Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 21:29 - Краков, сърцето на Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 9066 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако можем да сравним една държава с организъм, то Краков определено е сърцето на Полша. В този красив град можете не просто да узнаете да Полша, а и да я преживеете. 
Много е трудно да опишеш Краков в един малък постинг от личния си блог. Затова ще се концентрирам върху същественото за мен- архитектурата и историята. 

Втори по големина в Полша, със 760 000 жители, Краков е и важен индустриален център. За това спомага и близостта му с основния регион, източник на ресурси в страната- Силезия (Шльонск), както и разположението му край река Висла, която се влива в Балтийско море. Днес в града живеят много чужденци, които са привлечени от културния живот, който кипи в него. Краков е и втори по посещение от туристи, след Варшава. Между двата града се забелязва нещо като конкуренция- бих казал, че това е нещо като отношенията между София и Варна. Но подобно сравнение е доста повърхностно, както ще видите.

Град на повече от 1300 години, основан вероятно на хълма Вавел, Краков става столица на Полша през 11 век (след Гниезно). Чак в края на 16 век столицата е преместена във Варшава. Причината за това са опустошителните шведски набези. С това приключва и Златната ера на Краков, градът, който по блясъка си е можел да се мери с Лондон и Париж. Нека не забравяме, че обединената Полско-Литовска монархия през 1582 г. е имала площ от 815 000 кв. км. 

Ринек, или главният площад, е сред най-големите в Европа (а  може би най-големият, според редица уеб сайтове). Там има няколко значими сгради: катедралата, Сукиеница, Кметството и църквата Св. Адалберт. 

image


Катедралата е изключително красива отвътре, но е забранена за снимки. Все пак, прилагам една снимка от нета:


image

Както се вижда, интериорът е изключително шарен, съчетават се синьо, червено и ... злато. 
От по-високата кула на всеки кръгъл час можете да чуете мелодията "Хейнал".  Легендата разказва, че при едно от татарските нашествия, стражът с тръбата е изсвирил тази мелодия и е спасил града. Той обаче загинал, и затова днес мелодията не се свири до края. "Хейнал" е един от символите на Полша, той ни връща назад към Златната ера. По националното радио мелодията се излъчва пряко от Краков всеки ден по обед.

Сукиеница, или мястото, където някога са продавали дрехи, е изградена във великолепен Ренесансов стил. Днес там можете да намерите прекрасни произведения на занаятчии (разбира се, на доста солени цени).image


Отпред виждате паметника на Мицкевич, който е погребан тук, в Краков. Атмосферата на Ринек винаги е празнична, наоколо има много улични музиканти и шоумени. Винаги се случва нещо забележително.

От Кметството е останала само една кула. През 19 век местните австрийски власти решили да съборят сградата, за да освободят повече пространство за площада.

Струва си да се видят и църквата Св. Адалберт, която е на повече от 1000 години, и една огромна отсечена глава, която е една от местните атракции (децата обичат да влизат вътре и да си играят там).

Вървейки по Кралския път, след 20-тина минути стигаме и замъка Вавел. Тук е концентрирана историята на Полша. Сградата на замъка е смесица от готика, ренесанс и барок. 

image


Замъкът е разположен на хълма Вавел край река Висла. Тук е живял легендарният основател на града, Крак. Днес посетителите могат да видят останки от първата фортификация.

Вавелската катедрала има за Полша ролята на Уестминстърското абатство.

image




Тук са били осъществени всички кралски коронации в продължение на 500 години. Сред някои от най-важните крале са Владислав Втори Ягиело, Казимир Велики, Владислав Къси; изключително важна е и кралица Ядвига, която заради високия си морал е обявена от Църквата за светица. Тук, в катедралата, почиват техните останки. Между другото, тук има символичен саркофаг на Владислав Варненчик (както знаем, останките му никога не са били открити). В криптата на катедралата са погребани още редица крале, сред които Ян Собиески и Август Втори Силни. Тук почиват останките на крал Щефан Батори, унгарец, който е управлявал Полша. Саркофагут му е обвит сцветовете на унгарското знаме. В Криптата на поетите са погребани Мицкевич и Словацки (двама от Тримата бардове на полската литература). Не са отминати и по-съвременни дейци и ръководители- генерал Косцюшко, сражавал се за САЩ и след това организирал важно въстание срещу Русия; генерал Шикорски, полският премиер в изгнание по времето на Втората световна война; маршал Пилсудски, архитектът на Полската република 1918-1939 г.; и семейство Качински, загинали при самолетната катастрофа край Смоленск. Лошо впечатление ми направи това, че туристите просто минаваха, хвърляха по един поглед и заминаваха в някаква посока; те даже не знаеха кой какъв е. Имаше и поляци, които се снимаха пред саркофазите, което според мен е кощунство.

Има много да се говори за катедралата- това е мястото, което задължително трябва да се види в Краков. И си мисля: какъв късмет имат поляците, че, макар и окупирани някога от немци, австрийци и руснаци, техните свети места не са били разрушени, както се е случило в България. Представяте ли си във Велико Търново да имахме такава катедрала с останките на важни политически и духовни фигури от 10 век насам!


Друго място, задължително за посещение, е еврейският квартал Казимиеж. Той е разположен на огромна площа и някога е имал статут на самостоятелен град. Повече от 17 000 от жителите му са били депортирани в Аушвиц и Захсенхаузен. Говорейки за лагери на смъртта, трябва да се спомене, че Аушвиц е бил построен първоначално за полската интелигенция, след което нацистите решили, че мястото е подходящо и за депортация на евреи. 

В Казимиеж можете да посетите няколко синагоги, еврейско гробище, еврейски книжарници. Или просто се разходете по улиците- магазинчетата и кафенетата са навсякъде, също както някога, когато еврейската общност неизменно е присъствала в живота на града.

image


image



Това е само малка част от забележителностите, които милиони туристи посещават всяка година. Разбира се, трябва да се видят Аушвиц и солната мина Виеличка, която е част от културното наследство на ЮНЕСКО. На много места из града също така можете да видите паметници на папа Йоан-Павел Втори, както и домове, в които е живял.  Всеки може да си направи собствен план за посещение на Краков, но когато сте там, трябва винаги да имате предвид, че това е сакрално място за цяла една нация. 



Тагове:   полша,   Краков,   вавел,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383777
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031