Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2017 14:12 - Военните бази на България трябва да носят имената на български герои
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1715 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://atlantic-council.bg/ ПОЗИЦИЯ на Атлантическия съвет на България относно инициативата Трета авиационна база да се именува „Димитър Списаревски“ 01.11.2017 г.

 

Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови, по-високи изисквания пред системата за национална сигурност на България. Отговорната политика в областта на сигурността и отбраната на страната следва да отчита и необходимостта от издигане на по-високо ниво на  националното  самочувствие  и съзнание на българските граждани.
Поради тази причина ние, членовете на Атлантическия съвет на България (АСБ), считаме, че с цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ и за насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия,

военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България.

Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация. При отбраната на небето над столицата, по време на бомбардировките през Втората световна война, той влиза във въздушен бой, сваля една от „въздушните крепости” на противника и се врязва в друга, като сваля и нея, жертвайки живота си, за да спаси хиляди невинни граждани.
Неговата саможертва разнася славата на българската изтребителна авиация далеч отвъд пределите на Родината.
Считаме, че днес паметта за нашите герои и техният пример, са необходими повече от всякога на българското общество. Дълг на всеки от нас е уважение и признателност към техния подвиг.

Затова ние настояваме Трета авиационна база, която осигурява въздушния суверенитет на Република България, наричана „Граф Игнатиево” по името на близкото населено място, да получи името Трета авиационна база „Димитър Списаревски”.

Нека с тази инициатива докажем, че България помни и почита геройски загиналите българи за свободата на Отечеството.
Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с конкретни предложения пред Министерството на отбраната за официално наименуване на всички наши военни бази с имена на български герои и личности с принос към свободата, отбраната и военното изкуство на България.
Готови сме да ги подкрепим и да участваме в обществена дискусия по тази важна за патриотичния дух на нацията тема.




Гласувай:
6



1. vencivaleri1951 - "Не е важно дали котката е бяла или черна-важното е да лови мишки"
04.11.2017 23:49
" Граф Игнатиево" е селото, а летището беше поделение номер...Не си го спомням вече, но не носеше име. Нямаше, а и не е имало практиката подразделения да носят нечие име. Изключения правеха училищата и академията.
Не това обаче е важното. И когато бях дете/и живях година там/ и когато служех в 10 самостоятелен авиационен корпус/към който беше и поделението в граф Игнатиево/, то въпросната база представляваше изключително добре окомплектован авио полк Подобни полкове имаше в Узунджово, Безмер, Равнец, Враждебна. Днес когато съм вече пенсионер, а би трябвало от миналата година да съм списан и от резерва едва ли ще съберем действаща ескадрила от всички бази. Какво кръщене /а не прекръстване/ да правим? Преди десетина дена видях как две циганета уговаряха и молеха едно дръгливо конче да стане-Вихър се казваше кончето и не искаше , а вероятно и не можеше да тегли вече каруцата с вторични суровини. Атлантиците по добре беше да развият активност зад Океана/защото НАТО без САЩ и Турция не може да тегли подобно на вихър каруцата/ и да потърсят
помощ да се окомплектова базата, пък да я кръщават както искат. Може и "нон хау" назаем да вземат. Ето например навремето когато имаше преговори за обновяване на въоръжението на армията ни като член на делегацията , а често и неин председател тръгваше за Москва генерал Иван Захариев-два пъти герой на СССР и зам председател на Комитета за дружба със СССР
Като ставаше въпрос за пари, той реторично питаше дали за пари се е бил в Испания с франкистите, дали за пари се е бил в Отечествената война за руснаците?
Театрално започваше да се вълнува, да бърше с носна кърпа очите си...и нещата ставаха. Плащахме главно транспортните разходи и допълнителното оборудване.
Какво обаче да кажат нашите атлантици? Председателят на клуба син на проф Исак Паси-сериозе учен и преподавател, но комунист и то със сериозен принос като творец в тази посока. Заместникът на Соломон Паси проф Иванов син на проф Дунчовска/проф в АОНСУ/ и баща зав отдел на ЦК!?
цитирай
2. vencivaleri1951 - продълж
05.11.2017 00:20
И нещо лично
Баща ми е минал през полка в Граф Игнатиево като негов командир. През 90те мисля че беше първият който публикува статия в "Народна армия" в която фабулата беше тази, че алтернатива различна в този момент за България освен НАТО няма. Той просто предчувстваше как ще се развият нещата в Югославия, и много се страхуваше, че България е без гарант. След време му се обади ген Стоян Андреев/мисля, че беше съветник при Желев/ и му предложи позиция в МО-да оглави екип който да работи в посока присъединяване към Алианса. Помня думите с които баща ми му отказа
-Едно е епистоларно да изложиш от какво се нуждае страната, друго е да правиш разстановки в които да са противници тези с които си летял крило до крило.
Тогава не обърнах внимание на думите му-той беше любител на метафорите.
Сетих се обаче за думите му преди няколко месеца, когато наше подразделение като участник в учение на НАТО отказва да стреля в манекени-мишени с униформа близка до тази на руснаците. Не знам дали това е бил тест или провокация/в случайности не вярвам/, но тези настроения в народа, а от там и във войската трябва да се взимат под внимание. Истина е , че сме обърнали казаците в бягство при Дуран Кулак, но истина е също така, че участващите по късно в различинте побратимявания на фронта са били далеч по популярни от това сражение
цитирай
3. nkf - Здравей, Венци, отговарям и на д...
05.11.2017 13:36
Здравей, Венци, отговарям и на двата ти коментара. Ще започна с един съвет - ако искаш го приеми, а ако искаш - не -Когато вземаш определена позиция, проучвай фактите до край, разглеждай нещата изцяло, не се движи по повърхността, иначе се компрометираш и ставаш лесно уязвим. Предполагам, че този маниер си добил в русия, защото тази повърхностност, палачорщина и "полу" са характерни за руснаците. Какво имам предвид: настоящото становище не излиза от "Атлантическия клуб", чийто президент /а не председател/ е Паси, а от "Атлантическия съвет на България" - организация създадена наскоро и нямаща общо с клуба. Така, второ, има огромно значение името и тук категорично отхвърлям използването на фразеология, чиято цел е да запази натрапената руска топонимия / впрочем в България трябва да има само български топоними и хидроними/. Базата е широкоизвестна с името на българофоба игнатиев и това трябва да се промени, и всяко друго виждане е от лукавия и следва да се пренебрегне като форма на саботаж. Защо, Венци, Романия и Полша вървят толкова скоростно в превъоръжаването имат по няколко ескадрили самолети и т.н., а ние - не. Хайде да зададем въпроса на твоята партия и на другарите ти? Щото там лежи причината, и остави лакърдиите за "безплатните" съветски обяди, дето са ни сервирали. Също така, съветвам те да спреш да обобщаваш как "народът" бил русофил :). Нелепо и невярно е. А колкото до отказа нанаши военни да стрелят по мишени с руски опознавателни знаци... Ами само ти ли не разбра, че това беше фалшива новина. Или може би ти е изгодно да я разнасяш. Или може би съзнателно или несъзнателно участваш в хибридната война на страната на твоята истинска родина - русия? Истината е, че "отказ на наши войници да стрелят срещу мишени с руски символи" никога не се е случил. Такъв факт не съществува!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
06.11.2017 12:45
Подкрепям тази инициатива, защото в нея има достойнство!
цитирай
5. nkf - Подкрепям тази инициатива, защото ...
08.11.2017 15:28
batogo написа:
Подкрепям тази инициатива, защото в нея има достойнство!

Здравей, Оги, наистина инициативата е достойна и има благородна цел, българска цел.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523413
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031