Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2016 16:38 - Русификацията на Несебър (почти) по кримски сценарий
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3700 Коментари: 11 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

http://ivo.bg/2016/09/15/русификацията-на-несебър-почти-по-кри/

II.ЗА НЕСЕБЪРСКИТЕ ТЪРГАШИ В ХРАМА НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

Вървейки след група руски туристи, посетили Стария град на Несебър, неволно дочух следната фраза: „Как приятно увидеть в Несебр столко русских и они уже сдесь живут!”

А на мен пък никак не ми е приятно, защото наскоро Психопатът на високи токчета публично заяви, че „там, където се говори руски език и живеят руснаци, там е Русия и ние ще я защитаваме по всякакъв начин!” Като в Крим ли ? Кое от двете условия не е изпълнено в Несебър?

ДНЕШНИТЕ РУСНАЦИ СА КАТО МЮСЮЛМАНИТЕ, не се интегрират в местната общност, не изучават езика й, не се интересуват от местните традиции и обичаи и агресивно се опитват да налагат техните битови и „културни” особености. Искат руски училища с отделни входове за децата си, за да не се смесвали с българчетата, руски училища, но за сметка на българския държавен бюджет! Тогава да се върнат в Русия! Там всички училища са руски! Искали „сини карти”, които да им осигуряват заплати три пъти по-високи от тези на българите на същата позиция и какви ли не още привилегии. На какви основания ? На основанията на окупатора, разбира се! Съвсем съзнателно се изолират, ограждат си купената територия, забиват руските си флагове и се отдават на алкохолна „носталгия” по Матушката им.

У нас тече ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАВАНЕ НА РУСКИ ЕТНОС, но властимащите се правят, че не виждат това. Тяхното бездействие днес е върховното национално предателство, най-голямото престъпление срещу българския народ от времето, когато Георги Димитров, под руска диктовка, налагаше с репресии „помакедончването” на българите от пиринския край, или когато по-късно Тодор Живков се опита да направи България 16-та република на концлагера СССР!

Не случайно наскоро ни спуснаха с руски дипломатически парашут и един специализиран в „устройването” на съотечествениците по света имперски администратор.

Десетина години вече, в дясно от входа на Стария Несебър, като ярка кръпка върху хармоничната тъкан на древния град, се извисява странна статуя на жена в дълга рокля, мрежеста пелерина, в едната ръка с кръст, а в другата – птица. Тя е направена изцяло в съответствие с руските фолклорни традиции и напомня илюстрациите от руските народни приказки за Иванушка-дурачок.

На постамента няма надпис КОГО изобразява статуята, КОГА е открита официално и по какъв повод, КОЙ е авторът й? Може би умишлено e търсено впечатлението, че тази анонимна статуя (в руски фолклорен стил !) си е тук „от древността”, може би от основаването на Стария Несебър !

След упорито питане сред местните, повечето от които изказаха различни предположения, че статуята е на бог Посейдон, на Света София, на някаква древна принцеса и т.н., се оказа, че това било „Свети Николай”, и че „май била на Ставри Калинов или одобрена от него, ама не било сигурно”. Е, знае се, че никога не е късно човек да се орезили от алчност или от слугинаж!

Статуята е значителна по размерите си, сигурно повече от 10 м. и явно е поставена на това лично място с цел да играе ролята на възлова „културна забележителност , да бъде нещо като „визитна картичка” на Стария Несебър.

Но тази „странна” анонимност на монумента неизбежно създава впечатлението за неавтентичност, нелегитимност и логично поражда въпроси дали поставянето на подобна творба със спорни качества, е „законно” ,т.е. одобрено от Съвета за паметниците на културата към МС и ЮНЕСКО ? Дали е в съответствие с българските национални традиции и има ли качествата да представя Българския Несебър, градът, част от световното културно наследство ?! Имало ли е обществено обсъждане, питани ли са гражданите на Несебър дали искат точно тази статуя да стои на входа на древния им град?

Нима вятърната мелница на провлака, досегашната емблема на стария град, ще бъде заместена по каталозите с тази бутафория?!

Подобни статуи на най-почитания в Русия светец, Свети Николай, нацвъкаха по цялото ни Българско черноморие: в Поморие, Созопол, Бургас и т.н..В строеж са нови храмове на Свети Николай, а други „се ремонтират” като негласно се внасят допълнителни „детайли” , като на пример малкият елемент, който пресича в основата позлатените кръстове на църковните кубета, характерен за руските храмове. Така стана в Бургас при ремонта на кръста на храм Св.св Кирил и Методий (с участието на Божидар Димитров!), Пловдив и на много други места, средновековните български икони се „освежават” чрез облепване с китайски тапети, изобразяващи руски светци, крадат се старинни икони и безценна църковна увар, ТЕЧЕ НАГЛА ПОДМЯНА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ТРАДИЦИЯ С РУСКА! И то с предателското съдействие и слугинаж от страна на „Българската” правослана църква.

А ето как руснаците в Царево вече командват коя статуя, символ на града, да бъде махната и с какво да бъде заменена:

http://faragency.bg/bg/rusnatsite-vazmuteni-ot-ezicheskata-boginya-v-tsarevo/

Путин нали сам каза, че досега са поддържали руското влияние (братските връзки, де!) чрез комунистическата идеология, а сега ще държат в орбита „лоялни” държави като България с лоста на православието и славянството.

Да споменем (с лошо!) и местните търгаши с историята ни, онези, които допуснаха един уникален тракийски некропол, с огромни каменни саркофази, вместо да печели от посещения на туристи, да се превърне само преди година в асфалтиран наказателен паркинг. Вероятно същата съдба чака и тревясалия триъгълен терен в съседство, археологически обект, дал изключително интересни артефакти. „Нещастието” и на двата терена е, че се намират на място, от което се открива прекрасна гледка към Стария град и стават за построяване на луксозни хотели (сигурно с руски пари!), но разбира се, след като се позабрави малко какво е имало под асфалта. Те, местните търгаши, вградиха безнаказано цяла средновековна вятърна мелница в съседния ресторант (The Mill), та някакви тракийски саркофази ли ще им се опрат!

Така се променя историческата истина и националната идентичност на един пленен град, попаднал в хищните нокти на Двуглавия мутант! Но, чудя се, къде е тук зоркото око на историка и активен общественик Божидар Димитров, с „експертно” мнение по всички въпроси? Защо още не е започнал кампания за спасяване на историческите сгради и артефакти в Несебър?

Когато стане въпрос за децата на „постояно пребиваващите” в Несебър руснаци, и учители, и ученици вкупом възкликват: ”Да знаете колко са нагли и колко са нахални! Сякаш сме им длъжни за нещо” или „Толкова безработни детски учителки има в града, но „ТЕ” назначиха рускиня! На какво ще ги научи тя ?”

Сигурно на ”Союз нерушимый….” или на най-новият вариант:

„Россия — священная наша держава,

Россия — любимая наша страна.”

Кои са тези „ТЕ”? Директорите, общинарите? Кой точно ? Дошло е време да падне щита на анонимната вина и да лъснат имената на търгашите ! Време е за възмездие!

Казват, че паветата от несебърските улици отищли за покритие на алеите около частни хотели и вили, а основните улици в Стария град ги покрили с „възрожденски” асфалт. Само че след година асфалтът се напукал и изровил от дъждовете … Селска му работа!

В градинката до пощата в Несебър, където граждани и гости на града доскоро се спасяваха от жегата на пейките под старите дървета, днес се строи огромно бетонно чудовище в традициите на „ранния соц” и напомнящо МОЛ. С размерите си то направо е смазало зелената площ и е лишило гражданите и гостите на Несебър от вълшебната гледка към красивия Несебърски залив. Информационната табела казва, че това щяло да бъде новият “Културен център” на града, а изпълнител било някакво тайнствено Обединение МСКГ ДЗЗД. Очевидно е, че е проектирано без любов към града и жителите му, без стремеж към оригиналност и хармония с околната среда. Проектирано е НЕ за да се изяви авторът като творец и да стане града по-красив, а за да се усвоят едни пари.

Говори се ( по-скоро се шепне) , че архитектът на „културния МОЛ” била дъщерята на главния архитект, известен още като „Селянина” (явно в случая се има предвид манталитет, а не произход). Сигурно затова се е допуснало бъдещата културна сграда да е толкова „мащабна”, което значи по-скъпа, с повече строителни материали и повече възможности за крадене!

Тъй като сградата е в строеж, все още е възможно да се внесат някои „спасяващи” корекции в правоъгълния силует (проектиран с плоска бетонна козирка, подпряна на три „вилици”, както се вижда от снимката на макета), можело е да се загатне стилизирана форма на кораб или на някакво морско същество – риба, мида, рапан… , все пак, става въпрос за морски град. На „сляпата”, без нито един прозорец северна стена, която би откривала неповторима гледка към залива, би могло да се „избият” кръгли прозорци, напомнящи корабни каюти и какво ли още не! Темата е благодатна за оригинални, творчески идеи.

И отново възниква въпросът имало ли е ОБЩЕСТВЕНО обсъждане на проекта за тази ОБЩЕСТВЕНА сграда ? Питани ли са несебърлии как биха искали да изглежда Техният културен център ? Но, кой ги пита тях, несебърлии! Важното е какво искат общинарите и корпоративните им господари, и най-вече какво искат „постоянно пребиваващите”, а те очевидно искат изстриване на българската национална традиция, обезличаване на неповторимата несебърската архитектура чрез застрояване с еднотипни „молове”и комуналки от стъкло и алуминии, за да се чувстват не на гости, а като у дома си!

Една от неудобните „емблеми” на Несебър е протежираният от всички властимащи досега несебърски „бос” Митьо Очите, станал нарицателно име за рекет, трафик на наркотици и подставено лице за голям брой мащабни имотни далавери на наши и чужди властимащи.

Първата ми и единствена „лична” среща с Очите беше преди около две години, пред светкавично построения (на самия вход на плажа!) само за няколко зимни месеца огромен ваканционен комплекс Aparthotel „Paradiso Nesebar”. (Хората тук се чудят каква техника е използвана за прокопаването на канализацията му под пътя без да да се спира движението и без някой да разбере, че се копае и се строи ?!) Тогава пред хотела спряха няколко черни джипа, от които демонстративно , сигурно за да предизвикат страх, излязоха десетина човекоподобни с калашници и отклониха движението на другия тротоар. Едва след това от втория джип излезе една по-скоро затлъстяла, отколкото мускулеста мутра, с впечатляваща татуировка, която започваше от главата та чак до петата на левия крак, и влезе в „Парадизото”. Над вратата имаше надпис „Отдель продаж”, ясно показващ за КОИ точно купувачи са предвидени апартаментите.

Описаното е само върхът, част от видимото на търгашеския айсберг. Невидимото, скритото (като незаконното презастрояване, продажбата на терени, предателството на българския интерес и т.н.), е къде, къде по –страшно и шокиращо !

Когато стане въпрос за „освободителите”, в Несебър винаги говорят шепнейки , с оглеждане наоколо и като по правило завършват с думите: „Ами, нали виждате, че то няма държава, затова е така…” Сигурно хората тук дълго време са очаквали и са се надявали държавата ни, правителството, силовите институции да си свършат работата, но вече са се отчаяли от дългото чакане, разбрали са, че Българската държва я няма!

Хора от „Копринка” и Бузлуджа, и вие сте българи! Кога ще изтрезнеете от отровния нароктик на „вечната дружба”? Кога ще разберете, че на нас не ни трябват тия троянски коне на руската имперска политика? Както написа Илиян Василев, който ги е опознал най- добре като бивш посланик на Бългрия в Руската федерация, те идват с „Россия в кормане”. На тях никога няма да им домилее за България и българите, те искат да пренесат Русията си тук, защото им харесва земята ни, българите не им трябват, освен за прислуга. Затова чрез медиите си у нас всячески ни увещават през лятото да отиваме в Гърция, за да не се мотаем по „тяхното” море! Създават условия направо да напускаме България!

За никого не е тайна, освен за „миротвореца” ни с яхтите, че случващото се в Несебър (както и в Поморие) e реална опасност за националната ни сигурност, защото там са на лице всички признаци на бъдещи сепаратистки градове с последиците от това като разрушения, жертви и унизителна военна окупация на територия, но не в Украйна, а по Българското черноморие!

България има спешна нужда от нов Стамболов!

 


Тагове:   руско нашествие,


Гласувай:
9



1. slavimirgenchev1953 - Цигани, руснаци и мързеливи резняци -
15.09.2016 18:23
те са от една порода. Ще има трепанье.
цитирай
2. nkf - те са от една порода. Ще има трепа...
15.09.2016 18:41
slavimirgenchev1953 написа:
те са от една порода. Ще има трепанье.

Здравей Слави, прави си за сравнението руснаци-цигани. Доста цигани, дето в онова време ходеха по русия, си вземаха руски булки. Те, циганите, са на едно и също ментално и културно ниво с руснаците. В общо линии имат следните характерни съвпадения : наглост, простотия, крадливост, лъжливост до безобразие, мизерия /духовна и телесна/, мързел, цинизъм, непомерна тъпотия и скотщина. Е, циганите все пак като че ли не са свикнали на землянки и комуналки, но пък рускините се чувстват съвсем на място в гетото.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Ами защо продавате на руснаци бе чорбАджи
15.09.2016 22:20
Защо в магазини, ресторанти и къде ли не менюта, асортимент, реклами на руски?
Цигани били,прости били...Може ама с инвестициите си, с данъците , с другите сборове и оборота който Ви правят са основно перо в издръжката Ви.

И когато говорим кой къде е ето ти за размисъл един американски виц който се разказва в университетските среди на "Бръшляновата лига"

- Какво е физикоматематически факултет в САЩ?

-Ами място където бивши съветски професори преподават на китайски студенти...

цитирай
4. yoan2015 - За съжаление никога няма да изтр...
15.09.2016 22:47
За съжаление никога няма да изтрезнеят от отровния наркотик на "вечната дружба", също като "блоговите авторитети", нали знаеш кой индианец е добър?
цитирай
5. nkf - 1951, ти кога най-после ще прест...
15.09.2016 23:52
1951, ти кога най-после ще престанеш да говориш непомерни глупости, че и лъжи? Ми нете ли е срам? То вярно, че комунист срама няма, ама...Кой продава на руснаци? Кои "НИЕ" продаваме? Продават червените крадци, до един от твоята черга. Същите ония, дето дядовците им излязаха от землянките, изклаха каймака на България и сега техните унуци и унучки са милионери и милиардери, строят на поразия, където им падне и продават ПРЕИМУЩЕСТВЕНО на руснаци. Това не е никак случайно. Да ти изброявам ли конкретни имена? Да казвам ли кои конкретни хора от правителството съучастват в това? Да ти посочвам ли конкретни лица, свързани с твоя първанов, които тук, наместно ниво, са замесини с такива гнусни, ама гнусни неща, които спокойно могат да се нарекат национално предателство? Кои сме тези "НИЕ"? Няма "НИЕ"! Има конкретни лица - и те не случайно са все хора точно от твоя тип, самоче фактически действащи престъпници. Да ти казвам ли за тукашния кмет, за произхода му, къде е учил, с кого и как е преплетен с русия и какво върши той? И това на сибирските мангали не е инвестиция, а колонизация. И не - никакви обороти не правят, и никаква издръжка не зависи от тях / аре стига с мантрата "те нихранят"/. Основните пари, които се наливат в града и региона са от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! Това е най-големия реален външен инвеститор тук - Европа. Това е факта. Руснаците си пазарят от тъпите берьозки и си пиянстват из апартаментчетата си. Това е положението, и чакат. Само че поради ниската си култура и вулгарна простащина тях никой не ги долюбва. Поговори с който искаш от обслужващите персонали по сезонните заведения. Иначе пък руския боклук винаги и навсякъде е с огромни претенции.. Както и да е. Накрая може да се стигне и до трошене на руски тикви. Айви лигата е скъпарска работа, там не е за мужиците. Пък и те изобщо не са за там. Нямат физиономия, както се казва. Не че няма някакви единични руски парвенюта, ама там - колкото ще пари да имат - ще си останат аутсайдери. Иначе - да събират мозъците на света.
цитирай
6. nkf - Интересно що ли мозъците от цял свят ...
15.09.2016 23:57
Интересно що ли мозъците от цял свят не са се сутремили към москва и магадан? Нали имат газ, петрол, диаманти, водка, рубли? Тц, тц тез простаци, към Корнел, Йейл и Харвард се натискат. Дали е случайно, че айви лигата държи първенството като световно качество на образование и че САЩ са световен лидер в което се сетиш? Прави си сметката какво е качеството на науката в русия, погледнато през призмата на мизерното й настояще, опосреднено с философската постройка - копаме петрол, продаваме - разпределяме диспропорционално и се уригаме на водка. Какво стана, с братята ви турци ще цъфтят ли отношенията? Патоци ще има ли? хъ-хъ.
цитирай
7. nkf - За съжаление никога няма да изтр...
16.09.2016 00:05
yoan2015 написа:
За съжаление никога няма да изтрезнеят от отровния наркотик на "вечната дружба", също като "блоговите авторитети", нали знаеш кой индианец е добър?

Йоане, при тях не иде реч за наркотик, а за сериозен психически и личностен проблем. Тия нямат САМОСЪЗНАНИЕ, нямат национална идентификация, чувство за народностна принадлежност. Мислят и действат като руснаци, ама не са съвсем руснаци, със сигурност обаче и Българи не са. Това са помаци, руски помаци или русиянци / сърбите имат един термин - сърбиянци - за тези, които не са етнически сърби, но имат сръбско самосъзнание и са прегърнали каузата на сръбството. Ние на такива казваме помаци. Та това е положението с тукашните българоезични русиянци - помаци.
цитирай
8. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, nkf! Срам за България и българите е това, което се случва по черноморието ни!!! Понеже си го казал точно, просто ще те цитирам
16.09.2016 10:20
"ДНЕШНИТЕ РУСНАЦИ СА КАТО МЮСЮЛМАНИТЕ, не се интегрират в местната общност, не изучават езика й, не се интересуват от местните традиции и обичаи и агресивно се опитват да налагат техните битови и „културни” особености. Искат руски училища с отделни входове за децата си, за да не се смесвали с българчетата, руски училища, но за сметка на българския държавен бюджет! Тогава да се върнат в Русия! Там всички училища са руски! Искали „сини карти”, които да им осигуряват заплати три пъти по-високи от тези на българите на същата позиция и какви ли не още привилегии. На какви основания ? На основанията на окупатора, разбира се! Съвсем съзнателно се изолират, ограждат си купената територия, забиват руските си флагове и се отдават на алкохолна „носталгия” по Матушката им."
Тази държава се напълни с руски подлоги, които позволяват на тъпанарите да се чувстват господари в родината ни. Нямам думи...
цитирай
9. nkf - Здравей batogo, статията не е моя, а ...
16.09.2016 17:38
Здравей batogo, статията не е моя, а на Иво Инджев. Сметнах, че ще е полезно да я поместя и тук, в моя скромен блог, с цел да я прочетат и други хора. Положението тук с руснаците става драматично и това трябв ада се знае. Иначе ми е ясно, че на тукашните червени помаци им е все едно - даже те се радват на пълзящата съветска окупация.
цитирай
10. yoan2015 - Обаче другите хора, които са я пр...
16.09.2016 19:13
Обаче другите хора, които са я прочели не спят, виж първа ако ти е възможно. От заглавието ще ти се изясни.
цитирай
11. nkf - Обаче другите хора, които са я пр...
17.09.2016 13:26
yoan2015 написа:
Обаче другите хора, които са я прочели не спят, виж първа ако ти е възможно. От заглавието ще ти се изясни.

Да, никак не се учудвам. Не знам ти, ако си очаквал нещо друго от комунист... Комунист и Българин са две несъвместими определения. Това са твари с грешка в самото ДНК, а не са просто заблудени. Виж, комунизма не е просто някаква политическа идеология - това е политическата платформа на девиантите/дегенератите, идеологическата им проформа за да се докопат до власт. Това е. В случая дегенератите в България освен, че са комунисти са и русофили. Сиреч -искат да бъдат руснаци. Това са червените помаци! Така че не очаквай от 1951 да пише нещо по-различно от пасквила си / апропо, не съм го чел, само мярнах заглавието/.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2535399
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20217
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930