Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2020 16:44 - Юлски Дайджест
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 2052 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Или банални като дребни камилчета истини за нещата напоследък .


         Нека започна с едно уточнение: това писание е по скоро емоция, отколкото анализ или каквото и да е от този сорт, така че текстовата нахвърляност е част от същината.

         Смятам, че пръв коментар заслужава безспорната звезда на година 2020 /или както както се казва на брюкселски български новоговор дваЙСЕ дваЙСЕ/ Covid19. Още повече, че този грип ще бъде наш спътник в необозримото бъдеще. Е, ако не по друг начин, то поне чрез медиите и НОЩ, с главнокомандващ Мутафчийски.

        Да, няма да има оттърване от тоя грип – все така ще има пикове, падове, извъредни и недотам извъредни положения, „изострени“ епидемиологични обстановки, особено пък през идващата есен. Кое обаче е най-интересното и важното по отношение на този грип? Най- важното е, че настоящата система си отива. Отива си с умерено темпо и се демонтира от онези, които я монтираха преди около 350-400 години. Нищо не е вечно! Пък и всичко започнато си има цел. Така, добрият стар капитализъм и социалистическото му братче-близначе явно са изчерпани и не могат повече да бъдат прилагани. С две думи – не са нужни! На точно обратното виждане обаче са някои къде-къде по-разбиращи от мен, които твърдят, че с бясна скорост се движим към някакъв нов вид комунизъм. Единствено болшевишката дивашка сатрапия Китай, бил – казват - някакъв близък модел на този нов вид комунизъм. Може и така да е, но на мен друго ми се чини: нещата отиват към някаква уродливо странна, неясна система, която е силно рестриктивна.

Естествено една такава система - хибрид, ще има нещо комунистическо; но все пак ще е някаква силно изопачена и деградирала версия на феодализма и кастовия ред в Индия, с цялото ми дълбоко уважение и към феодализма, и към великата арийска цивилизация на Индия. В бързо връхлитащата ни нова система, новите феодали няма да имат общо нито с графовете и бароните от времето на Ancien regime, нито с кашмирските махараджи. Новите феодали са нещо комплексно, хибридно, гОлеми с лица на Бай Ганьо, мироглед на Санчо Панса, нрави на Разколников и личностен мащаб като на мистър Джон Бул. Всъщност, „светото“ семейство Баневи е точен пример.

Може би някой би се учудил, как така пък ще сменят системата? Ами умишленото хладнокръвно убийство на цели сектори в световната икономика индикация за какво е? Така или иначе грипчето Ковид се оказа чудесен катализатор за целите им.

Вкратце казано, това е най-важното за тоя грип, макар че, все пак, хората трябва да внимават с маските – да не би да хванат някоя белодробна инфекция.

        Второ място в класацията заема нашата политическа криза, която в последните дни мина в „митингова фаза“, ако трябва да префразирам титана на мисълта от Правец, другарят Тодор Живков. Та, както си е редно за всяка фаза на митинги, за словесни престрелки /и не само/ със „ЗА и „ПРОТИВ“ между политическите агитки на този и онзи, имаме два полюса, две крайности, които крайности се олицетворяват от определени /без/личности, водачи /пази Боже/.

Така, митингуващите и всички останали пристрастни знаят КОЙ им е върховния главномандваащ така да се каже и знаят КОЙ им е враг, пак така да се каже. Поне така изглеждат нещата за около 90% от народонаселението – едностранчиво биполярно! Както с еказва: чисто и просто като изкъпан милиционер.

Който не е с Борисов и ГЕРБ е за Радев, Нинова, Божков и мафията и обратното. Тая парадигма си има обаче и геополитически измерения: ЕС и НАТО се олицетворяват от Бойко и ГЕРБ, а Русия и Евразия от Радев и Нинова, и Божков. Така простолюдието разбира нещата. Да, ама – НЕ! Совите не са това, което са. И то не само в сериала „Туин Пийкс“! Средно интелигентният и що-годе сведущ човек, имащ някаква образованост, знае колко измамен и подвеждащ е светът на материалната действителност и производният му – още по-фалшив – социум!

Ето защо, нека ударя един бърз скалпел на ситуацията, за да докажа горното си твърдение. Да започна по ред: с Борисов, ГЕРБ, ЕС и НАТО.

През 2007 година България стана пълноправен член на ЕС като без никакво съмнение това събитие беше натоварено с огромни очаквания от страна на Българите. Какви бяха очакванията? Ами много прости: работеща, нормална, правова държава. Поне лично моите бяха, че страната ни като член на ЕС бързо ще преодолее недъзите в съдебната система, чрез серия от малки реформи или една голяма кардинална, без значение всъщност. В крайна сметка, ако заработи съдебната система, то всичко останало по естетвен начин ще си дойде на мястото. Но не би! Проблемите в съдебната система и правосъдието станаха обект на ежегодни доклади, които така или иначе нямаха никакъв ефект и никой не вземаше под внимание. С това като цяло се изчерпваше влиянието на ЕС. Обаче през 2009 г. за пръв път на власт дойде партия ГЕРБ, начело с Бойко Борисов /всички знаем кой е той/. Кой създаде партия ГЕРБ и КОЙ де факто назначи Бойко Борисов за несменяем и реално едноличен управленец на България… Поне във видимия спектър? Отговорът е известен и слава Богу напоследък дори публично започна да се изрича: германските политически партии в лицето на ХДС и ХСС, чрез фондациите си, в колаборация с тукашните прокситата на Кремъл. По този начин заинтересуваните си създадоха компромисен политически режим като внимателно подбраха актуалните му лидери.  Въпросният политически режим е бил замислен да бъде точно такъв, какъвто е. Режимът колкото обслужва ЕС, толкова обслужва и Русия. Става дума за ни повече, ни по-малко именно компромис. Част от компромиса, неизбежно, са и всички останали, които по някаква причина имат досег с режима. В този смисъл ЕС съвсем съзнателно засили до неимоверност недъзите на по-рано догворения „преход“ и поради това – изобщо не оправда целенасочено подхранените първоначални очаквания.

Инсталираният режим обаче взе да се износва, колкото и да се радва на подкрепата на Берлин, Брюксел и Москва, както и на някои други, по-дребни играчи. Пасивите му отдавна надхвърлиха активите и поради това е в реален, макар и необявен официално политически фалит. Разбира се, въпросните пасиви са и за ЕС, колкото и последния да не го признава, мълчейки.

Сега за Нинова, Радев и присъдружните им, които са не нещо друго, а точно мимикрия на описания режим. Например Радев, ами той стана президент с явната подкрепа на Борисов и ГЕРБ. Дори самият Борисов, с безподобния си стил на изказ, простодушно си призна, че Той е направил Радев президент. По този въпрос писах в навечерието на президентските избори, но тогава май никой не ми повярва.

Освен това, Радев е колкото офицер от Добриджуровата НеРеБейска армия, толкова и американски възпитаник. Някой смята ли, че военен пилот, минал през чужд военен колеж, не е по някакъв начин кооптиран към интересите на съответната държава, в случая САЩ? Щото аз не смятам така. Още повече, че като главнокомандващ армията, какъвто по действащата Конституция е Радев, има пряко отношение към НАТО, тоест – пак към САЩ.

Нинова. Коя е Нинова? Другарите социалисти може би не помнят, но Нинова беше много близка с някога управляващата СДС и с Иван Костов. Още по-важното е, къде учеше на Нинова детенцето /да е живо и здраво/? Не е Русия, а САЩ. Къде работи детенцето ѝ понастоящем? Работи в една голяма банка отвъд океана. Някой може ли от три пъти да познае чий човек е Нинова? Само че има и друго, зависимостите в случая никога не са напълно едностранни, защото тукашния политически „еилит“ го държат най-малко на двустранна каишка. Такъв е компромисът между така наречените Велики сили. Процентите на влияние са в сила и днес, макар и актуализирани, съгласно настощото разпределение на геополитическите сили. Иначе не би могло и да бъде, защото все още никой не е отменил резултатите от Втората световна война.

Ето защо, каквато и промяна да има в управленските конфигурации, те ще са от такъв характер, че основните неща ще си останат такива, каквито са. Просто от време на време изгарят бушони, з ада може да се запази мрежата. В този смисъл Нинова би била аватар на Бойко Борисов. Истинска някаква промяна може да има, само ако има геополитическо пренареждане. Нещата стоят така, че политическата рамка в България е установена от външни сили по договорка между тях; тази политическа рамка е обвързана с международни правни актове и е инкоропорирана в, част е, и зависи от финансова система, която също е наднационална, така че смяната на партиите или лицата е процедурен въпрос; но не и промяна по същество.

 

С това смятам да завърша дайджеста на събитията от първото полугодие, както и с един скромен съвет-пожелание: слушайте хубава музика, четете книги, развивайте се личностно, мислете и култивирайте добродетели, защото тези неща носят единствената истинска промяна.



Тагове:   Нинова,   бойко,   радев,   kovid19,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - !!!
15.07.2020 17:49
А Б С О Л Ю Т Н О

отначало докрай, а го прочетох всичкото - и за мен абсолютно истинно

освен това - написал си го перфектно и емоцията не личи, а е издържано и сериозно
цитирай
2. batogo - !!!:))) Качествен, добре обоснован анализ, Мартине!
17.07.2020 13:23
Според мен съдържа доста Истина, която времето вероятно до известна степен ще потвърди. Следвайки логиката на полупознатите ни в исторически план мъгляви игри на задкулисието, няма да се учудя, ако конспиративните играчи действително са замислили и се опитват тихомълком да сътворят и наложат някакъв нов, още по-изгоден за тях световен ред?!?!
Поздрави!
цитирай
3. fun1001 - !!! точно, поздрави за анализа, мартин..безпогрешно..болезнен )
17.07.2020 18:57
germantiger написа:
А Б С О Л Ю Т Н О

отначало докрай, а го прочетох всичкото - и за мен абсолютно истинно

освен това - написал си го перфектно и емоцията не личи, а е издържано и сериозно

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522742
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031