Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 21:21 - ВЪПРОСА ЗА МАЙЧИНСТВОТО или ЧИЯ Е БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ?
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 29419 Коментари: 72 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Авторска статия-изследване на Борислав Борисов- Боцмана


„Учението минава през три стадия
В първия думите казват истината.
Във вторият думите са същите, но истината е забравена.
В третият думите се тълкуват обратно на истината. ”
Трипитака


Очевидно се намираме в третият сатидий на Учението, след като в православният сайт „Двери” беше поместена статията на гръцки отец, който употреби израза „гръцката църква – майка”. Понеже този въпрос е вълнуващ от всяка една гледна точка, коя е майка ти, кой си ти и откъде са корените ти, ще разгледаме някои източници, които дават много ясна представа за родителските права над Българската Православна Църква. Нека да заявя предварително и откъде се е оформила моята първоначална представа за Църквата, т.е. как аз станах православна персона.
Кръстен съм в много модерната на времето си пералня AEG на кръстницата си Мария, която имаше вграден реотан за нагряване на водата. Това се случи в един красив град край морето. В този град, по това време, църковните кръщавки бяха преследвани и наказвани от властта, дори когато се извършваха и в перални. В този хубав град по това време, функциите на Православната църква, бяха блокирани и проявленията й също наказвани, като провинилите се попове бяха пращани за калорична храна на беленските прасета, а които имаха по малки провинения, се изпращаха на почивка в луксозни санаториуми оградени с бодлива тел, да произвеждат много хубави и трайни улични павета от гранит. Така, че моята кръщавка беше дело на Свят Отец, който под заплахата да се превърне на бифтек за прасетата, извърши над мене ритуали с топлата вода през студеният зимен ден, и чието тайнство съм запомнил именно поради фаталните последствия за всички участници, ако за тях узнаеше съседа комунист. Де факто, кръщавката ми е дело на една Нелегална Българска Православна Църква, и въпреки че в този момент съществуването на тази църква е легализирано, тя по същество не е онази Нелегална Църква на Светият Отец, който ме кръсти. Не мога в никакъв случай да идентизирам тези Две църкви. Въпреки това смятам да защитя правата на днешната Легална Българска Църква, по простата причина, че тя е Майката на моята Нелегална църква. С други думи аз защищавам майчините права на Моята църква и изобщо не ми е безразлично, ако някой гръцки поп си присвоява тези права.

Какви са даденостите, които се считат за такива от днешните официални църковни и държавни представители. Държавни е много силно казано, понеже проявленията на днешната съвременна историография, по никакъв начин не се контролират от държавата, и на нея и е разрешено да печата каквото й е угодно (т.е. тя е изразител на интересите на изложителите си – историци), без това да се сезира от българската държавност. Т.е. Българската държавност по ред причини се е превърнала в заложник на историците. И от Соломоновите острови да се учи в училищата, че иде българина – държавата немее. Но не като Немейският лъв, а като кастрирано куче с отрязан език.

Официално разпространената информация:
(Тук няма да се спираме на причините довели до „легализирането” на тази антибългарска по същество идея за да не се помисли, че изнесената информация гони политически цели )
І. И тя е: Българската църква е създадена от гръцката, в година 865 или 866, като пръв кръстен е Борис І и след това целият му народ български. По неизвестните данни са, че това става по време на VІІІ Вселенски Събор и „кръстника” е патриарх Фотий. Ако това е така то:
1. Защо в отговор 93 [от отговорите на папа Николай ( папа от 24.ІV.891г. до 13.ХІ.867г.) от 866г. - Responsa Nicolai ad consulta Bulgarorum. Migne CXIX стр. 978 – 1016] се индикира, че българите питат „кой ще е втори след римският папа ?”
- Първо – С приемане на светото кръщение от гърците това би трябвало да йм е много добре известно, като „генерална информация”.
- Второ – Отговора на този въпрос е с неясно бъдещо практическо приложение, ако българската общност е под Константинополска опека. Тя би следвало да се интересува най вече от Константинополският патриарх и неговите прегогативи, а не от Римският папа.
- Трето – Този въпрос би имал смисъл, ако българите са си поставили някакви „превратаджийски” цели, в смисъл да се „вместят” със евентуално свой Патриарх някъде непосредствено след Римският. И да изпреварят не само Константинополският, който е на пета „позиция” след Римският, Александрийският, Антиохийският и Ерусалимският по това време, но и другите преди него.
- Четвърто – Тези отговори са посочени от Римските представители на църквата, като отговори на БЪЛГАРСКИТЕ ЗАПИТВАНИЯ. Никъде не е упоменат като „питащ” Борис І и неговото име се свързва с тези въпроси много по-късно, но не и в момента на питането. Ако въпросите бяха изпратени от Борис І, то и отговорите щяха да бъдат адресирани до него, а не до „българите”.
2. Защо в отговор 92 е посочено питане, за това „ колко са истинските патриарси”?
- Първо – Що за покръстване са правили гърците, като не са научили българите, кои са „истински” патриарси или поне да информират най-първите от тях – княза и приближените му, та се налага българско питане чак до папата? Българите НЕ ЗНАЯТ ДАЛИ Константинополският патриарх, който ги е уж покръстил Е ИСТИНСКИ ! Ами след като не знаят дали „кръстника” йм е истински, те значи нямат и представа що за патриарх е този кръстник и това означава че НИКОГА НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ИЛИ ОБЩУВАЛИ С КОНСТАНТИНОПОЛСКАТА ЦЪРКВА, т.е. с нейните представители.
- Второ – Защо питането на този елементарен въпрос не е до църквата „майка”, където и би трябвало да бъде отправен ? Значи българите не считат константинополският патриарх за меродавен компетент по въпроса и това е учудващо, като отношение към „майката” кръстителка.
- Трето – Този въпрос е много хитро зададен, понеже отговора му индикира точно Константинополският патриарх, като „неистински”, който не е наследник на Апостолска дейност и църква създадена от Апостолите, нито „...Никейският събор, който е най-уважаван и най-знаменит от всички Събори, споменава нещо за нея... ” – отговор на Римските легати ( за Константинополската църква б.м.).
3. Защо в отговор 73 се споменава питане „от кого трябва да се назначава Патриарх”
- Първо – Ако българите бяха кръстени през 865г. от гърците, очевидно би било, че българският патриарх, би трябвало да се назначи от Константинополският, поради „старшинството” на предполагаемият „кръстител”. И това е основно правило за всички църкви и се знае, дори от хора, които не са свързани с църковният живот и порядки, като мен например. „Кръстените българи” обаче НЕ ГО ЗНАЯТ.
- Второ – Този въпрос много конкретно заявява липсата на такава „майчина” гръцка кръщавка.
- Трето – И папският отговор: „...той трябва за пръв път да бъде назначен от по стария, защото според Апостола, по-малкия се благославя от по-големият ( Евр. ІІ, 7)..” потвърждава липсата на гръцка „майчина” кръщавка.
- Четвърто – Защо това „старшинство” не е приоритет на „майката” кръстителка, та се налага една година след това, да се пита . . папата ?! Очевидно защото такова кръщение НИКОГА не е било прилагано, за да съществува и последващото го старшинство на гръцката църква над българската.
- Пето – Такова „старшинство” НЕ Е заявено и на Диспута от представителите на Източните патриарси, а това е по-същество църковният интелектуален елит на ІХ в.
- Шесто – Такова „заявяване” би решило категорично въпроса „към кого, под кого да са подчинени църковно българите” и липсата на такова решаващо заявяване на Диспута от страна на Константинополската гръцка църква, говори АБСОЛЮТНО КАТЕГОРИЧНО не само, че не е имало някакво кръщаване, но и липсата на всякакви църковни връзки между българските и гръцките християни.

4. За това достатъчно конкретно говори 72 отговор, който отговаря на въпроса „Вие попитахте позволено ли е да ви се постави Патриарх...”. Каква кръщавка ще да е била тази, на която нито е казано, какъв ще е българският църковен глава, нито от кого ще се поставя, нито кой е той ?!
- Това говори, че дори да е имало някакво кръщаване ( по надолу ще видим, че такова е имало индикирано в първоизточниците) то НЕ Е БИЛО НИТО ПЪРВОТО, НИТО ОТ ТАКЪВ ГЛОБАЛЕН ХАРАКТЕР КАКВОТО МУ СЕ ПРИПИСВА, НИТО ПЪК ИЗВЪРШВАНО ОТ КОНСТАНТИНОПОЛСКАТА ЦЪРКВА.
- За да питат българите от кого се поставя патриарха, много близко до ума е, че в България имаме наличие на епископални църкви, които се нуждаят от патриарх. Епископална църква обаче не се създава за една година, нито за 50 г. Една година след „покръстването” българите питат за патриарх – очевидна е И времевата несъстоятелност за българско покръстване, нарочено за година 865-та.

5. Други два много интересни въпроса са били зададени на папата, които тук ще представим заедно, тъй като корените йм са от едно дърво. Първият: „Гологлави или с покрити глави да ходят жените на църква...” и вторият: „Позволено ли е да се работи в събота или в неделя...”
- Първо – И двата въпроса изхождат от различията мужду православните и съботянските църкви като цяло. Доказано е, че първоидеите на съботянството се крият още в будизма, зороастризма, юдаизма и т.н. Като продължители или „клони” на съботяните на Балканите са посочени арианите, павликяните, богомилите, и т.н. Няма да се разпростираме върху тези паралели, защото не могат да се вместят в краткостта на този материал, ще посочим само, че тези въпроси са довели до поне два Събора и са актуални и за VІІІ Вс. Събор.

- Второ – Откъде българите научиха за всички тези неща през едногодишното си „православно житие”, ако преди това са били езичници и в тези проявления на „църковно поведение” се доказа, че не произхождат от гръцката църква? Пределно ясно е, че такава информация е трудно „смилаема” и за днешно време, какво остава за ІХ в. и едногодишните преходи на 1000 км. за предаването на въпроси и отговори ?!
- Трето – Тези въпроси не само индикират павликяните, арианите и богомилите преди „православната вълна” наложена от Императорите и Князете след Константин Велики и синовете му, но и широкото йм присъствие сред българите, далече преди прословутата 865 г. Иначе как така, тези въпроси възникват и то на народностно ниво една година след „покръстването” ? Явно е, че са били в употреба сред епископалните църкви и ИМЕННО ТОВА Е ПРИЧИНАТА княз Михаил да търси съдействие и подкрепа от папска и Константинополска страна. Защото павликянството, богомилството и т.н. СА НЕУДОБНИ за управляващите със своите прокламации за равенство, братство и т.н. Те не са УДОБНИ защото отричат трупането на богатството като начин на живот, затова и Борис І подари именно на Православната църква имотите на обвинените в „бунт” боляри, по същество привърженици на старите християнски вярвания богомилство, арианство и староверството запазено до ХІХ в. в Русия. В Русия по същият начин за сметка на староверците ( нека си спомним прочутата картина на Репин „ Болярката Морозова”, която индикира именно такова заточение на староверка и ....отнемането на имота й) се обогатяват „православните черноризци”.

ІІ. На княз Борис І при кръщението му било дадено името Михаил.

Че това е пълна фалшификация говорят записките от Диспута (който е след VІІІ Вс. Събор) на Анастасий Библиотекар:

1. Петър – представителят на българската страна казва:
2.
«..Dominus Michael princeps Bulgarius, audien quot....»
„Господарят Михаил – българският княз...” и т.н.

- Научаваме, че българският княз се нарича Михаил преди «покръстването». Кого покръстиха тогава гърците и кого нарекоха Михаил, след като персоната «княз Михаил» е индикирана преди «покръстването» ?

ІІІ. Научаваме също, че българите (от Т.И.Д.Е.) са в контакт с Римската църква преди Диспута :

VІ „..A sancta Romana Eielesia saserdotes nos petisse et suscepetisse et hactenus habere nos confiterum, et in omnibus obedire decernimus,…”
« ..., че сме искали и че сме приели и че досега още имаме свещенници от светата Римска Църква не отричаме...»

- Какво разбираме от това изказване – че българите са искали и са получили свещенници, които ДО ТОЗИ МОМЕНТ (ВРЕМЕТО НА ДИСПУТА) ВСЕ ОЩЕ СА В БЪЛГАРИЯ. Каквито и да са били по народност тези свещенници те са били представители на Папата, а НЕ на Константинополският Патриарх.

ІV. Питането на българските пратеници е под кого да са, под кого да е българската църква. Никъде няма молба за покръстване или признаване на някакво християнство. Такова се подразбира от думите на пратениците, защото не е възможно те да искат да бъдат ПОД някоя църква, а да не са християни,т.е. има НАЛИЧИЕ НА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА, преди «покръстването», КОЯТО НЕ СЕ НАМИРА НИТО ПОД РИМСКА ОПЕКА, НИТО ПОД КОНСТАНТИНОПОЛСКА.

«..et in omnibus obedire decernimus, verum utrum Romanae an Constantinopolitanae Ecclesiae rationabilius subdi debeamus, cum his patriarcharum vicariis diffinite..”

«...обаче дали е по-рационално да сме под Римската или Константинополската църква, решете с тези викарии на патриарсите..»

V. Коя българска земя се посочва в Диспута?

- Ето коя:

І. „…utramque Epirum, novam videlicet veteremque totamque Thessaliam atque Dardaniam, in qua et Dardania civitas hodie demonstratur, cujis nunc ab his Bulgaris Bulgaria nuncupatur…”

«...на Двата Епира, цяла Тесалия и Дардания, гдето сега се сочи града Дардания, която ЗЕМЯ (гл. букви мои, тук и навсякъде по-надолу) сега по тези българи се казва България...».

- От кога тази земя е българска:

ІІ. „ …Nos illam ,patriam a Graecorum potestate armis evicimus…”
„...онова Отечество ние извоювахме от гръцка власт...”

ІІІ. “…quia Bulgares, qui jire gentili sibi patriam subjigantes eam per tot annos retinon quod ceperund…”
«... Второ, понеже българите според народното право си заеха тази земя и винаги за държали това което са заели...»

Тя е българска ОТПРЕДИ ДИСПУТА.

«..Трето, понеже тези българи Светото Апостолско Седалище ( Римската църква б.м.) ..... повече от три години ги държа, управлява и разпорежда...»
ІV «...a diversis erroribus ad catholicae fidei veritatem multo sudore, Christi gratia praeduce, transferens ecce ultra trienium tenuit, tenet, ordinat ac disponit. „


Заявено е недвусмислено и ясно, че ТРИ години преди този Диспут т.е. през 866 - 67г.,Римската църква ръкополага и управлява подвластните български територии.

Това се потвърждава и от българските представители:

VІ „..A sancta Romana Eielesia saserdotes nos petisse et suscepetisse et hactenus habere nos confiterum, et in omnibus obedire decernimus,…”
«...Българските пратеници отговориха: че сме искали и че сме приели и че до сега имаме свещеници от Светата Римска църква не отричаме, потвърждаваме и заявяваме във всичко да й се повинуваме ...»

Е, как така българите се кръщават от гръцката църква след като поне от три години на българска територия действат Римски свещенници ?! И че тези земи не са християнски от 863г. пък много показателно говори факта, че от тези територии през ІІ Никейски събор през 787г. има излъчени християнски представители от християнски църкви:

«...Никета – най-светия епископ на Одрин, Константин, най-светия епископ на Котрагия ( явно става въпрос за територия подвластна на котрагите, които бяха упоменати още от VІІ в. като подвластни на Кубрат, който е упоменат като техен вожд - б.м.) Евстатий – най-светия епископ на Дебелт, Георгий – грешник, свещеник представляващ трона на Траянопол в Тракийска област, Теодор – Свети епископ на Българофига, Лев – епископ на Хераклея тракийска, Никифор – недостоен епископ на Дурацка провинция в Илирийска област, Йоан – недостоен епископ на Никея тракийска, Стратегий – недостоен епископ на Дардания, Анастасий – епископ на Никопол в Стария Епир, Лев – епископ на Месемврия....»
Създаването на християнска църква и множество църкви обединени под епископство не става за 5 или 50г. както споменах по-горе. Очевидно е «състоянието» на тези земи като християнски от доста дълго време от порядъка на стотици години, та през 787г. ТАЗИ ЗЕМЯ да излъчи епископи. Такива епископи обаче са индикирани още и през 505г., когато за тях се бие Виталиан и през 514, когато участват в Събора в Хераклея – «...Лаврентий Охридски ...Домнион Сердикски...Алкисон Никополски ( от Епир)...Гаян Наиски (Нишки) и Евангел Павталийски ( Кюстендилски)...», през 681г. в Константинополският събор и т.н. Накратко, тези земи са християнски от времето, когато още « хуните топлеха скитският студ с топлината на вярата..» в Томи и околностите т.е. ІV в.



Не е указана годината, когато тази земя е заета от българите, но е указано нещо друго – че тази земя е заета въз основа на народното право. А под народно право, се има пред вид, че българите заемат земя, която се обитава от българи. Обитателите на тези райони не са прелетни пеликани, както се иска на българските официози и това обитаване е със многоговековна давност НАЗАД ОТ 865г.
Тоес указват се територии, които НИКОГА НЕ СА БИЛИ ПРИЗНАТИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОФИЦИОЗИ ПРЕДИ 865г.

Е, за чия кауза работи българската историография ? Очевидно, че не за българската.

VІ. Какви са църковните противостояния на Източните Патриарси срещу Римските легати, че българите трябва да са «под Константинопол» ако са кръстени от гърците ?

НИКАКВИ.
АБСОЛЮТНО НИКАКВИ.

Ето и основанията йм:
- Въпрос към българите: «Когато вие заехте онова Отечество (Тесалия, Илирия Дардания, Епир – Т.И.Д.Е. и т.н. – б.м.), под чия власт беше то подчинено и дали гръцки или латински свещенници намерихте там..»

На което българите отговарят, че са намерили гръцки свещенници. Източните патриарси заявяват , че щом е имало гръцки свещенници, значи е било под Константинополска власт. Римските легати йм отричат това право и заявяват, че дори да са били гръцки свещенници, ръкополагането е било Римско – «Ние не разглеждаме деленето на царствата, а правото на седалището..». На което Източните патриарси НЕ ВЪЗРАЗЯВАТ и продължават с въпроса «това което казвате, че българите само вам са спадали искаме да разправите..» и т.н.

Очевидно имаме политически претенции от страна на Източните патриарси (Константинополски, Антиохийски, Александрийски и Йерусалимски), които не могат да представят НИТО ЕДНО църковно основание, за бившо попечителство над българите.
Нито едно.
Защо ?
Явно защото такова не съществува през 865г.

Е, къде е това гръцко покръстване моля ? Не само, че няма покръстване, но при всички случаи гърците са противникова страна, тъй като спорните територии Т.И.Д.Е. са завоювани с меч от гръцка власт, в този случай от Източната Римска Империя.

Нека да изясня с няколко думи ситуацията около спорните територии на Диспута – Тесалия, Илирия, Дардания и Епирите – Стари и Нови, означени за краткост с абревеатурата Т.И.Д.Е.
а. През 504г. Енодий описва битка между готи и българи за Сирмиум, чието описание след завършването на битката и победа на готите завършва с думите «...и двете части се върнаха на старите си граници...» , като има пред вид Източната и Западна Римска империя.
б. Анастасий Библиотекар казва, че « но самите те ( гърците б.м.) дълго не йм се наслаждавали, защото споменатият вече български народ веднага нахлу и зае всички местности по Дунава..» Като може би има предвид 364г., когато империята се разделя на две части между Валентин и Валенс и за което разделяне Папа Икокентий ( 402 – 417) казва (цитиран от Ан.Библиотекар): « Не се вижда прочее нужда при непостоянството на световните нужди да се изменява Божията църква, да се търпят санове и делби, които за своите цели Императорът е счел за нужно да направи...».
Когато и да е станало това българско нахлуване «веднага» след заемането на Т.И.Д.Е. от Източната Римска Империя и превръщането му в българско «отечество», то е между тези две години, тъй като друго българско нахлуване или присъствие в споменатите територии няма. Като вземем по-късната година 504 ( или 535г. когато се създаде Българската Архиепископиа І Юстинияна според свидетелството на Теофилакт), можем с увереност да предположим, че българското нахлуване не е по-късно от тази дата, въпреки, че Енодий споменава за загубата на Сирмиум от българите, но нищо не споменава за останалите територии. И тези територии са «държани» от българите до въпросната 865-66г. според аналите на Анастасий Библиотекар
Преди заемането йм от гърците, Т.И.Д.Е. са под Римски протекторат, след заемането от Константинопол под константинополски и след българското завземане, което е «веднага» след константинополското, дълго време след което се явява Диспута, «под кого» да са българите. Римските основания са, че трябва да са под Римски протекторат, тъй като българите сами ги избират като първоучители и като бивши църковни наставници на тези територии преди разделянето на Империята на две части. Хайде да не от разделянето на Империята, от 863г. да е, това е пак ПРЕДИ МНИМОТО ГРЪЦКО ПОКРЪСТВАНЕ. Константино -полските основания са, че преди нахлуването на българите, тези територии са под гръцка власт. Римските основания са църковноканонични, константинополските основно светски, но тъй като Императора е в Константинопол, той налага със сила решението Т.И.Д.Е да минат под разпореждането на Константинополката патриаршия. Доколко те минават «под» тази патриаршия свидетелства Архиепископ Теофилакт през ХІІ в. по-надолу.

Нека да се опитам да обясня и един много костелив въпрос, за чието обяснение далеч не считам, че съм абсолютно прав, но ще разгледам изрази, които ми дават основание за подобно тълкуване. Въпроса е «Защо българите трябваше да питат «под кого» да бъдат» или защо беше нужно непременно да си пъхат главата под черната килимявка на Константинополският патриарх или под бялата тюбетейка на Папата ?.
1.Едното формално обяснение е, че короната се поставя на главата само от най-визшестоящ всещенослужител, като не може да се пренебрегнат и евентуалните апетити за императорска власт от Михаил, така дълго търсени с меч от сина Симеон. И тъй като Борис І е «първият български цар» според Бориловият източник, то короната явно трябва да се постави от «Някой оторизиран» на главата му.
2. Второто обяснение е свързано с първоизточниците и то е, че освен българи християни (най-вероятно съботяни, ариани, павликяни и богомили, заради които има организирани поне три събора и един кръстоносен поход и локализирани предимно на Балканите ) в Т.И.Д.Е. имаме наличие и на българи езичници. Основанията:

а. «...vel quid erga reliquum Bulgaricum adhuc babtismo sacro carentem populum, ut fidei sacramenta perciperet, agi deberet..”
„ как трябва да постъпи останалият български народ, който още не е кръстен, за да приеме тайнствата на вярата..”

Този въпрос от българският легат Петър, явно е поставен поради невъзможността на княз Михаил да се справи с вътрешните си проблеми, т.е. той няма наличен потенциал от свещенници, готови да убедят народа му в приемането на православието или католицизма – две несъмнено удобни християнски течения за самодържавието. Наличието на „други” християни е документирано от Фотий в окръжно до Източните Патриарси:

б. „ ...тези хора, които наричали себе си епископи, карали хората да постят и в събота и прочие „безбожия”, като при това „разсейвали семената на намиращата се у тях Манесова нива..”

Освен „сеячите на манесовото семе” очевидно имаме и „чистокръвни” езичници:

в.1. „…Bulgarum legati dixerund: Usque hodie pagani fuimus…”
„Българските легати казаха: До днес бяхме простаци (езичници)...”

в.2. Същите легати обаче в следващият си отговор заявяват:

VІ „..A sancta Romana Eielesia saserdotes nos petisse et suscepetisse et hactenus habere nos confiterum, et in omnibus obedire decernimus,…”
«...че сме искали и че сме приели и че до сега имаме свещеници от Светата Римска църква не отричаме, потвърждаваме и заявяваме във всичко да й се повинуваме ...».

Изключвайки възможността българските легати да говорят несвързани приказки след «надрусване» с марихуана от Ориента, остава предположението, че те представляват както българите езичници, така и тези българи, които вече са приели християнство от папата. И това са все хора, «неудобни» за Патриарха в Константинопол и шефа му – Императора.

г. Третото обяснение е най – хиперболичното: Според Римската теза българското име възниква като служебно име, около ІІІв. следствие на военните реформи в Римската армия. Около V – VІ в. то вече се приема за етнос от доста древни източници от ХІ в и по-късни, най-вече за областите около Сингидум (Белград), Сирмиум (Долна Митровица) и около устието на р. Янтра и крепостта Никопол. Този процес обаче не става с магическа пръчица и докато за българите около Янтра е допустимо да се предполага, че са говорели български, то за българите в Панония такива предположения едва ли са основателни. Какво е положението през ІХ в. в спорните Т.И.Д.Е. ? Написано е със сто процента сигурност, че се владеят от българи. Тези наречени българи от Илирия и другите провинции, обаче едва ли са се смятали за един народ с българите от Мизия и Тракия, щом като и Пресиян и Борис І отнасят по един хубав пердах от тях. В този период се оформят и хърватите и сърбите като нация. Малко над тях – словените. Още по-нагоре словаците и чехите. И на всичките тези територии от времето на Теодорих до ІХ в. се чува българското име. Освен българското има и сармати и хуни и т.н., но защо от тези народи (определено етноси - засега) не се появи Хуния, Сарматия, Абария, Хазария и т.н. ? Няма да се спираме на този въпрос, само ще спомена, че имената «сърби», «хървати», «албанци», «румънци» и т.н. също нямат за основа етностно име. И ето, че пред княз Михаил се открива възможността за едно обединение под несъмнено славното име «българин» и несъмнено изгодната религия «православие». Такова обединение обаче не се осъществява и идеята за една така, «по – частна» империйка се продължава от Симеон. Също безуспешно. «Българските» територии се обособяват като национални държави всяка индикирана със служебното си име. Защото всички тези държавици имат за образец Римската държавност и коя повече, коя по-малко втъкават тази държавност в бъдещото си развитие. Така, че както поради различието на езиците християнската църква се раздели на Католическа и Православна, така поради същото това различие българските територии Т.И.Д.Е. впоследствие отпаднаха като «български» и на тяхно място се обособиха националните държави на сърбо-хървати, словени, словаци, чехи и черногорци. Общо взето еднакви процеси основани на формулата – «Разделяй и владей».

Като епилог ще посоча извори, които не се «вместват» в «порядъчната» картинка на тази тема, въпреки, че са употребени като такива. Безуспешен опит (засега) беше направен от мен за обяснение на тези насъответствия с една тема озаглавена «Два княза на две Българии», като главен и единствен опонент беше г-н Йончев. Идеята за двамата князе беше много успешно разбита от Йончев, следствие на което бе облагоприятствана идеята, че българите в Т.И.Д.Е. не са упоменати като народност. Двете Българии обаче си останаха непоклатими и никъде в източниците не се комбинираха. Ако след време се наложи от политически причини или следствие на друго тълкуване на фактите се каже, че това са две части на една и съща България, това също няма да противоречи на основната идея, че българското християнство по никакъв начин не е свързано с гръцкото християнство в началният си и дори бих казъл «среден» феодален стадий.

Ето и изворите на които засега не мога да дам приемливо тълкуване, (а пък официалните историци се правят, че не ги забелязват )или поне на тези, които са особено фрапиращи.

А. Представителят на българите в Диспута – Петър:
« Dominus Michel princeps Bulgarius….”
« Господарят Михаил българският княз...» и т.н.
Проблема – Михаил е написан княз на български, а на латински е означен принц. Това в никакъв случай не са адекватни титли по йерархичен нивел.

Б. В същият текст: «като чул, че по апостолко желание ..» и т.н. Този принц както изглежда не е свързан с някакви интереси в диспута, защото той «чува» нещо, което явно е било решено без негово знание. Също не е казано че легатите са на принца, те само благодарят за писмото изпратено до него, т.е. принца не е ангажиран пряко с диспута според този израз.
В. Българските пратеници – един път казват, че са езичници ( pagani), на втория въпрос отговарят, че „ сме искали и че сме приели и че до днес имаме още свещеннници от Св. Римска църква потвърждаваме, и заявяваме във всичко да й се повинуваме (подчиняваме б.м. )...”. Тяхната верска нехомогенност е предположена от мен, но пък не е изказана директно в текста.

Г. „Понеже българският княз искаше да приеме със своя народ християнската вяра..”
На латински е написано също княз, крал – rex. На този княз името му не е упоменато, но затова пък християнството му е дадено от Римската църква и от свещенник на име Павел. По нататък този княз на три пъти се нарича принц princeps. Точно този принц изпраща въпроси до папа Николай и е наречен Михаил. По смисъла на цялото изложение след това на Анастасий Библиотекар, точно този, който е индикиран като rex впоследствие е наречен три пъти princeps. Така, че следва да приемем, че Михаил е принц, а не княз по принципа на множествеността, но че веднъж е изписано крал, княз, а втори път принц си е факт неоспорим и един принцип на множественост не е съвсем убедителен като констатация.

Д. Този принц според Ан. Библиотекар изрича думите:

«...Omnes primmates et cunctis populi Vulgarorum terae cognoscan...”
„Всичките първенци и всичките народи на българската земя нека знаят..”

В точка трета беше изрично написано, че Т.И.Д.Е. се владеят от «българи». За радетелите на етносните теории, това би трябвало да са обезателно българи по народност, но изказването на принц Михаил от т. «Д» – горе, индикира, че това едва ли е така и по българската земя ( «наречена така по името на тези българи») живеят много народи, а щом са «народи» то очевидно са от различни етноси или модули от военни формирования. Точно тези «всички народи» няма как да се приемат за една народност или една общност, поради самият смисъл на израза. Казано като извод: БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ И БЪЛГАРИТЕ В НЕЯ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ ИЛИ ФОРМИРОВАНИЯ НАЧЕЛО СЪС СВОИ ПЪРВЕНЦИ.

Е. Ето този Принц Михаил изпраща пратеници до папата и отговора на пата Николай е до него. Наистина отговора на папата е озаглавен « Отговор на българските запитвания - Responsa Nicolai ad consulta Bulgarorum » и не индикира име на някакъв владетел. Защо не индикира име се разбира от горното изражение на принц Михаил - «всичките първенци и всичките народи на българската земя», т.е. въпросите може да са зададени от много лица, но че друг НЕ Е ИЗПРАЩАЛ ЗАПИТВАНЕ ДО ПАПА НИКОЛАЙ от българско име е факт неоспорим засега. Какъв е проблема – има запитване от принц Михаил, а отговора е «до българите», което може да означава, че той не е главен първенец сред тези българи, а само един от многото техни представители, чийто изразител на диспута е Петър.

Ж. Един проблем по отношение на писмото на папа Николай до Император Михаил от 860г. Папа Николай ИСКА от Император Михаил разрешение да възстанови Римското статукво (ръкополагане) на редица провинции, повечето от които, ако не и всички НЕ СА ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА КОНСТАНТИНОПОЛ. Например Т.И.Д.Е. (Тесалия, Илирия, Дардания и Двата Епира) са посочени като «българско отечество, което по името на тези българи се казва България» през 865 – 66г. Другите: Средиземна Дакия ( Горна и Средна Мизия с части и отвъд Дунав), Брегова Дакия (Македония и Тракия), Мизия, Превала ( Софийско и Искърският Пролом), ако не изцяло, то поне преобладаващо са под властта на Борис І. От всички провинции неупомената остана само Ахая, за която пък Малала, казва че е родно място на мирмидонците, които той нарича българи. Е, коя личност трябва да се разбира под названието « До Император Михаил» в случаят, след като Михаил ІІІ (Императора на Източната Римска Империя) очевидно не владее тези територии в периода 860 – 865-66г., за да се иска разрешение от него ?

З. Във всички записи на диспута през 865-66г. за това под чия «шапка» да се намира българската църква, под Константинополска или Римска, от отговорите на папа Николай и от записите на VІІІ Вселенски Събор, ИМЕ БОРИС НЯМА ИНДИКИРАНО.
З.1. Никита Пафлагонски говори за покръстване на българи след глад и дарове на автократора.
З.2. Продължителя на Амартол: „..Михаил с кесаря Варда, тръгна по суша и по море на война срещу Михаил, българският княз, защото узнал, че българите били изнурени от глад. Българите като научили за това, били като гръмнати и преди да се започне борбата и сражението, отчаяли се че ще победят, та ПОИСКАЛИ ДА СТАНАТ ХРИСТИЯНИ И ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА ЦАРЯ НА РОМЕИТЕ(гл.б.м.). Михаил, след като кръстил княза, дал му своето име, а болярите му, като ги въвел в града, кръстил ги. От тогава настана дълбок мир...” ( тук не може да не направи впечатление тавталогията на името Михаил. Уж тръгнал срещу Михаил, пък при кръщението му дал пак име Михаил. Как се е наричал тогава княза на българите Михаил Михаилов ли ?)
З.3. Симеон Магистер: «...Михаил заедно с кесаря Варда воювал по суша и море против Гоборис, княза на българите ..».., който Гоборис впоследствие приема името Михаил с кръщението.
З.4. Теофановият Продължител нарича българският княз Богорис...
З.5. Разказите на Зонар, Кедрин и Скилица повтарят Теофановия Продължител.
Свидетелствата за покръстването притежават следната словесна «плътност»: По време на диспута изобщо ги няма, около Х в. са с по няколко реда, около ХІІ в. са най-многословесни и с подробности, които липсват в изворите преди тях. Според мен те отразяват най-вече едно гръцко «пожелание» за гръцка църква – майка, отколкото едно реално съществувало събитие.
З.6. Надгробен паметник който споменава като отправно име във времето Михаил.
З.7. Ктиторски надпис на Преславската църква – индикира Борис І като свидетел и организатор на Римско ръкополагане. «..*Ктиторски надпис на латински език , открит в Преслав: /разчита се/ "През понтификата на блаженопаметния папа Николай I в десетата година (забележка: 867 година, последната година от понтификата), в името на всемогъщия Борис е осветена тази черква в присъствието на княза на българите Борис с целия му клир и народ"- цитат от Йончев.

З.8. Балшенски надпис – «..ария Борис, преименуван Михаил, с дадения му от Бога народ в годината 6374 (866)...” – цитат от Йончев.

От всички тези източници НИТО ЕДИН не указва българският владетел Борис І владетел на териториите Т.И.Д.Е.
Тези територии са упоменати като подвластни на българите, чийто представител е Петър. Търсенето на втори владетел в което търсене главен двигател беше Йончев, като по-запознат с материята, не даде резултати. Индикирането обаче, че териториите Т.И.Д.Е.( ще ги повторя Тесалия, Илирия, Дардания, Нови Епир и Стари Епир) са БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ ПРЕЗ ІХв. Е АБСОЛЮТНО ПОЛОЖИТЕЛНО И ВЪН ОТ СЪМНЕНИЕ.
От тези доказателства е вижда, че Солун няма как да не е бил български, след като е център на привинция Илирия. Е, за успокоение на официозите И ГЪРКОФИЛИТЕ ще кажа, че може и да е бил гръцки анклав в българската територия – нещо като Източен Берлин на Западногерманска територия, трябва само да намерят чрез разкопки летището, където са пристигали хранителните продукти с константинополските авиолинии за героичните гръцки защитници.
Също АБСОЛЮТНО УБЕДИТЕЛНО се видя от източниците, че гърците в лицето на Патриарх Игнатий и Константинополският император, не само НЕ ПОКРЪСТВАТ БЪЛГАРИТЕ, НО СА И БИТ ВОЕНЕН ПРОТИВНИК ПРЕЗ 865-66г.
И какво се оказва – гръцката църква не само не е майка на българската, ами липсват всякакви роднински „отношения”. Иначе защо Охридският Архиепископ Теофилакт ще заяви през ХІІ в. „..Но каква общност има България с Константинополският Патриарх, който. . . нито пък е наследил някоя друга привилегия над нея..”. Т.е. няма такова църковно решение за „попечителство” преди ХІІ в. НАД българската църква на църковен форум.

Очевидно „майчинското” си чувство, гърците наследяват от Патриарха поставен от Султана, но следствие на всички тези исторически дадености, гръцката църква може да бъде само мащеха, а не майка на българската църква. Това че поп Ставри от Кюстендил си пие ракията с поп Ставраки от Солун, не бива да дава основания на никой гръцки поп да претендира за майчинство, нито пък българските църковни медии да разпространяват противобългарска информация. Считам, че с този пост защитих „дъщеринството” на моята Нелегална Православна Църква чиято майка е Българската Православна Църква, и че това майчинство се крие в Архиепископията І Юстинияна, чийто основател закри прословутата Атинска филосовска школа, като езическа.

(Всички цитати са от книги на Г.Ценов и някои от тях на Легатус – Йончев.)



Гласувай:
11



1. boristodorov56 - Това е повече от интересно! И м...
24.07.2009 22:12
Това е повече от интересно!
И многопосочно!
цитирай
2. lado - Трудно се смила толкова информа...
24.07.2009 22:15
Трудно се смила толкова информация, но който разбрал- разбрал!Да видим дали някой казионен поп има акъл да се произнесе по въпросите !Макар, че тия комунистически поддръжници изобщо не ги е еня защо и заради кого могат да си живуркат,без даже и да са вярващи!
цитирай
3. анонимен - ТЪПЪНАР
24.07.2009 22:17
Тъпанар нищо не разбираш от БПЦ. Тъпунгер прост смотан скапан!
Пикльо!!!
цитирай
4. анонимен - завоя
24.07.2009 22:32
Завоя към Византийщината прави Симеон. Той е една неизяснена фигура в Българската история. Той е узурпатор, чрез преврат отстранява Расате, втория си брат, довежда 12 хиляди гръцки попа. Нарушава ОРЕНДАТА - връзката на Кана с Бога. Разпуска Съвета на боилите, защото му е ясно, че няма да бъде избран за Кан. Кръволок, убиец на собствения си народ.
цитирай
5. lado - Тъпанар нищо не разбираш от БПЦ. ...
24.07.2009 22:44
анонимен написа:
Тъпанар нищо не разбираш от БПЦ. Тъпунгер прост смотан скапан!
Пикльо!!!

Колко много аргументи, колко много доброта и смиреност християнска има в тази защита на нещото БПЦ
цитирай
6. boristodorov56 - 3. анонимен
24.07.2009 22:45
Не сквернословяй, антихрист!
цитирай
7. lado - Тъпанар нищо не разбираш от БПЦ. ...
24.07.2009 22:47
анонимен написа:
Тъпанар нищо не разбираш от БПЦ. Тъпунгер прост смотан скапан!
Пикльо!!!

Изтрий си клавиатурата от слюнките, които се разхвърчаха, и гледай да не ти се пукне някой кръвоносен съд в тая жега, че ще си идеш зян!
цитирай
8. lado - Бре, само един фанариот ли стигна до ...
24.07.2009 22:54
Бре ,само един фанариот ли стигна до смисъла на изследването?
цитирай
9. lado - Къде е хора на червените папагали да ...
24.07.2009 22:56
Къде е хора на червените папагали да запее " Разпни го"?
цитирай
10. анонимен - Грандиозно изследване! Удивит...
24.07.2009 23:02
Грандиозно изследване! Удивителна логика! Безпрекословно!
цитирай
11. анонимен - Затова ли в училище ни учиха съвсем ...
24.07.2009 23:06
Затова ли в училище ни учиха съвсем други работи ?
цитирай
12. анонимен - Крайно време беше някой да осветли ...
24.07.2009 23:17
Крайно време беше някой да осветли папските и фанариотските домогвания за настойничество над българската независима църква!Независима? Грешка!
Много по-зависима от когато и да било!:49 - комунист ли е Пловдивският митрополит Николай и вярващ ли е Губернатор Тодор Петков
Той направи обръщението си към управниците в присъствието на един от тях - областният управител на Пловдив - сега мажоритарен кандидат на "Коалиция за България" за Пловдив-област Тодор Петков. Губернаторът присъства на службата в храма "Света Марина". Тодор Петков е не само днес тук, той дохожда всякога и е съпричастен. Ние няма да забравим доброто, което той направи като кмет на Пловдив (б.р. - в края на 80-те години), като върна на Църквата без каквито и да е пречки и съдебни спорове Пловдивската митрополия. И днес ние се радваме на нашата духовна алма матер, каза дядо Николай и пред одобрителните погледи на хората в храма благослови начинанията на Тодор Петков

знаете ли за хибрида "пъкс" - съкратено от "път към социализма"? Много хитро,по мичурински, саморасъл съветски генетик опитва да направи хибрид между домат и картоф - резултата е нито домати ,нито картофи ,а само листа и корени , а
продукцията - шум и шума,плява.Ето го в нашенски вариант.
По делата им ще ги познаете - вместо анатема,благословия
цитирай
13. kentoff - 12. анонимен
24.07.2009 23:43
И попчето и комунистчето са боклуци!
Единия е избягал от лудницата,
другия е от червената номенклатура още от преди 1989 г.
Безподобни червени боклуци!
цитирай
14. lado - Червените кхмери не свършват с м...
24.07.2009 23:52
Червените кхмери не свършват с модерния поп, а започват с поставения от червените папагали Максим!

Все пак статията третира вредите , нанесени от Цариградската патриаршия върху самостоятелното развитие на нашата църква и последвалите манипулации и фалшификации за мястото и авторитета на отделните църкви!
цитирай
15. анонимен - Кой малоумен идиот е препоръчал този постинг?
24.07.2009 23:52
Това е тема, която вълнува шепа хора.
ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ГО ЧЕТА ТОВА?
МАЛОУМНИ МОДЕРАТОРИ ВЗЕМЕТЕ СЕ СЪБУДЕТЕ И БЕЗ ТОВА НА ЗНАЕТЕ ЩО Е ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
АКО ПРЕПОРЪЧВАТЕ ТАКИВА РАБОТИ ПО-ДОБРЕ СИ ПОРЪЧАЙТЕ ЗАУПОКОЙНАТА МОЛИТВА!
цитирай
16. lado - Това е тема, която вълнува шепа х...
24.07.2009 23:57
анонимен написа:
Това е тема, която вълнува шепа хора.
ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ГО ЧЕТА ТОВА?
МАЛОУМНИ МОДЕРАТОРИ ВЗЕМЕТЕ СЕ СЪБУДЕТЕ И БЕЗ ТОВА НА ЗНАЕТЕ ЩО Е ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
АКО ПРЕПОРЪЧВАТЕ ТАКИВА РАБОТИ ПО-ДОБРЕ СИ ПОРЪЧАЙТЕ ЗАУПОКОЙНАТА МОЛИТВА!

Ооо,цензор!
цитирай
17. lado - Това е повече от интересно! И м...
25.07.2009 00:01
boristodorov56 написа:
Това е повече от интересно!
И многопосочно!

Ето , има интелигентни хора, интересува ги!Ти що пищиш, какво те настъпи тебе статията?
цитирай
18. monarchism - Статията е интересна, но така или ...
25.07.2009 00:25
Статията е интересна, но така или иначе с боцмана не стигнахме до единодушно мнение - каква е разликата между т.нар. "полуариани" и богомилите?

Българската църква не е византийска. Неясен момент обаче е "погърчването" на Църквата ни. Със сигурност е било по време на османското владичество.

За дата на окончателно ликвидиране на БПЦ залагам на 15 май 1767 г.
цитирай
19. lado - от Боцмана
25.07.2009 00:44
Преди 20 мин. гледах по сателита едно интервю\ с професор по културология от СУ.Въпросът към него беше как гледа на интереса ( бих добалил духовния персонален интерес) към иконите изложени в АлНевски. той каза буквално:". .много съм учуден наистина за огромното множество от посетители, това е някаква криза в обществото". Ето това е днешния ( бих казал преобладаващ, не абсолютен) интелектуален елит - кухи червени стомни. Ако беше първомайска манифестация, мед щеше да се лее от устата му. Ако обаче човек търси нещо за себе си няма значение в каква област - това е криза - защото е извън контрола на измекярите в сателитната ни държава.
Нека споделя за какво въвежда и православието "великият" Михаил. За грабеж. В неговите законите издадени да "урегулират" православието, които са обществено достояние, се казва че на всички уличени ( дори на цели села) се ОТНЕМАТ ИМОТИТЕ. И уличените се ПРОДАВАТ като роби.
Ето къде е ръждясалият ключ от сайванта - грабежа на чужда собственост. От тази гледна точка без значение е дали е изклал целият род или само болярите. И при двете положения заграбва всички имоти. Това е уникат и още не съм открил по-древна "експроприация". Това е първият политически грабеж, поне в историята на Европа. И римляните са използвали този трик, но само тираните, републиканският Рим - не, т.е. той неказано си е бил нелегален. Обаче нашият човек го "легализира" ( абсолютно същите "верски" основания имаха и болшевиките ). Преди тях "Светата Инквизиция" и т.н. Е, как няма да е ликът му в православните църкви ( като Ленин в червените кабинети), като с един замах прави от църковни дейци - чорбаджии. А сега някой да ми противоречи, че и болшинството от днешните свещенници нямат подобният пашалък на недосегаемост в поведението си. И стават такива и музиканти, и бармани - само с някакъв изпит като ПУЦ. Така че всеизвестния и упрекван български нихилизъм има своите корени преди 1200 г. За да се схване нагледно какво е днешното българско православие - нека го сравня с испанския католицизъм в днешто време. Една държава 5 пъти по-голяма от Б-я по население. Какво имат тези хора обаче, по точно кат. църква: 22 960 църкви, 103 катедрали, 961 манастири, 280 музеи,107 болници, 128 амбулатории, 876 резиденции за възрастни, 937 заведения за безпомощни,321 детски градини, 365 специални центрове за обучение, 144 хранилки за клошари, 72 визши института, 2376 начални училища, 7 университета,15 църковни факултета,41 центъра по теология, 66 средни училища - колежи. Вижда се прекрасно че църквата поддържа не само църковни, но и обществени заведения. Кое обществено заведение поддържа българската църква ?? Има ли някъде поне един аспирин да ти дадат някъде ако ти е лошо ?! Не съм срещнал такова нещо. Обаче претенциите за църковните имоти се пледират и по телевизията. Ето този образ на свещеника, прекрасно нарисуван от велики личности като Чудомир и Бешков е в народното подсъзнание още от времето на първите грабежи - узаконени от "великият княз" Михаил Богорис. Ето защо днешното християнство на българина е "мен в сърцето и душата"( Хр.Ботев) а не при църковните емисари. И това не е нихилизъм или сектанство, а вярване втъкано в българската реч и светоусещане, далеч преди грабителството било то православие или католицизъм да комерсиализира първичната монотеистична религия. Ами да, нека пусна една тема да видим какви ще са аргументите извън голото й отрицание
цитирай
20. nkf - boristodorov56, интересно, но и ...
25.07.2009 07:48
boristodorov56, интересно , но и заострящо вниманието ни извън захаросаната напудрена и тотално фалшифицирана "история".Историческите изследвания на професор Ганчо Ценов ,разбира се и на последователите му, все повече ще хвърлят светлина върху истинската история на България,Българите и българската църква.
цитирай
21. nkf - lado, казионните попове-както ги ...
25.07.2009 07:50
lado, казионните попове-както ги наричаш ти- са по правило комунисти, малоумни(просто такива са подбирали другарите),атеисти и марксисти.Те освен от най-примитивна меркантилност и долнопробен разврат от друго не отбират.Гръкоманско-болшевишки попчета.
цитирай
22. nkf - анонимен 3, не се пали толкова, ще ...
25.07.2009 07:52
анонимен 3, не се пали толкова,ще вземеш да пукнеш някой кръвоносен съд или артерия .Ако нещо не ти понася излез на чист въздух или скочи от някоя висока сграда.
цитирай
23. nkf - анонимен 4, държа да подчертая, че в ...
25.07.2009 07:54
анонимен 4, държа да подчертая ,че в българската титулатура такава титла като :КАН,хан и так дале НЯМА .Българските титли са Княз и Цар , понякога архонт.
Кановете и хановете са из главите на руско-съветските червени папагали , сътворители на фалшива история на България.
цитирай
24. nkf - анонимен. 11, в училище ни учеха, че ...
25.07.2009 07:59
анонимен .11 , в училище ни учеха ,че Българите сме монголци от китай и корея ,дошли с малка ордица начело с "хан аспарух" , покорила вече цивилизованите славяни,които са цивилизовани от ромейте ,който са гърци и са собственици на Балканският полуостров и са ни дали Кирил и Методи ,а ние сме станали славяни.Наследник на Византийската (всъщност римска) империя е русия и ние като едни добри ,но винаги виновни славяни трябва да сме благодарни на гърция, русия и сърбия и да станем задунайская губерния.Щото езика ни е славянски,тоест произхожда от непобедимата и необятна руская земля , вярата ни гръцка и сме братя със сърбите.Както виждаш нема лабаво.
цитирай
25. nkf - анонимен 15, опасявам се, че си м...
25.07.2009 08:02
анонимен 15 , опасявам се, че си много далеч от каквото и да е познание за ,каквито и да е църкви( не само православната).Ако нещо не ти харесва препоръката ми е да пиеш нещо газирано или да с еопиташ да левитораш от 18 етаж на някой жилищен блок.А ако не искаш да четеш, пускаш ТВ и съзерцаваш твоят любимец слави трифонов или вечната Нина Хартли .
цитирай
26. nkf - lado(към 19-тият ти пост) Изглежда ...
25.07.2009 08:07
lado(към 19-тият ти пост) Изглежда това е началото на тежкото ментално увреждане известно като социализъм.Кражбата е залегнала здраво в темелите на гръко-кривославната ерес .
цитирай
27. анонимен - Към nkf
25.07.2009 08:35
Човече, остави антикомунистическата си пледоария и вземи да прочетеш нещо от историческите писания на древните. То не бе антиКостов, то не бе антиРусия, то не бе антикомунизъм. Наслушали сме се на тези идиотщини. Слезнете в реалноста.
цитирай
28. lado - Човече, остави антикомунистич...
25.07.2009 10:14
анонимен написа:
Човече, остави антикомунистическата си пледоария и вземи да прочетеш нещо от историческите писания на древните. То не бе антиКостов, то не бе антиРусия, то не бе антикомунизъм. Наслушали сме се на тези идиотщини. Слезнете в реалноста.

Не - наслушахме се и се нагледахме на комунистическите идиотщини и техните продължители и поддръжници!Включително и Костов. И най паче Костов е Виновен, защото единствен имаше масовата поддръжка, която щеше да му позволи лустрационен закон - и ситуацията беше превъзходна за подобно нещо! Той е най-големият виновник за последвалите глупости - царчето и Станишев.Само не ми казвайте ,че Стоянов е спрял лустрацията - президента има само отлагателно вето - а закона даже не го минаха и на първо четене.И да ти кажа - антикомунист е голама гордост и нещо много лесно - но това се отдава само на хора - човеци.
На античовеците им дай Русия,нашите коминтерновци и Костов ,барабар с жена му!
цитирай
29. lado - lado(към 19-тият ти пост) Изглежда ...
25.07.2009 10:20
nkf написа:
lado(към 19-тият ти пост) Изглежда това е началото на тежкото ментално увреждане известно като социализъм.Кражбата е залегнала здраво в темелите на гръко-кривославната ерес .

Знаеш ли - познавам доста духовни лица с голямо достойнство - но поповете в администрацията им - мъка неизбродна, пълна корупция и тотално деградиране
цитирай
30. анонимен - Аман от изследователи
25.07.2009 10:29
Оставете на мира църквата, тя е оцеляла хиляда и повече години за разлика от платените клакьори чуждоземни "покровители".
цитирай
31. анонимен - Онуфри - Въпроса за собстеността
25.07.2009 10:48
:През 1917 Троцки с 500 "американци" отиде в Русия и заедно с Ленин направиха държавен преврат. След 70 години американецът Рейгън възстанови статуквото с контрареволюция . С тъпите си глави проумнейте кой създаде комунизма, кой го събори и кой присвои богатствата на Русия- по имента на т.н "руски" милиардери ще ги познаете ..... и кои сега бият тъпана от форумите.
цитирай
32. lado - :През 1917 Троцки с 500 "ам...
25.07.2009 10:59
анонимен написа:
:През 1917 Троцки с 500 "американци" отиде в Русия и заедно с Ленин направиха държавен преврат. След 70 години американецът Рейгън възстанови статуквото с контрареволюция . С тъпите си глави проумнейте кой създаде комунизма, кой го събори и кой присвои богатствата на Русия- по имента на т.н "руски" милиардери ще ги познаете ..... и кои сега бият тъпана от форумите.

Няма толкова умни тука, че да разберат какво искаш да кажеш!Давай, развий коментара си, има и хора,които ще се опитат да го разберат.Само не на толкова висок стил!
цитирай
33. lado - Оставете на мира църквата, тя е о...
25.07.2009 11:01
анонимен написа:
Оставете на мира църквата, тя е оцеляла хиляда и повече години за разлика от платените клакьори чуждоземни "покровители".

Колко хора знаят тези неща,посочени документално в поста? Единици!Трябва да се знае кой на кого служи!Няма мир!
цитирай
34. lado - Из съчиненията на Дексип. Обсадата ...
25.07.2009 12:22
Из съчиненията на Дексип. Обсадата на филиповия град. Град Филипопол се намира на границата (1) между земите на тракийците и македонците и лежи на р. Хебър [Еброу ]. Казват, че негов основател бил македонският цар Филип [Филип ІІ Македонски], син на Аминт, по чието име е бил наречен и градът. Именно този най-стар и най-голям град е бил нападнат от скитите...»
(1) Тази граница е там и според Птоломей и Страбон виж. PWRE, 2 R.,VI, col.395-396.

Според днешните историци обаче тази граница не е там.
Защо ?
Защото тогава Пловдив се отъждествява точно с града Филипон (града на Филип) от Библията, където Ап.Павел гръщава за първи път в Европа (след като сънува, че го вика македонец), където има римски гарнизон и затвор, където има плавателна река и т.н. Гръцкото Филипон – че, в планините няма нито гарнизон, нито затвор, нито е областен център, няма, нито е имало някога поток, за река да не говорим. По този начин се пука розовият балон, че гърците са първите християни в Европа и …. се спират гръцките „помощи” за българските фанариоти които йм пригласят.
цитирай
35. nkf - Човече, остави антикомунистич...
25.07.2009 13:17
анонимен написа:
Човече, остави антикомунистическата си пледоария и вземи да прочетеш нещо от историческите писания на древните. То не бе антиКостов, то не бе антиРусия, то не бе антикомунизъм. Наслушали сме се на тези идиотщини. Слезнете в реалноста.

Научи се първо да следиш същината на поставената тема и чак после давай съвети какво да се прави.
Какво съм чел и какво не ,струва ми се си далеч от компетентна преценка, предвид напълно игнорантският ти и несъстоятелен коментар.
цитирай
36. nkf - lado(към 19-тият ти пост) Изглежда ...
25.07.2009 13:21
lado написа:
nkf написа:
lado(към 19-тият ти пост) Изглежда това е началото на тежкото ментално увреждане известно като социализъм.Кражбата е залегнала здраво в темелите на гръко-кривославната ерес .

Знаеш ли - познавам доста духовни лица с голямо достойнство - но поповете в администрацията им - мъка неизбродна, пълна корупция и тотално деградиране

Със сигурност има достойни клирици, но това са по-скоро изключения от правилото.Комунистите съсипаха църквата , като набутаха вътре малоумната и морално изродена КДС-арска пасмина , която под расото носи милиционерски пагони.Но дори и да има такива,които не са ченгета , общо взето нивото им е много ниско и дейността им е предимно сребролюбива.
цитирай
37. nkf - Оставете на мира църквата, тя е о...
25.07.2009 13:25
анонимен написа:
Оставете на мира църквата, тя е оцеляла хиляда и повече години за разлика от платените клакьори чуждоземни "покровители".

Коя църва, анонимни ?Българската църква, завещана ни Св.Апостоли Павел и Андрей и узаконена с новела 11 на император Юстиниан я няма.Иначе не споря,че има други църкви оцелели до днес.Но ако ти все пак настояваш за сегашната бутафорна лъжецърква, то ще ти кажа,че това е един позор.Сегашната "Б"ПЦ на кого е подчинена?има ли нещо общо тя с екзархията ни?за такава ли църква се бореха нашите възрожденци...екзархистите?
цитирай
38. nkf - :През 1917 Троцки с 500 "ам...
25.07.2009 13:32
анонимен написа:
:През 1917 Троцки с 500 "американци" отиде в Русия и заедно с Ленин направиха държавен преврат. След 70 години американецът Рейгън възстанови статуквото с контрареволюция . С тъпите си глави проумнейте кой създаде комунизма, кой го събори и кой присвои богатствата на Русия- по имента на т.н "руски" милиардери ще ги познаете ..... и кои сега бият тъпана от форумите.

Ако може,айде да не пускате тая "плоча" със заговорите еврейте и т.н. за щяло и нещяло , с повод и без повод.Първо се образовайте , почетете нещо повече от булевардните книжки списвани от разни офейци и съветчици и тогава би имало смисъл да се изказвате по значими събития.

П.С. Междувпрочем такива като тебе "разбирачи" , трябва свещи да му палят на Рейган,че ако не беше той и до сега комунистическият коптор съветска русия щеше да съществува,а поробените й сателите да са до гуша във фекалното блато на соц.реализма.
цитирай
39. lado - "Със сигурност има достойни ...
25.07.2009 13:36
"Със сигурност има достойни клирици, но това са по-скоро изключения от правилото.Комунистите съсипаха църквата , като набутаха вътре малоумната и морално изродена КДС-арска пасмина , която под расото носи милиционерски пагони.Но дори и да има такива,които не са ченгета , общо взето нивото им е много ниско и дейността им е предимно сребролюбива."
Така е - мой приятел поиска под аренда църковен имот с параклис - напълно изоставен , и от администрацията си поискаха рушвет, за това ,че ще бъде реставриран и отворен за хората!
цитирай
40. nkf - Из съчиненията на Дексип. Обсадата ...
25.07.2009 13:37
lado написа:
Из съчиненията на Дексип. Обсадата на филиповия град. Град Филипопол се намира на границата (1) между земите на тракийците и македонците и лежи на р. Хебър [Еброу ]. Казват, че негов основател бил македонският цар Филип [Филип ІІ Македонски], син на Аминт, по чието име е бил наречен и градът. Именно този най-стар и най-голям град е бил нападнат от скитите...»
(1) Тази граница е там и според Птоломей и Страбон виж. PWRE, 2 R.,VI, col.395-396.

Според днешните историци обаче тази граница не е там.
Защо ?
Защото тогава Пловдив се отъждествява точно с града Филипон (града на Филип) от Библията, където Ап.Павел гръщава за първи път в Европа (след като сънува, че го вика македонец), където има римски гарнизон и затвор, където има плавателна река и т.н. Гръцкото Филипон – че, в планините няма нито гарнизон, нито затвор, нито е областен център, няма, нито е имало някога поток, за река да не говорим. По този начин се пука розовият балон, че гърците са първите християни в Европа и …. се спират гръцките „помощи” за българските фанариоти които йм пригласят.

Това е точно така и лесно може да бъде установено ,включително и с внимателен прочит на "Деяния на Апостолите" Н.З.
Всъщност християнските общини основани в Тракия ,Македония ,Илирия и Панония от Първоапостолите са истинската православна църква.Гърците извращават евангелската истина , пригаждат църквата да служи на техните племенни интереси, тя става едно гръцко оръдие.Днешното учение, имащо претенцията да се нарича "православие" е една гръцка ерес и нищо повече.
цитирай
41. nkf - "Със сигурност има достойни ...
25.07.2009 13:41
lado написа:
"Със сигурност има достойни клирици, но това са по-скоро изключения от правилото.Комунистите съсипаха църквата , като набутаха вътре малоумната и морално изродена КДС-арска пасмина , която под расото носи милиционерски пагони.Но дори и да има такива,които не са ченгета , общо взето нивото им е много ниско и дейността им е предимно сребролюбива."
Така е - мой приятел поиска под аренда църковен имот с параклис - напълно изоставен , и от администрацията си поискаха рушвет, за това ,че ще бъде реставриран и отворен за хората!

Наскоро имаше скандал , в който беше замесен и свещеник,същността на скандала беше,че въпросният клирик отказал да извърши служба за починал човек, докато не му се платят...50 лева.И такива примери има не един и два.Та, питам това ли е църквата ,за която ридаят тук разните анонимни апологети?Това ли са пастирите ,които ще пазят Христовото паство от "риещият лъв"?Че той рогатия отдавна се е заселил в сърцата и умовете им.
цитирай
42. lado - Та затова Раковски мрази гърците ...
25.07.2009 13:42
Та затова Раковски мрази гърците повече от турците!
цитирай
43. lado - Както аз ненавиждам Костов, защото ...
25.07.2009 13:43
Както аз ненавиждам Костов, защото не смачка комунягите!
цитирай
44. nkf - Та затова Раковски мрази гърците ...
25.07.2009 14:23
lado написа:
Та затова Раковски мрази гърците повече от турците!

Всъщност пораженията нанесени Ни от гърците са много по-страшни , много по-големи и с много по-дългосрочни последици от турските.Гърците са удряли по българският дух , гърците са удряли по истинското Християнство, чийто носители са били нашите предци .Тази жестока и подмолна българофобска дейност на гръчките "православни" е всеизвестна и даже е споменато за нея в захаросаните и фалшифицирани учебници по "българска история".Но аз бих добавил един цитат от Теофан, който пише дословно "Тази година 6005=505) Виталиан синът на Патрикол , комитат на федератите , събрал в Скития и Мизия и други области ПРАВОСЛАВНИ и ги подбудил срещу безбожния Анастасии". Само ще отбележа,че Анастасий е цариградският император ,а Виталиан е роден в Шумен , но е още по интересно какви православни в 505 събира той от...Мизия И Скития?Нали уж княз Борис приема кръщение в 9 век!Та, какво дирят православни,че и достатъчно много за да се съберат във войска ?По нататък в текста Теофан уточнява,че тези православни са ...Българи и с тях Виталин достига до самите стени на Цариград(стр. 242-247 Теофан, 1)
Могат да се зададат и още въпроси.Ако Теофан казва,че в 505 година Българите са Православни, то от кого са приели това Православие, очевидно не е от гръчките фанариоти и мошеници.Ако Българите в 505 са Православни , то какви са в Царигард во главе с императора?
цитирай
45. lado - Безбожници - ето какви :цитат от Теофан, "безбожния ...
25.07.2009 14:47
цитат от Теофан,
"безбожния Анастасии". Само ще отбележа,че Анастасий е цариградският император (nkf),
Теофан го казва - не аз
цитирай
46. lado - цитат от Боцмана
25.07.2009 17:57
Откъде започва цялата тази разсипия в християнството – според мен още от времето на Константин Велики & синове. Поставянето на християнството като държавна религия и обособяването на епархии с назначени епископи и др. дейности свързани с имуществени църковни въпроси, веднага приобщава попското общество към имотното съсловие на Империята и произтичащите от това лични интереси, от келепира течащ от чучура на църквата. Точно от тогава е и разрива на официалното християнство от библейското християнство, проповядващо съвсем различни принципи. Фотий даже откровенно в 114 глави „поучения” има само един цитат от Матея в гл.22. Ако някой каже, че и той е много, със сигурност не греши.

6. И още един фрапиращ или по-добре, твърде показателен факт. Православните отци признават само седем Събора, наречени от тях Вселенски. Осмият Събор от 869 -870г. не се признава от щаб квартирата на православието. А именно след този Осми Събор се състоят споровете за въпроса, към кого да е българската църква и именно за този Събор се твърди, че е дал православна вяра на княз Михаил и на него Събор се решава (наложено силово решение на от Императора) българската църква да бъде под Константинополска опека. След като не го признават на какво основание православието се свързва с изначалието на българската църква, обявено на Събор, което то не признава?

И така, фанариотът Фотий и Митрополит Симеон бяха обвинени от мен в смъртни грехове и безчестие. Някой да е на друго мнение ?
Тук не искам да полемизиране личната вяра на този или онзи в православието или в каквото ще да е, а да се придържаме към писанията от Фотий.
цитирай
47. nkf - цитат от Теофан, "безбожния ...
25.07.2009 20:12
lado написа:
цитат от Теофан,
"безбожния Анастасии". Само ще отбележа,че Анастасий е цариградският император (nkf),
Теофан го казва - не аз

Да, Теофанови думи, но защо не намират място в официалната българска историография?Или се пише избирателна история .
цитирай
48. nkf - Откъде започва цялата тази разс...
25.07.2009 20:22
lado написа:
Откъде започва цялата тази разсипия в християнството – според мен още от времето на Константин Велики & синове. Поставянето на християнството като държавна религия и обособяването на епархии с назначени епископи и др. дейности свързани с имуществени църковни въпроси, веднага приобщава попското общество към имотното съсловие на Империята и произтичащите от това лични интереси, от келепира течащ от чучура на църквата. Точно от тогава е и разрива на официалното християнство от библейското християнство, проповядващо съвсем различни принципи. Фотий даже откровенно в 114 глави „поучения” има само един цитат от Матея в гл.22. Ако някой каже, че и той е много, със сигурност не греши.

Не съм съгласен с това твърдение на Боцмана,или поне не напълно.Наистина официализирането и институционализирането на на Христовата вяра влече и своите негативни последици,но нека се замислим...
Ако император Константин не бе официализирал Христовата вяра дали тя би оцеляла?Колко щеше да се разрои първоначалното Христово учение?Защото си мисля,че с веремето това неизбежно е щяло да се случи.
Освен това -що става дума за йерархизирането на църковните общини- то това е напълно естествено, в Евангелиата се говори за презвители .Разбира се тази усложнена и многостепенна йерархия я няма в евангелските текстове , но една първичан и опростена -да.Стигам до извода ,че превръщането на клира в своеобразна каста също в някаква степен опорочава духовният живот.Но по всичко личи,че организацията на първочалните християнски общини създадени по нашети земи от първоапостолите няма нищо общо с по-късните гръко-еретически организационно-административни подредби.
цитирай
49. slovoto - Няма да я бъде новата богомилска ...
25.07.2009 21:27
Няма да я бъде новата богомилска революция. Матр'яла го интересуват други неща вече.
цитирай
50. анонимен - Бълнувания на умопобъркани!
26.07.2009 13:48
Да,други неща го интерсуват.А не някакви двама нови луди Атиловци.Енкаеф и ти владо ли си ладо ли>пийте си редовно хапчетата писани от психиатрите.За да нямате ужасните си бълнувания,хаклюцинации и привидения.И не хулете царете Симеон и Борис-Михаил кръстител че ще ви дяволите вземат.Ще ядете сопата май както виждам.Всяко тъпение си има граници.няма се гаврите с историята на България,отрепки психясали!
цитирай
51. nkf - Да, други неща го интерсуват. А не ...
26.07.2009 14:57
анонимен написа:
Да,други неща го интерсуват.А не някакви двама нови луди Атиловци.Енкаеф и ти владо ли си ладо ли>пийте си редовно хапчетата писани от психиатрите.За да нямате ужасните си бълнувания,хаклюцинации и привидения.И не хулете царете Симеон и Борис-Михаил кръстител че ще ви дяволите вземат.Ще ядете сопата май както виждам.Всяко тъпение си има граници.няма се гаврите с историята на България,отрепки психясали!

анонимко, ти да не си общественият глашатай,че знаеш кой от какво се интересува?
Тъй като си умствено непълноценен, няма да полемизирам с теб изводите ,които се налагат от прочита на наличните исторически паметници невзети под внимание от така наречените "историци",а и още повече ,че ти не си в състояние изобщо да схванеш за какво иде реч.Освен това ,за твое огромно съжаление, за глупаците все още лекарства не са измислени,както и специализирани "заведения" -глупарници,където такива овце ,като теб да изявяват колективистичните си нагласи.
И анонимен палячо, много ми е любопитно, ти ли ще въртиш сопата ?Ами ако сопата заиграе по празната ти кратуна?Тогава какво ще правиш?
цитирай
52. lado - Да, други неща го интерсуват. А не ...
26.07.2009 15:24
анонимен написа:
Да,други неща го интерсуват.А не някакви двама нови луди Атиловци.Енкаеф и ти владо ли си ладо ли>пийте си редовно хапчетата писани от психиатрите.За да нямате ужасните си бълнувания,хаклюцинации и привидения.И не хулете царете Симеон и Борис-Михаил кръстител че ще ви дяволите вземат.Ще ядете сопата май както виждам.Всяко тъпение си има граници.няма се гаврите с историята на България,отрепки психясали!

А бе ,леке , не се надувам, само да ти кажа , че съм на 51 години и правя 6-ци на лежанката с 120 кг, два фитнеса съм фалирал,щото съм прост, ама як, третият си ми е в къщата и ..малей, взех да се вдетинявам, ама като е истина! Тежа 110 кг -178 см - трима като тебе за закуска, другите за обяд,
цитирай
53. nkf - Да, други неща го интерсуват. А не ...
26.07.2009 15:36
lado написа:
анонимен написа:
Да,други неща го интерсуват.А не някакви двама нови луди Атиловци.Енкаеф и ти владо ли си ладо ли>пийте си редовно хапчетата писани от психиатрите.За да нямате ужасните си бълнувания,хаклюцинации и привидения.И не хулете царете Симеон и Борис-Михаил кръстител че ще ви дяволите вземат.Ще ядете сопата май както виждам.Всяко тъпение си има граници.няма се гаврите с историята на България,отрепки психясали!

А бе ,леке , не се надувам, само да ти кажа , че съм на 51 години и правя 6-ци на лежанката с 120 кг, два фитнеса съм фалирал,щото съм прост, ама як, третият си ми е в къщата и ..малей, взех да се вдетинявам, ама като е истина! Тежа 110 кг -178 см - трима като тебе за закуска, другите за обяд,

Ладо,:) не се ядосвай на анонимният аниматор :).Аз лично съм сигурен,че не само е умствено непълноценен ,но и физически :).Психо-соматичните "качества" на подобни анонимници стигат до там, колкото да "изливат" логореята си.:)
цитирай
54. lado - Прав си, братко, лесно се нервирам ...
26.07.2009 16:27
Прав си ,братко, лесно се нервирам напоследък, може би пък трябват хапчета, както казват ..
цитирай
55. nkf - Прав си, братко, лесно се нервирам ...
26.07.2009 16:41
lado написа:
Прав си ,братко, лесно се нервирам напоследък, може би пък трябват хапчета, както казват ..

Ами,хапечета,просто гледай от всико цървулите ,смей им се и ги пращай да "пасат".:)
Въпрос на подход.
цитирай
56. gantree - @ nkf
29.07.2009 15:20
nkf написа:
Кражбата е залегнала здраво в темелите на гръко-кривославната ерес .


Не си прав, по отношение на гърците.
Зачетох статията, без да видя, че цитатите са от Ценов. Не го чети тоя човек, ще сгрешиш много. Отговорите на папа Николай I до българите все още се намират, например, в това издание от 1994-а
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=4034

Прочети превода от оригинала, а не спекулациите на Ценов, и ще видиш сам къде грешиш. Прекрасно е, че се интересуваш от тези неща, и можеш да стигнеш до истината, ако интересът ти не е краткотраен. Може и да напиша нещо по тоя повод при мен.

Поздрави.
цитирай
57. nkf - Кражбата е залегнала здраво в те...
29.07.2009 20:59
gantree написа:
nkf написа:
Кражбата е залегнала здраво в темелите на гръко-кривославната ерес .


Не си прав, по отношение на гърците.
Зачетох статията, без да видя, че цитатите са от Ценов. Не го чети тоя човек, ще сгрешиш много. Отговорите на папа Николай I до българите все още се намират, например, в това издание от 1994-а
http://knigabg.com/index.php?page=book&id=4034

Прочети превода от оригинала, а не спекулациите на Ценов, и ще видиш сам къде грешиш. Прекрасно е, че се интересуваш от тези неща, и можеш да стигнеш до истината, ако интересът ти не е краткотраен. Може и да напиша нещо по тоя повод при мен.
Поздрави.

Какво значи ,че не съм прав по отношение на гърците?Къде греша по отношение на тях?Гърците, погърчената Източна римска империя и новата византия-русия заедно с протежето си сърбия са най-страшните врагове на България.Къде е грешката тук?
По отношение на многоуважемият учен д-р Ганчо Ценов, почти всичко от него съм чел и изобщо не мисля,че греша.Ценов е истински учен за разлика от славянофилската пасмина, която фалшифицира българската история?Но все пак ,аргумент защо греша по отношение на Ценов?
Проблема не са отговорите на Папата, тук въпросът е много по-комплексен ,а "отговорите" са само една компонента , която допълнително обосновава историческият факт-грижливо пропуснат и още по-грижливо замаскиран от "историците"- че България и Българите са християни много преди 9 век ,че са първите християни в Европа.
Аз лично съм запознат с основните теории и версии на българската история и мога да кажа,че не Ценов е спекуланта.
цитирай
58. boristodorov56 - Проблема не са отговорите на Папата, тук въпросът е много по-комплексен ,а "отговорите" са само една компонента , която допълнително обосновава истори
29.07.2009 22:16
Браво!

Българите са дотолкова заслепени от русофилските изстъпления, които са учили в 5-тия си клас, че нищо не е в състояние да им отвори очите, освен онзи които им ги вади и на 100 оставя по един едноок.
Понякога е срамно и обидно да четеш тези чуждопоклоннически мантри от хора, които твърдят , че са българи, а не съзнават антибългарското си мислене.
цитирай
59. boristodorov56 - Вижте и тези публикации.
29.07.2009 22:18
http://elkapitan.blog.bg/
цитирай
60. nkf - Браво! Българите са дотолкова ...
30.07.2009 11:44
boristodorov56 написа:
Браво!

Българите са дотолкова заслепени от русофилските изстъпления, които са учили в 5-тия си клас, че нищо не е в състояние да им отвори очите, освен онзи които им ги вади и на 100 оставя по един едноок.
Понякога е срамно и обидно да четеш тези чуждопоклоннически мантри от хора, които твърдят , че са българи, а не съзнават антибългарското си мислене.

За съжаление си прав,руско-гръцките лъжи пуснаха коени в умовете на не малко Българи, в съзнанието им тези лъжи станаха истина ,а това е основната пречка,осмисляйки и опознавайки истинското си минало да изградим идея за бъдещето си.За това и политиката в България е толкова дребна,интригантска ,някак си махленска.Без познание на истинското минало, няма национален идеал, няма национална идея, няма доктрина, няма политическа концепция,няма политики.Точно защото Ганчо Ценов , посвещавайки живота си на българската история, разбивайки гръко-руско-славянофилските измами бива заклеймяван и до сега от червените продажници ,стоящи на руска хранилка.С тези думи не искам да уязвявам Гантри, ни най-малко и изобщо никой,който блуждае в отровните мъгли на пан-славизма (заемащ най-различни форми).Обаче е време за осъзнаване,а не за преповтаряне на лъжите.
Поздрав Борисе.
цитирай
61. nkf - http://elkapitan. blog. bg/ ...
30.07.2009 11:47
boristodorov56 написа:
http://elkapitan.blog.bg/

Това всъщност е книгата на Борислав Борисов-Боцмана.Похвално е ,че й е отделено място и в блог.бг и че по такъв начин се разпространява из интернет.Предполагам,че книгата може да се намери в книжарниците.
цитирай
62. lado - "Българите са християни м...
30.07.2009 15:16
"Българите са християни много преди 9 век ,че са първите християни в Европа.
Аз лично съм запознат с основните теории и версии на българската история и мога да кажа,че не Ценов е спекуланта."
Една от истинските причини да се гордея, че съм българин!
цитирай
63. анонимен - До lado
31.07.2009 22:20
Филипи е името на древен гръцки град, разположен близо до днешния Кринидес. Намира се между Кавала и Драма.
В него, а не във Филипополис, както се е наричал Пловдив.
Деяния 16:12 и оттам във Филипи, който е главният град на оная Македония, и Римска колония. В тоя град преседяхме няколко дни.


цитирай
64. lado - Апостол Павел е дошъл по вода във ...
01.08.2009 09:07
Апостол Павел е дошъл по вода във филипи и по вода си е отишъл - има ли в това друго филипи плавателна река, която да позволи това
цитирай
65. lado - . “. . . 11 И тъй, като отплувахме от ...
01.08.2009 09:11
. “...11 И тъй, като отплувахме от Троада, отправихме се право към Самотрак, на следния ден в Неапол, 12 и оттам във Филипи,...» Деян. На Ап. Гл 17.
- «Отплуването» от Троада определя и следващият глагол «отправихме» като го индикира също като «плаване». До Неапол се разбира също с плаване , до Филипи също. Някъде да има изменение на конструкцията която указва промяна начина на движение ? Такава няма. Така че «отплуването» бележи всички точки до крайната цел Филипи.

2. «..5 А тия бяха отишли по-напред, та ни чакаха в Троада; 6 и ние отплувахме от Филипи подир дните на безквасните хлябове,...» Пак там – гл. 17.
- Това подразбиране в т. 11, тук е заявено директно – отплава се от Филипи. Е, аз сега на очите си ли да вярвам или да твърденията на посланията по отношение на името и картите зографисани значително по-късно. Ами тет а тет е заявено, че се отплава от града, където в по-горният цитат само се подразбираше.
цитирай
66. lado - Филипопол да не би да не е достатъчно ...
01.08.2009 09:27
Филипопол да не би да не е достатъчно древен , а за София мога да кажа , че като градско формирование съществува от 9000 години - най - голямото неолитно селище по площ в света е разположено под общежитията за чуждестранни студенти и под целия кв. Слатина .Разбира се съществувала е с други имена - тук се провежда втория вс. ц. събор - да ли еслучайно?
Исках да кажа - ако при гърците е древно - то при нас , по нашите исконни земи, земята на нашите деди, а не памир и хиндокуш, тук са най-древните постижения на европейската цивилизация и ние,българите сме техни законни наследници и приемници.
Трябва да се чете, и най вече неманипулирани източници,
цитирай
67. lado - Значи, ето какво вярват мнозинс...
01.08.2009 10:00
Значи, ето какво вярват мнозинството гърци:

Гърците открай време са живели на Балканския полуостров, той всъщност трябва да се нарича Елински, единствено те имат право да са тук, околните народи са варвари.
Ахил, Агамемнон са гърци, досущ като днешните, Троя най-вероятно също е била гръцка колония.
Омир също бил грък.
Македонците и те, а най-вероятно и пелагонците, илирийците, траките, пеоните, фригийците, като нищо и финикийците.
Гърците са измислили първата в света азбука, те са измислили латиницата и кирилицата.
Римляните са покорили гърците, но са получили цялата си култура от тях, де факто те са били покорените.
Новият завет е точно копие на древните елински вярвания, персонажите в него носят гръцки имена.
Византия е била гръцка държава, всички в империята са имали гръцко самосъзнание, християнските монаси, които са горели антични текстове също били гърци.
Българите, идвайки от Монголия на Елинския полуостров са извършили етническо прочистване спрямо гърците, например в изконни гръцки градове като Филипопол.
Кирил и Методий са гърци, които цивилизовали и покръстили варварите славяни.
Василий II бил грък, всички византийски императори били гърци.
Георг Кастриот - Скендербег е бил грък.

Участвалите в борбите за освобождение на Гърция в началото на 19-ти век българи, като Марко Бочаров (Боцарис), всъщност били гърци. Арванитите са чисти елини, както и власите, каракачаните, най-вероятно помаците а защо не и гагаузите.

Гоце Делчев, Даме Груев и други подобни изверзи са изпращани от българското правителство за да тероризират изцяло гръцкото население на Македония.
Малкият брой жители на Македония с българско самосъзнание са по-скоро статистическа грешка - "българи" са се наричали неграмотните селяни, които иначе пак си били от гръцки произход.
В източна Румелия българи е нямало. И да е имало, това пак са били неграмотни селяни, които са предпочитали да се наричат "християни", чак до Балканската война.
През нея българските кръвожадни войници извършили нечовешки зверства над кротките гърци, или поне така са чували. Това напълно оправдавало последвалото изгаряне на всички български села и пролетите реки от кръв в новоосвободените изконни гръцки земи.
През втората световна война българските окупатори са се държали чудовищно, много гърци бягали в Албания в търсене на по-хуманно отношение.
След това по време на комунизма големият брой гърци в България са били подложени на насилствена асимилация, затова днес почти ги няма.
Но като цяло българите не изглеждат като славяни или монголи, затова е твърде възможно по произход да са гърци, или тракийци, което си е пак гърци
цитирай
68. nkf - Филипи е името на древен гръцки г...
01.08.2009 14:10
анонимен написа:
Филипи е името на древен гръцки град, разположен близо до днешния Кринидес. Намира се между Кавала и Драма.
В него, а не във Филипополис, както се е наричал Пловдив.
Деяния 16:12 и оттам във Филипи, който е главният град на оная Македония, и Римска колония. В тоя град преседяхме няколко дни.



Уважаеми анонимен, въпреки,че вметката ти е отправена до Ладо,а и той самият е отговорил на нея,то ще си позволя и аз да се намеся и да дам моя принос в заформената дискусия.Тъй като въпросът има точно три измерения(в конкретният случай с твоята вметка)ще ги "скицирам" и трите ,със съответните отговори и в напълно консистентен, и телеграфен вид.
Първо , Филипи ,който е в близост до Кавала (около30-40 км), не е град ,а по-скоро село или по-добре да го наречем градче.И ето ги несъответсвията:Римляните,които са калсиците на юриспруденцията,войната,империализма,администрацията (съответно управлението), инфраструктурата и т.н. не биха разположили администрацията си, магистратурата ,военните си части и цялата логистика в едно периферно крайбрежно градче, отдалечено от сърцевината на важните провинции на Балканите.Център на Провинция се прави или голям град,който има съответното стратегическо значение ,или ако няма такъв, то се изгражда(справка-Цариград).Тъй като градчето Филипи няма никаква географска- стратегическа стойност, то няма причина да се приема гръцкото изопачаване,че там е бил центъра на Провинция Македония.

Наистина древният град Пловдив има всички характеристики да бъде административен център, избран от Римляните за седалище на магистрати, гарнизон и колонисти.По описанието в "Деяния на Апостолите) става ясно,че във Филипи е функционирал голям затвор с вътрешни килии(явно карцери),където Апостол Павел е бил затворен.Дори и до ден днешен големите затвори се правят около административните центрове(обикновено големи градове),няма как стаичката ,дето гръцките екскурзоводи показват на тълпите слънчасали турсти , да е големият затвор с вътрешни килии (карцери) описан в "Деянията..."
Второ, Кавала и цялото Беломорско крайбрежие дори и днес продължава да е населено с хора, които по произход са Българи(въпреки асимилаторската политика на гръцката държава).Гръцкият елемент на Балканите, като численост винаги е бил малоброен-изключая последните 150 години,когато чрез влиянието на гръкоманската секта, племето им се попълваше редовно от ренегати от окръжаващите ги народи.Самите гърци не считат хората живеещи на север от Атина за гърци, а и до ден днешен викат на Солунчани "вулгарос"(или нещо подобно беше).Така,че да се твърди,че в първи век в Беломорието и в частност около Кавала са живели гърци и ,че това били гръцки градове,градчета и села е най-малкото неточно и невярно, но най-вече налива вода в мелницата на гръкоманските аспирации и фанариотско-кривославни лъжи.
И най-после трето, в близост до градчето Филипи няма, не е имало и не се очертава да има река , още по-малко плавателна.Докато около Пловдив е имало , има и по всичко личи ще има река , която е и плавателна .В "Деянията..." изрично се споменава наличието на плавателна река.
цитирай
69. nkf - Значи, ето какво вярват мнозинс...
01.08.2009 14:15
lado написа:
Значи, ето какво вярват мнозинството гърци:

Гърците открай време са живели на Балканския полуостров, той всъщност трябва да се нарича Елински, единствено те имат право да са тук, околните народи са варвари.
Ахил, Агамемнон са гърци, досущ като днешните, Троя най-вероятно също е била гръцка колония.
Омир също бил грък.
Македонците и те, а най-вероятно и пелагонците, илирийците, траките, пеоните, фригийците, като нищо и финикийците.
Гърците са измислили първата в света азбука, те са измислили латиницата и кирилицата.
Римляните са покорили гърците, но са получили цялата си култура от тях, де факто те са били покорените.
Новият завет е точно копие на древните елински вярвания, персонажите в него носят гръцки имена.
Византия е била гръцка държава, всички в империята са имали гръцко самосъзнание, християнските монаси, които са горели антични текстове също били гърци.
Българите, идвайки от Монголия на Елинския полуостров са извършили етническо прочистване спрямо гърците, например в изконни гръцки градове като Филипопол.
Кирил и Методий са гърци, които цивилизовали и покръстили варварите славяни.
Василий II бил грък, всички византийски императори били гърци.
Георг Кастриот - Скендербег е бил грък.

Участвалите в борбите за освобождение на Гърция в началото на 19-ти век българи, като Марко Бочаров (Боцарис), всъщност били гърци. Арванитите са чисти елини, както и власите, каракачаните, най-вероятно помаците а защо не и гагаузите.

Гоце Делчев, Даме Груев и други подобни изверзи са изпращани от българското правителство за да тероризират изцяло гръцкото население на Македония.
Малкият брой жители на Македония с българско самосъзнание са по-скоро статистическа грешка - "българи" са се наричали неграмотните селяни, които иначе пак си били от гръцки произход.
В източна Румелия българи е нямало. И да е имало, това пак са били неграмотни селяни, които са предпочитали да се наричат "християни", чак до Балканската война.
През нея българските кръвожадни войници извършили нечовешки зверства над кротките гърци, или поне така са чували. Това напълно оправдавало последвалото изгаряне на всички български села и пролетите реки от кръв в новоосвободените изконни гръцки земи.
През втората световна война българските окупатори са се държали чудовищно, много гърци бягали в Албания в търсене на по-хуманно отношение.
След това по време на комунизма големият брой гърци в България са били подложени на насилствена асимилация, затова днес почти ги няма.
Но като цяло българите не изглеждат като славяни или монголи, затова е твърде възможно по произход да са гърци, или тракийци, което си е пак гърци

Гръцките лъжи са се разрастнали като тумор, тумор,който трови и задушава,тумор, който грижливо е "отглеждан" и от руснаци, и от англичани, и от други по-дребни "цаци", като сърбите.За този тумор кадят тамян и пеят псалми и нечистоплътните ,брадясали мошеници с черни килимявки., но на лъжата краката са къси (като на гъркините) и неминуемо идва ден,когато истината ще излезе на яве.
цитирай
70. lado - но на лъжата краката са къси (като на ...
01.08.2009 15:23
но на лъжата краката са къси (като на гъркините) и неминуемо идва ден,когато истината ще излезе на яве
Освен това и лъжите им са дебели като тях, така че трудно ще им надвием, особено ако лековерниците четат официалната история, наложена от мошениците Златарски и сие...
цитирай
71. spasymyr - Предлагам ти малко просветление
05.08.2009 19:18
Изгледай тази поредица от филми за да почистиш съзнанието си от изборното облъчване,което всички и всеки път поглъщаме.
http://spasymyr.blog.bg/politika/2009/07/26/kakvo-e-vremeto.369683
цитирай
72. nkf - Изгледай тази поредица от филми за ...
05.08.2009 20:39
spasymyr написа:
Изгледай тази поредица от филми за да почистиш съзнанието си от изборното облъчване,което всички и всеки път поглъщаме.
http://spasymyr.blog.bg/politika/2009/07/26/kakvo-e-vremeto.369683

Уважеми,ако този твой коментар е отправен към мен,то си позволявам да ти отговоря по следният начин:
Ако мислиш,че съзнанието ми страда от "изборното облъчване", то със сигурност преценката ти е грешна.
Ако си мислиш,че пошлото филмче "Цайтгайст" казва някаква стина или открива нещо "невероятно за бъдещето на света" , ще си позволя да те пренасоча към някои от конспиративните форумчета в нет-а .
Истината за миналото настоящето и бъдещето на света е между кориците на Библията , в думите на Исус , в "Откровението...".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522918
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031