Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2013 22:36 - Истинската вълна от бежанци тепърва предстои
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1507 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://marica.bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8-news173341.html

Д-р Малек Насер е завършил медицина в България и живее повече от 20 години в Пловдив. Семейството му обаче живее в сирийския град Хомс, където се водят най-ожесточените сражения между националната армия и бунтовниците. Д-р Насер оглавява Организацията на сирийците в Пловдив. В началото на септември, когато американският президент Обама обяви решението си да атакува Сирия и Америка бе на прага на войната, д-р Насер прогнозира с голяма точност развоя на събитията в интервю за “Марица”. Отново потърсихме неговия коментар по въпроса с бежанците.


 



- Какво се случва в Сирия? Бежанската вълна стигна ли своя пик?
- За съжаление прогнозите в това отношение са доста песимистични. В момента продължава освобождаването на окупираните от терористите територии край Дамаск и Хомс, но армията пипа с кадифени ръкавици. Истинската битка ще започне след 3-4 месеца.Тогава всички бунтовници- терористи ще бъдат изтикани към градовете Едлеб и Халеб, близо до границата с Турция.. Турция няма да иска бунтовниците на нейна територия, а от другата страна ще бъде сирийската армия. И тогава ще се надигне огромна бежанска вълна от мирните граждани, живеещи в тази зона. Бежанците ще влязат в Турция, която ще им осигури коридор към Европа. Тя не може да ги върне в Сирия, защото подобен    акт ще предизвика конфликт със Саудитска Арабия, страните от Персийския залив и Европейския съюз. Турция    знае, че това е бомба със закъснител, ще осигури коридор и десетки хиляди сирийци    ще се окажат на българската граница. Проблемът пред България тепърва предстои.


- Каква трябва да е реакцията на българската държава в такъв случай?
- Ситуацията е патова.  България трябва отсега да иска решение от Европейския съюз. Това трябва да е общо решение. Бежанците трябва да бъдат  задържани на границата, но да останат на турска територия. Стената, за която се говори, трябва да бъде изградена много бързо. В крайна сметка, ако на границата се съберат 40-50 хиляди бежанци, Европейският съюз ще бъде принуден да се намеси, тъй като проблемът не е само на България. България сама не може да поеме тази тежест. Но досегашната политика на прием не бива да продължава. В крайна сметка сирийското правителство декларира желание и възможност да прибере всички бежанци, които желаят да се върнат. Но голяма част от тях са извършили престъпления на територията на държавата или са свързани с терористи, знаят, че ще бъдат съдени, и затова не искат да се връщат обратно. Не може да са избивали хора в Сирия, а тук да се правят на политически бежанци. Хората, които идват тук, трябва да минават през цедка.  Не може да отречем факта на човешката драма и че част от тези бежанци бягат от терора и ужаса в райони, окупирани от терористите. И затова е необходимо взаимодействие между службите на България и Сирия. Тези хора не бива да стигат до Европа, без да са ясни техните биографии. Иначе се превръщат в бомба със закъснител.


- Ще се справи ли Сирия с разрушенията? Това може би е една от причините бежанците да не искат да се връщат обратно?
- След 2-3 години Сирия ще бъде десет пъти по- силна държава. В момента в 70 процента от градовете хората живеят както ние в Пловдив. Разрушенията са в останалите 30 процента. Държавата има богати съюзници, които ще инвестират. Ето че след три години война доларът падна двойно. Това къде се е случвало? Не се притеснявам за бъдещето на Сирия. Но ако не се вземат адекватни мерки спрямо бежанците тук, в бъдеще българските служби за сигурност ще бъдат изправени пред сериозни проблеми.


- Как гледате на идеите за разселване на бежанците в изоставените села, където те могат да намерят покрив и поминък?
- Това е много лоша идея. Тези хора трябва да бъдат непрекъснато под око. По селата кой ще ги наблюдава - селските полицаи ли? Ако ги пръснат по селата и някоя чужда разузнавателна служба дойде да прави контакти с тях, да прави мрежи и терористични клетки, контактът с тях ще е много лесен. А от друга страна, те лесно могат да бъдат манипулирани от врагове на България и ЕС за създаване на напрежение и конфликти в тези региони. И Сирия дълги години живееше в комфорт и безпроблемни отношения със съседните държави. С Турция имахме безвизов режим. А сега двете държави са на ръба на войната. Големи мюсюлмански общности в европейски държави и създаване на етническо напрежение в бъдеще могат  да бъдат сериозни лостове за натиск, които Турция да използва за постигане на различни цели. А България е най-уязвима в това отношение.


- Сирийската общност разтревожена ли е от ксенофобските настроения в страната и от инцидентите с бежанци?
- Никой не може да прогнозира какво предстои да се случва, тъй като не са ясни профилите на хората, които влизат в страната. Някои може да влязат в мрежи за организирана престъпност, за отвличане, за рекет, наркоканали. Не изключваме и опозицията да използва някои от бежанците за разправа с другия лагер. В масивите на сирийските служби има информация за тези хора. За съжаление, ако бежанците извършват престъпления, това ще се отрази на сирийската общност, която от 30 години се ползва с  добро име тук. Ксенофобските актове могат да предизвикат много остра реакция у бежанците и да се стигне до конфликт от съвсем друг характер. Държавата трябва да е много бдителна.
 






Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2524031
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031