Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 11:09 - Бойко лъжецът
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 5272 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският премиер лъга дълго и много в хода на цялото развитие на сагата с АЕЦ “Белене”. Много ясно можем да фиксираме отправната точка на неговия ядрен ентусиазъм: това е първата му среща на четири очи с Владимир Путин в Гданск – на първи септември 2009 г. Срещнаха се и се разбраха – като едни мъже с черни пояси.

И изведнъж се разбра, че АЕЦ “Белене” ще се строи – и че въобще енергийните проекти на Русия в България ще се правят. Бойко Борисов, който бе поискал тяхното блокиране още преди да встъпи в длъжност, се оказа партньор на Първанов в политическия бридж, поддържник в правенето на неговия “голям шлем” (договорен между впрочем между българския и руския президент не другаде, а по тъмна доба в пиано бара на небезизвестния Мишо Бирата).

Оттогава оношенията между двамата ту се влошаваха – и Белене ставаше “висша форма на корупция”, “гьол” и “котка в чувал”, ту се подобряваха – и днешният гарант за големия шлем, вицепремиерът Симеон Дянков, биваше провождан да се извинява на Първанов. Междувременно два от проектите – нефтопровода “Бургас – Александропулис” и газопровода “Южен поток”, почти окапаха от само себе си. АЕЦ “Белене” се оказа сетният крепител на дружбата от векове за векове – което буквално истеризира публичното му обговаряне.

Новият фактор, който се появи на сцената, беше Валентин Златев, шеф на “Лукойл – България”, в качеството си на консултант на “Росатом” именно по тази сделка. Той стана причина за първия жълт картон, който Бойко Борисов вдигна на министър Трайков, осмелил се да заподозре корпоративни игри, свързани с главоломното покачване на цените на горивата. Премиерът драматично попита какво ще стане, ако “Нефтохим” излезе в планов ремонт – и обясни как бюджетът на държавата нямало да бъде изпълнен – като Симеон Дянков щял да изгуби два милиарда лева акцизи.

Публичното поставяне на бюджета на държавата в зависимост от лоялността на една чужда компания е прецедент, който би изхвърлил зад борда премиера на всяка що годе цивилизована страна. Да не говорим, че в защита на интересите на своя личен приятел Бойко Борисов излъга по най-безочливия възможен начин: ако нефтената рафинерия би прекратила работа – все едно за какъв срок – то доставчиците биха внесли петрол от някоя съседна страна, примерно от Гърция, където той е необяснимо по-евтин – и държавата пак би получила своя акциз.

Този прецедент само на пръв поглед няма нищо общо с “Белене”. В действителност той показва степента на обвързаност между двамата основни лобисти за този проект (всъщност Валентин Златев е живата връзка между Първанов и Бойко Борисов) – а също и основният метод за убеждение, който българският премиер прилага към подопечния му народ: апокалиптичната визия от типа на “какво би се случило, ако...”

 

Точно тази визия беше приложена в неговото интервю пред съботната “Панорама” в БНТ. Хватката с плашенето беше приложена по един наистина уникален начин: Бойко Борисов аргументира необходимостта да се строи АЕЦ “Белене” с... опасността руснаците да затворят АЕЦ “Козлодуй”!

Той обясни на зрителите на “Панорама” защо този проект е свързан с националната ни сигурност със следната презумпция: има, разбира се, и други източници на енергия, но... “Но всичко пак е свързано с руската страна. Казваме - вече "Белене" няма. 2017 година, пети реактор на АЕЦ "Козлодуй": започват преговорите за неговото затваряне.”

При хипотезата “няма Белене” се оказва, че продължаването на проектния срок на двата работещи блока в АЕЦ “Козлодуй” е невъзможно, защото само компанията, която ги е строила, можела да разреши удължаването на техния срок на годност.

Това, разбира се, е поредната дебела лъжа. АЕЦ “Козлодуй” е българска собственост – и единствено българската Агенция за ядрено регулиране има думата по въпроса. Това, което могат реално да направят руснаците, е да откажат да приемат отработеното ядрено гориво (което по силата на тяхното законодателство те и без това ще направят след 2020 г.; а сега го приемат, за да ни го продадат отново рециклирано – което е и тяхната дебела далавера с родното ядрено лоби). Но не толкова лъжата е впечатляваща в случая, колкото внушението, което българският премиер иска да постигне чрез нея.

“Само една руска компания произвежда ядрените реактори.” – твърди той – “Сиреч тези, които ние сега ги обвиняваме, че искат да ни заробят, да ни унищожат, да ни смажат, каквото искате, чух от парламента нашите партньори вдясно, същата тази страна трябва 2017 година да каже за пети реактор, че е изгоден да бъде продължен животът му, а 2019-та за шести”. И продължава: “Питам аз тези стратези на националната сигурност, след като вече ги обвиниха руснаците, че са най-лошите хора в света, какво им пречи, те ще ги затворят. Мога да се обзаложа с всеки следващ премиер, че те ще ги затворят 2017 и 2019 година. И така, както затвориха от първи, втори, трети, четвърти. . . “

 

Първи, втори, трети, четвърти?! Досега се знаеше, че не руснаците, а лошите чичковци от Брюксел са сторили този смъртен грях, за да спрат българската енергетика в щурма й към световните висини – и да унижат националното ни достойнство. (Това,  че всички тези реактори нямаха защитни куполи, е дребна подробност.) Знаеше се не на последно място и от устата на самия Бойко Борисов, който съвсем директно заяви по повод ядрената авария във Фукушима, че ние в аванс сме си платили кървавата дан в полза на ядрената сигурност – и сега е ред не ние да се отказваме от “Белене”, а други страни да затварят своите реактори. И сега изведнъж – руснаците всъщност ги били затворили...

 

Не става дума за грешка, както вероятно сте си помислили. Водещият си помисли точно така – и се опита плахо да коригира българският премиер, да му подскаже, че не руснаците са ги затворили тези блокове.Бойко Борисов обаче съвсем недвусмислено потвърди своята теза с думите: “Напротив. "Арева". . . французите се опитаха да ни защитят тогава, че са ни безопасни реакторите. Руснаците казаха - това не е наше дело. С един елементарен ход - ами, ние не знаем българите как са ги поддържали, може да не са ги поддържали добре.”

След което последва апокалиптичната визия, която трябваше да хване за сърцето всеки български патриот. Ако не построим Белене, ще бастисаме цялата ядрена енергетика, заяви съвсем недвусмислено българския премиер. И тогава – внимание, патриоти! – ще трябва да купуваме ток от Турция. ще изпаднем в енергийна зависимост от някогашния си османски поробител: “2017-та пада пети, 2019-та, с една година по-късно. . . падат двата реактора, хилядниците, на "Козлодуй", нямаме вече ядрена централа. Турция каза, че на Резово ще прави трета централа. Съгласно изискванията, никой не може да я спре. /..../ Сиреч следващият премиер ще трябва да ме пита тогава защо аз съм се подвел под натиска на популистите, ликвидирал съм ядрената енергетика на България и съм дал на Турция да направи централи.”

Както вероятно сте забелязали, “популистите” са тези, дето са против АЕЦ “Белене”. И не само са популисти, ами и работят за турските интереси, съдействат за това Турция да направи своя ядрена централа – каквато тя впрочем отдавна вече е договорила със същите тези лоши руснаци, дето са ни спрели четирите блока – и каквато те ще й построят така или иначе, а нас ще ни оставят да си чукаме в главите произведените от Белене мегавати.

 

Има обаче една дребна подробност, която остава напълно необяснима. След като българският премиер подозира, че спирането на ядрените блокове в Козлодуй е руско дело – и след като предполага, че същата тази страна няма да се поколебае да спре и все още работещите там блокове, като на практика ликвидира българската ядрена енергетика – то на какво основание се дава съгласие тази страна да строи още една ядрена централа на българска територия? Не са ли нейните действия – или поне подозираните от българския премиер такива – пряко доказателство за това, че енергийната зависимост в руски ръце може да бъде рекетьорско сечиво – и да се превърне и в политическа такава? За това ли работи и това ли отстоява Бойко Борисов?

Зад тези негови аргументи обаче прозират и някои истини, които не са никак, ама никак лицеприятни. Например истината, че България не само че няма нужда от нови ядрени мощности, но и че няма пазар за тях – и че някой се кани да бастиса съществуващата ядрена централа за сметка на проектираната руска АЕЦ на българска територия – което ще пструва на страната ни милиардни загуби.

 

Тъкмо тези подозрения сподели ядреният експерт Георги Касчиев – че някой се опитва да затвори АЕЦ "Козлодуй", за да може да бъде построена АЕЦ "Белене". Той подчерта, че според прогнозите на енергийното министерство, НЕК, БАН и независими експерти, с настоящите мощности към 2020 г. България ще има излишък от електроенергия между 5 мрлд. и 12 млрд. kW/ч. При това положение според него “единственият вариант да има недостиг на електроенергия е V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат затворени”.

 

Този сценарий не е хипотетичен, той е просто осезаем – и именно на него се дължи извънредната стръв, с която се отстоява “Белене”. Или – ако си послужим с дефиницията на Георги Касчиев : “Виждам подобен сценарий (за затварянето на V и VI блок). Разрешението за удължаването на експлоатационния срок на двата реактора се дава единствено от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Досегашните изследвания показват, че в двата реактора могат да бъдат експлоатирани над 20 години след 2017 година. Ако българската държава е решила да саботира "Козлодуй", това би било национално предателство.”

 

Националното предателство е вече в ход. Че АЕЦ “Белене” ще изяде АЕЦ “Козлодуй”, за да може Русия да овладее изцяло българския енергиен пазар – и за да може тя, а не българската държава да прибира парите, които българските данъкоплатци плащат за ток, парно, транспорт и какво ли още не – това, струва ми се, е съвсем очевидно. Последното доказателство за което между впрочем е повече от странния договор, който българската държа сключи по повече от странен начин с английската банка HSBC, избрана като консултант за икономическата целесъобразност на проекта. Както стана ясно, банката ще получи 2 милиона евро фиксирано възнаграждение за своята работа – само че тънката подробност е, че има и едно нефиксирано такова, което тя ще получи само ако докаже, че проектът е икономически ефективен – и което възлиза на 0.95% от привлечения за него капитал.

 

0.95% от евентуалната минимална цена от около 10 милиадра евро възлиза на 95 милиона евро. Дори ако приемем, че наистина става дума само за привлечени капитали – както твърди довереникът на тази банка в България, бившия царски депутат Владимир Каролев, то въпреки всичко банката би могла да спечели близо 50 милиона долара – при условие, че утвърди проекта, че го приеме за икономически обоснован. Това е двадесет и няколко пъти повече, отколкото ще получи, ако просто отхвърли същия този проект поради пълната му икономическа необоснованост и липсата възможност да се прогнозира енергийния пазар на Балканите един период от десетилетия напред. Остава само да се запитаме кой идиот би предпочел да се задоволи само с два милиона хонорар, след като при минимум отговорност би могъл да спечели петдесет.

 

Виси наистина и въпросът кой ще е другият идиот – този, който ще даде тези пари. Отговорът на този въпрос вече е даден – при това от същия този Владимир Каролев. Той е потвърдил, че това могат да бъдат и руски инвестиции. Има само една компания, която от години се натиска да осигури инвеститори в АЕЦ “Белене” – и това е “Росатом” – компанията, която строи централата.

 

Какво излиза от всичко това? Излиза, че тъкмо компанията, която ще строи АЕЦ “Белене”, ще заплати огромната част от възнаграждението на банката, която трябва да анализира икономическата целесъобразност на този проект.

Дали пък случайно някой не вижда тук конфликт на интереси? И не само в договора с банката – в цялата тази ситуация, в която Русия проектира, строи, инвестира и потребява печалбата от една АЕЦ, построена върху българска територия, а ние зяпаме изумено отстрани, чешем се по тила и поемаме целите сеизмични, екологични, геополитически и прочее рискове – заедно с всички харчове, които ще се изплащат десетилетия наред чрез сметките за ток на всички българи?

Eдвин Сугарев

Източник: www.svobodata.com



Тагове:   Белене,   АЕЦ,   ББ,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monarchism - Сериозно ли някой е имал фантазии, ...
15.04.2011 10:45
Сериозно ли някой е имал фантазии, че Бойко Борисов няма да "строи" АЕЦ "Белене"?
цитирай
2. nkf - Сериозно ли някой е имал фантазии, ...
15.04.2011 11:27
monarchism написа:
Сериозно ли някой е имал фантазии, че Бойко Борисов няма да строи АЕЦ "Белене"?

По едно време точно това казваше,но иначе ,предполагам,че вече на всички е ясно какво представлява този малоумен нещастник.
цитирай
3. monarchism - Той много работи е казвал, но ген...
15.04.2011 11:39
Той много работи е казвал, но генезисът му е супер червен, да не говорим, че е момче на генералското движение на БСП. Червената отрепка си е червена отрепка.

Ако някой се е надявал от ЕНП да му окажат натиск, също витае в облаците. Другарката Меркел все повче ориентира Германия към Русия - подписването на Северен поток беше огромна крачка в тази посока.
цитирай
4. watchtowerman - Някъде из медиите
15.04.2011 23:16
изкочи факт, че АЕЦ Белене щял да продава ел. само за външни пазари. Нашият - българският, бил задоволен с ел. мощности и в момента. Не знам дали този факт е верен?! Но, ако се окаже истинен, тогава...
цитирай
5. nkf - изкочи факт, че АЕЦ Белене щял да ...
16.04.2011 14:07
watchtowerman написа:
изкочи факт, че АЕЦ Белене щял да продава ел. само за външни пазари. Нашият - българският, бил задоволен с ел. мощности и в момента. Не знам дали този факт е верен?! Но, ако се окаже истинен, тогава...

Тогава другарите руснаци ще си пълнят джоба,а ние ще плащаме.
цитирай
6. анонимен - Ако имахме поне един политик като
17.04.2011 13:27
Стамболов, русняците нямаше да смеят да припарят до България, а сега си се разпореждат тук, както си искат. (((
цитирай
7. watchtowerman - Мда, nkf...
17.04.2011 18:51
Това огромно жилищно строителство у нас не е случайно. Българският народ няма ресурса да го запълни...
цитирай
8. nkf - Това огромно жилищно строителство ...
18.04.2011 18:28
watchtowerman написа:
Това огромно жилищно строителство у нас не е случайно. Българският народ няма ресурса да го запълни...

Мислиш,че се строи за някой друг?
цитирай
9. nkf - Стамболов, русняците нямаше да ...
18.04.2011 18:30
parasol написа:
Стамболов, русняците нямаше да смеят да припарят до България, а сега си се разпореждат тук, както си искат. (((

Техните агенти продължават да са на власт,това е жалкият факт.Иначе руснаците такива като Стамболов ги режат със сатърите.Това е руският отговор на всеки български опит за независимост и достойна национална политика.Руснака винаги се е стремил да зароби България.
цитирай
10. watchtowerman - Ами, как мислиш,
19.04.2011 09:39
при икономика, управлявана отвън, принадлежаща на външни интереси? Тези интереси трябва да бъдат наблюдавани, котролирани и отстоявани от съответни кадри, следящи процесите на собствеността отвътре. Т.е. за тези хора ще са нужни и ижилища, и то не какви да е, а съответстващи на стандтарта им, - барабар с развлекателната им част - Черноморие, планински центрове, комплекси за "масажи"...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523309
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031