Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 21:19 - САЩ посочи “10 лъжи”, зад които се скри Путин
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Русия разпространява фалшиви твърдения, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, твърдят от американската администрация.

В позиция на Държавния департамент на САЩ са изброени поне 10 твърдения на руския президент Владимир Путин, които Белият дом смята за неверни. Те са аргументирани с конкретни факти, които опровергават твърденията на първият в Русия.

1. Путин казва: Руските сили в Крим действат единствено в защита на руски военни обекти. Групите, които завладяха цивилни и военни обекти в Крим, са граждански отряди, а не руски войници.

Фактите: Има сериозни доказателства, че добре организираните антиукраински активисти в Крим са част от въоръжените сили на Русия. Въпреки че униформите им са без отличителни знаци, те карат коли с регистрационни номера на руската армия и открито се идентифицират като руски войници пред международните медии и пред украинските войници. Тези групи са разполагат с оръжия, недостъпни за цивилни граждани.

2. Путин казва: Действията на Русия следват положенията в договора за приятелство между Украйна и Русия от 1997 г.

Фактите: В договора от 1997 г. присъства изискване към Русия да уважава териториалната цялост на Украйна. Руските военни маневри в Украйна, с които Путин овладя Кримския полуостров, очевидно нарушават териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

3. Путин казва: Опозицията в Киев не успя да спази споразумението с Виктор Янукович от 21 февруари.

Фактите: Според споразумението Украинският парламент (Върховната Рада) трябваше да върне в сила конституцията от 2004 г., според която властта в страната се концентрира в парламента, а не в президентската институция. След гласуването на връщането на конституцията Янукович отказа да спази уговорката и да подпише връщането на предишната конституция. Вместо това, той избяга от Украйна, като остави след себе си доказателства за корупция в огромни мащаби.

4. Путин казва: Правителството на Украйна не е легитимно, Янукович все още е законният лидер на Украйна

Фактите: На 4 март Путин сам призна, че Янукович няма политическо бъдеще. След бягството на Янукович от Украйна дори и неговата собствена Партия на регионите се обърна срещу него и гласува за свалянето му от власт и ново правителство. Съставът на новото правителство на Украйна бе одобрен от демократично избрания парламент с 371 гласа - над 82% мнозинство. Правителството ще води страната до демократичните избори на 25 май, избори, които ще позволят на украинците да изберат бъдещето на страната си.

5. Путин казва: Има хуманитарна криза и стотици хиляди хора бягат от Украйна към Русия в търсене на убежище.

Фактите: До момента няма абсолютни никакви доказателства за хуманитарна криза. Няма данни за прилив на бежанци от Украйна към Русия. При проверка на международни организации за такова движение граничните власти категорично са опровергали тази информация. Независими журналисти, наблюдаващи границата, също отричат да има бежанска вълна към Русия.

6. Путин казва: Етнически руснаци са под заплаха.

Фактите: Извън руските медии никъде не съществува информация, че етнически руснаци са в опасност. Новото украинско правителство обяви етническия мир за свой приоритет, президентът Олександър Турчинов отказа да подпише закона, ограничаващ използването на руски на регионално ниво. Етнически руснаци и рускоговорящи представиха петиции, в които свидетелстват, че общностите им не са ставали обект на заплахи. Откакто новото правителство е на власт, спокойствието се завърна в Киев. Няма увеличаване на престъпността, плячкосване и репресии, насочени към политически опоненти.

7. Путин казва: Руски бази са под заплаха.

Фактите: Руските военни обекти бяха и остават в безопасност. Новата украинска власт обяви, че ще спазва всички международни споразумения, включително и тези, отнасящи се за руски бази. В действителност украинските бази в Крим са под заплаха от руски военни действия.

8. Путин казва: Има масови нападения срещу църкви и синагоги в южна и източна Украйна.

Фактите: Религиозни лидери и защитници на религиозните свободи в Украйна твърдят, че не е имало подобни инциденти. Всички религиозни лидери в Украйна, включително местното представителство на Московската православна патриаршия, подкрепят новата власт и подкрепят към национално единение и помирение. Еврейските общности в южна и източна Украйна твърдят, че не се наблюдава увеличение на антисемитски инциденти.

9. Путин казва: Киев се опитва да дестабилизира Крим.

Фактите: Украинските власти действат умерено и търсят диалог. От друга страна, руските войски излязоха извън границите на базите си, за да овладеят политически и инфраструктурни обекти в Крим. Правителството в Киев незабавно изпрати бившия главнокомандващ на армията, за да бъде овладяна ситуацията. Петро Порошенко, последният пратеник на украинското правителство в Крим, е бил спрян и не е успял да влезе в кримския парламент.

10. Путин казва: Украинската Рада е под влиянието на екстремисти и терористи.

Фактите: Радата е най-представителната институция в Украйна. Последните промени в законодателството минават с голямо мнозинство, включително и с гласовете на депутатите от източна Украйна. Крайните националисти, някои от които са замесени в сблъсъци със силите на реда по време на протестите в Киев, нямат представители в парламента. Няма индикации, че украинското правителство ще следва дискриминационни политики. Напротив - публично новата власт се обяви за обратното.
http://www.faktor.bg


Тагове:   Русия,   лъжи,   путин,   Украина,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2539719
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20226
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930