Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 16:42 - Що за църква е православната
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3576 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

                  Щрих от поместното православие

                                             ***

      Тези редове са предизвикани от новина, която искрено ме ядоса и възмути. Става дума за поредната изява на пловдивския митрополит Николай, който на нещо като организиран семинар, целящ разясняване опасността от източните религии и култове, и най-вече на йогата, е взел на мушката си арменците, католиците, ЕС и...Цар Калоян.

      За да не бъда разбран погрешно, нека още в самото начало на това мое неделно експозе кажа, че по начало адмирирам всяко изобличаване на източните /в случая йога/ окултни практики и учения. Намирам ги не само за безкрайно чужди на нашата религия, култура и светоусещане, но и за криещи рискове по отношение на психическото здраве и личностен интегритет на практикуващите ги. В добавка: Йога, будизъм, разните източни /най-вече индийски/ гурута като Ошо, Дийпак Чопра или пък рейки, индуизъм и т.н. са рушителни спрямо българската култура и европейската цивилизация като цяло. Отделен е въпросът, че всички тези източни култове, религии, учения, философии, практики... са част от глобалната мрежа известна като Нова епоха /New age/, която си е сатанизъм, богоборство и затова - антихристиянство par excellence. Ето защо смятам, че просвещението на хората по отношение на истинската рушителна, антихристиянска и фалшива същност на разните хиндуизми, будизми и йоги е полезна дейност. И с тази дейност църквата трябва да се занимава постоянно и усърдно; с това трябва да се занимава дори и самата държавна власт, защото опазването на духовния интегритет и психическото здраве на населението й не може да бъде оставено на заден план и без санкция.

   Така, не това е възмутителното, но думите на Николай пловдивски, с които си е позволил да нападне, и нещо повече – да осъди, една от най-значимите фигури в нашата история, Цар Калоян. Осъдил го е заради унията с Рим и на практика е отрекъл царя, а от там и делото му. Няма да споменавам, че е изключително нелепо и направо тъпо да се раздават присъди над безспорни Българи, които са допринесли изключително много – политически, културно и военно – за България. Нали, безсмислено е да се сравнява душевният уродлив гном Николай – синче на офицер от ДС, с този, който на практика СЪЗДАДЕ Второто българско царство. И не само го създаде, ами направи царството фактор в тогавашната европейска политика и междудържавни отношения. За мен лично унията с Рим е една правилна стъпка. От друга страна – скъсването на унията от Цар Иван Асен II – ри е много груба грешка, която векове по-късно е донесла страхотни беди на държавата и народа ни.

      И като казах „страхотни беди“ е нужно да обясня защо смятам така и наред с това да очертая какво всъщност представлява тази така наречена Българска православна църква; и най-вече що е православието, като такова и особено какво представлява днес. 

      Българската православна църква е преди всичко неканонична, сиреч тя не е конституирана съобразно църковния закон. Нека кажа, че БПЦ в този й вид е творение на на „Б“КП и дори уставните й правила са дело на комунистческата власт. Нима не е прадоксално и даже перверзно, една светска, атеистична и – внимание – богоборска власт, именно богоборска, защото такава беше и такава е комунистическата идеология, да пише правилата на църквата. Така, днешната БПЦ не е онази църква от ранното средновековие нито онази Охридска архиепископия, нито българската Екзархия, не – тя няма нищо общо. За сметка на това БПЦ има общо, има неразривна, дебела връзка с комунистическата партия и държавна сигурност. Именно тази дебела и очевидно нерушима връзка обуславя и още една крещяща неканоничност, тоест – църковна незаконност. Става въпрос за това, че „патриарските“ на БПЦ, започвайки от Кирил, през Максим, та до сегашния Неофит, до един са служители на държавна сигурност, а по този начин и на комунистическата партия. Има обаче една подробност: не може духовник да бъде едновременно с това и служител на светската власт. Още повече, че в случая светската власт е отявлено богоборска. И според църковните закони такива духовници следва да бъдат екскомуникирани, сиреч - лишени от сана си и службата. Мога да дам още примери за невъобразимо нарушаване на каноните, включително на самия устав на БПЦ, от служащите духовници. Да дам ли? Е, защо пък да не дам пример с това как свещеници от енориите покрай Черноморието, при отслужване на литургията, споменават не действащия патриарх на БПЦ, ами московския патриарх...Правили го, защото, видите ли, много руснаци посещавали службите, та затова. Е, какво е всъщност БПЦ? Отговорът е прост: ни повече, ни по-малко от един особен отдел на държавна сигурност, същият ръководен от офицери, но под прикрието на свещеническо расо и свещенически чин. Поведението, което сме виждали от настоящите предводители на БПЦ, воглаве с патриарха, доказва това. Откакто беше избран /назначен по-точно казано/ за патриарх, Неофит, а и другите от висшия клир, демонстрират едно безусловно подчинено поведение спрямо руския патриарх; една недвусмислена свързаност с бивши комунистически номенклатурчици и фукционери, а понастоящем - мултимилионери и едри бизнесмени, какъвто е близкият приятел на Николай пловдивски Георги Гергов. Това е БПЦ, една  лъжецърква, ръководена от едни лъжепастири. И тук иде ред на това да кажа няколко думи за уж много святото православие.

      Като Християнин уважавам по принцип всеки друг Християнин, независимо как точно изповядва Христовата вяра, но с едно изключение: имам сериозни резерви спрямо протестантите и особено към адвентисти, квакери, менонити, свидетели на йехова, мормони /тези последните две секти, даже не могат дори и номинално да се сметнат за Християни/, защото това са по-скоро старозаветници, а ученията им - някаква перефраза на юдаизма. Обаче по-важното е какво по същество е православието. Ами то е ни повече, ни по-малко гръцката версия на Християнството. В този смисъл тази гръцка версия е превърната, съвсем естествено, в едно идеологическо гръцко оръжие. В последствие, когато столицата на невзрачното и нецивилизовано, диво московско княжество – Москва е обявена за ...трети Рим, наследник на първия Рим и на втория - Цариград, то съвсем естествено православието става идеологическо оръжие в ръцете на русия. Така от първоначално гръцка версия на Християнството, то еволюира в гръко-руска версия и съответно в гръко-руско идеологическо оръжие. За претенцията на същото това православие за някаква изключителна святост и спазване с неотклонна последователност на Завета на Исус, ще кажа, че това са меко казано неоснователни настоявания. Питам аз, какво православно има в това да рисуваш сталин по икони и на същите тези икони да се кланят и свещеници и миряни? Доколко е православие това да изографисваш ... путин и като на идол миряните да му се кланят!? Нима свинствата и злодеянията на зовящите се „православни“, с претенция за някаква абсолютна правота и едва ли не непогришимост, ще се простят априори? И аз да запитам, толкова правите и изключителни православни, като са толкова богопомазани, то за какво им е изобщо църква? Църквата не е за светците или за ангелите, тя е за грешниците, за хората.

      И още нещо – изключителните православни трябва да знаят, че по същество гръцката версия на Християнството е произлязла в следствие на разкол. Старшинството в древната църква е било уредено така, че първенството е на Рим и на римския епископ /съгласно Евангелието/. Това е така, защото първи римски епископ е Петър, първи и най-близък Апостол на Исус. Впрочем, въпреки хулите срещу Светия престол, православните признават първенството на римския епископ /същият и Папа/, макар това да не е широко известно сред масата православни миряни. Нека е ясно, че когато Св. Петър установя римската Епископия, то Цариград не е съществувал все още като град, пък да не говорим за цариградската гръцка патриаршия. Едва след установяването на упоменатата патриаршия, започват специфично гръцките тежнения за пропорционална еквивалентност на Рим и на Папата. Но тези гръцки тежнения са продиктувани не от някакви канонични съображения, а от чисто светски стремежи: от желанието за собствена църковно-административна юрисдикция, на базата на това, че цариградския патриарх резидира в столицата на Източната римска империя, тоест във втория Рим /Цариград/. Желанието за административно-църковна доминация у цариградските владици си проличава много ясно по време на събора, който е трябвало да определи в чии диоцези ще попаднат българските епархии и енории и в крайна сметка на Рим ли да са подчинени или на Цариград. За съжаление е станало така, че сме попаднали под гръко-цариградска духовна власт. Казвам за съжаление, защото от цариградската гръцка патриаршия и духовенство ние, като народ български, не сме видяли нищо добро. Всички знаем какви жестоки и непоправими щети са нанесли цариградските фанариоти; колко безценни български книги, засягащи миналото и историята ни; колко уникални летописи и т.н. са били изгорени и унищожени именно от православните гръцки попове, а и от гръкоманите. И това е само един от многото негативни щрихи. Все същи е въпросът, че когато попаднеш под духовната власт на един малокултурен и примитивен народ като гърците /древните елини и тяхната култура, и постижения, нямат общо с гърците/, няма как да не снижиш собственото си ниво. Историята показва това недвусмислено и спор не може да има.

     Ето защо, съвсем правилно, великият Цар Калоян е прозрял гръцката духовна проказа, скрита зад претенцията за най-правилно Богославие и е отвърнал очи от тях и се е обърнал към Рим. Сега обаче, Николайчовците всячески се опитват да продължават да стягат задушаващите връзки на тази гръцка версия на Християнството, придържайки ни към третия Рим, сиреч Москва. Но това правят и комунистите. Защо ли всички радетели за българо-съветска/руска/ дружба, от първи марксисти и атеисти, станаха върли православници? Просто е – това е идеологическата връзка, това е оста Цариград – Москва – Атина – Белград. Идеологията, която направи от хиляди Българи гърци  /отвратителното погърчване/; идеологията, която отричаше изобщо съществуването на български народ; идеологичта, която гореше български книги, а носителите на тази идеология – гърци, руснаци, сърби и румънци, откъснаха огромни български територии и подхвърлиха на геноцид стотици хиляди и даже милиони Българи. И въпреки това, казват ни, радетелите за „православие“, че трябвало да пазим „много свято“ братските връзки с другите православни, които – видете ли – били наши най-близки братя во Христа. Честно казано от подобно гнусно лицемерие и прикрито българомразие ми иде да повърна. Че от къде на къде гъркът, който е генетичен българомразец и отчаян погубител на всичко българско  аз трябва да го смятам за брат, и че даже да изповядвам неговата версия на Християнството? От къде на къде, руснакът, наследник на атавистичното гръцко българомразие и българогубителство, този неспирен русшител на всичко българско, но отнасящ се с чудовищно азиатско коварство и вероломие към България и Българите, аз трябва да смятам за брат? Същото е и по отношение на сърби и румънци. А в същото време трябва много да мразя, според видните ни православци, например хървати, унгарци или пък германци, щото те били католици, сирещ – лоши еретици и сатани. Нищо, че от хървати и германци не сме видели нищо лошо – напротив, тъкмо обратното, симпатия и помощ, доколкото самите те са могли и са били в състояние. Общо взето така стоят нещата вкратце.

   Та, за това „свето“ православие реват ден и нощ Николайчовците, Първановците, Сидеровците...За тези „братя православни“, за тази „православна цивилизация“ / това е абсурд и нонсенс, разбира се такава цивилизация не съществува/. И няма да се погнусят да окалят дори великите ни Царе като Калоян. А Той, наистина е бил прозорлив като е поставил България в духовна връзка с Ватикана. А към ден днешен, Унията на България с Рим трябва просто да бъде възстановена.

www.24chasa.bg/Article/1197069 /Ето какво е православието по същество/

imageimage




Гласувай:
13



1. nkf - Виждам, комунистическият отпадък ...
21.02.2016 18:35
Виждам, комунистическият отпадък 1997 г., минавайки през блог-територията ми е решил да сложи минус на статията. :) Боли ли, боли, комунистче, а?
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - 1997 е уникален съветофил.
21.02.2016 23:10
nkf написа:
Виждам, комунистическият отпадък 1997 г., минавайки през блог-територията ми е решил да сложи минус на статията. :) Боли ли, боли, комунистче, а?

цитирай
3. sestra - Николайчовците отново са хибридно стимулирани според мен кого да нападат и кога.
21.02.2016 23:25
Поздравления за този важен текст. С тези, иконописаните демони, дойде и естественото саморазкритие на православието и неговият край. Надявам се папа Франциск да изпълни волята си за едновременен Великден. Това ще поправи едно от вековните недоразумения между католиците и така наречените православни и ще извади у ортодоксалните идеолози окончателно всичките им икуменически бесове..
цитирай
4. nkf - Виждам, комунистическият отпадък ...
22.02.2016 00:01
slavimirgenchev1953 написа:
nkf написа:
Виждам, комунистическият отпадък 1997 г., минавайки през блог-територията ми е решил да сложи минус на статията. :) Боли ли, боли, комунистче, а?


Да, това обяснява неговата очевидна посредственост, злоба и тъпота. Да не забравя - доста лъже. Но това е нормално за комунистите.
цитирай
5. nkf - Поздравления за този важен текст. С ...
22.02.2016 00:04
sestra написа:
Поздравления за този важен текст. С тези, иконописаните демони, дойде и естественото саморазкритие на православието и неговият край. Надявам се папа Франциск да изпълни волята си за едновременен Великден. Това ще поправи едно от вековните недоразумения между католиците и така наречените православни и ще извади у ортодоксалните идеолози окончателно всичките им икуменически бесове..

Вътрешните си демони те изписват на тези "икони". Истината е, че демона сталин е дълбоко загнезден у всички тези православни архийерей. То не би могло да бъде и по друг начин.
цитирай
6. katan - Поздрави за постинга и за неделните размисли!
22.02.2016 08:34
Мога да се подпиша с чиста съвест под всяка твоя дума.
Съгласна съм на 100% с всички твои размисли, започвайки от New age, минавайки през историята и стигайки до съвремието и състояние на БПЦ.
цитирай
7. nkf - Мога да се подпиша с чиста съвест под ...
22.02.2016 14:19
katan написа:
Мога да се подпиша с чиста съвест под всяка твоя дума.
Съгласна съм на 100% с всички твои размисли, започвайки от New age, минавайки през историята и стигайки до съвремието и състояние на БПЦ.

Благодаря ти, радвам се да разбера, че мислите ми са споделени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523306
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031