Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2022 14:55 - Истината за русия вкратце от "Черната тетрадка" на Илия Бешков
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 2119 Коментари: 9 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                                          "Няма по-зловещо от това да чуете от устата на  комунист думата мир"
                                                                                        Илия Бешков


         
На 40-тия ден от войната на русия срещу Украйна, нека чрез житейския и емпиричен ескиз на големия български интелектуалец и творец Илия Бешков да погледнем в руската психика отвъд илюзиите на руската имперска пропагандата, канонизирана в България като общообразователни предмети по история и литература. 

          Малко или много е известно какво са писали за руснаците и русия големите творци на русия в мигове на откровен потрес и дълбинно прозрение. Известно е и какво са писали за русия и руснаците на практика всички наши възрожденци - от Раковски, през Ботев, Левски, Стамболов, Симеон Радев, Захари Стоянов, Методи Кусев, включително Вазов и т.н., тоест -  целият възрожденски политически елит от средата на 19-ти век, та чак до съветската окупация и комунистически преврат от 09.09.1944 г.
Все пак, колкото и точни да са характеристиките на русия и руснаците, които правят огромната част от представителите на нашия политически елит, воглаве с иконите, бащите основатели на тертото българско царство - Раковски, Ботев, Левски, Стамболов, Захари Стоянов - то тези характеристики са по-общи и някак си предимно политически, поради което дават една по-откъслечна оценка на това "що е то руснак и руска душа".
Илия Бешков в своите оценки е не толкова политически преднамерен, колкото чисто психологически, морално и обществено насочен. Затова неговото разбиране за руската същност е безценно, много важно и би трябвало да се знае от всеки един Българин. Българите имаме право да знаем истината и само истината! Истината, която разсейва отровните мъгли на илюзията и пропагандата.

Ето и Бешковия ескиз.

Не е необходимо сравнението между българина и русина, ако не беше създадена необходимостта да „станем едно“. Не бива да се отрича разликата поначало. Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

„Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал.

Един познат русин, избягал от революцията, поет, пушкинист, интелигентен и неокачествим мерзавец, идва редовно у дома, когато не успявам да се прикрия. Той се хвърля върху мен с християнско целувание, но не целува, а ме заставя да го целувам аз и то три пъти по трите от безбройните негови страни. Каква е тази отвратителна нужда. След напиването му, на тръгване той пристъпва към мен и ме хапе. Каква вулгарна нужда е пък тази? Напоследък изостави разговорите за Бога, стана болшевик, лектор по сталинизъм. И продължава да идва и да ме хапе…

Кой е опорочил това нещастно същество? – то не е било никъде, освен в Русия. Та където и да е, то носи своята родна атмосфера – една ужасяваща глутница от бесове, които крещят думи от Пушкин, Блок, Достоевски, Маяковски, цитати от Ленин.

Кому е нужно всичко това, освен на руснака, да се хвали, да дотяга и да заплашва света. Ако това е от полза, човек не би пропуснал да го вземе. Ако дори за самия руски човек е от полза, щеше да е налице резултат някакъв – но там, в душата на този нещастен човек, грозотата се наслагва всеки ден.

Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. От 30 години крещи за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде? Защо русинът отрече с новата си материалистическа идеология (по-право религия) дара Божий, именно защото му липсва. Та дарът Божий наистина не съществува за русина и у русина, и той излишно бе задължен и обременен с Него от властническата руска църква. Дарът Божий изисква боязън и смирение, а русинът е годен за животински страх и дързост.

„Ради Христа“ – казва вярващият русин, прекръства се, убива с нож заспалия си приятел, взема му часовника и заминава. Продава часовника, напива се и плаче неудържимо за приятеля си, за да се похвали с него, със сълзите си, с „голямата“ си съвест, да се похвали, и то пред целия свят, със своята мерзост, с безкрайната си богата „душевна“ амплитуда. Това е огромното туловище на руския ихтиозавър с мъничка глава – ехидна и зла.

„За Сталин!“ – казва сегашният русин, взима ти венчалния пръстен и часовника и заминава без изражение, без срам, без злина дори. Среща другиго, който се оказва без часовник. Русинът изважда десет часовника, които цъкат весело и безразборно в шепите му, и предлага настойчиво, с дълбоко осъзната добронамереност, да си избере който желае часовник. Трогателно! Горкият русин, той няма друго съзнание, освен на обиран и обирач. Между тези две фази стои неизбежното напиване – бързо, стихийно „до чертого“. Тогава той заплашва, хвали се и безутешно плаче.

Един пиян руски войник между граждани и деца желаеше и той да види мач на едно игрище. Беше някак мил и добродушен – младежката обстановка го радваше или спомняше за далечните му близки. Някакъв особен началник го забеляза и сурово му заповяда да се прибере (навярно). Войникът се посмути, изрече нещо неразбираемо, засрамен и недоволен…

Чуха се няколко изстрела. Началникът прибра пистолета си и бързо отмина. Там, на мястото си, смутеният пиян войник лежеше в кръв, потръпващ със същата усмивка на смутен и посрамен пред децата.

Децата, децата… те останаха с широко отворени очи, яркият ден нахлу в зениците им и след доста време очите им се замрежиха от сълзи.

Духът, плътта и същината на Русия е Толстой. Аристократ, мужик, граф. Християнин, който мрази Бога и човека от сатанинска гордост! Богаташ, който не е дал никому повече от 5 копейки, и то срещу целуване на ръка. Въздържател и вегетарианец, дълбоко и всестранно порочен, всмукал в себе си цялата земна жизненост, лишен абсолютно от небесен дар, този „човек“ стана писател с чудовищна упоритост от завист към Шекспир, Сервантес и… Омир (дори), от завист към Новия завет и лично към Христос – този човек изгради своето литературно дело – евангелието на безлюбието и омразата, които той извлече от руската и (от) своята душа и вмени тези скрижали на русина за вечни времена.

Познавам лично всички комунистически водачи и деятели, мога да изброя имената им. Зная ги през целия им живот. Те са стотици и хиляди тук и в провинцията: съученици, колеги, познати, приятели и неприятели, дори и лоши, умни и глупави, но те всички си приличаха в едно – не работеха, не обичаха да работят. Ненавиждаха всяко нещо, което трябваше да мине през ръцете им, та дори и чашата вино. За труда говореха намръщени и усилено търсеха някакъв по-дълбок смисъл в тази дума, която произнасяха като име на скъп покойник (със свръхестествен страх), който ще възкръсне и ще съди и живи, и мъртви. Плетяха стихове и оди от тази дума, плашеха себе си и задължаваха другите с нея. Бяха готови да убиват невярващите в „труда“, тези, които си гледаха работата и от обич и скромност се стесняваха да говорят за нея. Мисля дори, че те ненавиждаха работниците и трудолюбивите като прахосници на тази свята дума и като свои изобличители. Те не дружаха с тях, а с истинските ленивци и симпатични безделници. И днес, управляващи, те са същите, със същата фанатична ревност към своя Бог „труда“, и понеже е светотатство да се трудиш от удоволствие, от радост и за пари, направиха труда насилствен и безплатен, а те станаха негови жреци.






Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. librarian - "Няма по-зловещо от това да чуете от устата на комунист думата мир"
08.04.2022 15:09
Да бе, да! Те колко "Мир" са изстреляли в Космоса!! :-):-)
:-):-)
цитирай
2. vacsine - Точно и ясно.
08.04.2022 15:16
Точно и ясно.
цитирай
3. germantiger - бешков е бил нацист денациф...
08.04.2022 16:42
бешков е бил нацист

денацификация на тая литература :)

сега ше прочета предполагам духовития в неговия си стил текст
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления за тази публикация-диагноза на руската душа, Мартине!
08.04.2022 16:49
Великият Илия Бешков е казал цялата Истина! Просто няма какво да се добави, приятелю.
цитирай
5. zlika - "Няма по-зловещо от това да чуете от устата на комунист думата мир"
08.04.2022 18:54
Другарю nkf. Някъде четох (цитирам по памет), че в последните 80 години САЩ са запалили 245 войни по цял свят, а вие още продължавате да виете като вуци "комунисти, та комунисти".

45 години комунизъм и 30 години дермокрация, та това са 2/3, а ви още виете ли, виете...
цитирай
6. librarian - Чааааакайте, чакайте!!
08.04.2022 19:30
zlika написа:
Другарю nkf. Някъде четох (цитирам по памет), че в последните 80 години САЩ са запалили 245 войни по цял свят, а вие още продължавате да виете като вуци "комунисти, та комунисти".

45 години комунизъм и 30 години дермокрация, та това са 2/3, а ви още виете ли, виете...

Това са били "специализирани операции", а не войни! И резултатите са ясни и неоспорими: ВСЕКИ ОТ "ПОСТРАДАЛИТЕ" ОТ ВЕЛИКИТЕ :-) СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ С ОХОТА СА НЕ САМО СЪГЛАСНИ ДА ЖИВЕЯТ В ДЪРЖАВАТА НА "УБИЙЦИТЕ", А И ГО ПРАВЯТ И ТО С МИЛИОНИ!! В "МИРОТВОРЧЕСКА" РУСИЯ КОЛКО ЕМИГРИРАТ, ММММММММММ?? :-):-):-)
Смея се на "ммммммм", а не на въпроса! А и той е риторичен!!
цитирай
7. nkf - Другарю nkf. Някъде четох (цитирам ...
08.04.2022 19:33
zlika написа:
Другарю nkf. Някъде четох (цитирам по памет), че в последните 80 години САЩ са запалили 245 войни по цял свят, а вие още продължавате да виете като вуци "комунисти, та комунисти".

45 години комунизъм и 30 години дермокрация, та това са 2/3, а ви още виете ли, виете...

Много избирателно четеш, дедо попе, ако въобще четеш. САЩ не могат да се сравняват с любимата ти майчица-курва расия, щото тая твоя любима разия само за 20-ти век, до сега, до нападението й над Украйна е водила 64 войни, като носи пряка отговорност за избухването на двете големи световни войни. Туй по повод войните. Комунизмът в България не си е отишъл, а битува - и ти си пример за това; пример са извисяващите се паметници МОЧА и фактът, че нямаше декомунизация. Дедо попе, слабичък си в главата, и ти липсва много. А и не се позовавай много-много на паметта си, защото люде със слаб ум, няма как да имат силна памет.
цитирай
8. germantiger - ВЕЛИКО
08.04.2022 19:51
Кому е нужно всичко това, освен на руснака, да се хвали, да дотяга и да заплашва света. Ако това е от полза, човек не би пропуснал да го вземе. Ако дори за самия руски човек е от полза, щеше да е налице резултат някакъв – но там, в душата на този нещастен човек, грозотата се наслагва всеки ден.

Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние.

Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо
цитирай
9. germantiger - НИКОГА НЕ СЪМ ПРЕДПОЛАГАЛ, ЧЕ БЕ...
08.04.2022 19:53
НИКОГА НЕ СЪМ ПРЕДПОЛАГАЛ, ЧЕ БЕШКОВ Е ПИСАЛ ПОДОБЕН ТЕКСТ

истините в негио са проникновени и ги споделям

изключително попадение мартине
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523614
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031