Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 21:15 - Православно братство-3 Сърби изтриват Паисий от Атон
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3203 Коментари: 1 Гласове:
53



http://www.monitor.bg/article?id=280846

След като забраниха Васил Левски Сърби изтриват Паисий от Атон

РУМЕН ЖЕРЕВ 21.02.2011 Сръбските изцепки срещу българската история продължават. Съседите не само забраняват честванията на Васил Левски, но и методично заличават българските исторически следи в манастира Хилендар на Света гора.

 

Тривековното присъствие на български монаси и делото на Паисий Хилендарски биват постъпателно зачерквани от историята на Атон, разказаха с огорчение нашенци от Благоевградско, завърнали се наскоро от поклонение на Света гора.

 

Когато попитали достолепен сръбски монах къде е килията на българския монах отец Паисий, той им просъскал: "Тук не биле бугари, все Сръбия". После на нашите сънародници им било подсказано, че не са желани гости в Хилендарския манастир.

 

Самата килия на Паисий пък е зазидана и превърната в склад

 

за строителни материали. Когато българските поклонници поискали да бъдат упътени, сръбският монах троснато посочил югоизточния ъгъл на 4-етажното, наскоро основно ремонтирано манастирско крило. Там обаче всеки, пожелал да види монашеската килия, удря на камък. Реставратори и строители от Черна гора насочват любопитните и им обясняват, че вратите към триетажното жилище на хилендарския монах са зазидани. Сега помещенията се ползват за склад за дъски и цимент и не са достъпни за поклонниците.

 

Според наши поклонници

 

от няколко години сърбите обяснявали, че килията е в ремонт. От известно време насам обаче все по-често директно отричали да има такава килия, както и Паисий въобще да е водил духовен живот в Хилендар, камо ли пък да е писал "История славянобългарска" там. Има данни, че се правят и опити от стените да се изтрият стенописите, в които някога е изографисан основният ктитор на манастира хаджи Вълчо от Банско.

 

Родолюбиви нашенци са категорични, че ще сезират Св. синод на Българската православна църква за случващото се в Хилендар. .



Гласувай:
53



1. nkf - Всъщност за да се успокои нашият ...
03.03.2011 13:34
Всъщност за да се успокои нашият регион сърбия трябва да престане да съществува, като държава.И без това сърбия е едно изкуствено творение на цариградските гръкомани,подържано от русия и франция.Творение заело исконни български и унгарски земи.Не веднъж съм казвал,че сърбия е институционализиране,на държавно ниво, на колективната психопатия и простотия на това нисшо племе,наречено сърби.
Що се отнася до Християнството,то сърбите са доста далеч от него.Не може племе,което има псувни за Бог, светците и т.н. да бъде наречено Християнско.И това е доста показателно за специфичните расови характеристики на шумадийската сган.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2540279
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930