Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 19:48 - Брекзитът: нищо по-естествено
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 6016 Коментари: 20 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                           
                                                       ***

 "Англичаните, тази презряна нация от бакали и лавкаджии"
                                            Наполеон Бонапарт - император на Франция

       Винаги съм се стремял да мисля събитията и пораждащите ги субекти – без значение важни или не – в техните естествени рамки на онтологичната им даденост. Така най-лесно се разбира важното, същественото и най-лесно се отговаря на въпроса „защо“. Или в най-лошия случай – поне частично се дава отговор. Но това без никакво съмнение е по-добре, отколкото лутането из лабиринтите на несъщественото, неважното и повърхностното. Смятам, че точно така трябва да се подходи и към безспорното (гео)политическо събитие на 2016 г. Разбира се става въпрос за прословутият брекзит или – напускането на ЕС от Великобритания.

        По този повод виждам как от една страна има една не малка група хора – включително политици – които някак си са балансирано паникьосани; изпаднали в недопустимо мрачно настроение, граничещо с апокалиптичен гърч. Други пък, вечно предани и влюбени във „възраждаща се“ русия, мятат ушанки от радост, очаквайки омразната на всички милиционери Европа аха-аха да се разпадне. Разбира се, тия същите милиционери славят в екстаз английските гласоподаватели. 
Да, ама – не! И двата лагера никак не са прави и нахалост си хабят емоциите. Ще минат дни, седмици, месеци, години и ще разберат, че нищо от това, заради което са се радвали или паникьосвали не се случва и няма да се случи. Защо ли? Ами защото излизането на Великобритания от ЕС няма да доведе до ефекта на доминото и колапс на Съюза. Точно обратното – ЕС ще започне къде по-бавно, къде по-бързо да се реформира и консолидира. Ще започне да прави това, което отдавна трябваше да направи по отношение на механизмите, които го държат и движат. С една реч: ЕС ще стане по-устойчив и по-силен, защото до този момент Великобритания беше по скоро баласт, тежест, слабост за Европа, отколкото позитив. Не че членството й в ЕС не е имало и някакъв плюс за Европа... Никак обаче не е било случайно, че до преди четири десетилетия президентът на Франция генерал Шарл дьо Гол е била категорично против, каквото и да било членство на Острова в ЕС. И с право! От чисто геополитическа точка – а това е най-важната точка, от която трябва да се разглежда и мисли брекзита – Великобритания е антагонист спрямо Континента. Тя е несъвместима с неговите интереси именно заради географското си положение, което винаги е обуславяло коренно различните й интереси. Тази й географска особеност е оформила едни твърде различни,  чисто британски политически цели, култура и мироглед; тип икономика; менталност и светоусещане. А обърнем ли се към историята, тя несъмнено ще разкрие и потвърди чрез хода на събитията точно това.
Великобритание, в своето минало историческо битие, винаги е действала така, че да не позволи каквато и да е консолидация на Европа. Стремежът й винаги е бил такъв, че на Континента да се подържа или някакъв управляем хаос, или патов баланс, които да й дават възможност да играе първостепенна военна,  търговска и политическа роля. Разбира се, всичко това за сметка на континенталните държави и народи...Без значение колко голяма, непосилна и кървава е сметката и колко поколения трябва да я плащат (да не забравяме, че именно „добрата стара Англия“ ни хариза на сталин, натрисайки ни комунизма в цялата му азиатска простотия и СССРейска диващина). Всъщност за Великобритания Европа е, както казват самите англичани: „
expendable“, за тях важни са морските пространства, бреговете, „световният остров“, както класиците на геополитическата мисъл определят таласократичните сили. И наистина, само до преди някакви си петдесет – шестдесет години Великобритания беше онази ос, около която се групираха всички морски сили: САЩ, Австралия, Канада, Индия и – разбира се, вечният  съюзник в антиевропейската й политика, русия (тя обаче е друг тип геополитическа сила). Дали в наши дни Великобритания може да бъде такава ос, каквато е била преди, е друга тема и няма да се занимавам с нея.

       Сега, въпреки казаното до тук, трябва да се има предвид, че Европа неизбежно ще инкасира някакви финансови, икономически и политически загуби. Няма как да се разминем с негативи. Апропо, Великобритания обаче ще понесе много и несравнимо по-големи загуби от Съюза. Даже е много вероятно загубите й да приемат и чисто териториални очертания, ако Шотландия и Северна Ирландия решат да останат в ЕС с цената на напускане на Обединеното кралство. Това обаче е неизбежният временен стрес за Европа, едно временно замайване. Този ефект може и да устройва милиционера в кремъл, ама ще е за кратко и без съществени дългосрочни последици, които да са в крупен интерес за русия. Така или иначе е по-добре да се плати тази сравнително евтина цена сега, отколкото да продължава вредното и неестествено в геополитически и всякакъв друг смисъл присъствие на Великобритания в ЕС. 

     Добре е да кажа и няколко думи за това къде лежи географската линия, която се явява геополитическата основа на естественото политическо и икономическо обединение на Европа. Обединение, което единствено ТО й дава потенциалната възможност да бъде глобален фактор. Без това Европа е нищо. И така – от подстъпите на Цариград, през Тракия, по Дунав и Рейн до пясъчливите низини на Холандия, минава линията, която може да бъде наречена географски гръбнак на Континента ни,  свързваща в едно цяло Изтока и Запада, Севера и Юга. Държавите, които са разположени на тази географска линия съставляват, образно казано: носещата му конструкция. Накратко - „носещата конструкция“ има следните елементи, а именно: България, Унгария и Германия (плюс Австрия). Никак не е случайно, че точно тези държави бяха най-жестоко разкъсвани – териториално, национално, икономически, политически и обществено от силите на злото въплатени в образа на „Антантата“. Не е случайно, че и днес най-големият натиск от страна на кремъл (с всичките му там „хибридни войни“, провокации, бежанци, корупция, дезинформация, източване на банки, „меки преврати“ и прочее от арсенала на КГБ/ГРУ) е насочен срещу гореизброените. Точно преобръщането на някоя страните, явяващи се „носеща конструкция“ би довело до скъсването на очертания географски гръбнак, а от там – до разпад на ЕС, политически хаос, икономически колапс и обществен срив. 

       Ето защо смятам, че напускането на Великобритания няма да доведе до нищо драматично в Европа и по същество е един естествен процес. От друга страна обаче, излизането й, ведно с всички лоши последици, които ще понесе,  ще са нагледен урок за всички „евроскептици“, платени „патриоти“ с руски ушанки и откровени дебили – пак обаче платени – като воленчо от Ямбол. Даже е много вероятно в дългосрочен план урокът да доведе до стапяне на електоралното тяло за разните Льопен-и, Симеоновци, ПЕГИ-ди и други гниди.

      Колкото за уникалното и самодостатъчно британско бъдеще на Англия и Уелс, то трябва да бъде описано от някой паки. И без това един паки вече стана кмет на лондонистан.

 

Като се замисля, май ще излезе, че един референдум, изразяващ „високоинтелигентната“ демократична воля на обикновения английски поданик (по правило доста прост и ограничен - нещо като леко подобрена версия на руснака) ще се каже по-разрушителна и деструктивна за ЮК-ея от всичките военни планове и войски на Кайзера и Фюрера взети заедно. 

Хех Наздраве с една цяла пинта (по британски).  

 П.С. И едно чудесно музикално парче, поздрав за най-верният ми и последователен читател. Между другото, много е подходящ и за казуса с брекзита. 
Enjoy



Тагове:   Великобритания,   референдум,   ЕС,   uk,   Brexit,


Гласувай:
14



1. staler - като оставим настрани геометри...
26.06.2016 21:09
като оставим настрани геометрията,която очевидно ти е любимо занимание,ще видим че общ съюз между страни с толкова различна степен на развитие/наи вече в икономически план/може да има някакви позитивни ефекти само ако е достатъчно хлабав....другото са грандомански мечти на велики геостратези....римската империя е просъществувала над 1000 години поради една проста причина--евреите не са участвали по никакъв начин в управлението и.....безмерната лакомия е лош съветник....как си представят някои единната европеиска държава?...смесваш каца с мед и каца с лаина,и после?
цитирай
2. nkf - staler, единна европейска държ...
26.06.2016 21:20
staler, единна европейска държава, според мен, е невъзможна, а и едва ли някой някога в бъдещето ще тръгне да строи. А колкото до икономиката, най-големият позитив е свободното движение на стоки и капитали, безмитната търговия, това са безспорни плюсове. Между другото точно липсата на безмитна търговия с континента ще бъде усетено остро в УК. Апропо, сега ЕС е достатъчно хлабав и по отношение външната политика и трябва да има затягане. Също така ЕС трябва да си създаде някакви собствени въоръжени сили...макар че за това се иска топки.
цитирай
3. eurosceptic - Препратка към историята
26.06.2016 21:28
Виждам, че ползваш исторически примери, явно историята ти е слабост. По това си приличаме. И тук приликите спират.
Видно е, че искаш повече Европа, както би се изразил г-н прецедента ни. Историята показва, че опитите да натъпчеш десетки народи с различен бит, култура и разбирания в една голяма държава завършват зле - империята на Александър Македонски, Римската империя и най-пресния пример СССР, на когото между другото ЕС все повече заприличва.
Аз твърдя тъкмо обратното резултата от референдума е UK е повратната точка в разпадането на великана на глинени крака - ЕС. Единствената разумна причина ЕС да съществува - икономическите ползи, вече не са толкова големи, даже напротив. Всички останали части на света бележат икономически растеж, само Европа тъпче на едно място. Безработицата е изключително висока, за младежката да не говорим.Около половината младежи в Испания и Гърция са безработни. Бизнесът е подложен на редица глупави регулации - като големината на ябълките и формата на бананите. Естествено тези регулации се правят не без съдействието на големите корпорации в тяхна услуга, ощетявайки малкият и среден бизнес...
Бежанската криза наля допълнително масло в огъня, след като заради решението на Меркел изведнъж се оказа, че ще има преразпределение в името на европейската "солидарност", въпреки, че тя сама си ги покани. Добре, че има разумни лидери като Орбан, който не скланя глава а защитава интересите на народа си.
Ефект на доминото ще има - с глупавите си усилия да капсулират тези процеси, еврократите само ще ги радикализират. Чест прави на британците че не се поддадоха и въпреки цялата тази пропаганда, която вещае едва ли не трета световна война в случай на брекзит, все пак гласуваха за излизане.
цитирай
4. nkf - eurosceptic, историята, а и дне...
26.06.2016 22:01
eurosceptic, историята, а и днешният опит показват, че не само различни народи, а и различни раси могат да бъдат натъпкани не просто в съюз, тип хлабава конфедерация, какъвто е ЕС, но направо във федерални държави. Примери? Индия, Китай, русия, САЩ, Бразилия. Някои от тези държави съществуват от хиляди години. Иначе и Александър Македонски и стария Рим ги няма, нищо вечно няма на този свят. С други твои твърдения по отношение безработицата, безумните чиновнически регулации, мога да се съглася. Това обаче не е резултат от съществуването на ЕС сам по себе си, а на силно левичарската политика прокарвана десителетия от партиите на европейската левица. Много хитро някои кръгове прехвърлят вината за проблемите в общността чисто и просто върху ЕС, но някак си и зъб не обелват, че пълненето на Европа с какви ли не цветнокожи, араби, негри, мюслеми започна веднага след края на втората световна война, когато още нямаше никакъв ЕС. Казвам направо, че огромната вина за направо нерешимите проблеми на Европа като цяло носи левицата, социалистите, социал-демократите, комунистите, зелените и в по-малка степен либералите. Но и те носят вина. Като казах това и някак си естествено стигаме до меркел. Коя е меркел? Каква идеология изповядва; какъв й е произхода; независима ли е в решенията и действията си като канцлер на Германия. Казвам, че е комунистка, зависима от контрола на страните -победителки - САЩ/русия/Великобритания. Убеден съм, че Меркел е само винтче /с което не я уневинявам/в престъплението наречено "бежанска криза". Тая бежанска криза я организираха от "Антантата", като целта е ясна. Има сили, и то мощни, които искат чисто и просто да затрият континента биологично, етнически, културно, цивилизационно, расово...И това не е теория на конспирацията. Аз мисля, че ефект на доминото няма да има.
А колкото до словосъчетанието "чест" и "англичанин", то това са две несъпоставими неща.
цитирай
5. nkf - Подводния, на теб нали съм ти казал ...
26.06.2016 22:04
Подводния, на теб нали съм ти казал да не се напъваш с мисленето - не ти се отдава. Наследствено тъп и примитивен си. Не се натягай да вземаш отношение по неща, които очевидно са твърде далеч от спихналото ти червено мозъче. Абе що ли не идеш да се гръмнеш някъде, недоразумение недоносено.
цитирай
6. eurosceptic - @nkf
26.06.2016 22:32
Примерите ти са факт. Обаче има разлика между тях и европейските народи. Инди, Бразилия, Китай са развиващи се държави. Техните народи имат далеч по-големи проблеми с осигуряването на насъщния си за да мислят за отделяне. Инстинкта за самосъхранение на първо място. В случая с Русия е същото - богатите области са с предимно руско население. Освен това там всеки опит за отделяне би бил посрещнат доста твърдо и това има възпиращо действие. И тук идват щатите. Щатите прогнозирам, че скоро също ще се разцепят. Особено ако корумпираната бабичка стане президент и забрани оръжията, Texit ще е факт. В близко време ще напиша статия точно за проблемите в САЩ, оръжията и евентуално Texit. Тексас сам по себе си е много богат щат, който не би имал никакъв проблем да съществува самостоятелно. Същото се отнася и за Каталуния между другото. Ако Испания излезе от ЕС, Каталуния ще се отдели, не че сега не може да го направи, но ЕС е на страната на испанското правителство, а Каталуния е средство Мадрид да бъде държан в подчинение.
За левицата си напълно прав, но реално какво е ЕС? ЕС в момента не е олицетворение на хората, а на брюкселските бюрократи, които са част от тази левица. Аз не смятам, че трябва европейските народи да живеят изолирани един от друг, а напротив трябва да търгуват и да си сътрудничат. В момента бюрократичният апарат на ЕС обслужва най-вече лобистки интереси и се нуждае от сериозна реформа и то не в посока централизация, а в ревизия на принципите. Тази "социална политика", която спазват някой от най-влиятелните членки и по специално Германия и Швеция е магнит за нехранимайковци. Покрай т.нар бежанци си влизат откровени паразити без каквито и да е умения и способност да допринесат за икономиката. Но да се говори за това е "расизъм" и "ксенофобия" или с други думи в разрез с "европейските ценности".
цитирай
7. staler - свободно движение на стоки, кап...
26.06.2016 23:25
свободно движение на стоки,капитали...мдааа....изглежда са ти обягнали некои подробности от реалния живот в този съюз...неколко примера...ес-регулациите дават свободната възможност на бг-производителите да убият с по качествена продукция мерседес,бмв и фолксваген,но пък проявяват дискриминация по отношение таваните за субсидиране на селско-стоп.производители,квотите по отделни продукти и прочие...защо ли?...южен поток през бг е неприприемлив,но северен поток-2 е ок?некои мъцат за некви транзитни такси...ми това е последната грижа в случая...по ниска цена за газа,означава конкурентни цени за торове,пластмаси,багрила,влакна,лакове,бои...и т.н...все неща които сме произвеждали успешно някога......атомни мощности като закритите козлодуиски си функционират и до ден днешен по разни места като финландия......държавно участие в икономиката е много неправилно,но ако чешка държ.компания ни разпределя тока-това е добре.....и т.н. и т.н. да не говорим за принципни забрани като тази за нерегламентираната държавна помощ,която приложена към бг означава никога да не създадем собствен ,национален промишлен,банков и пр капитал,но пък никак не пречи на западните такива да получават многомилиардни спасителни пакети...ес в този му вид деиства "дисциплиниращо"на управляващите ни бандити/в смисъл да крадат по умерено-прикрито/,но зачерква и теоретичната възможност да се възстановим като икономика при някакво евентуално по нац.отговорно управление...
цитирай
8. анонимен - Ето какво
27.06.2016 12:19
написа по този повод един французин на страницата ми във ФБ:

Les brits n'ont jamais été très favorables à l'Europe. Il vaut mieux qu'ils aient pris cette décision. On peut maintenant travailler sereinement et sans blocage à cette construction indispensable.

В превод - Британците никога не са били благосклонно настроени към Европа. И добре, че взеха това решение. Сега може да се работи трезво и без блокиране за тази необходима конструкция.

цитирай
9. getmans1 - Не знам за геометрията и историята ...
27.06.2016 19:05
Не знам за геометрията и историята до колко са ти любими но и в псиатрията си добър, няма да обяснявам защо мисля така, че циклофрениците понякого са доста раздразнителни.

Некои се радват на т.н. Brexit но забравят едни малки но съществени нещица първо, резултата на референдума не е задължителна норма а в едни последващи избори може да изиграе косолидираща роля.
тука някои му отдават такова значение все едно е изригнал Йелоустона и затрил „омразния“ США.
Същите тези очакваха Ципурас, Орбан, Подемос и др. като месии и кво?
Нищо, и вулкана си кротува и Ел Ниньо важното е циклофреничните им кризи да са в търпима форма.
цитирай
10. getmans1 - Не знам за геометрията и историята ...
27.06.2016 19:07
Не знам за геометрията и историята до колко са ти любими но и в псиатрията си добър, няма да обяснявам защо мисля така, че циклофрениците понякого са доста раздразнителни.

Некои се радват на т.н. Brexit но забравят едни малки но съществени нещица първо, резултата на референдума не е задължителна норма а в едни последващи избори може да изиграе косолидираща роля.
тука някои му отдават такова значение все едно е изригнал Йелоустона и затрил „омразния“ США.
Същите тези очакваха Ципурас, Орбан, Подемос и др. като месии и кво?
Нищо, и вулкана си кротува и Ел Ниньо важното е циклофреничните им кризи да са в търпима форма.
цитирай
11. nkf - 6. eurosceptic, Примерите с Индия, ...
27.06.2016 19:37
6. eurosceptic, Примерите с Индия, Китай, Бразилия и т.н. ги дадох с единствената цел за да покажа, че е напълно възможно не просто разнородни, а и разнорасови и разноцивилизационни народи да живеят в една държава и то хиляди години. Европа, в сравнения с Индия, Китай и Бразилия е хомогенна. Именно тази симиларност е чудесна предпоставка за съществуване в един траен, с реформирана структура /дебюрократизиран/ ЕС. Тезата, че ЕС естествено следва да се разпадне поради някакви непреодолими и гигантски различия между народите, които го съставляват е невярна. С останалото, което казваш, съм съгласен. Единствено не мога да взема никакво отношение към хипотезата "разпад на САЩ", но на прима виста мога да каже, че поне в обозрима бъдеще по-скоро няма да се случи подобно нещо. Вярно е, че по южните щати има обществени групи и личности, които изповядват неоконфедерализма и имат доста интересни - на мен лично ми харесват - разбирания за икономиката и финансите; разбирания коренно отличаващи се от политиката на ФЕД и все по-социалистическия облик на американския социо-икономически модел. Разбира се изповядват и добрия стар сепаратизъм от средата на 19-ти век, но не мисля, че имат реална възможност за отделяне. По скоро си мисля, че разпад може да се случи в следствие на някакъв голям трус - обществен икономически, военен, здравен...Знам ли! Пък и южняците вече отдавна нямат елит, който да ги поведе към сепарация, както това се е случило преди повече от 150 години... пък и сега федералната власт е много мощна.
цитирай
12. nkf - staler, моля не ми приписвай неща, ...
27.06.2016 19:46
staler, моля не ми приписвай неща, които никога и никъдене съм казвал, а и никога и не съм мислил. Става въпрос за Чез и ЕРП-тата. Сега, свободното движение на стоки е полезно за нас / и не само/, но за мен лично субсидиите са типична комунистическа глупост, която е ВРЕДНА и следва да бъдат пратени в историята всякакви форми на субсидии. И южен поток и северен поток не бива да с ереализират - лично мнение. Същото се отнася и за мегакорупционния и финансово напълно вреден за България проект "Белене". Апропо, за "ЮП" и "белене" трябв ада има хора в затвора. Между впрочем така като те чета ми се струва, че си почитател на казашкия ботуш?
цитирай
13. nkf - написа по този повод един французин ...
27.06.2016 19:48
angpiskova написа:
написа по този повод един французин на страницата ми във ФБ:

Les brits n'ont jamais été très favorables à l'Europe. Il vaut mieux qu'ils aient pris cette décision. On peut maintenant travailler sereinement et sans blocage à cette construction indispensable.

В превод - Британците никога не са били благосклонно настроени към Европа. И добре, че взеха това решение. Сега може да се работи трезво и без блокиране за тази необходима конструкция.


Подписвам се с две ръце под казаното от господина.
цитирай
14. nkf - Не знам за геометрията и историята ...
27.06.2016 19:56
getmans1 написа:
Не знам за геометрията и историята до колко са ти любими но и в псиатрията си добър, няма да обяснявам защо мисля така, че циклофрениците понякого са доста раздразнителни.

Некои се радват на т.н. Brexit но забравят едни малки но съществени нещица първо, резултата на референдума не е задължителна норма а в едни последващи избори може да изиграе косолидираща роля.
тука някои му отдават такова значение все едно е изригнал Йелоустона и затрил „омразния“ США.
Същите тези очакваха Ципурас, Орбан, Подемос и др. като месии и кво?
Нищо, и вулкана си кротува и Ел Ниньо важното е циклофреничните им кризи да са в търпима форма.

Радват се, защото погрешно мислят, че ЕС ще се разпадне и кремльовското джъдже ще удари джакпота. Да, обаче точно това няма да стане. Отделянето на ОК от ЕС не е и няма да е помитаща лавина, а изхвърляне на затормозяващ баласт. И аз съм напълно солидарен с Юкер, който подкани англетата да се махат от Европа, колкото се може по-бързо. Няма какво да се бавят чак до есента. Впрочем, от късната есен и началото на 2017 - та за джуджик ще свършат волните и беметежни времена на обамовото фигурантстване. Много ще му е трудно с клинтъновица и няма да има време и сили за други прключения из Европата.
цитирай
15. vencivaleri1951 - То "Дългият" французин
27.06.2016 19:57
не щеше и да е във военен блок под шапката на янките...

Мисля си, че утре след изказването на френския премиер ще кажеш нещо и за народ

от проститутки и жигула както си тръгнал. Недей пророкува, че може да останем в този ЕС сал едни балкански аристократи заедно с фрау Меркел
цитирай
16. getmans1 - Това го прочетох току що и го подавам като довод, че „БРекзит“ не е това което изглежда, то ина коча дрангоча ... а-а да падне...
27.06.2016 20:32
"Ако Борис Джонсън изглежда потиснат от вчера, това е така, защото осъзнава, че е загубил. Може би много брекзитъри все още не го осъзнават, но те всъщност вече загубиха, и всичко това е заради един човек: Дейвид Камерън.

С един замах в петък сутринта Камерън ефективно анулира резултата от референдума и същевременно съсипа кариерите на Борис Джонсън, Майкъл Гоув и водещите брекзитъри, които му струваха толкова мъка, да не говорим за премиерското място.

Как?

По време на кампанията Камерън многократно заяви, че гласуването за излизане би довело до незабавно задействане на Член 50. Скрито или явно, картинката бе ясна: той ще подаде заявлението за излизане на сутринта след вота. Дали това бе всяване на паника, или не е малко спорно, но сега, в разгара на сантименталните морски метафори в речта си в събота, той тихо изостави тази позиция и прехвърли отговорността към своя наследник.

С напредването на деня започнахме да осъзнаваме чудовищността на тази стъпка: пазарите, лирата, Шотландия, Северна Ирландия, Гибралтар…, необходимостта да продължим спазването на всички разпоредби на ЕС за свободния пазар, повторното издаване на паспорти, британците в чужбина, гражданите на ЕС във Великобритания, планината от закони, която трябва да бъде съборена и пренаписана… списъкът растеше и растеше.

Резултатът от референдума не е обвързващ. Той е препоръчителен. Парламентът не е длъжен да се съобрази с него.

Над изборите в Консервативната партия, които Камерън предизвика, виси един много тежък въпрос: ако ви изберат за лидер на партията, ще подадете ли заявлението по Член 50? Кой ще иска да се натовари с отговорността за всички тези последици и усложнения?

Борис Джонсън знаеше това в петък, когато излезе мрачен от дома си и се появи още по-мрачен на пресконференцията. Той бе изигран и матиран.

Ако се пребори за лидерството в партията и после откаже да задейства Член 50, той е свършен. Ако откаже да се бори за лидерското място и напусне бойното поле, той е свършен. Ако се включи в битката, спечели лидерството и сред това извади Британия от ЕС, тогава всичко ще се стовари върху него – Шотландия ще иска да излезе, ще има вълнения в Ирландия, рецесия… нарушени търговски споразумения. Тогава той отново ще е свършен. Борис Джонсън знае всичко това. И когато се представя като тъпа блондинка, то е точно това – представление.

Сега лидерите на Брекзита имат резултат, който не могат да използват. За тях лидерството на партията на торите се превърна в чаша с отрова.

Когато Борис Джонсън заяви, че няма нужда да се задейства Член 50 веднага, това, което той наистина има предвид, е „никога“. Когато Майкъл Гоув продължава да споменава „неофициални преговори“… защо? Защо не официално излизане веднага…? Той също не желае да задейства излизането. И двамата знаят какво ще означава официалното напускане: необратима стъпка, която нито един от тях не е подготвен да предприеме.

Сега всичко, което остава, е някой да има смелостта да се изправи и да каже, че Брекзит е реално непостижим без огромно количество болка и разруха, които не могат да бъдат понесени. А Дейвид Камерън остави бремето да направят това изявление на същите тези, които предизвикаха кампанията Брекзит“.

Ако е вярно – какъв прощален подарък!"

Площад Славейков
цитирай
17. nkf - не щеше и да е във военен блок под ш...
27.06.2016 20:51
vencivaleri1951 написа:
не щеше и да е във военен блок под шапката на янките...

Мисля си, че утре след изказването на френския премиер ще кажеш нещо и за народ

от проститутки и жигула както си тръгнал. Недей пророкува, че може да останем в този ЕС сал едни балкански аристократи заедно с фрау Меркел

Е, той буквално вади Франция от НАТО, но това е съвсем друга история, както се казва. Не разбирам съвсем точно мисълта ти и затова ще попитам директно: Смяташ ли, че ОК ще повлече крак?

П.С. Не пророкувам
цитирай
18. vencivaleri1951 - Не разбираш защото не си слушал вероятно изказването
27.06.2016 21:46
на френския премиер. Аз не всичко разбрах, но критиката му към ЕК беше убийствена. Може би го прави предизборно срещу Мари Льо Пен за да отнеме инициативата и, но в казаното има много вярно
Англичаните не са против ЕС, а против управлението му. Помисли само

Станишев , който у нас не може да спечели с избор мястото на домоуправител е
сред силните хора на Европа-шеф е на ПЕС Шефът му Шулц е същата бира. Кого бяхме предложили за комисар. Ами англичанката която е комисар само защото фамилията и е щедър спонсор на консерваторите... И тези хора управляват Европа и са иззели суверенитета на страните членки на ЕС. Не ми се ще, но ако няма бързи реформи и делигиране на права съюза е обречен. А не ми се ще защото сме съвсем загубени без траншовете на съйза и траншовете на емигрантите ни.Аз мисля, че все още има време Англия да бъде спряна на изхода и това е най-верното решение. Ангрия в момента е люлката на демокрацията, световен финасов център, произвежда ролс ройс...Не е страшното , че си тръгва един донор, заразително е, че си тръгва такава държава от съюза. Пък и са прави донякъде-защо да си циганизират държавата?
цитирай
19. nkf - vencivaleri1951, не съм слушал ...
28.06.2016 00:07
vencivaleri1951, не съм слушал какво е говорил французина, но критики към настоящия модел на ЕС са основателни. Изобщо няма спор, че съюзът има нужда от реформи. Великобритания обаче по начало е /или по скоро беше/ против типът реформи от които Европа има нужда. Колко пъти Лондон се явяваше пречка по един или друг належащ за решаване въпрос? Съгласен съм, че камарилата съставена от лица като Шулц или Юнкер, или Туск не струват, но това е нивото на политическите елити в самите държави членки на съюза и няма как и откъде да се внесат нови. Тоест лошият материал в ЕК, а и ЕП не е резултат на ЕС. В този смисъл нима не е показателно за това нивото на лидери като Меркел, Оланд, че и Камерън /който в момента е като пате в кълчища по своя вина/? А как ще бъде спряна ВБ от излизане от ЕС, след като камерън призова парламента да не пречи на изхода? Мислиш ли, че няма да се съобразят с референдума? Аз мисля, че ще се съобразят, защото, по всичко личи, тоя референдум не е допуснат току-така. Колкото до статуса на световен финансов център, който има Лондон / заради ситито/ засега все още е така, но след година, две или три, когато вече няма да са част от Европа? Нещата ще се променят. Спомняш ли си преди време, че комай не остана британски автомобилостроител, който да не бе закупен от германски концерни? А и не само германски. Великобритания отдавна не е онази индустриална сила от 19 и първата половина на 20-ти век. Те отдавна спряха да разчитат на индустрията като главна движеща сила на икономиката. И сгрешиха. А за циганизацията...тя там отдавна е факт и е започнала много преди да станат членове на ЕС и ще продължи след като излязат. Лондон отдавна не е английски град, там англичаните са малцинство, което все още се въди по някои определени квартали. Не ясно каква вина има ЕС, че нигерийци, сомалийци, пакистанци, индийци, бангладешци, непалци, ямайци, араби и т.н. имат достъп до острова? И вън от ЕС това няма да спре. Няма!
цитирай
20. nkf - stalerЧЕ, бутушче, тия глупости ...
30.06.2016 23:36
stalerЧЕ, бутушче, тия глупости дето си нацвъкал за патоците и АЕЦ няма какво да се оборват от мен - те отдавна бяха не само оборени, ами и доказани като брутални корупционни схеми. Не ми се прави на разбиращ, щот нивото ти е средностатистическа бабичка фенка на другаря първанов и пичкин. Аре бегай при кушеля да си говорите за патоци и величието на матушката ти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522991
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031