Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 17:00 - Незаконната сръбска окупация на Западните Покрайнини
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 4288 Коментари: 7 Гласове:
9



           Това е един казус ,един случай, засягащ десетки хиляди Българи само на 70 километра от София , техните потъпкани права и продължаващ тих геноцид от страна на незаконната, окупационна сръбска власт.

         В никакъв случай, обаче , не може да се каже,че проблемът "Западни покрайнини" е неясен , просто причината е в обичайната липса на политическа воля и решимост да се отстояват българските интереси и правата на Българите. В крайна сметка това е и отказ от справедливостта на така прокаламираното- особено от левите среди-международно право.

Но първо, нека да проследя хронологично събитията:

         Началото на Първата световна война  фактически е поставено на 28.07.1914 с обявяването на война от страна на Австро-Унгарската империя на кралство Сърбия и последващото нахлуване,а до края на месец Август същата година, се намесват: Великобритания,Франция,Белгия,Германия,Русия...

        На 14.10.1915 г. България се намесва, във вече разгорелият се световен конфликт, на страната на Централните сили-Германия,Австро-Унгария и Османската империя, с една и единствена цел-Обединение на несправедливо разпокъсаните български земи в една единна, суверенна държава.

      Развилите се събития през 4-те военни години (1914-1918) са неблагоприятни за Централните сили, които в крайна сметка губят този световен конфликт.Сред загубилите е и Царство България, която капитулира на 29.09.1918 г.

         На 27.11.1919 г. , в парижкото предградие Ньой сюр Сен е сключен мирният договор между Царство България ,от една страна и силите на "Антантата" от друга, а именно:Великобритания,САЩ , Франция,Италия,Япония,Белгия,Куба,Китай,Гърция,Полша,Портгалия,Румъния,Кралството на Сърби-Хървати и Словенци, Сиам и Чехословакия.

http://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Neuilly  (текста на целия договор и протоколите към него)

         По смисъла на този мирен договор и в частта му уреждащ граничните въпроси между Царство България и кралството на сърби-хървати и словенци (СХС), от страната ни са откъснати следните населени места и прилежащите им землища:

Кюстендилска (660,8 кв.км.), близо половината от Царибродска (417,9 кв.км.), Трънска (277,9 кв. км.), Кулска (171,9 кв.км.) и Видинска (16,7 кв.км.). Общата площ на Западните покрайнини е малко над 1545 кв. км.

От Царибродска околия, освен околийският център град Цариброд, са откъснати следните села: Бански дол, Бачево, Било, Болев дол (Больев дол), Борово, Барие (Барье), Брайкьовци, Бребевница, Власи, Вълковия, Верзар, Гоин дол, Горна Невля, Горни Криводол, Горна Планиница (Бугарска Планиница), Градине (Градинье), Гуленовци, Долна Невля, Долни Криводол, Драговита, Държина, Желюша, Изатовци, Каменица, Лукавица, Моинци, Мъзгош, Височки Одоровци, Петърлаш, Поганово, Прача, Пъртопопинци, Пъскашия, Радейна, Сенокос, Скръвеница, Славиня, Сливница и Смиловци.

От Трънска околия са откъснати селата: Трънско Одоровци, Звонци, Ясенов дел, Куса Врана, Берин извор, Нашушковица, Ракита, Вучи дел, Пресека, Петачинци, Врабча, Искровци, Грознатовци, Стрезимировци, Паля, Сухи дол, Кострошевци, Драинци, Колуница и Клисура (Трънска Клисура). Границата от 1920 година разделя някои от тези села на две части - Петачинци, Стрезимировци, Врабча.

От Кюстендилска околия е откъснат Босилеградският край - част от съществувалата до 1901 година Босилеградка (преди това Изворска) околия. Освен Босилеград са откъснати селата: Барие, Белут, Бистър, Божица, Бранковци , Брестница (Бресница), Буцелево (Буцельево), Гложие, Голеш, Горна Лисина, Долна Лисина, Горна Любата, Долна Любата, Горна Ръжана, Долна Ръжана, Горно Тлъмино, Долно Тлъмино, Груинци, Доганица, Жеравино, Зли дол, Дукат, Извор, Караманица, Милевци, Млекоминци, Мусул, Назърица, Паралово, Плоча, Радичевци, Райчиловци, Ресен, Рибарци, Топли дол, Църнощица и Ярещник. Някои от тези села също са резделени на две от границата - Жеравино, Груинци и други.

         Необходимо е да се поясни ,че единствената държава -победилка в Първата световна война, която отказва да ратифицира , както Ньойския договор, така и изобщо цялата система от Версайски договори, считайки ги като крайно несправедливи и угнетяващи са Съединените американски щати.

        Посочените по-горе български общини са предадени под федералната (на практика) юрисдикция на СХС , където Сърбия е само една от останалите две части на кралствоето , която упражнява съвместни суверенни права над Българските западни покрайнини.

         През 1921 г. е приета Конституция на СХС ,с която се признава съществуването на народ с три имена, а именно сърби, хървати и словенци, на други народи , включително и на голямото число Българи не се признава правото на самоопределение и съответно всякакви права по отношение език и култура се потъпкват най-брутално и жестоко.

          През 1929 г. кралят на Сърбия-Александър Караджорджевич отменя посочената по-горе първа Конституция на СХС , а през същата година държавата се преименува на Югославия , която е правоприемник на СХС, което означава,че наследява всички права и задължения по подписаните от нея международни договори и споразумения от всякакъв характер.

          Точно като правоприемник на СХС, кралска Югославия наследява легитимният суверинитет над Българските, западни покрайнини.

         Кралство Югославия престава да съществува през Април 1941 г. ,след като е разгромена за няколко дни от войските на немският Райх.
         Поради съюзните си отношения с Германия и присъединяването си към "Тристранният пакт", Царство България възстановява напълно справедливите си суверенни права над вардарска Македония , Западните Покрайнини, но и над отнетото още в края на 19-ти век българско Поморавие с градовете Ниш и Пирот.

          Царство България упражнява суверенните си права над Западните покрайнини до 1944 г..През 1945 г. е създадена Социалистическа Фдеративна Република Югославия , състояща се от шест републики-Сърбия,Хърватия,Словения,Босна и Херцеговина,Македония и Черна Гора, споделящи общи, федерални и суверенни права.Новата държава-СФРЮ- е пряк правоприемник на кралска Югославия.

         През 1947 г., В Париж, са подписани мирните договори между държавите от "Оста" -България,Унгария,Финландия,Румъния,Италия, които договори уреждат следвоенният статут на вече посочените държави.

         По отношение на Западните покрайнини, Парижкият мирен договор от 1947-ма година препотвърждава Ньойският мирен договор от 1919г.

         Единствената разлика се състои в това,че новата държава СФРЮ,конституционно и формално, състоейки се от шест републики, поделя упражняването на суверенните права над Западните покрайнини на шест равни части.Всъщност този български край е даден за администриране на шест републики , като реублика Сърбия е САМО ЕДНА ОТ ШЕСТТЕ.

            1991 г, се оказва съдбовна за изкуствената държава СФРЮ и слага началото на краят й.Отделят се републиките :Словения,Хърватия,Босна и Херцеговина и Македония.Голямата федерална държава се преформатира в Сюзна република Югославия състояща се само от Сърбия и Черна Гора, която обаче не е -а и няма как да бъде,пълен правоприемник на разпадналата се СФРЮ.Точно поради тази причина Суверенните права над Българските Западни покрайнини преминават И върху отделилите се, новообразувани държави.

           През 2006 г. се разпада и последният федерален остатък-съюзната държава между Сърбия и Черна Гора, като по този начин Черна Гора следва да получи свой суверенен дял в управлението на Покрайнините, наред с всички останали независими републики, включително и Сърбия.

             Изложеното до тук следва логиката на международното право , но тази логика в никакъв случай не се следва от остатъците на република Сърбия в лицето на нейното държавно ръководство.Ако тя би спазвала международното право, то би предала съответните общини и населени места за администриране и дъжавен контрол на бившите републики, съставлявали СФРЮ.

              Подобни действия не са предприети до сега от Сърбия ,а и по всичко личи ,че няма и да се предприемат.Поради това нашите сънародници от Босилеград ,Цариброд и останалите общини са в условията на НЕЗАКОННА , ФАКТИЧЕСКА, ОКУПАЦИЯ ОТ СТРАНА НА СЪРБИЯ.

           Всъщност от хърватското,а и словенското държавни ръководства бяха отправяни предложения са съвместно решаване на проблема, като Република Хърватия и Република Словения отстъпят своите суверенни права от своите дялове на Покрайнините и ги предадат на Република България.

           Естествено пословичната русофилия, респективно сърбофилия не позволиха българската държава, в лицето на нейната дипломация, да извърши съответните маржове , поставяйки въпроса на различни дипломатически нива, включително и в ООН,ЕС,СЕ,ОССЕ.

          Сега България има ново правителство, в което влизат хора, които са твърдо настроени страната окончателно да заеме своето естествено място в Европа;има , макар и без ресор(портфейл) , министър за Българите в Чужбина;България е член на ЕС и НАТО;Ползваме се с пълната подкрепа на САЩ и спокойно можем да разчитаме на тяхната пробългарска позиция.В същото време Сърбия е слаба, изолирана,съседите й я мразят,замесена е в зверски убийства, посредством нейните политически и военни ръководители;не се ползва с доверието на ЕС ,а още по-малко на САЩ и НАТО;покровителката и нейна подстрекателка -русия е слаба и разнебитена , неспособна да й окаже , каквато и да е помощ.Когато дипломатите на България,Хърватия и Унгария признаха независимостта на Косово , докозаха,че могат да действат бързо и координирано в съгласие с националните си интереси.Чрез ЕС , България може да бъде блокиращ фактор за Сърбия в много отношения.България се намира в момента в много изгодна и силна позиция, и може да окаже много голям натиск спрямо Сърбия, но ще имали воля за това...?

         Казусът Западни Покрайнини, може да бъде пробен камък за постоянно деклариращият се като националист Божидар Димитров.Този казус е и много силен коз(личен) и за премиера Бойко Борисов.
         Предстои да видим каква ще бъде новата външна политика на новият кабинет по отношение на Българите и българските национални интереси.

 

 



Тагове:   Югославия,   окупация,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Това е жива рана
11.08.2009 18:12
в нашата душа .
цитирай
2. nkf - в нашата душа. Една от многото рани.
11.08.2009 18:45
panazea написа:
в нашата душа .

Една от многото рани.
цитирай
3. abandoned - Брате, един от факторите, възпр...
12.08.2009 02:28
Брате, един от факторите, възпрепятстващи ни да имаме права е Русия - те винаги са били на страната на Сърбия. Дори за Ньойският мирен договор Великобритания е била на наша страна, докато британският пратеник не е говорил със съветският, чак тогава се отказва от нас. Аз съм от Македонския край (от Пиринска Македония), единият ми дядо е родом от Вардарска (от село, което е близо до Битола), другият е родом от Егейска (Серският край). Раните никога няма да заздравеят и докато сме живи обидите никога няма да се забравят! Нека ни наричат шовинисти, ние знаем, че сме просто Българи! И знаем къде са нашите сънародници и няма да ги забравим!
цитирай
4. tili - Не знаех, че скоро
12.08.2009 10:09
Хърватска и Словения са правили такива предложения! Дали не текат някакви преговори? Това е много важно! Не забравяйте и фактора Франция - вечна контра на всичко и единодействаща с Русия. Всъщност на нея дължим унизителния Ньойски договор!
цитирай
5. nkf - Брате, един от факторите, възпр...
12.08.2009 12:03
abandoned написа:
Брате, един от факторите, възпрепятстващи ни да имаме права е Русия - те винаги са били на страната на Сърбия. Дори за Ньойският мирен договор Великобритания е била на наша страна, докато британският пратеник не е говорил със съветският, чак тогава се отказва от нас. Аз съм от Македонския край (от Пиринска Македония), единият ми дядо е родом от Вардарска (от село, което е близо до Битола), другият е родом от Егейска (Серският край). Раните никога няма да заздравеят и докато сме живи обидите никога няма да се забравят! Нека ни наричат шовинисти, ние знаем, че сме просто Българи! И знаем къде са нашите сънародници и няма да ги забравим!

русия е тази, която създаде и отгледа модерната сръбска държава;тя е тази, кояточ чрез сърбия предизвиква нестабилност на Балканите;тя е тази, която винаги подстрекава сърбия срещу Нас.Геноцидът извършван над Българите и в Македония и в Западните покрайнини, и в Поморавието е руско изобретение , подето и осъществено от сръбските им галени деца.
Днешният скопски, сърбо-комунистически македонизъм е също руско изобретение(нищо,че е популяризирано и прокарано от Стоян Новакович).Сърбия е едно вредно квазидържавно убразование, което трябва да бъде сведено до санитарни-естествени размери.
Да, няма да забравим сънародниците си ,никога!
цитирай
6. nkf - Хърватска и Словения са правили ...
12.08.2009 12:11
tili написа:
Хърватска и Словения са правили такива предложения! Дали не текат някакви преговори? Това е много важно! Не забравяйте и фактора Франция - вечна контра на всичко и единодействаща с Русия. Всъщност на нея дължим унизителния Ньойски договор!

Не, в момента няма никакви дипломатически контакти с Хърватия и Словения по отношение въпроса със Запдните Ни покрайнини.Но наистина властите в псочените две страни бяха отправили предложение за уреждане на този въпрос.Но тогава президент вече беше Първанов (човека, който заедно с тълпата лумпени, скандираше под прозорците на МС "сърбия-сърбия" и беше приятел с милошевич и бандата му),а премиер симо мадридски, който беше вече в негласен съюз с комунистите.Как да вземат отношение?Затова Словенските и Хърватски предложения срещнаха мълчание.Как ще обидим "братска" сърбия?
За русия нямакакво да говорим, нейният антибългаризъм и пословичен и си е линия на поведение , както и безпрекословната й подръжка на сърбия.
Що се отнася до франция, то тая държава няма такова значение в международните отношения, каквото е имала в началото и средата на 20-ти век,а и -както отбелязваш ти- никога не ни е била съюзник.България трябва да държи здраво на връзките си с Германия,Унгария и Хърватия и със САЩ .
цитирай
7. vvel - аа
22.01.2011 09:03
Сърбите са руски памперси. Подлоги безподобни. Цял век бяха на гребена на вълната, но има историческа справедливост . Хак им е сега. Дори трябва още да ги цепят. Има румънци, унгарци под тяхно робство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522677
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031