Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2012 10:23 - Прошапен популизъм
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 4817 Коментари: 14 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Правителството отменя строежа на оградата срещу шапа

 

       Оказва се, че правителството не е предвидило точно, колко пари ще струва защитното съоръжение по границата ни с Турция. Това, всъщност, не е никаква странност или новина. Просто правителството и особено финансовият министър, откак са встъпили в длъжност, са винаги в някаква грешка, недообмисленост или пък направо невидение. Да не забравяме колко пъти излизахме от кризата, според Дянковите прогнози не, ами направо пророчества, а после се оказваше, че нещо непредвидено се е случило и прогнозите някак си бяха забравяни...и така до следващият път. Явно така ще бъде  до края на мандата на тази власт.

       Обаче, чудя се, дали всичките тези недомислия са проява само на некомпетентност или тук има и злонамереност. Питам се това, защото нито е оправдан, нито е разбираем мотива, поради който най-невралгичната ни гранична линия бива оставена санитарно незащитена. Тук е отделен въпроса, доколко границата с Турция  е изобщо ефекасно защитена, след като едни болни крави я преминават свободно и просто...пасейки.

       Ако някой се чуди за какво защитно съоръжение иде реч и за цената му, то това е ограда-мрежа, на стойност няколко десетки милиона лева. Сумата не е голяма за държавният бюджет. Даже никак не е голяма! Още повече, че инвестицията в подобно съоръжение има дългосрочни перспективи. Тази ограда, в крайна сметка, би била защита на поминъка на хората от пограничните райони. Цели села зависят от животновъдството  в този почти обезлюден край. Какво би станало, ако още веднъж шапът се прехвърли от територията на Турция, посредством свободнодвижещи се болни  животни? Резултатът ще е един- окончателно обезлюдяване на  този граничен край. И всичко това на цена няколко десетки милиона лева! Някои биха казали, че е жалко национални въпроси да зависят от хора с мислене на най-обикновени лавкаджии или кръчмари, ама няма да бъдат до край прави в размишленията си. Защо ли? Ами защото се оказва, че правителството намира с готовност пари за реставрирането на джамии, за бежански центрове, където се приютяват (и се издържат от нас) злонамерени елементи (най-вече мюсюлмани), които за разнообразие изнасилват или се въргалят по тротоарите пред джамиите със затъкнати ножове, или участват в други престъпления. Излишно е да се споменава, че за издръжка на едно цяло паразитно малцинство се отпускат стотици милиони и даже му се строят безплатни къщи. Пари винаги има и за мафията- пресен случай АЕЦ „Белене”, където стотици милиони и даже над милиард отидоха в джобовете на руснаци и местните им, червени марионетки.  За подобни луксове пари не се скъпят, правителството е благодетел и истински Дядо Коледа. Обаче стане ли реч за онкоболни, за животоспасяващи операции на деца, за защита на дребните български фермери, по границата... тогава пари няма, тогава стотинката се цепи на две. Иначе, типично в стила на Б.Б., когато възникна проблема с шапа, се изричаха клетви за какви ли не радикални действия, в защита на фермерите...ама всичко си остана само на думи.

        Сега, като се замисля- прави са така наречените всичколози да определят Б.Б., като популист, поне това правителствено решение оправдава тяхното разбиране. Обаче не са прави, когато добавят и „десен” към популист, защото никой  „десен” не е популист, по дефиниция. Никой „десен” не би оставил границите на държавата си незащитени и също така никой „десен” не би загърбил сънародниците си заради чужди, и често враждебни елементи.

      

http://www.burgasinfo.com/news/view/5/33941/

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/18/1809430_oshte_neraboteshtiiat_dom_za_bejanci_v_pustrogor_shte/http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/18/1809430_oshte_neraboteshtiiat_dom_za_bejanci_v_pustrogor_shte/

 


Тагове:   решение,   шап,   популизъм,


Гласувай:
11



1. анонимен - Мрежа няма да се слага,
18.04.2012 15:15
защото от разузнаването са научили, че циганите ще я демонтират за една нощ.
А и трябват пари за "увеличените" от догодина пенсии.
Колкото до границата - няма будали турци да бягат в България за "по-добър живот".
цитирай
2. ka4ak - Нашият двор,не е като!?Моят двор!:(
18.04.2012 15:38
За това нашите пари,се изпаряват и холандците са ни виновни,че са отвоювали земята си,като добър стопанин и ни казват,че ние не сме!!!:(((
цитирай
3. marrio - Ние нямаме правителство
18.04.2012 20:17
Просто няма пилот в самолета........Факт. Или по-точното е, че тази праодия на правителство, обслужва чужди интереси....
цитирай
4. nkf - защото от разузнаването са науч...
19.04.2012 12:24
andreshko написа:
защото от разузнаването са научили, че циганите ще я демонтират за една нощ.
А и трябват пари за "увеличените" от догодина пенсии.
Колкото до границата - няма будали турци да бягат в България за "по-добър живот".

:)))) Това за циганите, мрежата и разузнаването беше добро попадение. Обаче не знам, спестената от оградата мизерна сумица, дали ще бъде достатъчна за увеличението на пенсиите. По-скоро мисля, че това са стотинки за семки и бонбонки.. Освен това въпросът не опира до това дали турци ще бягат към "хубавия" живот тук, а до това, че болни животни преминават браздата и съсипват района. Не съм сигурен дали това се прави нарочно от турска страна, но ако е така, то това си е тероризъм. Пита се, защо правителството отказва да защити територията, здравето и поминика на гражданите, които в крайна сметка издържат това правителство? За какво говорим тук?
цитирай
5. nkf - За това нашите пари, се изпаряват и ...
19.04.2012 12:30
ka4ak написа:
За това нашите пари,се изпаряват и холандците са ни виновни,че са отвоювали земята си,като добър стопанин и ни казват,че ние не сме!!!:(((

Ами холандците в случая са прави и не може да ги обвиняваме за това, че правят точни констатации. Щом като едни болни крави минават полосата ... за какво говорим? По-страшното е , че властите не искат да направят дори миналнонеобходимото з ада защитят границата, територията, анселението и поминъка. Това за "моя и общия двор" исключително шопска поговорка ли е? Ако е така-разбирам защо Б.Б., който обикновено действа непосредствено, е решил така. Казвам "решил", защото смятам, че няма заблуждаващи се, които да смятат, че решенията на МС са плод на консенсус.
цитирай
6. nkf - Просто няма пилот в самолета. . . . . . ...
19.04.2012 12:32
marrio написа:
Просто няма пилот в самолета........Факт. Или по-точното е, че тази праодия на правителство, обслужва чужди интереси....

Правителство има, но май ще е по-точно да с енарече "техническа администрация", която привежда в изпълнение решенията вземани на друго място. Така или иначе си прав. Май ни остава да се надяваме, че интересите на тези, които спускат решенията на техническата ни администрация ще съвпадат по-често с нашите.
цитирай
7. nicodima - И друго има...
20.04.2012 10:04
Аз не чух нашите санитарни власти и Външно министерство да са направили връзка с турските и да са сигнализирали за проблема. Ако турската страна откаже да съдейства за решаването на проблема, т.е. да ликвидират ТЕХНИТЕ болни животни, то тогава има международни съдилища!!! И тогава турската държава трябва да плаща всичко, вкл. и обезщетенията на нашите стопани.
Прав си, тези райони може би трябва насила да бъдат обезлюдени...
цитирай
8. nkf - nicodima, проблема засяга пряко ...
20.04.2012 15:24
nicodima, проблема засяга пряко нашата територия и нашето население и съптветно стопанствата на хората от този край, тук няма защо да се търси някакво съвместно решение на проблема. Тук трябва правителството да вземе мерки, а то не взема, това е проблема.
Само не разбирам защо този район трябва да се обезлюди, че и на сила?
цитирай
9. nicodima - Проблемът наистина е съвместен.
21.04.2012 09:03
Болните животни идват от Турция, там има огнища на шап. Заразяването на нашите животни става от там.
Аз съм за огражденията, но като се замисля , наистина те биха издържали от ден до пладне. За ромите това ще бъде дар от Бога.
Що се касае до обезлюдяването - това е един прекрасен екологично чист район. Той може да се използва за еко-туризъм, за производство на екологично чисти млечни и месни продукти. Като се освободи района от сравнително предприемчивото българско население, кой мислиш, че ще остане да живее там?
цитирай
10. nkf - Болните животни идват от Турция, но ...
22.04.2012 10:24
Болните животни идват от Турция, но тя няма да си помръдне пръста за решаването на този проблем, сиреч няма да вземе мерки по превенция. Още повече, че на турска територия има постоянни огнища на шап и при това не от вчера и днес. Турция не е Германия, все пак. Затова огражденията са належащи. Претесненията ти, че цигани ще ги изкрадат са необосновани.
Кажи кой ще остане да живее тама, ако района се съсипе?
цитирай
11. nicodima - ...
22.04.2012 10:32
Ромският и турският етноси не са така придирчиви като българския. Разбира се, че те!
цитирай
12. nkf - Ромският и турският етноси не са ...
22.04.2012 11:00
nicodima написа:
Ромският и турският етноси не са така придирчиви като българския. Разбира се, че те!

В този край турци няма. Би могло да има, ако някой ги импортира от анадола, а циганите са паразити- те не могат да живеят без гостоприемник. Бъдат или изоставени да се борят с природата и да се самоизхранват-значи моментално ще изчезнат.
цитирай
13. nicodima - ...
23.04.2012 10:27
За турците не знам, този район ми е непознат.
За циганите си прав...

В крайна сметка какво излиза? Ще изгоним българското население, защото ще го лишим от препитание.
цитирай
14. nkf - За турците не знам, този район ми е ...
24.04.2012 14:05
nicodima написа:
За турците не знам, този район ми е непознат.
За циганите си прав...

В крайна сметка какво излиза? Ще изгоним българското население, защото ще го лишим от препитание.

На мен този район ми е познат, тъй като е в непосредствена близост до Бургас. Странджата е една неверочтно красива планина, с уникален микроклимат и с уникална природа. Просто това наистина е едно райско кътче. Обикалял съм по излети и походи цялото пространство от изхода на Бургас до Малко Търново и тук наистина турци няма и никога не е имало, а само до преди 50 години е било и рядкост да срещнеш цигани. Но тук въпросът е защо се поставя под условие съществуването на множество малки стопанства и ферми и защо правителството харчи безобразни по своя размер суми за издръжката на всякакви паразити, а стопаните се оставят на произвола на съдбата? Ако наистина това е замисъла да се доунищожи този регион, то тогава...какъв е смисъла да се подържа с данъци администрацията?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2536753
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20219
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930