Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 15:16 - Сърбия- драма без край!
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 5845 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              

 

          Кратък коментар на случващото се

 

            Причината е една съвсем „топла” новина, от вчершният ден, на която попаднах съвсем случайно. И настина, улисани във вътрешнополитически кадрили, вперили поглед в предстоящата война с Иран, размириците в Сирия; трогнати от крокодило-чекистките сълзи на другаря Путин; съвсем забравихме за непосредственият ни съсед Сърбия. Всъщност, освен, че разни съвременни дружбаши периодично вият от възмущение за „агресията” срещу „братска” Сърбия, а лакирани еврокуневци безусловно  я подкрепят в „пътя” и към ЕС, май друго няма. Е, оказа се , че има! Драмата на изкуствената държава Сърбия и нейното антантовско издание сърбославия/юг/д/ославия продължава.Казвам драма, защото още със създаването на модерната сръбска държава, в средата на 19-ти век, беше и заложено, като „национална” идеология/ начертание/ да заграбва чужди, несръбски територии и население. В това се състои истинската драма и тя няма да приключи, докато Сърбия не се раздели с всички чужди територии, дадени и по конюнктурни съображения от нейните съюзници в Първата и Втората световни войни.

     Този път не иде реч за Косово ( което нито е сръбска люлка, нито е вместилище на сръбската държавност), а за Воеводина. Тази област в средновековието е била българска, а в последствие и унгарска, разбира се била е и ябълка на раздора между Българи и унгарци. Така или иначе до 1919 е част от Хабсбургската монархия и е доминирана културно, икономически и политически от немци и унгарци. Апропо, Воеводина и до сега в икономическо и културно отношение е слабо свързана с Шумадия/ Сърбия.И така, Воеводина е на пътя на своята  независимост.Независимост, която минава през широка автономия, с цел по-безболезнено откъсване от контрола на Белград. Интересното е, че идеята за автономия на Областта и последваща нейна независимост не е чужда дори на воеводинските сърби, което май  окончателно срива мита за „патриотизма”, „гордостта” и „жертвоготовността” на  шумадийците.

       При бъдещата си независимост Воеводина на практика ще стане част от Унгария(ако не и деюре) и границата и  ще се приближи максимално близо до нашата Сверозападна.Едно такова прекрояване на границите, ведно с построяването на Дунав мост Две, при Видин, ще бъде от изключителна икономическа и геополитическа полза за България. От една страна ще бъде разкъсан геополитическият обръч около страната ни, установен от натантовските сили-Франция, Англия, Русия, а от друга страна България ще заеме много по-важно и централно място в търговско и транспортно отношение и при това положение Сърбия окончателно ще бъде поставена в положението на периферна, незначителна държава. Естествено, че това означава и отслабване на сръбското влияние и контрол над Македония, което отново е в наш интерес. Освен това, наистина е добре нашият стар съюзник Унгария да бъде по-близо и чисто географски, до нас.

       Във връзка с казаното до тук, съвсем резонно възниква въпросът за Поморавието и българските градове Ниш и Пирот .При решаването на този проблем вече се открива и перспективата за обща граница с Унгария. А защо не и с Хърватия?Нали, в крайна сметка, това беше и геостратегическата цел на генерал Савов и Цар Фердинанд...

 

Но ето я и самата новина

 

Напрежение във Войводина, иска да е република

http://plovdivweek.com/Svyat/naprejenie-vav-voyvodina--iska-da-e-republika_26032012

 

Демонстрации и протести заляха Войводина, след като няколко неправителствени организации и политически партии предложиха района да бъде преструктуриран в съюзна държава, която да стане част от сръбска федерация. Това съобщиха медии от Нови Сад, цитирани от агенция Макфакс.

 

 Терминът “автономия“ е провален. Затова вече е нужен нов исторически договор между Сърбия и Войводина, който да доведе до реконструиране на държавата. Той трябва да създаде държавно формирование съставено от две равноправни федерални единици, Република Сърбия и Република Войводина, съобщиха на пресконференция активистите Живан Берисавльевич и Джордже Суботич. За целта е обявена конвенция, която ще се проведе на 1 април и на която ще бъде поискана подкрепата на широката общественост за декларацията за основите на демократичното обединение на Сърбия и Войводина, посочиха още двамата. Идеята е подкрепена от формациите: Войводински одбор, Хелзинкския комитет, Независимата асоциация на журналистите на Войводина, партия “Войводина“, Съюзът на унгарците във Войводина, черногорската партия, както и Демократичният съюз на хърватите във Войводина.

 

 Инициативата обаче предизвика бунт сред членовете на крайното сръбско движение Наши, които отговориха на предложението с подпалването на знамето на Войводина в Зренянин. Те призоваха гражданите на страната да се включат в унищожаването на нелегалните сепаратистки символи и предупредиха поддръжниците за създаването на Република Войводина, че това “няма да бъде разрешено, независимо от цената“.

 

 Междувременно Председателят на градския съвет на град Зренянин, Александър Март осъди запалването на войводинското знаме и припомни, че сръбската конституция е преписала отдавна автономната област Войводина да има свои отличителни знаци и че местния парламент отговаря на предписанията за използване на местните герб и знаме.

Флаг на република Воеводина
image


 



Гласувай:
12



1. boristodorov56 - Да живее свободна Войводина!
27.03.2012 16:58
Поморавиено и Западните покрайнини в България!
цитирай
2. nkf - Поморавиено и Западните покрай...
27.03.2012 17:10
boristodorov56 написа:
Поморавиено и Западните покрайнини в България!

Без съмнение българският въпрос, в частта му за Поморавието трябва да бъде поставен и решен справедливо.Сърбия трябв ада бъде принудена да върне всички заграбени земи.
цитирай
3. анонимен - При това обезлюдяване на Западна България, що ви е още земя?
27.03.2012 18:01
Нито земята там е богата за производително средство, нито има кой- знае какви природни богатства. Да не би да ни подшушват- дайте на Румъния шелфа с газ, а вие се разширете на запад- у пущиняко, както казва Цеко Сифоня.
цитирай
4. nkf - Нито земята там е богата за произ...
27.03.2012 18:11
анонимен написа:
Нито земята там е богата за производително средство, нито има кой- знае какви природни богатства. Да не би да ни подшушват- дайте на Румъния шелфа с газ, а вие се разширете на запад- у пущиняко, както казва Цеко Сифоня.

Това не могат да бъдат аргументи.Не виждам и каква е връзката с шелфа.
Веднага изниква и контравъпрос- като е толкова бедна земята там (а тя не е) защо Сърбия я е взела ?
цитирай
5. анонимен - Не съм привърженик на промяна на границите на страна в Европа
27.03.2012 18:24
nkf написа:
[quote=анонимен]
Това не могат да бъдат аргументи.Не виждам и каква е връзката с шелфа.
Веднага изниква и контравъпрос- като е толкова бедна земята там (а тя не е) защо Сърбия я е взела ?

Нито имаме силни политически позиции, нито армия. Да разпалваме конфликти е много рисковано. Едно време земята е била храна, сега храна са високите технологии. Ако го можехме- защо да не развиваме индустрия в Монтана и Враца, а да зееме за Покрайнините. Ако все пак българите от Покрайнините направят автономия и впоследствие се присъединят, Румъния ще викне- "Несправедливост!!! България се облагодетелства, искаме компенсация- едно нищо- няколко километра шелф. Спасете справедливостта от алчните българи" На финала- Още от Херодотово време съветвали Персиеца- Ако завоюваш бедна земя не печелиш нищо, ако загубиш битката ще се посрамиш, не го прави!
цитирай
6. nkf - Това е пораженческо мислене и не ...
27.03.2012 18:52
Това е пораженческо мислене и не води до нищо.Ние не разпалваме конфликти, а търсим справедливост, справедливост за наши сънародници, за нас самите.Българска земя не се отсавя и не се отстъпва, не се и забравя.Земята, водата са вечни ценности-базови.Без тях няма живот.Технологиите не пълнят стомах.Не знам дали си наясно, но единственият еквивалент на златото не е ай-под, фейс бук или нещо от сорта , а хлебната пшеница.Освен това, изглежда не знаеш, че развитието на високи технологии е приоритет само на колцина държави-там има строго разпределение и не става да си кажеш "хайде, хоп, ще правим високи технологии". Но не мис е изпада в такива спорове,защото нямат общо с темата. По отношение на политическите позиции: те не са константна даденост, кактос е печелеят така с еи губят и обратно. Ние имаме своите геополитически съюзници в лицето на Унгария, Хърватия и най-вече Германия-това е нашата главна "ос", на коят можем и трябва да се опрем.Пък и да не говорим в колко по-неблагоприятно положение е Сега сърбия.Само една русия име останала и толкова.Опасенията относно Романия са неосователни и няма смисъл да м се отделя внимание. Ти, не разбирам, смяташ, че ние сме негодни да развиваме индустрия ли?Или просто не си запознат за какво иде реч реално в страната?
цитирай
7. men - Нашата земя - у нас!
28.03.2012 11:26
Нашата земя - у нас!
цитирай
8. nkf - Нашата земя - у нас! Точно такава ...
28.03.2012 13:26
men написа:
Нашата земя - у нас!

Точно такава трябва да е българската позиция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2536761
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20219
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930