Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2020 23:16 - Пророчеството – средство и метод за манипулация
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3521 Коментари: 15 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                        “You have no power over me”

                                       /Labyrinth (1986)/


 

         Отдавна се каня да напиша текст, обясняващ принципа на действие на така наречените пророчества, с цел да хвърля светлина върху най-фината манипулация в човешката битийност. Манипулация, която кара човека да остави собствената си воля и да се подчини на чужда; да зареже мислите и идеите си и да приеме чужди такива; в крайна сметка - да приеме съдба, определена му от другиго.

       Ще нарека тази манипулация „Принципът на пророчеството“, защото най-дълбинно тя се е утвърдила в религиозно-веровите системи; тя от там произлиза. Принципът на пророчеството обаче, далеч не е метод използван само от религиите в миналото. Ни най-малко: Този метод се използва в политиката, бизнеса и въобще във всеки един аспект на съвременния живот. Прилага се от новите персонажи, встъпили в ролята на богове, тоест – глобалните бизнесмени и филантропи, политици, учени. Така имаме и съвременни Сибили, пророци- разните там ПР, маркетинг, реклама, инфлуенсъри, журналисти.

Е, да, изброените изглеждат малко нелепо в макар и осъвременените сакрални функции на древността, но… Такива са времената.

 

      След това кратко встъпление, смятам, че в началото на разглеждане на въпроса по същество, трябва да поясня, какви методи ще използвам за целта. Преди всичко това ще са комбинации от методите на лингвистиката, умозрението, историята и сравнението.
И така, да започна с изясняване на това:

 

Какво е пророчество

     Преди всичко е необходимо да се замести чуждицата „пророчество“, с българската дума „предсказание“. Тази необходимост е продиктувана от обстоятелството, че родният език взаимодейства по един хармоничен и безконфликтен начин с ума, разсъдъка и съзнанието, като ги прояснява и просветлява. Сам по себе си, езикът е ключ или код за опознаването на явленията.

Истинското значение на думата предсказание, може да се извлече чрез разлагането на двете ѝ съставни части, които са „пред“ и „сказание“. Оттук следва разглеждането и изясняването на самостоятелното значение на споменатите съставни части на думата „предсказание“. Не мисля, че „пред“ представлява някаква трудност и на всеки веднага му става ясно, че идеята, която носи е свързана с нещо, заемащо челно, първенствено място или имащо такъв смисъл. Възможно е думата да има дори обуславящ смисъл в даден контекст, тоест да е начало на началото. Тоест, думата носи смисъл на нещо изначално, стоящо в основата, даваща начало или даваща начало на началото. В един по-дълбок духовно-речеви /психо-лингвистичен/ смисъл, тази мъничка думичка „пред“, се явява речеви катализатор или трансмитер на волята. Волята, която заявява и дава живот на проявление на първично явление /феномен/. В този смисъл, никак не е случайно, че „пред“ е поставена в словообразуването на „предхождам“, „предприемам“, „предричам“, „предвиждам“, „предпоставям“, „представям“. Може да се каже, че „пред“ е очертанието на първичната воля, или код за действие на автентичния „АЗ“, на съзнанието!

Що се отнася до втората част на думата – „сказание“, то носи смисъл на разказ, предаване на информация. Разбира се, едно предаване на информация или разказ, може да бъде както автентично, така и вторично; може да бъде интерпретация и дори манипулация, зависи от целта на разказващия.

Обобщено, може да се каже, че кодът на думата „предсказание“, е нещо, което е „казано предварително“. Това „предварително казано“, съдържа в себе си смисъла на първо- създадено като идея в нечие съзнание. Обаче мисълта, идеята, има цел-нейното проявяване в нашия свят на събитията /феномена/ и осъществяване; затова говорим за целенасоченост. От друга страна, идеята и нейното целенасочване и осъществяване, създава движението, което пък насища с действия и събития измерението, което хората обитават в обичайното си състояние. В този смисъл, проявяването на идеята, нейното целенасочване и осъществяване, съдейства за създаването на усещането за „поток на времето“.

Споменавайки „времето“, е наложително  да отворя една скоба в експозето си, давайки  съвсем кратко пояснение за това що е време. Не, няма да се занимавам с оспорване на „теория на относителността“ на Айнщайн, но ще акцентирам на друго.

Времето е абстрактна величина, то е идея, не е обективна даденост и затова - усещането за „ход на времето“, е вид душевно състояние /психологическа кондиция/. Този усет е резултат на тренинг, възпитание, самовъзпитание, настройка и самонастройка и в не малка степен - на социален навик. Детето изработва някакво разбиране за време, когато започне да бъде учено от родители и учители да познава стрелките на часовника, да съобразява поведението си с разположението на стрелките на часовника; да извършва определени дейности, съобразно стрелките на часовника. Така, детето се приучава да изгражда определен ритъм, който малко или много е изкуствен/социален/. Този ритъм обаче се запаметява чрез изграждане на невронна мрежа в мозъка, която невронна мрежа се активира от отделните елементи на ритъма, а не от пряката съзнателна воля на човек. Тук става дума за баналния НАВИК. Така е и с времето, то става именно навик. Как и би могло да бъде по друг начин, та какво наричаме ние време? Движението на часовниковите стрелки по циферблата? Това ли е време? Не! Те - стрелките часовникови - са свързани с измерването на движението на земята около слънцето; но това е движение на космически тела в пространството; НО НЕ И СЪЗДАВАНЕ, респективно, измерване - НА ОБЕКТИВНО НАЛИЧНО ВРЕМЕ!

И така, накратко: времето е специфично, индивидуално, вторично придобито душевно възприятие, според което, до голяма степен несъзнателно, хората рамкират и очертават  битието си и даже - живота. Усещането за ход на времето се активизира, чрез събитията и интензивността им. Ритъмът на събитията – понеже ангажират по различен начин мозъка – създават особеното усещане за „бързо“ или „бавно“ време.

 Невронната мрежа, образувана от идеята за време,  е капанът, в който човек се мята като риба на сухо; но не осъзнава това. Още по-малко разбира, как да се отскубне от капана. Пък и да разбере, човеците в своето си мнозинство са толкова страхливи, глупави и безхарактерни, че за нищо на света не биха се откъснали от стадото; тоест – не биха напуснали матрицата. Затварям скобата и продължавам с предсказанието.

 

Предсказанието е свеждане до съзнанието на някого другиго на идеен план, целенасочен към проявяването на нещо, чрез обуславящи се събития или събитие. Свеждането на плана не само трябва да се сведе до знанието на този, за когото е предназначено, но и трябва активно да ангажира съзнанието и волята на тази личност. Като последица, съзнанието му и волята, трябва да започнат да проявяват такива действия, че те да осъществяват предсказанието/плана/.

 

Манипулацията

 

    Това е моментът, в който, този, към когото е насочено предсказанието/план/, бива убеден, че трябва да го приеме; да живее според предсказанието; да осъществява предсказанието; да бъде сигурен в крайния резултат на предсказанието; да приеме последиците от крайния резултат на предсказанието; да се примири изцяло с това, което предсказанието планира, като се откаже от собствената си воля; да изключи критичното си мислене; да изолира активната си съзнателност от предопределените събития.

Тоест, приемането на едно предсказание, изисква от приемащия, да се превърне от съзидателен, свободно волеви и единствен творец на реалността субект, в подчинен, безволев, неразсъждаващ, пасивен наблюдател, обект.

   Чудесен пример за това, как действа механизмът на манипулация на предсказанието, дава Софокловата трагедия „Единп цар“ в нейната цялост. Няма да се впускам в обширни преразказвания на този шедьовър на драматургията, а само схематично ще очертая сюжета на драмата.

Бащата на Едип – цар Лай, научава, че Сибилата от Делфийският оракул предсказала, че Едип ще го убие, ще заеме трона, а след това ще се ожени за съпругата му /майката на Едип/, от която ще има деца. За да предотврати предсказанието, цар Лай дава новородения Едип на един от овчарите си, заповядвайки бебето да бъде оставено в гората, за да бъде разкъсано от горските животни. Овчарят се оказва добър човек и знаейки за пророчеството хем иска да помогне на царя, хем иска да спаси невинното бебе и се чуди какво да прави. Така, среща слугата на друг цар. Овчарят решава да даде невръстния Едип на този слуга. Слугата се зарадвал, защото, оказва се, неговите господари – цар и царица, са бездетни и нямат наследник. Така, Едип е отнесен при тях, израсва в царския дворец и т.н. Един ден разбира за пророчеството и за да предотврати предреченото, напуска и двореца, и града, и приемното си семейство /за което не знае, че му е приемно/. Скитайки, среща пътници и ги убива, но впоследствие се оказва, че това е бил остарелият цар Лай – неговият баща, когото Едип така или иначе не познава. След това става цар на Тива и се жени за Йокаста – майка си и има деца. Това е накратко историята, който иска може да прочете цялата драма - заслужава си.

        Ето сега и механизмът на действие на предсказанието и метода на психическа манипулация. Вземам мотив от конспектираната по-горе трагедия.

Значи, Сибилата на Аполон, предава ВОЛЯТА на бога чрез пророчество. Това пророчество е идея/план, формиран в съзнанието на самия бог и волеизявен, чрез ПИ-АРът му- Сибилата. Богът НЕ ЗНАЕ бъдещето, защото бъдещето обективно НЕ съществува. Както впрочем и миналото не съществува, освен като спомен в съзнанието на личността. Така, БЪДЕЩЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА и следователно Аполон НЕ може да го знае, но той може да проектира бъдещето; може да го създаде. За да създадеш нещо, ти трябва първо да си го представиш, то възниква като идея; след това да пожелаеш до степен на сигурност тази идея да бъде факт; после трябва да я волеизявиш и накрая – да направиш необходимото за да я завършиш. Така, че Аполон представя не пророчество, а план-график. Този план обаче не подлежи на обсъждане, той трябва да бъде приет безусловно такъв, какъвто е замислен. Преди всичко обаче, най-важното, съзнанията, към които е насочен този план, трябва да го приемат за БЕЗУСЛОВНО ИСТИНЕН. Тоест, да приемат, че това, което казва пророчеството е бъдещето; че то е единствено възможното бъдеще и е неизбежно. Те трябва да приемат абсолютно и безусловно ЗНАНИЕТО на бога/в случая Аполон/ за неща небивали все още.

За даващия предсказанието е без значение дали тези, които ще го приемат, ще тръгнат да го изпълняват по някакъв начин, или ще се опитват да го саботират. Страните със „ЗА“ и страните с „Против“, осъществяват вътрешната диалектика на идеята – предсказание и я придвижват в желаната посока на крайна реализация. Така че саботиращата страна, също работи за осъществяване на предсказанието-план. Както се казва:“ и тя е в джаза“.

Значи първият елемент, необходим за едно предсказание, е реципиентът на предсказанието: 1. Да не допуска и за милисекунда, че съществува алтернативен вариант/и за бъдещето; 2. Да не знае, че бъдещето е въпрос на творчество, гледна точка и не е предопределено; 3. Да изключи знанието, че има свободна воля!

Великият Достоевски не случайно е прозрял и ни е съобщил, че светът се управлява от авторитет, тайна и символ.

Вторият елемент е, авторитетът. В случая, става въпрос за не какъв да е авторитет, а за цял бог, Аполон. Как да не повярва някакъв си дрипав, смъртен цар, че бъдещето ще е точно такова, каквото олимпиецът казва. Царят просто не знае, че и Аполон НЕ знае, ама нали последният е бог... Така че, царят, не допуска - дори и хипотетично, че все пак е възможно Аполон да не знае бъдещето. Е, това си е богохулство, нали така. Доста хитра божа стратегия е това с богохулството, не може да се отрече.

Третият елемент, много важен елемент впрочем, е психологическият елемент. Всъщност най-важният. Получавайки в ума си, в съзнанието си, информацията за предсказанието, цар Лай активира фантазията си. В главата му минават сцени, които той разбира като бъдещи събития; той приема всичко не само за вярно, но той вече го е приел в съзнанието си като факт. Предсказанието вече се е разиграло като събитие в него на ментално ниво. Оттам нататък, това предсказание става психологическа програма за цар Лай, която той изпълнява. Изпълняват и всички около него. Ето така, богът чрез ПИ-АРа си, твори реалността. А цар Лай и всички около него са жертви на собствената си душевност, ум и неразбиране.

Ако разсъждаваме върху драмата, търсейки отговор, имало ли е алтернатива, макар и хипотетична, то трябва веднага да кажем – ДА! Какво е трябвало да направи цар Лай? Просто да се абстрахира от предсказанието; да не допуска психиката му да попие думите на предсказанието и особено - да не ги приема за безусловна истина.

Просто е трябвало да активира абсолютната си, безусловна и напълно свободна воля.

Да, свободната воля, която е другото наименование на личностния суверенитет. Свободната воля – когато е осъзната, е манифестация на АЗ-ът над всичко. Тогава стават и чудеса.

 

 И така, за финал, обобщавам: предсказанията не са нищо друго, а чужд план. От хората зависи дали ще изпълняват чужди планове или своите мисли, стремежи, мечти; ще се подчинят на чужда воля или на своя; ще бъдат роби или свободни. Изборът лежи пред всеки един. И никой друг не може да направи този избор!

 




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - Затова е важно човек да разпознава духовете
05.09.2020 23:24
Но духовнонепросветеният човек няма тази способност.
цитирай
2. nkf - Но духовнонепросветеният човек ...
05.09.2020 23:31
elizabethborislavova написа:
Но духовнонепросветеният човек няма тази способност.

Така е, ти си духовно, интелектуално, ментално и всякак непросветена и сляпа. То затова си кукла на конци.
цитирай
3. elizabethborislavova - Как може да обяснява какво е пророчество човек, който не вярва че има Бог?
06.09.2020 08:19
Пророчеството не е анализ.
цитирай
4. fun1001 - актуален и брилянтен анализ, мартин
06.09.2020 08:51
а, нашата Елизабета Стюарт, сама се качи на ешафода
Финала беше вълнуващ, благодаря!
))
цитирай
5. nkf - Пророчеството не е анализ. Бори...
06.09.2020 15:17
elizabethborislavova написа:
Пророчеството не е анализ.

Бориславова, неадекватна си. Има предсказания "анализи", но те не са в истинския смисъл на думата "предсказания". В текста по-горе говоря за класическия тип "предсказание", а именно - психологическата манипулаци-програмиране. Опитай се, освен да си адекватна на разговора, но и да мислиш със собствената си глава, а не като чавдарче да рецитираш някакви парарелигиозни глупости.
цитирай
6. nkf - а, нашата Елизабета Стюарт, сама се ...
06.09.2020 15:20
fun1001 написа:
а, нашата Елизабета Стюарт, сама се качи на ешафода
Финала беше вълнуващ, благодаря!
))

здравей, Юлия, благодаря за коментара и оценката. От доста време наистина се канех да пиша по темата за предсказания-манипулации и - ето на. Дано да е от полза и хората да се замислят и за това: доколко те сами творят живота си и доколко са несъзнателни кукли на конци в нечии чужди мисли-ръце. Поздрав. Иначе, Бориславова, няма как да участва адекватно и пълноценно в разговор от такъв тип.
цитирай
7. fun1001 - хаха ха ха, дай ги насам, аз съм Екзорсист/ с теб, ще започна ,баби...като, най възрастна
07.09.2020 13:53
elizabethborislavova написа:
Но духовнонепросветеният човек няма тази способност.

цитирай
8. nkf - Обясни все пак? Защо пишеш за про...
10.09.2020 13:49
elizabethborislavova написа:
Обясни все пак? Защо пишеш за пророчества, след като не вярваш, че има пророчества? Странно занимание?
Ето например едно пророчество в Библията:
11 И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.
Как го тълкуваш?
http://slovosvetlina/

О, разбира се, че съществуват предсказания - има ги с купища. Обяснил съм какво представляват предсказанията и какъв е механизмът им на действие. Истински странното е, че ти не можеш да разбереш, а не моето "занимание".
цитирай
9. nkf - Но духовнонепросветеният човек ...
11.09.2020 00:34
fun1001 написа:
elizabethborislavova написа:
Но духовнонепросветеният човек няма тази способност.


Това момиченце е толкова тежък случай, че определено си трябва диагноза. То просто не може да мисли. Дето се вика, не може да различи кон от автобус и би започнала да го храни с трева, че да не я ухапе. Лудници има, но глупарници - не. Така че, Юлия, не бъди оптимист.
цитирай
10. elizabethborislavova - След като не вярваш защо ги обясняваш?
13.09.2020 09:35
Разбира се, че има пророчества. Ето едно от най-важните, най-тайните:
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.
13 Но ти си иди догдето настане краят; и ще се успокоиш, и в края на дните ще застанеш в дела си.

1300 говори ли ти нещо?
цитирай
11. nkf - Разбира се, че има пророчества. Ето ...
13.09.2020 13:34
elizabethborislavova написа:
Разбира се, че има пророчества. Ето едно от най-важните, най-тайните:
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.
13 Но ти си иди догдето настане краят; и ще се успокоиш, и в края на дните ще застанеш в дела си.

1300 говори ли ти нещо?

Разбира се, че съществуват предсказания - има ги с купища. Обяснил съм какво представляват предсказанията и какъв е механизмът им на действие. Истински странното е, че ти не можеш да разбереш, а не моето "занимание".
цитирай
12. elizabethborislavova - Чудесно е, че и ти вярваш, че има пророчества
19.10.2020 17:23
Последните за цялото човечество и до възкресението са в блога ми, като откъси.
А иначе къде се изгуби?
цитирай
13. nkf - Последните за цялото човечество и ...
19.10.2020 22:42
elizabethborislavova написа:
Последните за цялото човечество и до възкресението са в блога ми, като откъси.
А иначе къде се изгуби?

Не съм се изгубил ни най-малко. Предсказанията действат, само ако има кой да ги изпълнява, както и да ги е приел като бъдещ факт. В този смисъл, предсказанията в еврейската ти книга са валидни само, ако някой им вярва и ги изпълнява.
цитирай
14. elizabethborislavova - Точно обратното
21.10.2020 16:45
Предсказанията в Библията се изпълняват дори и никой да не им вярва.
Знаеш ли защо? Защото Библията е Божие Слово. Не знам дали разбираш какво значи БОЖИЕ СЛОВО. А това означава, че хиляди милиони ангели са впрегнати в задачата за развити на спасителния план, с който всички пророчества са съобразени.
Ето пример с пророчеството за 1335 години.
Това че ти не вярваш, че 1335 е времето през 2016 г. и че сега е времето на благовестието на царството ни най-малко не пречи сега да е времето на благовестието на царството.
nkf написа:
elizabethborislavova написа:
Последните за цялото човечество и до възкресението са в блога ми, като откъси.
А иначе къде се изгуби?

Не съм се изгубил ни най-малко. Предсказанията действат, само ако има кой да ги изпълнява, както и да ги е приел като бъдещ факт. В този смисъл, предсказанията в еврейската ти книга са валидни само, ако някой им вярва и ги изпълнява.

цитирай
15. nkf - Бориславова, пишеш абсурди. Би...
21.10.2020 23:05
Бориславова, пишеш абсурди. Библията съдържа текстове писани от хора, това е положението. Все пак не отричам, че всеки има право да вярва в каквото си иска. И за да успокоя фанатизма ти - казвам ти, че никакви библейски пророчества не се изпълняват, не са се изпълнили и няма да се изпълнят. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523161
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031