Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2016 17:05 - Президентските избори, новият политически сезон и все по-обърканият Борисов
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 4898 Коментари: 14 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                    ***

     Докато тече трагикомичното шоу от садистично мачкане на хора по крайбрежните улици на Ница в синхрон с пародийно-бабаитския трилър „преврат срещу Ердоган“ покрай древния Босфор; някак си удобно забравяме за нашата привидно спокойна, но всъщност драматична действителност, много по-опасна и жестока от упоменатите буфо изяви на световните кукловоди. Драмата ни, разбира се, има множество изражения, усещани ежедневно от всеки един от нас, но комай майката на всички тукашни драми има характера, образа и формата на  политическия ни „елит“. Само че и въпросният „политически еилит“ започва драматично да затъва и боксува, особено след руското нападение над Украйна. Нямаше как това събитие да не се отрази във вътрешнополитически план тук, и нямаше как да не се ускорят някой процеси на разпад, пак всред този „елит“ и обуславящата го конституционно-политическа система. Казано направо – преждевременно са налице всички белези на изчерпване на модела на „прехода“, организиран от другаря Луканов и цялата перестроечна крадлива шайка от комунисти, ДС – ченгета, мутри и всичката останала дирижирана от тях менажерия. Като споменах за „изчерпване на модела“, нека добавя, че неговото – по всичко личи – последно издихание се изразява най-ясно чрез политическа партия ГЕРБ. Защо това е така е дълга тема, достойна за цяла дисертация. Но нека се спра само на два от важните аспекти на политическия разпад и деградация на „елита“ ни. Ще ги изложа не по важноаст, а по актуалност. И така:

       Намираме се пред избори за президент. Избори несъмнено важни, най-малкото, защото иде реч за държавен глава, който, макар и да е такъв в условията на парламентарна република, има множество възможности да влияе върху политико-обществените процеси в страната. Не бива да се пропуска и наистина голямото значение, което има фигурата на президента за външнита политика на България. Така че идещите избори са си важни, без никакво съмнение.

       Обаче, странно и парадоксално, колкото и да е важен президентският вот; колкото и да е важна президентската институция и разбира се личността, която ще я оглави; то ние все още не знаем КОИ ще бъдат кандидати за „Дондуков“ 1! Поне големите политически партии /доколкото могат „Б“СП и ГЕРБ да бъдат определени като такива/ да бяха обявили личностите, които издигат за надпреварата и зад които застават. Да, ама – НЕ! Няма такова нещо. Не зная защо така постъпват. Дали е, защото все още нямат кандидати? Ако е така, то значи състоянието на политическия материал е много, ама много лошо. Или пък имат кандидати, но явно са известни муцуни, които са поизносени и доста биха се захабили до деня на вота, та не се знае какъв процент бюлетини биха събрали. Всъщност и в този случай ще важи горното – състоянието на политическия материал е много, много, ама много лошо. От друга страна, абсолютен цинизъм и безхаберие е от страна на – пази Боже – политическите лидери  да спуснат на сцената в последния момент някакви фигуранти. Тогава наистина малко хора биха си направили труда да идат до урните. Може би пък Б.Б. си прави тънката сметка, че ниската избирателна активност работи за ГЕРБ? Може, но сметката му може и да излезе крива и ГЕРБ да загубят президентското кресло. Това е мислим вариант и не би било чудно точно това да е целта на Борисов – да връчи президентството на „Б“СП/АБВ/21. Не изключвам да има такава договорка. Та Бойко и Първанов са си приятели, разбират се, допълват се, пратньори са и дори – споделяха съвсем доскоро едно общо управление. Кой казва, че Първанов и Бойко са политически антиподи, противници, идеологически врагове...? Няма такова нещо!

       Има и друг вариант – Борисов да се кандидатира за президент. Но не мисля, че ще го направи. Първо, защото не би спечелил изборите – мисля, че ако се кандидатира това ще е първият му голям провал – ГЕРБ, и в частност Бойко, отдавна преминаха зенита на политическата си доминация и в момента са в заника си. Нека си спомним колко депутата имаше ГЕРБ 2009 / 117/, през 2013 /97/, а сега – 84. Тенденцията е ясна и низходяща, и освен това е показателна за това, че Бойко не е онзи харизматик, който създаваше еуфория. И няма как да е по друг начин, защото властта изхабява малко или много, а изхабяването става още по-осезаемо, когато липсва компетентност, култура, приротети, стабилност, сериозност и т.н. Да, на Борисов всичко това му липсва и все повече личи, че му липсва. Този човек от ден на ден е все по - неадекватен, все по - абсурден, все по – объркан, все по-уплашен и нервен. Гафовете му освен смях и съжаление вече стават пряко и непосредствено опасни за сигурността на страната. Така че Бойко президентски избори не може да спечели, а и може би никой няма да го допусне до надпревара за тях. Може да се окаже, че и не му е дадено, както се казва.

       И така, ако Бойко загуби изборите за президент, следват - не веднага, но през 2017-та, в началото - избори за парламент. Той сам го каза тия дни. Убеден съм, че той няма да се поколебае да хвърли оставката си. Мисля си обаче, че Бойко ще хвърли оставка, дори и ГЕРБ да спечели президентския стол. Ще я хвърли с цел да спечели време, кратък тайм аут, от който видимо има нужда и официално ще обяви, че би искал препотвърждение на положителния изборен резултат. Истината е, че ще се опита просто да спечели повече парламентарни места, защото ако си изкара този мандат до край – със сигурност на едни редовни парламентарни избори би вкарал по-малко депутати.

      И ето, независимо кой ще спечели надпреварата за президентското място, очертава се: оставка на кабинета; една картина / в обозримото бъдеще/ на парламентарна раздробеност, сложни кабинети, абсурдни коалиции, сблъсък и примиряване на страшно много и противоречиви интереси. Тази политическа система и тези лица, които битуват в нея не могат да отговорят на задаващата се нестабилност и да издържат, така че боксуването тепърва предстои.

     Втори аспект на разпада: съдебаната реформа

     Борисов имаше своя шанс през първия си премиерски мандат да направи важни и ключови реформи, но не направи нищо, въпреки че се ползваше с подкрепата и на ЕС, и на САЩ, а също - беше в комфортни отношения с не малка част от местната олигархия. И въпреки това – нищо! Дори към края на мандата си, остави се като едно недоносче да го свалят от власт платени от руското посолство протестиращи. После взе да вдига кръвно...От страх ли, от що ли? Както и да е.

     Даде му се втори шанс, и този път НИЩОТО  е още по-голямо и още по-видимо. Това, което Борисов трябваше да направи, а именно съдебната реформа, той просто демонстративно не я направи. Не я направи не защото нещо пречеше на Христо Иванов. Не! Не я направи, защото си беше сложил случаен и некомпетентен човек, именно  потомствения руски комунист Христо Иванов за министър на правосъдието и за главен реформиращ. Пък и от ясно по-ясно е, че Борисов не иска правосъдна реформа, не му е нужна. Разбира се това не му пречеше да лъже месеци наред, че съдебната система е приоритет в работата на втория му кабинет. Апропо, промените в Конституцията, извършени от смехотворния Ицо –Иванов – Петела, отговарят толкова на попределенеието „реформа“, колкото и на твърдението, че Борисов е „десен русофоб“. Истината за съдебната реформа е, че е необходима цялостна промяна на Конституцията или поне на глава VI, уреждаща конституционната рамка на съдебната власт. И така, съдебната власт продължава да не работи – със сигурност вече се знае, че при Бойко няма и да проработи, което е добре за мафията и прислугващите й политически субекти, но е зле за всички останали, и това очертава съвсем видимия и никак не далечен много тежък кризисен момент. Дори не бих се учудил, ако в един момент на Бойко му спрат еврофондовете и по тоя начин го делигитимират като премиер и изобщо политически лидер. Това е напълно възможно. Възможно е, защото: 1 в Белия дом ще седне Хилъри и тогава за наш Бойко ще настанат много тежки дни; 2. Той, Бойко, вече никому не е нужен – рейтинга му е спада и не е онова, което беше, очерта се като явен прокремълски фактор; не къса с мафията, от която очеизбодно зависи; не прави реформи, въпреки кредита на доверие и подкрепата, която получи в аванс; и най-важното – пусна концесиите за проучване на петрол и газ в Черно море. При все това, той вече не е нужен, една компрометирана нискоинтелигентна, русофилска мутра. За какво да си цапат ръцете с него и гнусливо да го приемат в Брюксел и Вашингтон?

      Разбира се това ще отвори място за нови политически проекти, малко или много – инженерингови продукти, каквато е и самата дунапренена ГЕРБ, и каквито бяха НДСВ, РБ, АБВ, БДЦ... Но, най-важното: неработещата съдебна система ще е другият фактор, който ще докара Лукановия преход до взрив и вероятно ще помете от сцената и бизнес-живота не малко от настоящите „играчи“. Парадоксалното е, че това, като че ли, ще се отрази най-зле именно на тези, които, като Борисов, чувстват най-голяма изгода да не правят никакви –истински - промени в съдебната система към момента. 

      Ето защо смятам, че тези президентски избори ще бъдат ключови, в някакъв смисъл – преломни. Просто времето се променя, осезаемо - и старите, до болка познати ни играчи на прехода, стават все по-неадекватни и болезнено-нетърпимо ненужни.

 

П.С. А сега да кажа и няколко думи за псевдопреврата в Турция и за зверството в Ница: Ердоган е един колосален мръсник и долнопробен тип, изминалата нощ го доказа. Не може да си правиш автопреврати, с цел да удариш политически за сетен път неудобни ти институции, като армията, призовавайки привържениците си да защитят „демокрацията“, дори с цената на животите си. И в същото време, докато наблюдаваш от въздуха, от борда на самолет, как тече организираното представление, стотици да губят животите си. Това е изключително гнусно и долно. Този анадолски хитрец, убеден съм, ще плати тежка цена за тази безподобна мерзост. Спомням си как един друг такъв мерзък и долен тип, именуващ се Местан, плати доста за подлото убийство на няколко вълка и ултра-просташката снимка до труповете им.

      А за тези, които организираха поредната кървава баня на Континента, не мога да намеря подходящо определение, но със сигурност ще дойде ден, в който ще им се ще да не са се раждали. Те сигурно го знаят това много добре, но няма да се спрат с кървавите бани. Убеден съм, че скоро ще има нова трагедия. Бог да ни е на помощ. Що за човекоподобия управляват тоя свят!?

        

 



Гласувай:
16



1. анонимен - Да,
16.07.2016 18:44
сложна е ситуацията, никой не искаше и не иска /от управлявалите и управляващите/ реални реформи в България. Само че, пак повтарям, за това си е виновен и народът, който позволява да го манипулират по такъв начин и да търси месии там, откъдето идва само разруха.
ПП. Не съм съгласна, че в случилото в Турция е автопреврат. Беше опит за преврат, за съжаление лошо организиран и недообмислен, който ще циментира Ердоган на власт.
цитирай
2. nkf - angpiskova, сигурно има някаква ...
16.07.2016 20:24
angpiskova, сигурно има някаква връзка между тъй наречения народ, елита, който го управлява и резултата от управлението. На мен обаче ми се губи нещо в тази схема, защото народът /или още по-добре суверенът да го нарека/ на няколко пъти избира лидери, които обещават, че 1"няма да го излъжат", 2."Ще върнат справедливостта, 3. "ще преборят корупцията и организираната престъпност" и т.н. и все пак тези същите лъжат. Лъжат, та свят да ти се завие. Къде тук е, питам аз, вината на суверена? Кой е виновен лъжецът или излъгания, измамникът или жертвата? Ако кажем "народът такива си избира", то значи напълно да оневиним реалните конкретни престъпници, лъжци и крадци. Между впрочем тези последните това и целят. Много е удобна схемата "народът е дебилен, тъп и т.н., гласува за нас, и такива като нас заслужава, ама все пак народа е виновен". Това, този начин на мислене и този начин на обяснение не ни води никъде, а ни върти в спиралата на нихилизма и самоохулването. Аз мога да ви изброя още поне дузина подобни слогана, които са формирали един тежък комплекс у българина и са блокирали съзнанието му, спомагайки за изграждането на един неверен, дълбоко вреден модел за осмисляне на битието. Искам да попитам: народът ли изгради настоящата "преходна" бандитска система? Народът ли ограби и фалира 96-та банките и държавата Народът ли е виновен за КТБ и т.н. т.н.. И още: като натоварим народа с всички възможни грехове, които, в крайна сметка, не са негови, то с какво му помагаме по този начин?
цитирай
3. nkf - П. С. Цариградската фиеста си е н...
16.07.2016 20:39
П.С. Цариградската фиеста си е наистина автопреврат и имам основания да смятам така. Ще ви дам пример с уволнените /а вероятно много от тях и арестувани/ около 2745 съдии. Как е възможно още в първите часове след несполуката на "преврата" да бъдат уволнени толкова магистрати? Та това по всичко личи, че е репресия по списък. Те са били готови с тов акокретно действие. Питам: как така, уж се върши преврат, а главата на властта не е задържан и изобщо не е търсен или преследван, или убит? Ами вижте старите кадри от Сантяго и ще разберете фундаменталната разлика между истински военен преврат и шоуто от снощи. После аз така и не разбрах кои съставляват военната хунта, която би оглавила държавата след успеха на преврата. Питам, какъв е тоя генерал от ВВС, който не може да локализира самолета , с който се движи Ердоган и да го свали или принуди да кацне? И какви са тези военни части, които биват разоръжавани от някакви улични гащници и от къде уличните сборища на Ердоган имат свински опашки з ада "закопчават" предалите се войници? Защо превратаджиите не превзеха двореца "Чанкая", министерски съвет, радиото, телевизията, пощата; не блокираха трафика към столицата и не арестуваха полицейските и жандармерийски началници? Затова разполагаха с няколко часа, плюс предимството на изненадата и тъмната част от денонощието, плюс факта, че е петък срещу събота / начало на уикенда/. Има и още много въпроси...чиито отговори не сочат автентичен военен преврат.
цитирай
4. анонимен - По първата
16.07.2016 21:56
тема - къде ни е Пражката пролет или въстанието в Будапеща? Хората са били под същия режим, но са намерили сили да се възпротивят. При нас продължава снишаването, което се наблюдава и тук - чакаме бурята да отмине. Когато народът не си търси свободата, значи делегира права на управляващите. И се оставя циничните, необразованите и агресивните да го мачкат. Някой беше казал, че такъв народ не е жертва, а съучастник. Аз напълно подкрепям това твърдение.
По втората тема - склонна съм да мисля, че списъкът с въпросните съдии е стоял в чекмеджето на Ердоган. След този опит за преврат той се възползва, за да разчисти сметките си и да се циментира. Нескопосано направените преврати не са нещо непознато, впрочем.
Колкото до тълпата, не е толкова трудно да й се даде необходимото в такъв момент, за да действа както трябва.
Разбира се, нито ти, нито аз можем да сме сигурни в каквото и да било. Това ще се разбере по-нататък.
цитирай
5. nkf - Много преди Пражката пролет и не чак ...
16.07.2016 23:23
Много преди Пражката пролет и не чак толкова много преди Будапеща е имало в България горянско движение, учудвам се, че това не ви е известно. И това горянско движение е било всъщност въоръжена съпротива срещу комунистите / Пражката пролет е оглавена от комунисти и е с искане за "социализъм с човешко лице", стиганала до хвърляне на камъни по съветските танкове. Прехвалената Пражка пролет е срамежлив пърформънс на либералстващи социалистчета и е нищо в сравнение с горяните. А като говорим, че специално чехите са били под "същия режим" даваме ли си сметка, че няма друг народ сред окупираните от СССР, който буквално да е бил обезглавен още в първите 3 месеца на окупацията? Съжалявам, ама чехите не преживяха такова избиване на националния елит, както ние. Унгарците също не преживяха такова нещо. И не, режимът не беше същия - там в Чехия и Унгария беше по-либерален, ама това не зависеше от чехи и унгарци, ами просто чърчил, рузвелт и сталин така уговориха да бъдат нещата.Явно ви е трудно да разберете, че марксистко-ленинската теория за "осъзналите" се народни маси, които се надигат на борба за...каквото се сетите, е глупост на квадрат. Просто нищо от това, което си мислите не е така.
цитирай
6. анонимен - Знам за горяните
16.07.2016 23:36
и те са доста спорни. Ще говорим и за тях, но не сега.
цитирай
7. nkf - и те са доста спорни. Ще говорим и за ...
17.07.2016 00:11
angpiskova написа:
и те са доста спорни. Ще говорим и за тях, но не сега.

Спорни!!!? Кое е спорното? Ето, за този нихилизъм говорих в предните си коментари. Нихилизъм, който казва "ама да, разбира се, чехите...ехе, каква Пражка пролет, пък ние? И разбира се отричаме всичко, защото няма как ние да сме равни поне на чехите, недай Бог пък нещо повече. Нищо, че самият Хашек е описал в чудесната си "Добрият войник Швейк" всъщност какво представляват чехите. Аз лично няма как да си представя Швейк като горянин. Като биропиещ протестър по стария площад в прага, искащ може би югославски тип социализъм - да, това мога да си го представя, но горянин, с оръжие...Нищо не е спорно за горяните, аз имам вкъщи книга /доста обемист том/ с документални материали за тях.
цитирай
8. vencivaleri1951 - Да се обадя и аз
17.07.2016 11:26
Президентските избори ще бъдат спечелени от ГЕРБ след като Плевнелиев се отказа/или го отказаха/ от надпреварата. Единственият с шанс за успех от опозиционното пространство е Първанов/ друг е въпросът какви опоненти са той и ББ/
но трети мандат за него би бил пагубен за ръководството на БСП от към реална власт в лявото, което последните няма как да позволят.
За преврата:
Съгласен съм с Ангелина, че това не е режисиран от властта преврат. Ние обикновено помним/благодарение на историците/ успешните преврати, но повечето са несполучливи. Колко души си спомнят или знаят подробностите за опита на Горуня и ген Анев да вземат властта през 60те. Трябва да се признае, че Пуча се проваля не поради организацията му, а поради изтичане на информация от един от посветените офицери Иначе времето/борба за власт в СССР и също на практика военна помощ за сваляне на Хрушчов/, повишаване на цени, свободно говорене, рускане на партенката че, Живков е агент на Гешев и не толкова лишеното от достоверност , че същият е син на Фердинанд. Пучът не успя, а и тогава се пусна слухът, че Живков едва ли не го е инициирал оставяйки го да се развие, пък и направо невероятно леките присъди на фона на присъдите на всички раздадени по този състав в света Истината обаче бе, че Живков бе находчив човек и използваше всяка възможност да се утвърди. Анев получи 12 години присъда /вместо куршум/, а след няколко години помилван и устроен на работа като зам генерален директор на ДСО Родопа-една от сериозно печелившите/ако не и най-/ организации.
Не мога да разбера защо обаче Ангелина "съжалява" за неуспешния преврат? Дали съжалението на нашата колежка и гранТ дама не ни кара да се замислим за думите на Ердоган, че превратът е замислен в Пенсилвания!?

За НИЦА:
Терористичните актове са израз на отчаяние и в болшинството случаи са деиствия на подтиснати и унижени хора. Авторът на този постинг съвсем уместно в предишен такъв ни припомни за тези и прогнози на неомарксисти които още през 60те предупреждаваха за
цитирай
9. vencivaleri1951 - продълж
17.07.2016 11:38
това, че с деиндустриализацията, след " опитомяване" на наемния труд/ днес наемници карат собствени самолети и яхти/ много е възможно, а според някои и задъжително революционната енергия да бъде" поета" от Ъндърграунда и че като надстройка на същия ще се явят отритнати маргинализиран интелектуален елит.
Случващото се днес в "сърцето" на Европа хич не е трудно да открием да открием в трудовете на тези автори. Няколкото атентата и тези които неминуемо ще последват са много бледа реплика на това което се случи и случва на арабите , а и в други страни изповядащи ислама. А за случващото се там основен персонаж в "пиесата" е "белият човек"
цитирай
10. vencivaleri1951 - За Горявите и двамата сте прави.
17.07.2016 11:51
Движението е бунт срещу властта и то сериозен-неоспорим факт
Ангелина също е права , защото сътавът на бунтарите е много разнороден-има комунисти /дори/ , социалдемократи и най вече земедлеци които до разтурването на истинския БЗНС горещо подкрепят 9ти септември. Двиежението се създава спонтанно/след кооперацията на земите/, но го организират като значима бойна единица бивши военни и полицаи, подпомагано е финансово от Запада, но няма това звучене като по късни подобни прояви защото България не е била интересна страна за този Запад/Виж Чърчил/, а и СССР в този период сред населението на голяма част Западна Европа е страната спечелила войната срещу Хитлер и малко го интересува някаква си България която все е на страната на германците...
цитирай
11. krumbelosvet - Какъв Луканов,
19.07.2016 16:12
Кой ще го пусне да мъти водата на Господаря? До думата "Луканов" спрях да чета. Няма смисъл. Който не е видял до сега дългата ръка на Господаря, няма и да я види.
цитирай
12. nkf - vencivaleri1951, 1. По принцип би ...
20.07.2016 12:16
vencivaleri1951, 1. По принцип би трябвало изборите да се спечелят от герб, такава е логиката, предивд състоянието на партиите към момента. Но - и аз го казах в поста си - герб могат /или по-точно ББ може/ да подарят победата на левицата. Никак не изключвам този вариант. Колкото до първанов, то той ограничен от конституцията за хипотетично участие в тези избори. Убеден съм, че едно тълкувание на КС, би било точно в такъв смисъл. От друга страна, не знам защо смяташ, че първанов би консолидирал достатъчно гласове, че да спечели президентското кресло / ако хипотетично приемем, че КС разреши участието му в избори/? Та най-вероятно половината "Б"СП не биха гласували за него! Понеже засягаш въпроса с плевнелиев: Смятам, че го отказаха от президентската надпревара, защото ще го използват като знакова фигура на политическия театър /лично мнение, не твърдя, че съм прав/- най-вероятно ще се появи нов политически субект, който да компенсира засилващия се упадък на герб и отворената електорална ниша вдясно. За преврата в турция: Не налагам, разбирането си като абсолютно, вие - ти и г-жа Пискова - може да смятате, че преврата е автентичен - Ок, за мен не е. Имам си доводи за подобно убеждение, и мога да ги изложа. Освен това никъде не съм твърдял, че няма неуспешни преврати, но това, което стана в турция беше наистина много странен преврат, то тук липсват всякакви логични и закономерни стъпки от страна на превратаджиите. Както и да е, не преврата в турция беше основна тема на статията.
цитирай
13. nkf - Кой ще го пусне да мъти водата на Г...
20.07.2016 12:20
krumbelosvet написа:
Кой ще го пусне да мъти водата на Господаря? До думата "Луканов" спрях да чета. Няма смисъл. Който не е видял до сега дългата ръка на Господаря, няма и да я види.

Луканов е пионка, безспорно, но пионка в ръцете на москва и вашингтон. На тукашната сцена беше той, този който раздава "порциите". Той е лично и пряко отговорен за много от драмите на "прехода". Нещо не ясно?
цитирай
14. krumbelosvet - За nkf
20.07.2016 13:51
Светна ми, след четвърт век мрак. Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522912
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031