Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 12:59 - Великите антикомунисти-Роналд Рейган (част-1)
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 5541 Коментари: 7 Гласове:
1



                    
                  

 

               Тъй като отдавна не съм писал продължение на поредицата "Великите антикомунисти" реших да я продължа с някоя от значимите исторически личности допринесли в борбата , възпирането и разгромана комунистическата чума.Чудех се с кого да продължа,кого да представя?Все пак поредицата от имена не е никак малка ...Обаче, предвид факта,че сме в навечерието на парламентарните избори,че ни управлява откровена комунистическа клика-пряк наследник на руско-съвесткият окупационен режим;че някак си неусетно тази клика отново ни придърпва към болшевишко- кагебистка русия,че пак се вихрят отрядите на новото партизанско движение-мутрите; че дори свободата на словото е под въпрос.За това реших да пиша за Човекът ,който докара социализма до колапс, Човекът ,който прати съветска русия и дивашката й социално-политическа система на "Бунището на историята".Великият Комуникатор ,четиридесетият президент на САЩ - Роналд Рейган.

              image Роналд Рейган е роден на 6 феввруари 1911 г. в Тампико Илинойс в семейството на Джон Едуард Рейган и Нели Уилсън Рейган , има по-голям брат на име Нийл.Семейство Рейган е вярващо християнско семейство ,въпреки ,че в конфесионално отношение бащата Джон Рейган е католик, а майката Нели принадлежи на протестантска деноминация, то младият Роналд е възпитан в ценностите на християнската вяра , а в едно с това получава по наследство от майка си и оптимизма и вярата в доброто начало у човека.Християнският морал и нравственост ще дадат своето отражение в политическото му поведение като президент, съзнанието за мися и безкомпромисна твърдост по отношение на разрушаването на комунистическата система.През 1922. г Рейган е покръстен и става член на "Последователите на Христа".
       
                Рейган завършва гимназия в Диксън Илинойс и през 1928 г. се записва в колежа "Еврика",където изучава социология и економика, като същевременно се занимава и активно със спорт.След завършване на образованието си започва работа в малко радио , където води предавания главно на спортна тематика.През 1937 г. Рейган пътува до Калифорния където се явява на пробни снимки в киното последвани от седем годишен договор с "Уорнър Брадърс".Първоначално се снима в нискобюджетни продукции,но в крайна сметка кино-успехите му не закъсняват.Филмът,който го прави звезда е Kings Row .
                    През 1935 г. Рейган е повикан на служба в армията на САЩ и е разпределен в 322 кавалерийска част.След японската атака над "Пърл Харбър" Той на няколко пъти отправя искане да бъде изпратен на тихоокеанският фронт, но получава отказ,тъй като страда от астигматизъм.През 1940 г. Рейган сключва брак с актрисата Джейн Уайман и въпреки,че имат дъщеря през 1948 г. се развеждат.През 1952 г. Рейган се жени за Нанси Дейвис. 
                  Политическата си кариера Роналд Рейган започва като привърженик на демократическата партия , подръжник на Франклин Рузвелт и на New Deal. В края на 40– те години той е един от най-видимите защитници на президента Хари С. Труман. В началото на 60–те години на ХХ в. той вече е твърд фискален и социален поддръжник на консервативните идеи и през 1976 г. казва ” фашизмът всъщност бе в основата на Новия курс                 Първият политически пост,който Роналд Рейган заема е в гилдията на актьорите-своеобразен холивудски профсъюз.Още през 40-те години на 20 век "Холивуд" вече се е очертал като един от центровете на комунистическо влияние и левичарска пропаганда в САЩ. В качеството си на член на актьорската гилдия Рейган свидетелства пред комисия от конгресмени, която се занимава със случаи на антиамериканска дейност и комунистическо влияние в "Холивуд".Рейган активно сътрудничи на ФБР в разследването на холивудски актьри свързани по някакъв начин с комунистическото движение.
                В началото на 50-те години на 20-ти век, виждайки,че единствено републиканската партия е способна да се противопостави ефективно на комунизма, Рейган минава на твърди "десни" и консервативни позиции.През 1952 г. застава зад президентската кандидатура на Дуайт Айзенхауер и през 1960 г. зад тази на Ричард Никсън .
                 Наемането му от Дженерал Електрик за говорител на компанията му помага да се превърне в значима обществена личност; той пътува изключително много и е забелязан със страстните си антикомунистически речи. През 1964 г. Рейгън застава зад консервативната кандидатура на Бари Голдуотър. Речта му, предавана по телевизията, с название „Време за избор” , въодушевява консерваторите. Скоро след това няколко големи донори на Републиканската партия го посещават и го убеждават да се кандидатира за губернаторското място на Калифорния през 1966 г. Макар и първоначално това предложение да е посрещнато със смях, Рейгън пише в своята автобиография: „ най–накрая се предадох след много безсънни нощи”.
                 През 1966 г. Роналд Рейгън е избран за 33–ия губернатор на Калифорния, побеждавайки двукратния губернатор на щата Пат Браун. Преизбран е през 1970 г. срещу Джеси Ънру, но решава да не се кандидатира за трети мандат. По време на първия си мандат той замразява наемането на държавни служители, но увеличава данъците, за да балансира бюджета. По време на масови протести през 1969(бумът на хипи движението) г. изпраща 2 200 войници от Националната гвардия в лагера на университета Бъркли. Рейгън дава да се разбере, че администрацията му няма да толерира и да се влие от лявата и прокомунистическа студентска агитация.Като действащ губернатор на Калифорния,във водената от него политика, Рейган е последователен защитник на смъртното наказание.
                  

          Първи стъпки към президентското кресло          През 1968 г. Рейган прави първи опит да спечели номинацията на Републиканската партия за предстощите президентски избори, но опитът му е неуспешен.Проваля се и следващият му опит през 1976 г.,когато губи предварителните избори от действащия президентДжералд Форд.

          Въпреки,че кампанията от 1976 г. е загубена, то тя се оказва повратен момент в политическата съдба на Рейган.Представянето му на републиканският ковент е забележително ,а речите му застъпват тежките проблеми с опасността от ядрен конфликт и опасността , която представлява СССР за американската нация и нейните институции, моралната катастрофа, която носи проникването на социалистическата пропаганда.

              Успехът за Рейгън идва през 1980 г. ,когато най-после печели номинацията на партията си за надпреварата за "Белия Дом".На Форд е предложен вицепрезидентският пос, но поради разногласия той отказва.Следващият на когото е предложено вицепрезидентското кресло е Джордж Буш (баща)..Поради факта,че Буш е опонент в първичните партийни избори за номинацията на републиканската партия и поради факта,че е републиканец от самото начало на политическата си кариера, както и по наследство, участник и ветеран от войните , с голям дипломатически опит ,директор на ЦРУ.Въпреки разногласията и предварителните декларации на Буш, то той все пак става вицепрезидент,заемайки този пост през първия президентски мандат на Роналд Рейган.На президентските избори тандемът Рейган-Буш image печели срещу кандидатите на Демократическата партия Джими Картър и Уолтър Мондейл.Рейган стана президент със силни атнти-комунистически, анти-съветски чувства, които изказваше с думи като най-известният пример за това бе речта му за "империята на злото".         

               В "Белият Дом"
               На 20 януари 1981 г. Роналд Рейган полага клетва, като четиридесети президент на САЩ. Рейган получава тежко наследство:Икономиката на САЩ е в тежко положение, в тежка икономическа криза. Хората са изтощени от високата инфлация.А тази картина, измерена по всякакви показатели, може да се окачестви единствено като "упадък". Икономическият растеж след 1973 е едва 1.6% годишно, а инфлацията е двуцифрена. Безработицата през 1980 достига 7%. Лихвените проценти по кредитите надхвърлят 20%. Американските производители изостават в конкуренцията с японските компании, но административните регулации продължават да се множат и да налагат допълнително бреме на предприемачеството.
               Федералното правителство харчи все повече за социални програми, но положителните ефекти липсват. По бензиностанциите има опашки (подобни на тези в социалистическите страни), а бензинът е скъп и липсва. Данъците върху доходите достигат 70%, данъкът върху корпоративната печалба е 48%, но корупцията процъфтява заради множеството изключения и специални привилегии за определени данъкоплатци. 
                Рейган има своята икономическа философия и възгледimage за решаване на тежките икономически и социални проблеми.Рейгън описва себе си като икономически либертианец, подкрепящ намалението на данъците, по–малкото правителство и дерегулациите.Икономическият Му подход си спечелва наименованието "Рейганомика .Рейган прокарва строга монетарна политика,намеление на данъците, което да доведе до насърчаване на инвестициите.В същата година на Избирането Му на президентският пост ,Конгреса гласува значително намаляване на данъчната тежест.
                Другите икономически мерки,които Рейган използва в икономическата област са: 1. Намаляване на ръста на правителствените разходи,2. Намаляване на подоходните данъци и за работещите, и за работодателите,3. Намаляване на държавното регулиране,4. Намаляване на инфлацията чрез контрол върху притока на свежи пари.Администрацията на Рейгън подкрепя рестриктивната политика на Федералния резерв, в резултат на която инфлацията бързо е сведена до равнища под 5%. Безработицата също намалява (до 5.4% в края на втория мандат), като това отхвърля по категоричен начин вярата, че заетостта може да се увеличава само от експанзионистична парична политика.Стопанските реформи на Рейгън - т.нар. "рейгъномика" - имат и друго име - икономика на предлагането. Тя се крепи на разбирането, че богатството, преди да бъде разпределено и консумирано, трябва да бъде произведено. Нобеловият лауреат - икономистът Милтън Фридман (икономически съветник и на генерал Аугусто Пиночет), го поздравява за това, че „ съзнателно е предизвикал рецесия, за да спре инфлацията”, а през 2004 г. каза „По мое мнение никой друг президент след Втората световна война не би подкрепил решението на Волкър в тежката ситуация на 1981–82 г. Мога да свидетелствам от първа ръка, че Рейгън знаеше какво прави. Той разбираше, че няма друг път за спиране на инфлацията, освен чрез монетарни ограничения и временна рецесия. Във всяка своя област той стоеше зад своите принципи и имаше поглед върху бъдещето.
                Атентатът.
 

               На 30 март 1981 г. американският президент Роналд Рейгън оцелява при опит за убийство, осъществен малко повече от два месеца след встъпването му в длъжност. Покушението е извършено пред хотел “Хилтън” в столицата Вашингтон, когато президентът излиза от него, след като е произнесъл реч.,от Джон Хинкли мл , който по-рано се е опитвал да се сблъска с президента Джими Картър и е доказано психически нестабилен.ранен е прессекретаря му Джеймс Брейди, а и две други лица са простреляни . Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб, което и спасява живота му. „Надявам се, че сте републиканци. ” казва той на хирурзите, макар, че те не са, но доктор Джиорандо му казва „Днес всички сме републиканци, г-н президент.”След инцидента популярността му нараства още повече.

 


”. 



Гласувай:
1



1. monarchism - "Рейгън описва себе си като ...
04.07.2009 16:02
"Рейгън описва себе си като икономически либертианец"

Да, още едно потвърждение (заедно с ген. Пиночет), че либерализма в икономиката не трябва да влияе на консерватизма в идеологически план. Струва ми се, че в днешно време е нужно да се прави разграничение.

Това:

"Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб, което и спасява живота му. „Надявам се, че сте републиканци. ” казва той на хирурзите"

пък показва колко рядко можем да срещнем такъв категоричен в консервативните си позиции държавник, който на всичкото отгоре да има чувство за хумор. :)

Естествено обаче, не трябва да забравяме, че Роналд Рейгън, ген. Пиночет и другите слуги на световния ционистко-капиталистически заговор са евреи и слуги на злото..... :D :D :D
цитирай
2. watchtowerman - Поучителен материал,
05.07.2009 08:25
за това как люде, израсли с ценностите на християнството, са пример за достойни, верни и уникални политически решения и действия.
Към monarchism,
да разбирам ли, че слугите на доброто са в Москва, в Пекин, Пхенян, Делхи, Багдад, Техеран, или може би в Мачу Пикчу?!
цитирай
3. monarchism - Към monarchism, да разбирам ли, че ...
05.07.2009 10:47
watchtowerman написа:
Към monarchism,
да разбирам ли, че слугите на доброто са в Москва, в Пекин, Пхенян, Делхи, Багдад, Техеран, или може би в Мачу Пикчу?!

Според нашите световни конспиратори, борци срещу капитализма, мръсния Запад и жидовските тайни оръжия, е точно така. :D
цитирай
4. nkf - "Рейгън описва себе си като ...
05.07.2009 12:50
monarchism написа:
"Рейгън описва себе си като икономически либертианец"

Да, още едно потвърждение (заедно с ген. Пиночет), че либерализма в икономиката не трябва да влияе на консерватизма в идеологически план. Струва ми се, че в днешно време е нужно да се прави разграничение.

Разбира се двете схващания- либерализъм и дерегулация в икономиката и обществен консерватизъм, не бива да се смесват и бъркат.Напоследък, особено около избирането на обама, световната левица и неокомунизма (Защото сме изправени пред нови форми на комунизъм,социализъм и левичарство)са в подем.Отново се говори за национализации и държавна намеса в икономиката , в пазара.Аз мисля,че това не е решение на проблема и в крайна сметка този подход няма да доведе до нищо освен до продължаваща стагнация и застой.

monarchism написа:

Това:

"Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб, което и спасява живота му. „Надявам се, че сте републиканци. ” казва той на хирурзите"

пък показва колко рядко можем да срещнем такъв категоричен в консервативните си позиции държавник, който на всичкото отгоре да има чувство за хумор. :)

Така е , но според мен това поведение показва висок дух и вяра , усещане за мися.Наистина е бил вярващ човек.

monarchism написа:

Естествено обаче, не трябва да забравяме, че Роналд Рейгън, ген. Пиночет и другите слуги на световния ционистко-капиталистически заговор са евреи и слуги на злото..... :D :D :D

[/quote]
Аз мисля,че в това няма съмнение :)))) , но все пак добре ,че имаме зорки и бойки пазители на истината като героичните атакисти "защити" и други народни борци срещу фашизма, империализма, капитализма и ционизма :))))))))
цитирай
5. nkf - Враг #1 на Тутраканската селишна ...
05.07.2009 12:51
bogoizbrania написа:
Враг #1 на Тутраканската селишна система.
:-)

И на всички комунисти,социалисти, ислямски другари и цървул-пролетарии :)
цитирай
6. nkf - за това как люде, израсли с ценно...
05.07.2009 12:53
watchtowerman написа:
за това как люде, израсли с ценностите на християнството, са пример за достойни, верни и уникални политически решения и действия.

И все повече света ще се нуждае от истински християнски лидери.
цитирай
7. boristodorov56 - Най-значимата личност в края на 20 век!
10.07.2009 13:16
За мен бе изключинелна личност!

Огромен е приноса му за разрушаване на Империята на злото!

Вечна му памет и Бог да го прости!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523129
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031