Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2009 17:32 - Великите антикомунисти-Роналд Рейган (част -3)
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 5318 Коментари: 7 Гласове:
2



Външната политика на Рейган и възспирането на СССР и комунизма.

 

Рейгън предприема курс на сблъсък със Съветския съюз , като рязко изоставя политиката на сближаване , която до момента е водена от неговите предшественици – Ричард Никсън, Джералд Форд и Джими Картър.Той действа при хипотезата , че СССР не може да надмине САЩ по разходи за въоръжаване и това го кара да превърне Студената война в топла от икономическа и идеологическа гледна точка. 

 

  Солидарност в Полша, които получават и средства от Ватикана.Администрацията на Роналд Рейган подкрепя политическата система на африканерите в ЮАР, както и националният антикомунистически режим на генерал Аугусто Пиночет в Чили.Без  съмнение обаче Маргарет Тачър остава най-близкият Му и верен съюзник (  image.Рейгън предлага Инициативата за стратегическа отбрана , известна като „Междузвездни войниПосочени са  трите фронта за действие: икономически – намаляване на достъпа на Русия до високите технологии и изтощаване на техните ресурси, включително и чрез натиск за намаляване на цените на стоките изнасяни от СССР на световния пазар; военен – повишаване на размера на разходите за отбрана с цел да се даде възможност преговорите да се водят от позицията на силата, а и това да доведе до икономическо изтощаване на Русия; тайния фронт – оказване на поддръжка анти-руските движения из целя свят – от въстаниците в Афганистан до движението ”, която представлява базиран в околоземна орбита ракетен щит, който се счита от руснаците като нападателна, а не отбранителна инициатива.   

        Кризата в Ливан
        На 23 октомври 1983 г. в Бейрут (Ливан) в разгара на Ливанската гражданска война-един доста сложен и тежък конфликт, в който участват Сирия,Израел, отделни палестински терористични групировки,християнски милиции-е извършен тежък терористичен акт срещу казармите на американската морска пехота -част от многонационалните мироопазващи сили в Ливан.Загиват 241 военно- служещи ,а други десетки са ранени.Отговорността за атентата е поета от терористичната групировка "Хизбула", като пряко в атентата са замесени и службите за сигурност на Иран,които подържат и финансират "Хизбула".
Рейган нарича този атентат "Презряно поведение" и обещава да задържи военните части в Ливан.Междувременно се готви ответна реакция срещу силите извършили терористичното нападение.Планирани са удари по по обекти в Баалбек Ливан , които са опорни пунктове на "иранската революционна гвардия" , както и на ислямската групировка "Хизбула".Мишена на атаките е също така е един от лидерите на "Хизбула" , шейх Абдулла. През декември 1983 г. са атакувани и сирийски военни обекти, като отговор на сирийски ракетни атаки.На 7 февруари 1984 г. Рейган дава заповед на морската пехота да се изтегли от Ливан.

    Разбиването на марксисткият режим в Гренада.
    На 25 октомври (два дена след атентата в Бейрут) Рейган дава заповед части на американската армия да нахлуят в Гренада.Формалният повод е отправен апел-искане от страните-членки на организацията на източно карибските държави (ОИКД).САЩ се опасяват ,че Гренада може да бъде превърната в съветско-кубински плацдарм и да бъдат установени съветски военни сили и техника.немалка роля за вземане на решението за нахлуване в Гренада е и поставената под въпрос сигурност на няколко стосин американски студенти по медицина от университета "Св. Георги".

        Това е първата голяма военна операция, която САЩ предприема след войната във Виетнам.Започналата на 25-ти октомври операция под кодовото име "Незабавна ярост" завършва на 2 ноември , като Гренада е овладяна от американските части , комунистическото правителство е свалено.В средата на декември , след избирането на ново , некомунистическо правителство, американските военни сили се оттеглят от Гренада.

    Атаката над Либия
    Отношенията между САЩ по време на президентските мандати на Роналд Рейган и ислямската социалистическа джамахирия Либия оглавявана от полковник Моамар Кадафи са доста сложни, спорни и в никакъв случай приятелски.През 1981 г. на 19 август в залива Сидра , два либийски самолета (су-22), атакуват патрулиращи американски изтребители ,осигуряващи безопасност на полетите в този регион.В средиземноморският регион, недалеч от Либия са дислоцирани части на американският флот, включително и смаолетоносачът "Нимиц".През 1986 г., по време на вторият президентски мандат на Роналд Рейган , в Берлинската дискотека "Ла Бел" ,преимуществено посещавана от американски войници , избухва бомба , в следствие на което загиват 63-ма американски военослужещи.Разследването неопровержимо сочи,че зад атентата стой Либия.Рейган заповядва да се използва военна сила срещу социалистическата джамахирия,като главна цел на атаките е самият Моамар Кадафи .В късната нощ на 15 април 1986 г.   http://www.youtube.com/watch?v=T5fOq9PYp8A   въоръжените сили на САЩ, дислоцирани в Средиземно море започват серия от въздушни атаки срещу Либия.Освен набелязаните конкретни цели,атаките имат за дългосрочна задача да откажат Джамахирията от "износа й на тероризъм" и да "стимулира промяна в претсъпносто поведение наръководството на държавата".по този повод , в свое изявление до нацията Роналд Рейган казва:"Когато наши граждани са атакувани или с тях се злоупотребява по преки нареждания от враждебни Нам режими, то те трябва да знаят,че ще отговарят поне толкова дълго, колкото аз съм в този Кабинет".

 

Подкрепа за антикомунистическите "Контри" в Никарагуа
        От края на 60-те години на 20-ти век в Никарагуа тлее граждански конфликт, в който страни са комунистическият "Фронт Сандино" ,подкрепян от Куба и СССР срещу така наречените "Контри", които обаче вклюват разнородни групи в идеологическо отношение обединени под общото название "Никарагуански Демокартични Сили".Администрацията на Рейган оказва ,амакар и неявна, помощ на никарагуанските "Контри".Под ръководството на ЦРУ, Десният военен режим в Аржентина и генерал Пиночет , също оказват значителна помощ на никарагуанската антикомунистическа съпротива. Във връзка с тази помощ избухва и скандала Иран-Контри , а също така срещу САЩ са отправени абсурдни обвинения в потъпкване на човешките права.

 Разведряването , краят на "Студената война",крахът на СССР и социализма.

"Аз ще пратя комунизма на бунището на историята" - Роналд Рейган

       Ерата Рейган е кулминацията на 40-годишните усилия на Запада да спре експанзията на Съветската империя. Рейгън увеличава разходите за отбрана с 35%. Изгражда защитна система, като подменя старите оръжия. Запушва дупките в отбраната. Възстановява морала и ефективността на американската армия. Със стратегическата си отбранителна система той предизвиква СССР на технологичен двубой. В драматични преговори с Михаил Горбачов Рейгън постига подписването на договор за елиминирането на ядрените ракети със среден обхват. По негово време САЩ снабдяват с оръжие и финансират съпротивата в Афганистан. Стремежът им е да се отнемат лесните цели на СССР, да се увеличи цената за поддържане на империята и така да се подкопае съветския режим. Тази политика се прокарва във всички страни, борещи се срещу комунизма в Азия, Африка и Централна Америка. Когато Рейгън напуска Белия дом, опасността от Москва изглежда като фантазия.  До началото на 1980-те, СССР бе изградил военен арсенал и армия превъзхождаща по численост и бойна техника тази на Съединените щати. Преди идването на Рейган, САЩ са разчитали на качествено превъзходство на оръжията като основно основно средство за подържане на военен паритет спрямо руснаците. След избирането на Рейгън за президент ,увеличаването на военните разходи и модернизацията на армията , развитието на Съветският съюз става драматично и започва да се забелязва видимо изоставане; огромните военни разходи, в комбинация с колективизирано селско стопанство и неефективна планирано производство, са тежко бреме за съветската икономика.В същото време, Рейгъновата администрация убеждава Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол масло, което довежда до трикратен спад на цените на петрола през 1985 г.Петролът е важна суровина за съветската икономика( към ден днешен също) и е основен източник за жизнено важните приходи в западна валута . Тези фактори постепенно довеждат застоя и перманентния дефицит на съветската икономика до състояние на колапс по време на мандата на Михаил Горбачов.         През 1983 Рейгън е пратил известие на руснаците, че е готов за разговори година той има среща със съветския посланик Анатоли Добринин, на която е обсъждан въпроса за руските евреи, потърсили убежище в американското посолство в Москва. Това води до тайно споразумение, според което Съветите е трябвало да разрешат на евреите да емигрират. Това е първото споразумение, което администрацията на Рейган прави със Съветският Съюз и е свързано с правата на човека.Общото усещане в "Белия Дом" е, че това е оказало по някакъв начин влияние на руснаците, защото споразумението за евреите ги принуждава да кажат: "Ще ги пуснем, но само ако си мълчите и не тържествувате за това." 
          
Роналд Рейгън признава промяната в политическата линия на съветите при лидерството на  Горбачов.
Едновременно с Военната надпревара и икономическият натиск рейган акцентира и върху дипломацията
, с цел да се насърчи съветски лидер към споразумения за намаляне на ядрените арсенали . Горбачов и Рейгън имат четири важни срещи на високо равнище между 1985 и 1988 г. Първата им среща е в Женева, Швейцария, втората в Рейкявик, Исландия, третата във Вашингтон и четвъртата в Москва. Рейгън вярва, че ако той може да убеди руснаците да се даде възможност за повече демокрация и свобода на словото, това би довело до необходимостта да реформират системата и в крайна сметка до края на комунизма. Преди Горбачов да посети Вашингтон за третата среща на върха през 1987 г., Съветският лидер обявява намерението си да упражнява значително съблюдаване на споразуменията редуциращи броя на оръжията . Рейгън и Горбачов подписват Междинно споразумение засягащо ядрените сили (INF).Този междинен Договор елиминира цял клас на ядрени оръжия.Отделно от този договор се достига до споразумение относно Източна Европа и началото на "демонтажа" на комунистическата система, изтеглянето на окупационните съветски войски от Германия, Полша...,низ от събития които най-после доведоха и до колапса на самият СССР.В крайна сметка "Великият Комуникатор" със своята стратегия, умни тактически ходове и най-вече с вяра в Бога и безгранична любов към родината си , прати "Империята злото" в презиподнята, а античовешката й социалистическа система на Бунището на историята.

На 12 юни 1987 г. Рейган произнася прочутата си рез пред Берлинската стена
 

http://www.youtube.com/watch?v=WjWDrTXMgF8  

 

На 20 януари 1989 г.- само 10 месеца преди комунистическият тоталитаризъм да рухне и в България- Роналд Рейган напуска завинаги "Белият Дом", след два паметни , исторически мандата.Президентското кресло е заето от доскорошният му вице-президент Джордж Хърбърт Буш.

Роналд Рейган приключва земният си път на 5 юни 2004 г. в Бел Еър , Калифорния.Погребан е в президентската си библиотека.
image

 
                

 






Гласувай:
2



1. monarchism - В моите очи, най-великия америк...
03.07.2009 20:53
В моите очи, най-великия американски президент раждал се някога.
цитирай
2. nkf - Много са интересни идеологичес...
03.07.2009 21:12
Много са интересни идеологическите му възгледи, които ще публикувам в част-2 :).Само ще кажа ,че и в Случаят с Рейган, както и при другите големи имена на антикомунистическата борба, водещи са Християнската вяра и национализма/патриотизма.Това е една чеврена нишка, която е характерна за всички.
Разбира се това не важи при нашите "десни" те се пазят като дявол от тамян от национализма/патриотизма и като същински социалисти гледат да са максимално далеч от Вярата.
цитирай
3. monarchism - Водещата роля на Християнската ...
03.07.2009 21:17
Водещата роля на Християнската вяра го разделя и от "тачеризма" на Желязната лейди.
Нашите "десни" се водят по "британския консерватизъм", който до голяма степен е леко консервативен либерализъм. Интересното е, че идеологията на Едмън Бърк е доста по-различна от тази на днешните британски консерватори, които подкрепят педерастията, дори имат свои депутати-хомосексуалисти...

Чакам с интерес втората част.
цитирай
4. thetrooper - Впечатлен съм!
03.07.2009 21:33
Много изчерпателен и полезен пост.
цитирай
5. nkf - Никак не съм запознат с "ко...
03.07.2009 22:49
Никак не съм запознат с "консерватизма" на Маргарет Тачър, по отношение на англичаните аз винаги имам едно на ум.Изглежда ,че съществената разлика между европейските десни(днешните) , в частност британските консерватори и десните в САЩ е именно религията.В това отношение Европа се е отдалечила от своите духовни корени , от своите основополагащи начала.Просто "дясно" Без Християнство и национализъм няма.
Що за консерватизъм могат да изповядват хомосексуални типове?
цитирай
6. nkf - thetrooper, благодаря. Опитвам се ...
03.07.2009 22:50
thetrooper,благодаря.Опитвам се да бъда полезен с нещо.
цитирай
7. nkf - Калояне втората част е налице, т...
03.07.2009 22:51
Калояне втората част е налице ,тоест токущо я публикувах
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523110
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031