Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2009 15:10 - Кога ще ги стигнем латвийците!?
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3625 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 04.05.2009 15:10


Ето как един малък,но достоен народ държи на името,историята,бъдещето и справедливостта.Затова в Латвия не си избират селтаци и дребни шмекери-продажници като  Гоце за президент,неподнасят цветя на паметниците на съветската пияна сган-окупатор,крадец и убиец.Не си избират нагли лекета като сергей станишев за премиери.Не гледат с овчи възторг съветското ченге велизар енчев и не викат до припадък "АТАКА"-победа(една необолшевишка и руска партия).


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3589§ionid=4&id=0000801
Латвия иска $18.5 млрд. от Русия за "съветската окупация" Според Рига само за ущърб на околната среда за 40 години Москва дължи 678 млн. долара
  image  

В Латвия има сериозно разделение в обществото за миналото на страната в СССР. Годишните маршове на легионерите от Waffen SS, които навремето били на страната на нацистите, предизвикват контрадемонстрации.

СНИМКА РОЙТЕРС

Латвия смята, че Москва й дължи около 10 милиарда лати ($18.5 млрд.) за "съветската окупация" през периода 1950 -1990 г., съобщиха латвийски и руски медии. Те цитират данните от доклад на правителствената комисия, която трябва да установи загубите на страната, докато тя е била част от бившия СССР.

В доклада се казва, че целта на комисията е да определи метода и изчисляването на данните за БВП на Латвия, ако тя не беше включена в състава на Съветския съюз. В отчета има и потенциалните загуби през тези 40 години. Тя е сравнила показателите с тези на Финландия, Австрия и Дания и стигнала до извода, че ако не е била "окупацията", то Латвия е могла да получи допълнително суми по БВП за над 100 млрд. лати (185 млрд. долара). Според изводите на комисията само за околната среда съветската власт е нанесла ущърб на страната в размер на 365 млн. лати (около 678 млн. долара). Авторите на документа отбелязват, че съветският режим на територията на Латвия е имал демографски, социални, икономически и морално-психологически последствия. Те също така оценили загубите на държавата заради политическите репресии и ядрената авария в АЕЦ Чернобил през 1986 г. В документа се казва, че Латвия е похарчила 141 млн. лати ($280 млн.) през периода 1993 - 2007 г. за обезщетения в тези сфери.

Комисията за оценка на загубите от "комунистическия окупационен режим" в Латвия бе създадена през 2005 г. Тя трябва до 2010 г. да определи сумата, която републиката да поиска от Русия като правоприемница на СССР. Москва категорично отхвърля поставянето на въпроса по този начин и неведнъж заяви, че няма да признае факта на "окупация" на Латвия, тъй като обвиненията само по адрес на Русия не са обосновани.

ИСТОРИЯ

През 1940 г. Латвия заедно с Естония и Литва са окупирани от СССР според договора Молотов-Рибентроп с нацистка Германия. В трите балтийски страни се провеждат репресии и когато Хитлер напада Съветския съюз и нахлува в Прибалтика, на страната на немските войски се сражават и голям брой хора от тези три страни. След края на Втората световна война Естония, Литва и Латвия са отново завзети от СССР. В трите страни се разгръща мащабна партизанска съпротива срещу съветската власт. Движението на т.нар. "горски братя" продължава до средата на 50-те години, а на отделни места и след това. Латвия и другите две балтийски страни получават независимост след разпада на Съветския съюз през 1990 г. Оттогава техните отношения с Русия са напрегнати и постоянно избухват скандали с Москва. Трите балтийски страни не признават правата на руските малцинства в своите страни, като преди две години по време на демонтирането на паметник на съветските воини в Талин се стигна до сериозни сблъсъци и един загинал, на което Русия реагира крайно остро.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monarchism - Точно така трябва да се постъпва с ...
04.05.2009 15:36
Точно така трябва да се постъпва с гнусният Сесесере. Кога ли някой от "нашите" управляващи ще предприеме подобна стъпка? Къде ти тоя кураж...Но, то пък какво друго да очакваме от съветските подлоги, обитаващи парламента, без изключение...

В тези страни обаче имаше декомунизация, тук, ще избираме Бойко Мутров за премиер - подставеното лице на клуб "Монтерей"...
цитирай
2. nkf - Едана съвсем малка и показателна ...
04.05.2009 15:50
Едана съвсем малка и показателна ретроспекция:
Георги Димитров-лявата подметка на сталин или гошо тарабата, известен и като гошо водката.Този боклук е бил горд със съветското си гражданство.
2.Андрей Карлович Луканов-роден в Москва,чгент на КГБ,съветско/руски тип, както и да го погледнеш,наследник на потомствената руска агентура в България.Твърди се,че човек от неговия род е предал Левски,а поп Кръстьо е непсраведливо наклеветен.Да не забравяме,че Карлович беше и премиер.
3.Сергей Дмитриевич Станишев.Небългарин,до съвсем скоро е бил и с руско гражданство...
мисля,че коментара е излишен.
Агент Гоце...и т.н. и т.н. дефакто България се управлява от Москва.
Странното е ,че някои дори си мечтаят за нов сесесере и не къде да е,а тези "хора" са от тук имат наглостта да се зоват Българи.Всъщност българоезични руснаци и измекяри.
цитирай
3. edinstvena - Ще ги стигнем, когато изкореним ...
04.05.2009 15:58
Ще ги стигнем, когато изкореним всяка носталгия към комунизма. Ще ги стигнем, когато съберем смелостта да кажем "стига" на корупцията и наглите им болшевишки кражби. Докато това не стане сме обречени на провал. И ще си умрем овчедушни и ограбени- морално и материално.
цитирай
4. merkator - !
07.05.2009 10:07
България беше абсолютно изключение сред окупираните страни от ссср! Българският народ единствен посрещна с радост и "свалени гащи" руските агресори...поредното "освобождение"! Шепата мислещи родолюбци бяха избити или принудени да напуснат родината! Най-страшното е, че ако сега дойда "братушките" да ни "освободят' от ЕС и НАТО, 90% от хората в БГ ще се просълзят от умиление!!!
Жалко, мизерно духом и пр. ...но факт!
цитирай
5. doriana - Бях в Рига през зимата и ми направи ...
11.05.2009 13:47
Бях в Рига през зимата и ми направи впечатление, че са леко шовинисти тия хора! В това няма нищо лошо, разбира се - обърнали са го в полза на нацията си! В Рига си имат дори музей на Съветската окупация и паметник на жертвите от нея.
цитирай
6. nkf - doriana, явно в нормалните държави ...
12.05.2009 17:00
doriana,явно в нормалните държави да си националист,даобичаш родината и народа си и да отстояваш интересите(националните,които са и персонални, в крайна сметка) е напълно в реда на нещата.Само тук разни комунисти,превъплатили се в обичайнта си безотговорна,националнопредателска и нихилистична същност ни обясняват ,колко лошо нещо е национализма.
цитирай
7. kordon - национализъм или интернационализъм
17.05.2009 16:13
Националната идея е изтласквана къде с брутална сила и терор,къде със завоалирани методи,като заслуга за това имат определени сили, разпрострели отровните си пипала над всички народи.Като човек,занимаващ се с тези проблеми в дълбочина (както личи от твоите публикации),без съмнение знаеш кои фактори точно имам предвид.Съдбата е определила някои хора да се изправят срещу тази заплаха в името на ИСТИНАТА и НАЦИЯТА!
цитирай
8. nkf - kordon, така е национализма е об...
21.05.2009 13:26
kordon,така е национализма е обявен за престъпление номер едно.До така степен този идеал е очернен,че много хора веднага го възприемат като нещо зло.
цитирай
9. kordon - nkf, отношението към тази идея п...
21.05.2009 18:29
nkf,отношението към тази идея показва нейната сила и това,че някой се страхува от нея.Ти и аз знаем кой е този ,,някой,, но мнозина са незнаещите и невярващите.Затова истината трябва да се популяризира с всички методи и въпреки трудностите.Големите идеи никога не са се възприемали лесно,но историята ни е дала блестящ пример за успеха на един човек да възкреси цял народ и да му вдъхне национално самочуствие.Това до такава степен уплаши някои фактори,че трябваше да бъде мобилизиран целия невеж свят, за да бъде смазан този порив.Радвам се,че има хора,които споделят това мнение,колкото и малко да са те. Fortuna audentes juvat-щастието закриля смелите, както гласи латинската сентенция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523560
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031