Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 18:39 - Фалшиво руско оборудване е доставяно в АЕЦ "Козлодуй"
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3706 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разследване и арести в Русия заради измами при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, включително и за България

В Русия се разследват измами при производството на уреди и и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в България и Иран, съобщи информационната агенция "Росбалт" (rosbalt.ru).

Още през 2007 г. Федералната служба за сигурност (ФСБ) е установила, че оборудване се е произвеждало от по-евтина от предвиденото стомана, а разликата си поделяли ръководителите на няколко големи предприятия.

Източници от руското контраразунаване казват пред "Росбалт", че става дума за т.нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ "Козлодуй". Оказало се, че те са изработени от стомана с качества, които не отговарят на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка.

От доставката на четири тръбни дъски незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро), съобщава московската агенция.

Пресслужбата на машиностроителния завод "ЗиО-Подолск" съобщава на от 26 януари 2011 г., че осем от въпросните подгреватели са изработени по поръчка на частната българска фирма "Атомтоплопроект", отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане.

Първите четири агрегата били доставени през 2010 г., монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация. 
 

Другите четири агрегата са за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип.

"Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението.

За проекта информира сайтът в интернет на базираната в София компания "Атомтоплопроект" с управител Михаил Батишчев. Дружеството работи с АЕЦ "Козлодуй" повече от 10 години.

Пред репортер на "Росбалт" от фирмата "Атом-Индустрия" не желаят да коментират ситуацията преди да приключи разследването, но уточняват, че "през 2010г. тези материали бяха разгледани от Следственото управление в Санкт-Петербург и се произнесоха против започването на дело, защото не е установено престъпление, но година по-късно Следствието все пак заведе такова дело. Не сме извършили нищо незаконно, правотата ни е потвърдена с решения на арбитражни съдилища."

На 1 март 2006 г. при инцидент в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" 22 от 60-те контролни пръти на руската ОКБ "Гидропресс" предизвикаха инцидент от втора категория, а причините за него бяха крити над два месеца.

С голямо закъснение се разбра, че централата е работила цял час срещу правилата в нарушение на регламента за работа, а ядрените оператори на пети блок не са пристъпили към незабавно изключване на реактора.

Източникът на "Росбалт" посочва, че от 2007 г. "ЗиО-Подолск" е сключвала с ОАО "Атом-индустрия" редица договори за оборудване на обща стойност над 100 млн. рубли. "Тези заготовки след това са използвани за производство на оборудване, доставяно на най-големите АЕЦ в Русия и други страни.

По-късно се разбрало, че "Атом-Индустрия" доставя на изпълнителя "ЗиО-Подолск" тръбни дъски и дъна, изработени от закупена в Украйна евтина стомана, която после се отчитала като два пъти по-скъпа, а печалбата се поделяла между организаторите на аферата."

Следственото дело е започнало през 2011г. - за разхищаване на средства, отделени от държавата за закупуване на заготовки за оборудване, предназначено за АЕЦ.

Извършени са обиски, иззети са документи, свидетелстващи за кражбата на средства от ядрения отрасъл, посочва "Русбалт".

На 27 декември е бил арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод "ЗиО-Подолск" Сергей Шутов, повдигнати са му четири обвинения за мошеничество в особено големи размери. Аналогични обвинения са повдигнати и на ръководителите на "Атом-Индустрия". А директор на компанията "Атом-Индустрия" Дмитрий Голубев се е укрил и ФСБ го издирва.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4589911

 


Тагове:   оборудване,   АЕЦ,   Русия,   измами,


Гласувай:
9



1. boristodorov56 - По братски...
23.02.2012 20:12
По братски...
цитирай
2. nkf - По братски. . . Ама разбира се, че по ...
23.02.2012 20:48
boristodorov56 написа:
По братски...

Ама разбира се,че по братски!То иначе ,ако беше по нормално му,сиреч по капиталистически, нямаше да е така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2533594
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20210
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930