Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 16:15 - За исляма и левичарството-откровено (1)
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1669 Коментари: 3 Гласове:
7




Едно интервю на Христо Буцев с Калин Янакиев(вестник "Култура" 2006г.)
Оригинално заглавие"Пет години след 11.09.2001г.



Христо Буцев:
Пет години(вече осем, б.м.) след 11 септември 2001 г. имате ли усещането, че това събитие промени отношението ни към политически коректното говорене?
Калин Янакиев: Боя се, че едва ли. Това, което може би влагате в понятието

политически коректно говорене‛, аз бих нарекъл ‛говорене на постмодерната левица‛. То не утихна, напротив, сякаш стана по-кресливо, но за мен е още по-объркано и още по-слабо оправдано. Нека да си дадем сметка преди пет години какво си мислехме. Струва ми се, в интервюто* ми с вас преди пет години казах, че светът на исляма най-вероятно е дълбинно раздразнен, дълбинно вбесен от една безбрежно либерална цивилизация, за каквато сякаш се представяше Америка. Ислямът бе дълбинно вбесен от промискуитета на тази безбрежно либерална цивилизация, от нейната (от консервативна и религиозна гледна точка) перверзна сексуална разпуснатост, потребителство и т.н. Казвах, че ние може би бихме могли да разберем чувствата на една дълбоко консервативна, религиозно мотивирана прослойка, която стои в дълбините на тоя ислям. Без да оправдаваме деянието. Оттогава нататък нещата ставаха все по-объркани: Америка се управлява от консервативен елит, нейният президент е откровено консервативен, да не кажем, даже християнски мислещ, даже леко ветхозаветно мислещ религиозен човек. Как би могъл той да е следователно толкова страшен враг на една, стояща от другия полюс, също така консервативна, макар и мюсюлманска, елитарност. За мен в това има известна шизофрения. Срещу Джордж Буш са и американският, и европейският либерализъм, и ислямският хиперконсерватизъм. Би следвало да очакваме, ако не някакво съюзничество, поне някакво разбиране между консерватори. Такова не просто няма, има все по-изостряща се непримиримост. Може би това означава, че в дълбините на терористичния ислям съвсем не стоят консервативни хора. Стоят хора, чиято менталност е по-близка до болшевишката, от ранния период на болшевизма, когато е мечтана една световна революция, една глобална световна катастрофа, която да преобърне пластовете с цената на много кръв, но в името на някаква правда. Ето защо безкрайната грижовност на либералните кръгове на Запад, пък и на Изток, да не обидим самобитната традиция на исляма, да дадем свобода на тяхната религиозна своеобразност, да им дадем пространство, да им дадем глас, е абсолютно неадекватна. Тези хора не искат за себе си място под слънцето, тези хора не искат повече морал и консерватизъм в устоите на световната цивилизация. Те искат ислямски апокалипсис.
Христо Буцев: Вие очаквате крайното да се разбере с крайното.
Калин Янакиев: Не, аз бих казал така: ако от едната и от другата страна стояха консервативни сили, те би трябвало да имат някаква базисна единомисленост. Мисля обаче, че това се оказа погрешно. Нито ръководителят на Ал Кайда, нито Хасан Насрала, ръководителят на шиитската групировка, която стана в момента толкова актуална и толкова гръмлива, са по своя дълбинен етос консервативни хора. Ние по навик свързваме религиозното с консервативното. Тези хора, които стоят срещу американската, европейската и въобще демократичната западна цивилизация - аз и сега ще я нарека постхристиянска - са хора с много висока есхатологична температура. Това означава, че политическите действия спрямо тях - ориентирани към това да се даде възможност техният глас да се чуе, да се огради някакво пространство, в което те да се управляват по своите традиционни религиозно-обществени закони - са нещо абсолютно неадекватно и погрешно. На тези хора това не им липсва, те имат своя глас, към тях са твърде внимателни. В западната цивилизация - от времето, в което тя осъзна своята колониална травма - те се радват на глас, на място под слънцето, на уважение. На тази политическа коректност, с която започнахме. Защо те не са доволни, какво искат повече? Какво искат? Може би искат да унищожат една цивилизация, която благославя и узаконява хомосексуалните бракове. Може би искат да разрушат една цивилизация, която не почита и не уважава Бога, божествения закон. Може би те не понасят една цивилизация на самозабравилия се разум, който забравя, че човекът е творение; и започва да прави от човека творение на самия себе си. Ами дайте си сметка, че тъкмо защото е против тези неща, критикуват Джордж Буш. Нали целият либерален свят ненавижда президента Буш, тъй като в неговата политическа лексика има понятия, свързани с християнския морал, той се позовава на основите на християнския морал. Нали цялата световна либерална общественост ненавижда Буш, тъй като той е главата на т.нар. неоконсерватизъм. Следователно тук има нещо, което ние не бихме могли да разберем, ако продължаваме да поставяме по този начин въпроса. Изглежда ислямската цивилизация не е срещу тази либерална цивилизация, която в момента е en bloc против същия този Буш и същата тази Америка. Как тогава да оценим тези хора, ненавиждащи, нападащи Америка и нейните съюзници? Какво искат те? Аз ви казвам съвсем откровено - тези хора искат религиозна революция. Тези хора искат сприхаво приближаване до ислямски апокалипсис. Те искат битката на народите при Наджав. Между другото, ислямските апокалиптични схващания са точно такива: там, при гробницата на Али, истинският наследник на Мохамед според шиитите, в края на времената Аллах ще събере всички народи и ислямът ще нанесе последното поражение на всички неверници и на всички невярващи. "политически коректно говорене


Тагове:   консерватизъм,


Гласувай:
7



1. watchtowerman - Кръстоносецо,
08.08.2009 22:06
благодаря за интервюто, което съм пропуснал да видя по-рано. Великолепно проницателен анализ и изводи. Щом си го постнал - хвала за осъзната ти позиция.
цитирай
2. nkf - благодаря за интервюто, което съм ...
09.08.2009 11:17
watchtowerman написа:
благодаря за интервюто, което съм пропуснал да видя по-рано. Великолепно проницателен анализ и изводи. Щом си го постнал - хвала за осъзната ти позиция.

Надявам се повече хора да осъзнаят факта,че срещу Христовата вяра и цивилизационните устоите на Запада са си подали ръка, в дяволски съюз ,комунисти, мюсюлмани, либерали, всякаква левичарско-нихилистична пасмина.
В това интервю, многоуважаемият Калин Янакиев е казал толкова много истини,че думите му ще бъдат винаги актуални.
цитирай
3. nkf - Колкото и странно да звучи за мно...
14.08.2009 10:04
maranatha написа:
Колкото и странно да звучи за мнозина, католицизмът и ислямът имат общи корени. Ето един документален филм (за съжаление няма субтитри на български), който доказва с убедителни исторически доказателства, че католицизмът и ислямът са две странина една и съща монета.
http://www.youtube.com/watch?v=9zvYTpf0qC0

Мисля,че подобни твърдения са меко казано абсурдни.Че католицизма е ерес, това е вън от съмнение,но ,че няма нищо общо с исляма и това е вън от съмнение.Разликата между католицизма и така нареченото православие е минимална , спора е около филиоквето(това е главният спор).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2535525
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20217
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930