Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2021 20:18 - "Белеет парус..." - изложбата на Паруш Парушев в Пловдив
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.07.2021 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 “Според мене картината трябва да е приятна, радостна и красива, да- красива! Има твърде много неприятни неща в живота и творчеството не трябва да ги увеличава."
Пиер Огюст Реноар

image

И стихът на Лермонтов, и картините на Реноар говорят за красота- " лазурна и златисто-слънчева". Но Лермонтовата е тъжна, защото е самотна и неспокойна- в морските бури платноходката търси покой. Докато реноаровата красота е радостна, безгрижна, приятна. Приятно е да я имаш пред очите си у дома.

Красотата, създавана от Паруш Парушев, художник от Варна, който гостува на пловдивчани през лятото на 2021г. (юли-август) в галерия "Артистика", е реноарова. Неговите "паруси- платноходки" (и художникът Паруш- една от тях)  са весели  и леки. Те порят лазурните струи под тях безгрижно и имат единствената грижа да погълнат доволни  златистата слънчева светлина. Кое в картините му ни внушава тази светла радост и безгрижие? Разбира се - цветът , бляскав, излъчващ светлина. Отраженията на безкрайното море под светлината на безкрайните небеса. И трептящите слънчеви зайчета- игра на слънчевите лъчи. И платната на лодките сякаш са изтъкани от слънчевите лъчи. Това е нашето Черно море,  черно само заради потопа, случил се в него, а всъщност лазурно синьо. Синьото на небето и морето внушава дълбочина, а бялото, розовото, жълтото, светло-виолетовото, оранжевото на лодките -платноходки внушават лекота.
Лекота трябва да внушава картината. Тя трябва да говори на зрителя, че е създадена без усилие, дори ако истината е съвсем друга, дори тя да е създадена след много часове на тежък труд. Това са размисли на американския художник Джеймс Уислър, който за една своя морска импресия , внушаваща подобна лекота, преди около 100 години поискал космическа сума , възмутила известния британски изкуствовед и критик Ръскин. Той написал, че за няколко плиснати бои върху платното не може да се искат толкова много пари. А Уислър отвърнал, че зад привидно нахвълените с лекота цветови петна се крият десетилетия къртовски труд. Да, труд на кърт- прокопаващ тунели, за да излезе човек на светлина, за да не е вечно в тъмнина. Това е великата задача на художника- да ни накара да отворим очитезси за вездесъщата красота, но на него-художника това му струва десетилетно ровене в тъмнината и в калта.  "Без кал няма лотуси"- Тич Нат Хан ( дзен будист). Но за зрителя има само лотуси. Да, пладноходките на Паруш са и като лотуси- нежно- прозрачни. Цъфтят те върху морското огледо. Хем плуват, хем са застинали като заседнали във вълните. Такова е врубеловото море- застинало като стъкло. На  стъкло, на  стъклопис напомнят морските картини на Паруш Парушев. Защо? Отговорът е в стила- онзи съвременен стил, който от постимпресионизма насам търси обобщението в същността, а то стига до декоративността, до орнаментността. Да тези лодки чудесно биха украсили като орнаменти стените на някоя вила, както са си украдявали къщите в античността, пък и през Възраждането. Пловдивските къщи от Стария град ни покаьват това. Многа асоциации изпълниха този словесен материал, съзидан върху образния материал от изложбата на Паруш Парушев.
Хубаво е това, защото и да е самотно занимание създаването на изкуство, то почива на неведомите връзки на душите на художниците през вековете, всъщност извън вековете. Защото и изкуството като любовта е " дело душевное", както казват руснаците. И това дело, родено от душата,  е и радостно, и красиво, и  приятно. Желая успех на изложбата и на твореца.

27.07.2021г.
гр.Пловдив
Марлена Юрукова




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549421
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031