсредоточено изцяло в ръцете на Певелич и на правителството.В усташкият парламент заседават  217 депутати.
                    Немога да не отбележа с няколко думи и българо-хърватските отношения в периода 1941-1945 г., докато съществува НХД.Двете държави са естествени геополитически и идеологически съюзници за района на Балканите.В междудържавните отношения София-Загреб е възприета външнополитическа позиция изразяваща се в :" Слба и изолирана сърбия-силни и влиятелни България и Хърватия". 
                    В края на 1941 г. хърватският външен министър Младен Лоркович,посещавайки София постига договореност  за "постоянни консултации и обмяна на оценки и информация по отношение на сърбия"“Лоркович гледа на България като на "балансьор на сръбската експанзия", признавайки ,че само една силна България ще бъде гарант на Хърватия.
                     В същото време българският министър на външните работи Иван Попов обославя възможността за обща българо-хърватска граница при условие,че Хърватия получи териториален коридор в Санджак.
                    Изразявайки разбиранията на управляващият елит в София,българският  дипломат Симеон Радев  лансира тезата  за трайното привличане на Унгария към българо-хърватския съюз срещу сърбия.Радев определя  като "главният враг на България и Хърватия" и смята ,че "съзздаването на българо-хърватско-унгарски съюз е една от най-главните  и конкретни  задачи  пред българската дипломация .Българският дипломат съветва политиците " да не следват заблудите на бившия български премиер Кьосеиванов ,чието правителство  прокарвало погрешната идея за сближаване със сърбия".
                    Излиза дори списание "Загреб-София", което е отражение на добрите и естествени отношения между двете съюзни държави.
                    В началото на 1945 г. на част от усташкото ръководство става ясно,че силите на "Оста" губят войната.Малден Лоркович и Анте Вокич се опитват да се свържат с англичаните, опитвайки се да гарантират бъдещето на   независима Хърватия.Павелич дава съгласие да се възстановят традиционните десни хърватски партии,започвайки преговори с най-голямата от тях "Хърватската селска партия" за сформиране на широко коалиционно правителство.Обсъжда се възможността за разпускане на усташките милиции, оттегляне на политическия контрол от армията и скъсване на съюза с Германия.
                     Самият Анте Павелич  на 04.05.1945г. изпраща меморандум  на английския главнокомандващ в Италия генерал Александър ,че се бори не за идеологията на фашизма или национал-социализма ,а за независимостта на хърватския народ и държава и срещу комунистите.Павелич изразява готовност да търси справедливост за каузата си в лицето на САЩ и Великобритания.Отговор не последвал.
                    Събитията обаче, въпреки усилията на Павелич да намери гаранции за оцеляването на независима Хърватия от страна на Западните съюзници, се стичат неблагоприятно за усташите.На 5 май 1945 г. от Загреб тръгва колона от няколко  хиляди хърватски войници и усташка милиция и над 100.000 цивилни граждани ,търсещи спасение на Запад,през  словенската област Корушка  от настъпващите към Столицата комунистически партизански отряди на тито.Пред австрийският град Блайбург англичаните спират  колоната и партизаните я обкръжават .Хърватските военни искат от англичаните да запазят живота на жените,децата и старците .Английският отговор е ултимативен, даващ един час на  хърватите да се предадат на партизаните.След изтичането на този час ,английското командване предава на партизаните свалилите оръжие усташи , както и жените,децата и старците.Партизаните избиват до крак предалите се(15.05.1945г.).Блайбург се превръща в кървава трагедия по вина най-вече на английското командване.Подобни кланета с хиляди избити се разиграват   при Дървар  и Марибор .Павелич с отряд усташи ,откривайки огън по партизаните успяват да разкъсат обръча и да се оттеглят бързо на Запад в посока Италия.От Италия Павелич се отправя към Аржентина , която се управлява от Хуан Перон .След падането на Перон от власт и след неуспешен атентат срещу Павелич то се установява във Франкистка Испания , където умира през 1959 г.

 http://www.youtube.com/watch?v=lGYm4DpasEo&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=E44ABF1117CF6D89&playnext=1&index=28  




Гласувай:
2



1. zaw12929 - Добре, но е ситно, трудно за четене
11.03.2009 05:29
Добре, но е ситно, трудно за четене
цитирай
2. boristodorov56 - Колко неща не наем!
11.03.2009 17:52

Благодаря.
Това нямаше откъде да го науча или прочета.
цитирай
3. monarchism - Още един Велик държавник. Идеята на ...
12.03.2009 11:27
Още един Велик държавник. Идеята на Иван Попов за обща българо-хърватска граница е наистина мега-добра. Ето един дипломат с визия за бъдещето и национална позиция. Веднага си проличават разликите при сравненията с днешните съветски лъжедипломати, които водят изключително сервилна политика спрямо българските земи извън държавните граници. В днешно време естествените ни съюзници в региона отново са Хърватска и Унгария.

Идеологията на Усташа може да се обобщи като "клерикален фашизъм" и е подобна на тази на монсиньор Тисо в Словакия.

Химн на Усташа - http://www.youtube.com/watch?v=o1k_YC_0qHI
цитирай
4. анонимен - какви превратности на историята!
06.04.2009 08:39
Още време е нужно, за да се оцени подобно дело, което наглед изглежда противоречиво.
цитирай
5. анонимен - македонски българин
20.04.2009 02:04
Србе на врбе! Това е любимата фраза на нашите братя Усташите. А е също така и моя любима фраза!
цитирай
6. nkf - Сърбомани и шумадийски ибрикчии ...
15.06.2009 21:18
Сърбомани и шумадийски ибрикчии няма да бъдат търпяни и съответно ще бъдат трити незабавно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2541812
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20231
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930