Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2017 18:12 - Договорът с Македония - една безусловна необходимост
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 2493 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                    

           „Всеки крал на Франция най-напред трябва да мисли  за това, да си спечели приятели и съюзници, здраво свързани с него чрез общите интереси – и това е най-сигурната връзка – а не да си навлича неутолима вражда и омраза с проекти, които надхвърлят силите му“

„Принципи на държавното стопанство“

Максимилиан дьо Бетюн Маркиз дьо Сюли

                                                            ***

         На пръв поглед думите на маркиз Сюли изглеждат странно в контекста на очакващия подписването на първи Август  “ Договор за добросъседство между България и Мекдония“, но при по-задълбочено осмисляне няма как да не се стигне до извода, че те излагат класически принцип в изграждането на стабилни междудържавни отношения. Принцип, валиден за отношенията между всички държави и във всяко едно историческо време. Ето защо съветът на Сюли, към френския монарх Анри IV, е напълно резонен за да бъде поставен като основен репер в отношенията между България и Македония.

        Напоследък се изговориха доста неща – както „за“, така и „против“ коментирания договор, като всяко становище е мотивирано буквално от две изначални становища. Първото, на тези, които са „за“, е, че е абсолютна необходимост отношенията между България и Македония да бъдат поставени на нова основа, благоприятна за договарящите страни. Тези, които са „против“, изтъкват аргумент, че договорът е във вреда на България. Впрочем, такива тези идат и от самата Македония, но с тази разлика, че там твърдението е за „вреда спрямо Македония“.
От друга страна, никак не е трудно да се разгадае смисълът на аргументите „против“, защото практически следват старата геополитическа линия на оста москва-белград-атина, претворена по-късно и в линията на коминтерна, целяща разкъсването на народностните и културни връзки между областта Македония с останалата част от България. В този смисъл отрицателното становище държи за едно противобългарско статукво, което тежи и до днес и е вече напълно познато с отрицателния си крайно антибългарски ефект и последици. В тази връзка не е никак случайно изказването на Ивица Дачич, че сърбия е направила грешка, признавайки Македония под конституционното й име, в разрез с интересите на гърция. Гърция пък от години ефективно блокира Македония към членство в ЕС и НАТО.
От тези гръко-сръбски становища е повече от ясно, че двете държави имат интерес от някаква македонска независимост и държавност само, доколкото Македония би останала  реално в кръга на техните външнополитически интереси и фактически би продължила да играе ролята на антибългарски форпост. Освен това, позициите  и на сърбия, и на гърция подчертават недвусмислено отрицателното им гледище, за каквито и да е добросъседски отношения между Македония и България. Към това трябва да се добави и не случайните изказвания на владимир путин, и някои други официални лица в русия, за произхода на българската азбука, целящи не друго, а нагнетяване на отношенията София-Скопие. Нагнетяване, от което нямат интерес и двете столици.

                                     Какъв е българският интерес?

        Преди всичко, в своята цялост, договорът представлява първа стъпка в развитието на едни благоприятни междудържавни отношения и отваря „врата“ и към други споразумения за уреждане на конфликтни въпроси. Повече от ясно е, че без тази „първа стъпка“ подобни опити, дори и продиктувани от най-добри намерения, биха били действия „на парче“ и поради това – със съмнителен ефект. Текстовете на договора парират битуващите и досега аспирации към пиринския край, защото на официално ниво – вече – Македония се задължава да се откаже от тях. В тази светлина е ясно, че това е пробив и подриване на  руско-сръбската изкуствена идеология на македонизма и премахва един напълно изкуствен „териториален спор“, от който интерес имат отново сърбия-гърция-русия, но не и България, и Македония.

       Друг, също толкова важен аспект на договора е, че той предвижда установяването на икономически и културни връзки, които явно досега бяха под необходимото минимално ниво. Тоест поставят се отношения, които от една страна ще дадат коридор на България към Адриатика, а от друга - по-голяма възможност за реално присъствие ( икономическо и културно) в Македония. Установяването на такива връзки, без съмнение ще е още един удар към македонизма и следваща нормализация на отношенията. Личното ми разбиране е, че двата фактора – икономика и култура, трябва да са еднакво приоритетни, като не бива да се дават абсолютни преимущества само на икомиката, защото културното влияние би могло да доведе до едно възраждане на българското съзнание там – процес, който в някаква степен върви и сега, но е крайно бавен и недостатъчен. Разбира се, говорейки за културно влияние, следва да се вземе под внимание, че това е и голямо предизвикателство към чисто вътрешните аспекти на българската политика и неминуемо трябва да доведе до сериозна цялостна културно-образователна концепция, следвана от фундаментална реформа с дългосрочни измерения. Само това е пътя за една бъдеща плавна и безконфликтна интеграция в духовен план от двете страни на границата. В добавка към казаното - контрактът е и една добра предпоставка за по-голяма роля на страната ни в политиката на Западните Балкани, доколкото Македония е част от групата държави в този регион, които са очертали външнополитическите си приоритети за членство в ЕС и НАТО. Без съмнение по този начин се открива реална основа за задълбочаване на отношенията с нашите естествени съюзници в този регион, а именно: Хърватия и Унгария, плюс Черна Гора (предвид ясно подчертания й външнополитически курс). Това е безусловно необходимо за да бъдат изведени от равновесие евентуални бъдещи сърбо-гръцки обструкции.

        Третото преимущество, което България придобива с този договор е, че страната ни затвърждава още по-силно положението си на ключов фактор за стабилността на региона, което ангажира допълнително вниманието на тези велики сили, които са заинтересувани от това. Разбира се, тази значима роля на България парира тенденциите за абсолютното фаворизиране на Романия.

                                               В заключение:

        Не бива да се очакват бързи резултати и чудеса, веднага след подписването, ратифицирането, обнародването и влизането в сила на Договора. От тук нататък предстоят усилия и нови стъпки, инициативи и засилване на отношенията, което изисква една дългосрочна, постоянна политика. Всичко това не е немислимо и невъзможно, защото не веднъж в нашата история сме били значим фактор в региона и има от какво да черпим идеи и модели, които да доразвиваме в съвременните условия на международните отношения. Освен това сегашното историческо време е благоприятно за България – член сме на ЕС и НАТО и имаме големи възможности заради това си положение.




Гласувай:
7



1. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
29.07.2017 18:57
Подкрепям изцяло начина ти на мислене и позицията ти по този важен за нас и за Балканите въпрос. Дано този път тези, които провеждат руско-гръко-сръбските интереси у нас, да не успеят да прокарат негативното си влияние и да саботират процеса на приемането и интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, което е много важно за нас.
цитирай
2. nkf - Подкрепям изцяло начина ти на ми...
29.07.2017 19:10
batogo написа:
Подкрепям изцяло начина ти на мислене и позицията ти по този много важен за нас и за Балканите въпрос.

Благодаря за подкрепата.
цитирай
3. nkf - За пръв път от доста време насам, ...
29.07.2017 19:13
За пръв път от доста време насам, веригата атина-белград-москва е в слабо положение, да не кажа - насипно. Това няма да ги откаже да спъват сближаването между България и Македония, но не са в онази антантовско-коминтерновска силна позиция, сега имаме златен шанс.
цитирай
4. barin - Здравей, nkf. Необходимо е сбли...
30.07.2017 07:10
Здравей, nkf. Необходимо е сближение между България и Македония. Това са две държави, населени с един народ, което трябва да ги сближи и да е поддържат. Засега няма как да се обединят, макар и да ми се иска. Гърция и Сърбия винаги са били настроени против България и ги виждам като пречка за бъдещето на Македония.
Поздрави!
цитирай
5. nkf - Здравей, Барин, напълно съм съг...
31.07.2017 00:36
Здравей, Барин, напълно съм съгласен / а и не само аз/, че сближаването на България и Македония е не само естествено, но и крайна необходимост, поради изкуственото разделяне. Факт е, че сърбия и гърция биха спъвали процеса на сближаване, но русия също е крайно заинтересована да НЯМА такова сближаване,, при това, трябв ада имаме предвид, че изобщо идеята за накъсване на българското национално землище е изначално руска. Например, не знам дали знаеш, но идеята на "македонизма" всъщност не е на коминтерна, а е от времето на руската империя. Засега няма как да се съединим с Македония, но и не е необходимо - това би било сътресение и би имало по скоро отрицателен ефект, но една плавна конвергенция, особено чрез проникване на ниво култура и икономика - ще доведе до един естествен процес на сливане. Още повече, че липсва езикова бариера - ние говорим един и същ език. Просто отприщи ли с еконтактът, сътрудничеството, търговията, това ще помете сърбо-комунизма, който все още битува в Скопие.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Има едно понятие "Дъгата".
31.07.2017 23:36
Това е мечта на Путин1 кето в тази дъга да се включат Сърбия, останките от Македония, което означава източния бряг на Вардара и Гърция. В тази "Дъга" живеят комунисти с наследствен ген в кръвта си и паразити, търсещи да се впият в нечия снага. Путин иска тези страни да са към него във военно отношение, като той ще пази пази Сърбия от албанците, от Санджак, от Воеводина, от желанието на България да си върне Западните покрайнини, ще пази останките от Македония от албанците, но ще набучи в региона силод до силоз с ракети. Тези пениси подмята Путин на Балканите, но има такива политици, които се ловват на тях. Докато Путин разделя Балканите чрез сръбските си приятели, след успението на Милошевич, сега на Шешел, на Балканите винаги ще има напрежение.
цитирай
7. nkf - Това е мечта на Путин1 кето в тази ...
01.08.2017 12:58
planinitenabulgaria написа:
Това е мечта на Путин1 кето в тази дъга да се включат Сърбия, останките от Македония, което означава източния бряг на Вардара и Гърция. В тази "Дъга" живеят комунисти с наследствен ген в кръвта си и паразити, търсещи да се впият в нечия снага. Путин иска тези страни да са към него във военно отношение, като той ще пази пази Сърбия от албанците, от Санджак, от Воеводина, от желанието на България да си върне Западните покрайнини, ще пази останките от Македония от албанците, но ще набучи в региона силод до силоз с ракети. Тези пениси подмята Путин на Балканите, но има такива политици, които се ловват на тях. Докато Путин разделя Балканите чрез сръбските си приятели, след успението на Милошевич, сега на Шешел, на Балканите винаги ще има напрежение.

Така е, в добавка към казанато - путин вече има военна база в Ниш, но плановете му ще са пълен провал, както и всичко друго. Просто е: като му свършат парите съвсем, ще трябва да си ходи от нашия регион.
цитирай
8. barin - Здравей, nkf. Договорът е необх...
15.08.2017 06:14
Здравей, nkf. Договорът е необходим за добросъседските отношения. Ние, а и останалия свят признахме Македония, няма как да я присъединим. Надделяват доводите "за", отколкото "против". Може за в бъдеще да съдействаме на Македония за членство в Европейските структури, макар че ще има съпротива заради името от страна на Гърция. Русия също ще е против, защото може да"изтърве" още една държава от обкръжението си.
Поздрави!
цитирай
9. nkf - barin, аз никъде не говоря за при...
15.08.2017 16:02
barin, аз никъде не говоря за присъединяване, а за естествена интеграция на изкуствено разделеното българско народностно-културно и икономическо пространство. Това е нещо естествено. А че ще си има държава македония със свой флаг, химн и т.н. не е никакъв проблем. Нали и Белгия е отделна от Франция страна, но нима икономико-културно-духовно да не представляват всъщност една единна общност? Това имам предвид.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523267
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031