Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2016 18:15 - България vs сърбия
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 4724 Коментари: 20 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
                                                        ***


    Този пост е своеобразно продължение на предходната ми статия, но в по-друг, икономико-социален смисъл. Надявам се, че пред статистиката и числата тукашните комунисти-сърбомани и други нихилисти / а по правило комунистите в България са или отчаяни русофили, или направо с руско самосъзнание и второ – сърбомани/ ще замълчат. Все пак, уточнявам, че не възлагам големи надежди за достойно поведение от тяхна страна. Наистина за да се признае една грешка или незнание, се иска малко или много доблест и самоуважение, а знайно е, че комунисто-русофилите ни доблест имат, ни /само/уважение. Както и да е, повредено ДНК не се оправя.

    Това обаче, което ме провокира за настоящото писание е желанието да покажа или по-скоро разсея един мит, който витие не само в комунистическите празни главици на съответните червени човекоподобия, но и в съзнанието на някои честни, но заблудени нашенци. Става дума за убеждението и мисленето, че сърбия е в някакво перманентно икономико-социално блаженство, което някак си е ненакърнимо и винаги е на „светлинни години пред нас“. Без съмнение този модел на мислене е остатък от времената на късния социализъм тук и последните години на югославия, непосредствено преди разпада й. Да, наистина в условията на комунистическия режим, ние живеехме в мизерия и недоимък; липсваха най-обикновени стоки за бита / нямаше тоалетна хартия и веру, например/, които и без това не се отличаваха с никакво качество, дизайн, удобство и т.н. Бяхме и покъртително бедни, с по 150-200 /масово/ фалшиви соц. левчета заплатка. Не само тук беше така, но положението не беше кой знае колко по-различно и в Чехия, Унгария, Полша, а в други страни, като Румъния и Албания – дори много по-зле / за азиатския свинарник ссср, дори дума да не става/. Та, на тоя фон югославия си беше Запад; имаше западни, качествени стоки, които се продаваха свободно / не само в кореком, както тук/; чуваше се, че имали заплати от по 500-700 дойче марки, че и по-големи. Имаха голяма собода на пътуване – можеха да ходят по Западна Европа и да работят там. А нас комунистите ни държаха като добичета в зоопарк, искаха открит лист дори за приграничните населени места. Заради всичко това сърбите – които са си пословични простаци и парвенюта, с наистина ниска чалга-кафанска „култура“  - гледаха надменно, особено на нас Българите. Сега, друг е въпросът, че цялото това югоблагоденствие беше заплатено от САЩ и югославия живееше на солиден кредит и гигантски материални помощи – БЕЗВЪЗМЕЗДНИ – от Запад / пак главно от САЩ/. Тоест, сърбите имаха принос в изграждането и кредитно-спонсорското благоденствие на подарената им югославия, колкото котката има принос в доенето на прясното мляко, което й сипват в паничката. Темата за западните помощи и дарения към югославия е голяма и е чудесно обяснена и разработена в книгата на Велизар Енчев „югославия – последната балканска империя“.

     Сега обаче югославия я няма, западните евтини кредити и безвъзмездни помощи ги няма и сърбия трябва да се справя сама. И нека видим как се справя тая любима  на нашите комуняги държавичка и как стои на фона на България. Според Венци, сърбия имала 10 милиона население, качествено производство, имала перспектива и била във демографски възход, разбира се – сърбите били богати и по-заможни от днешните Българи. Дали е така обаче:

     И така, почвам с БВП /не по номинал/:  за сърбия е 100.180 /сто милиарда и сто и осемдесет милиона/ американски долара; на глава от населението е 14.047 / четиринадесет хиляди и четиридесет и седем/ долара. За България показателите са: 141.375 /сто четиридесет и един милиарда и 375 милиона/ американски долара; на глава от населението 19,839 /деветнадесет хиляди осемстотин тридесет и девет/ долара. По този основен показател е видно, че сърбия значително изостава от България и е сравнима със страни като Албания, Македония, Босна и дори с Молдова. Накратко казано: българската икономика и Българите произвеждат с близо 50 милиарда долара в повече стоки и услуги, отколкото сърбия и сърбите. Тука веднага ще приложа статистика за населението, за да е видно, че България и сърбия имат на практика еднакъв брой жители: към 2014 г. България има 7,202,198 мл., а сърбия   7,041,599 мл. / за 2016/. Наистина не знам от къде Венци ги намери тези 10 милиона сърби в сърбия?!

Безработица: За България 7 %; за сърбия 22 %
Средна заплата: за България 952 лв./ около 480 евро/; за сърбия - 340 евро / по-малко, отколкото в Македония/ фактически най-ниската средна заплата в региона с тенденция на спад от 2013 г. до сега.

Външен дълг: за България - 13,36 млрд. Евро; за сърбия -13,173 млрд. евро

Инфлация: за България  - статистиката отчита дефлация за 2016; за сърбия – 2 %

Смятам, че посочването на тези шест показателя е напълно достатъчно за да покаже значително по-слабата икономика на сърбия и очертаната от поне десет години тенденция на осезаемо изоставане.
Пред икономиката на сърбия има още един сериозен проблем: износните мита, които трябва сръбските фирми да плащат, когато искат да продават стоките си на общия пазар в ЕС. Не е нужно човек да е корифей - икономист за да е наясно, че по този начин сръбското производство става неконкуретно, поради оскъпяването му. В този смисъл единствена възможност за конкурентен износ са страните извън Съюза / Босна, Алабания, Македония, Косово/. Е, сърбите много искат да са част от Европейската общност, но не са, щото не отговарят поне на половината от критериите за членство.          Интересен е и един друг въпрос: защо ли сърбите не са прокопсали от развитие на икономическите отношения с русия? Какво им пречи? – Нито са в ЕС, нито в НАТО, следователно могат да изнасят, да търгуват, да богатеят, да цъфтят и да връзват  /това по логиката на тукашните комунисти-специалисти по всичко/. Да, ама не, сърбетата затъват все повече и повече.

      И накрая, още нещо: според Венци, в България не се произвеждало нищо и на пазара всичко било внос...Да, това е известна комуноидна опорна точка от време оно. Тя допълва другата голяма лъжа за „великата тодорживкова икономика“. Та, Венци, на пазара можеш да намериш стотици марки български напитки – алкохолни и безалкохолни, храни, обувки, дрехи, козметика, кожени изделия, електроника, битова техника, машини, химикали, торове, строителни материали и какво ли още не. Например, България е един от водещите производители на гъши дроб / второ или трето място наред с Франция и Унгария/. В България дори се правят и автомобили / вярно не е нещо особено, но.../. Вярно е, че България изостана през 90-те години много спрямо Чехия, унгария, Полша, Словакия, Естония, Словения, но това го дължим главно на готината социалистическа партия, която тукашните червени хубавци продължават да любят и милеят. Разбира се, дължим го и на любимата им русия. Така или иначе, макар и бавно, с мъки, пречки и спънки, страната ни се движи в правилна посока и наистина има перспектива, докато сърбия е в средата на нищото, с тенденция да влошава позициите си. Апропо, икономическата деградация на сърбия може в един момент да доведе до вторичен разпад - населената с унгарци Воеводина да се отдели. Е, казвайки това, кръстя се и казвам "Дай Боже, Амин"!

 



Гласувай:
10



1. nkf - Подводния, на тебе нали съм ти казал ...
09.08.2016 22:31
Подводния, на тебе нали съм ти казал какво да правиш под вода? Нямаш мозък, че да коментираш по темата. Профан необразован.
цитирай
2. yoan2015 - Веднага са изпълзяли от дупките да ...
09.08.2016 23:19
Веднага са изпълзяли от дупките да те нападнат, много добре си го написал.
цитирай
3. nkf - Веднага са изпълзяли от дупките да ...
09.08.2016 23:38
yoan2015 написа:
Веднага са изпълзяли от дупките да те нападнат, много добре си го написал.

Те винаги изпълзяват от дупките, когато трябва да наплюят. Виждаш ли, те по принцип са толкова тъпи и ограничени, че дори не могат смислено, на базата обективни факти, да защитят позициите си. Подводния е едно от най-тъпите парчета в групичката на русофилските муньовци тук. Помашка им работа!
цитирай
4. sestra - Интересно беше
10.08.2016 00:09
за мен да прочета. Благодаря.
цитирай
5. yoan2015 - Направи ми впечатление в предиш...
10.08.2016 00:39
Направи ми впечатление в предишният ти пост, ти за какво говориш и как се извъртат нещата съвсем в друга посока от някои коментатори. Спецове са големи. Замфиркювци.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Ще бъда учтив:
10.08.2016 08:25
Ще започна с Въпроса дали си ходил поне един път в Сърбия . И ако си, дали видя дупки по пътищата, боклук в градовете/и немит голям град/?
За населението.
Благодаря, че ми вадиш данни от Гугъл-аз пък как не се досетих
Все пак ми позволи като 25% сърбин/чалгаджия, галфон и прочие/ да се съобразявам със Сръбската версия и статистика-
А там още никой не счита република Сръбска/в Босна и Херцеговина/ или част от Косово за територия извън Сърбия. Тоест гони -10 млн . Написах че е и с по качествен демографски състав. Имах предвид , че е с по младо население" и определено с откроено етническо превъзходство/количествено/ на сърбите.
За икономиката написах че са с по голяма переспектива от нас, а не че живеят
добре или по добре от нас.
Веднага обяснявам защо смятам така.
Написах, че малко са страните в света и то поради климатични условия които не развиват селско стопанство. Ще допълня обаче, че не знам друга държава освен България която да има толкова добри условия за земеделие и животновъдство и на практика да не е самодостатъчна с изхранването си. Доводът, че има и български асортимент от стоки на пазара е направо жалка констатация. Аз също не се храня от моловете, но основната част от градското население се храни там-просто не му достигат пари да купува от дребния производител зеленчуци и месо. От там и производството на месо , мляко и плодове е в колапс-зеленчуците в колапс. Не е възможно себестойността на килограм месо да е по висока от цените на дребно
в магазина и да развиваш животновъдство. И причината за това нашенско безумие е , че влязохме неготови в ЕС и с лош преговорен резултат. Това , че нямаме мита за стоки от вън е само на пръв поглед добре защото в храните например имаме съвсем различни дотации. В случая с животинската продукция западните производители получават в пъти по добра субсидия и убиват на практика българския производител на свободния пазар. Понеже светът е Олимпиада днес
то ще си послужа с пример от спорта. продължава



цитирай
7. vencivaleri1951 - продължава
10.08.2016 08:55
В спорта имаме разделение по пол, възраст, а в някои дисциплини и по категории.
Колкото и техничен да е и подготвен някой от малките категории, той е безпомощен в повечето случаи с чувствително по тежък опонент. При жена или юноша срещу мъж нещата са подобни. Нещо подобно се случва и в икономиката Тази приказка с равните шансове и лоялната конкуренция/ да победи по добрия/ са приказки за наивници и манипулатори. Може да си хиляди пъти по интелигентен от някой олигарх, но той ще те надбяга във всяко състезание понеже най вече има капитал. Най доброто което можеш да направиш е да му се продадеш.
Със селското стопанство е същото. Първо се постарахме да го свалим без нужда в категория/ликвидационни съвети/ и след това договорихме условия които го извадиха въобще от състезанието.
Точно за това казвам , че сърбите имат по добра переспектива защото поне в храната са самодостатъчни, а и качеството е завидно спрямо това което ядем ние. То и за това населението от пограничните райони пазарува В Сърбия и Македония доста често-особено сега и есента когато идват туршии и дом колбаси. Факт е , а и пресата не го крие
За брутния продукт-това ми е любимо
Брутния продукт е много хлъзгав икономически показател. Без корелационни коефициенти не говори нищо или по скоро заблуждава дори.
Когато сравняват икономиките ги сравняват по тъй наречения паритетен БП който отчита цени, покупателна способност, и друг по незначителен инструментариум.
Да сравниш без това брутния продукт м: две страни е да събереш все едно "баби със жаби" -дава някакъв сбор, но не се знае на какво
Така и с БП.

Ще ти дам прост пример Пограничното ни население най-вече ходи на зъболекар в сръбско-заради цените. Направих си мост там за около 400лв за който у нас щях да платя към 2000лв -5 пъти по скъпо. Тоест един сърбин направил си подобен мост трупа 5 пъти по малко в сръбския брутен продукт от колкото един българин в България./ Да не говорим, че аз отчитам 400 лв в нашия , а пълня на практика сръбския/ Продълж
цитирай
8. vencivaleri1951 - продълж
10.08.2016 09:02
Така е и с лекарствата, медицинските услуги... Тоест в сферата на здравето те натрупват много по нисък продукт от нашия- Лошо ли е това?
Разбира се това е груб пример. Трябва да се съобразим и с политиките във фиска и с много друг инструментариум, но не тук е мястото. мисля си че този пример е достатъчен да не изпадаме в захлас от едни нищо не говорещи като цяло цифри.
Иначе и двете страни са бедни-обидно бедни за възможностите си. Ако искаш друг път аргументирано ще поговорим и за переспективите

За сръбската чалга!? Има я, но главно си е сръбска. Не малко са обаче почитателите и на Бранислав Нушич например, но това е пак друг разговор Бъди здрав моментни ми земляко:)
цитирай
9. planinitenabulgaria - Отново добра статия, но има доста неща за допълване.
10.08.2016 22:20
Сега ще спомена само две:
- сръбският шовинизъм и българският нихилизъм, две характерни черти за тях и нас и
- неотнетата собственост на хората, които поради тази причина работеха по Запада и се връщаха.
Кредитите за Тито не бяха само от Америка, всички се конкурираха и затова има еднао уместна шега:
Като тръгнал по килима Тито да посреща Хрущо от самолета се попипал вързана ли му е вратовръзката и след тора закопчан ли е ципа на панталона му. На охраната на Хрущо това се сторило съмнително, изпратили сигнал до Центъра и след 3 секунди дошъл отговора - Тито искал да каже на Хрущо: До гуша ми дойде да ми давате заеми, ке ме фанете за куро да ви ги върнем.. Само че не заемите бяха причина СЪРБИТЕ да живеят добре, в Югославия имаше доста етноси.
И още един виц има, спор между Тито и Тошо. Тошо попитал, какво ще правите с тези 8000000 певци, а Тито го попитал, ти какво ще правиш с тези 8000000 крадци. Даваш им по пет лева на ден, те харчат по 10..
Статията ще допълня, когато стигна до нея, защото пред Сърбия проблемите са много, много повече. Ако не бъде свалено смъртната хватка на Путин върху нея, осъществявана от бившите на УДБА и СЮК, краят й не е далеч...
И едно лично мнение:
По-да прилича от Другарят венцИ някой на бозайниците като интелект, трудно ще се намери...
И накрая една подкана към Софиянци и Кстендилци, които могат много да помогнат на нашите българи в Пиронско и Босилеградско:
Възползвайте се от свободата на придвижване, пътувайте до Цариброд, Пирот и Босилеград в пазарните дни и изкупувайте стоката на хората. Тя е екологична, трайна и доста по-евтина от боклуците, които предлагат на пазара и по магазините. Хората нямат пазар за стоката си, нямат кеш за нафта, за сол за животните, те са ужасяващо зле, като този процес пълзи он периферията на страната към Београд. А етническите проблеми, каталиизиирани от бедността и безизходицата на комунистическите управници там ще избухнат отново.
цитирай
10. planinitenabulgaria - Дреугарю венцИ,
10.08.2016 22:29
vencivaleri1951 написа:
Така е и с лекарствата, медицинските услуги... Тоест в сферата на здравето те натрупват много по нисък продукт от нашия- Лошо ли е това?
Разбира се това е груб пример. Трябва да се съобразим и с политиките във фиска и с много друг инструментариум, но не тук е мястото. мисля си че този пример е достатъчен да не изпадаме в захлас от едни нищо не говорещи като цяло цифри.
Иначе и двете страни са бедни-обидно бедни за възможностите си. Ако искаш друг път аргументирано ще поговорим и за переспективите

За сръбската чалга!? Има я, но главно си е сръбска. Не малко са обаче почитателите и на Бранислав Нушич например, но това е пак друг разговор Бъди здрав моментни ми земляко:)


По нито една от темите, които засягате, Вие и хабер от понятие си нямате, поради което казаното от Вас не прави смисъл. Би трябвало до имате малко чувство за неудобност, когато се опитвате да подмятате пред по-умни от Вас пениси с надежда някой да се ловне на един от тях. Надежда всяка Вие оставете и да спамите в блога престанете!
цитирай
11. nkf - Ах, благодаря ти Венци, че си учтив! ...
11.08.2016 13:32
Ах, благодаря ти Венци, че си учтив! Само че би било добре и да си обективен и в това, което говориш да има някакъв смисъл, истина, а и логика. Ясно ми е, че за теб желаното е и истинно, но за твое разочарование това е така само в твоята глава. И това, че си 25% / не знам как изобщо ги смяташ тези неща, но както и да е/ сърбин /което хич не е основание за гордост/ далеч не значи, че си ултимативната позиция на истината и познанието. Ама хич! Пък и не знаех, че аз например живея в мръсен, немит град, чиито улици са изпълнени с дупки / ти явно наистина живееш в късния югосоц./ Венци, улиците на Бургас, например, се мият всяка вечер и сметта от уличните кофи се събира всеки ден / понякога и два пъти на ден/; тревните площи се поддържат постоянно и т.н. Между другото, имаше и времена, когато кмет беше Йоан Костадинов, централните пешеходни части на града ги миеха и с нещо като сапун. Така че аре да не ми разправяш врели некипели за някаква си необикновена чистота в шумадийския свинарник, контрастирайки с "някаква необикновена мръсотия в България". По отношение на чистотата специално още нещо: разговарял съм многократно с британци /предимно англичани/, които или живеят постоянно в България или съвсем редовно я посещават, та от техните уста съм чувал, че населените места, в България, в които те обикновено пребивават /Бургас, Варна, Велико Търново, София, Банско, Сандански/ са в пъти по-чисто от градовете на Албиона. А аз пък мога да се обзаложа, че това е така и в сравнение с Париж, Рим, Барселона, Атина...За пътищата важи същото по смисъл. Тъй, колкото до населението: Е, извинявай, ама това твоето е вече наглост и типична сърбоманска кафанска простотия. Те, моля ви се, в белград смятали, че...Абе, какво ме интересува мене и който да е друг какво смятали в белград. Честно казано, аз не знам дали тях изобщо някой ги брои за живи. Май не. Сърбия, Венци, има точно толкова население, колкото съм ти написал, и не щото аз казвам, че е толкова, щото това е статистиката.
цитирай
12. nkf - Даже в сайта на ЦРУ е посочено, че ...
11.08.2016 13:44
Даже в сайта на ЦРУ е посочено, че населението на тая държавица е толкова. Ах, да, може би ЦРУ е трябвало да се допитат до "корифей и учен" като наш червен Венци, че да не се излагат. Венци, по твоята логика, аз мога значи произволно да добавя към населението на България и две трети от днешните жители на Македония /те сиз наят, че са Българи и стотици хиляди имат вече и гражданство/; да взема да добавя и населението на Поморавието, което Е С БЪЛГАРСКИ произход; да добавя поне половин милион Българи във Влахия; по Беломорието и Егея, Банат, Бесарабия, гораните в Албания и Косово. Ми да ти кажа, то тогава ние ще надхвърлим не десет милиона ами 12 милиона. Що да не? Какъв е проблема? Знаеш ли какъв е, че си болно комуне сърбоманче, е това е проблема. И квко Косово бе? Косово не е сърбия и там живеят почти изцяло албанци. Ако има някой на тия Балкани, който да има някакви исторически правя над Косово, то това сме ние Българите, не шумадийските цигани! Икономическите ти обяснения са такава нелепост, че сега не се учудвам никак защо социализма ви отиде по дяволите. наистина аз не знам как да оборвам подобни простотии и невежество. Да, разбира се, няма никакво значение какво е цифровото изражение на БВП, ама никакво! Ти си пълен тъпар Венци. Ама такъв сенилен тъпанар, че няма накъде повече. Той президента на сърбия каза, че държавата му е изостанала вече доста спрямо всички останали в региона, обаче ти -НЕ, не било така. Ми бягай в сръбското президентсво да им обясниш, че ние всъщност "им дишаме праха". Вероятно ще те вземат за съветник. Бегай им обясни, че нема смисъл от ЕС и липсата на износни мита не е пречка пред великата ябълкова икономика на сърбия! Те явно не го знаят това, та напразно се бъхтат да покриват критерии за членство в ЕС. Аз в поста си писах нещо за достойство и доблест и липсата на такива у вас червените чукундури. Благодаря, че потвърди казаното от мен.
цитирай
13. barin - Интересно сравнение, nkf, излиза, ...
11.08.2016 21:14
Интересно сравнение, nkf, излиза, че Сърбия в доста отношения ни изпреварва, но не съвсем. Поздравления за труда, който си положил, за да изкараш статистическите данни. Те дори да се намерят в готов вид също изисква време да се обработят, поставят на място и анализират.
цитирай
14. nkf - barin, интересно ще е да посочиш в ...
11.08.2016 21:34
barin, интересно ще е да посочиш в какво точно ни изпреварва сърбия?
цитирай
15. barin - Извинявай, nkf, но сега виждам, че ...
12.08.2016 05:42
Извинявай, nkf, но сега виждам, че не съм натиснал"не" пред "изпреварва". Вчера поради тази причина останах изненадан от твоя отговор.
цитирай
16. nkf - Извинявай, nkf, но сега виждам, че ...
12.08.2016 11:26
barin написа:
Извинявай, nkf, но сега виждам, че не съм натиснал"не" пред "изпреварва". Вчера поради тази причина останах изненадан от твоя отговор.

И аз малко останах учуден от коментара, защото имаше известна двусмисленост. Сега разбирам, че всичко се дължи на грешка.
цитирай
17. nadzambunata - Господине, радвам се, че има Българи!
16.08.2016 00:48
България линее откак биде орезана. Днес много Българи незнаят какво са Западни Покрайнини. СВЕ СЪРБЕ НА ВЪРБЕ!
Много здраве на теб и дерзай!
цитирай
18. nkf - България линее откак биде орезана. ...
16.08.2016 13:04
nadzambunata написа:
България линее откак биде орезана. Днес много Българи незнаят какво са Западни Покрайнини. СВЕ СЪРБЕ НА ВЪРБЕ!
Много здраве на теб и дерзай!

Благодаря за пожеланията и коментара. Българи има, и то не са малко. Проблемът е, че има продажници, които с помоща на чужди антибългарски сили са на власт и продават България. И знаеш ли, не са само Западните покрайни, ами цялото Поморавие. България е до Белград, включително. Естествената ни западна граница е Унгария и Хърватско. Ето защо с еприсъединявам към поздрава ти : сърбе на върбе - обща граница с Хърватско и Унгария.
цитирай
19. demograph - Поздрав
22.08.2016 23:30
Пропуск е че отдавна не съм влизал в блога ти. Сърбия ми е любима закачка. По отношението към Сърбия българите могат да се делкат спокойно на родолюбци и продажници. Сръбската пета колона в България е продължение на руската отрова.
цитирай
20. nkf - Пропуск е че отдавна не съм влизал в ...
23.08.2016 14:13
demograph написа:
Пропуск е че отдавна не съм влизал в блога ти. Сърбия ми е любима закачка. По отношението към Сърбия българите могат да се делкат спокойно на родолюбци и продажници. Сръбската пета колона в България е продължение на руската отрова.

Има наистина сърбомани сред нас - някои са напълно осъзнати продажници /малцина/, но другите са заблудени, отровени с нихилизъм нашенци. Първата групичка е малцинство, но и вторите не са много. Все пак наистина е много странно и недопустимо да има сърбомани сред нас Българите. Аз наистина не виждам за какви качества на сърбите ние трябва да изпитваме възхищение, че и преклонение към тях?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523029
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031