Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2022 01:06 - Руският фокус с македонския заек
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3593 Коментари: 13 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         

          Ще издържи ли теста интелигентност и здраво чувство за национален интерес българското общество.

                                                    ***

       Македония е жестока травма в националното съзнание на България и поради това винаги, когато тази тема по някаква причина е на дневен ред, възпалява чувства, които често са и трудно определими, но пък не рядко навлизащи в полето на откровената глупост. Всеки честен човек, който поне малко е започнат с българската история знае, че „проблемът Македония“ е създаден съвсем целенасочено от две държави, имащи великодържавни, шовинистични доктрини: на първо място това е русия и на второ място – сърбия. В руската имперска канцелария за пръв път през 1885 г. се пръква идеята за „македонска националност“, напълно различна от Българите. Руските консули в Солун са онези имперски служители, които официално започват да прокарват на терен тази политика. Едва после сърбия започва да прокарва подобни политики.

Това е руският фокус на Балканите. Първо като трик, залъгва България и държи колективното българско съзнание канализирано и целенасочено в определена точка, както е изгодно за кремъл. Второ, като действие – вади от цилиндъра поредното зайче/проблемче.

Защо русия прави това? Ами много просто: русия няма и никога не е имала интерес ВЪОБЩЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРИЯ, тъй като е пречка по пътя й към Босфора и Цариград. Само че Европа и конкретно Англия не позволиха на русия да направи България задунайска губерния, та русия не може да изпълни тънкото си планче да се настани на мястото на османската империя след 1878 г.
Разбира се, русия не се нуждае от голяма –тоест в естествените си граници – България, а още по-малко пък от силна България. Така русия подходи хитро и коварно и на базата на райхщадското споразумение с Австрия, разкъса България на пет части като тя –русия – първа се облагодетелства с този акт, давайки на Румъния Добруджа като компенсация за това, че ѝ отнема Бесарабия.  Разкъсана България ще се фокусира към обединението си, неизбежно влизайки във войни със съседите си. Войни, които трудно би спечелила, особено срещу всички. Така България остава изолирана, в неприятелско обкръжение, изтощена, с нерешени проблеми, немислеща за просперитет и развитие, живееща в режим на ментална жертва, нещо което се е превърнало едва ли не в манталитет за доста Българи.

            Смятам това за достатъчна прелюдия.

 

                                     Какво става сега?

 

            Понастоящем алтерегото на ДПС и далечен пълномощник на Кремъл, Слави Трифонов и така наречената му партия, напуснаха управленската коалиция с довода М-А-К-Е-Д-О-Н-И-Я. Според тях, а и според платените и служещи на Москва тукашници, готвела се била ИЗМЯНА, при това национална. Така грухна и тежката – в буквалния смисъл на думата – артилерия Праси Каракачанов. По подобен начин и с руски акцент изквичаха още много „патриоти“. Появи се фикусът Генчовска, за която малцина в България въобще разбраха, че съществува нежели, че е министър на външните работи и наговори чудовищни тъпизми, които е срамно да бъдат цитирани.
Разни пастьозни депутати на Славчо обясниха, че премиерът Кирил Петков водел ПАРАЛЕЛНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, различна от тази на МВнР и за доказателство показа някаква надраскана хартия от локум.  Боже, що за идиоти са тези!? Все си мислех, че след Борисов и шайката му шебеци не може да има по-голямо дъно! А то можело! Славчо и тълпата му кючеклии явно нямат дъно!

Освен потресаващо некадърни и неуки Славчовците са и лоши лъжци, което със сигурност се дължи на ниския интелект. Едва ли има (поне така искам да вярвам) човек, извън групата на страдащите в някаква степен от идиотия, който да е повярвал, че Славуца напуска правителството точно заради Македония.

Истината е доста по-различна; и тази истина се вижда ясно като червения задник на покачен нависоко макак. Причината е, че от Москва подръпнаха агентурата си в лицето на ДПС и ГЕРБ, а ДПС пък дръпна прислужника си Славчо. Е, ясно е, че прима „патриотът“ няма как да каже, че заказчикът на действието му е някъде в спаската кула.

 

Защо обаче русия действа така? Отговорът има поне две измерения: Първото, най-важното, критичното е, че България се изплъзва от руската енергийна зависимост. Апропо, днес експериментално се пуска азерски газ през интерконектора с Гърция. Газ който е по-евтин от този на „Газпром“. Освен това, настоящото правителство явно няма никакви намерения да подписва нов договор с „Газпром“, а по всичко личи, че има такова за доставка на американски NLG, плюс възможностите за доставка на газ от Египет, Израел и Алжир, а това ще означава реална диверсификация. Проблемът за Москва е, че чрез газовия и енергиен монопол тя упражняваше и пряк икономически и политически контрол над България. Страшно е да се изрежда какви икономически активи в България са в руски ръце! Тази енергийна зависимост е основната среда за ендемичната корупция в България, слабост на институциите, отрицателната селекция на политическия елит и слабото развитие на страната като цяло, изоставаща дори от Румъния. Освен газа, текат и последните две години на руския петрол за България.

Падането на енергийната примка е истинската причина москва да активира кученцата си. Без съмнение опитът страната да бъде хвърлена в тотален хаос, ще продължи и ще се разширява откъм инструментариум. Да видим какво ще стане в следващите дни!

 

                    Сега, конкретният казус с Македония накратко.

 

        Първо, Генчовска и славчовците са тъпи селяндури, които не са чели Конституцията и съответно не знаят, че: „Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и ВЪНШНАТА политика на страната в съответствие с Конституцията и законите“: че „Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър – председатели и министри“; че „Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея.“ Поради тази причина, казаните от Славчовците тъпотии, че Кирил Петков водел ПАРАЛЕЛНА на Генчовска и МВнР ПОЛИТИКА Е СТРАХОВИТА ТЪПОТИЯ, която няма нищо общо с конституционната уредба.  Външната политика се ръководи и осъществява от Министерски съвет, а политиката на МС се ръководи и координира от Министър-председателя. Генчовска не може и няма как да има своя политика, а Петков негова! Изобщо е трудно да се каже какво точно прави фикусът Генчовска през шестте месеца на министерстването си.

 

Второ, „Френското“ предложение за Македония НЕ Е ФРЕНСКО, а е на Европейския съюз. Понастоящем Франция е председател на ЕС и това предложение е изработено и съгласувано от ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ, 27 на брой, включително и България. В разработването на предложението на ЕС участват и български дипломати и фикусът Генчовска и лакеят Славчо ТРЯБВА да знаят това. Те го знаят, но съзнателно лъжат! Лъжат и онези, които говорят за някакво „Френско предложение“, а в случай, че не лъжат, значи са тъпи, неуки и си позволяват да говорят за неща, от които нищо не разбират. Нормално, сред пишман патриотите – русороби е пълно именно с такива.

 

Трето, настоящото македонско правителство реално се е съгласило с предложението на ЕС, то и за това руско-сръбската пета колона в Скопие, в лицето на сърбомана Мицкоски, скочи с пяна на уста и с кански рев да обяснява как предложението на ЕС щяло да унищожи Македония, как било предателство и т.н. Интересно, със същите лозунги, по същото време скочиха и тукашните руски патриоти, уж България да бранят! Повече от ясно е, кой има интерес Македония да не започне преговори за ЕС и да продължава да поддържа там яростната българофобия, разбира се русия и сърбия!

 

Четвърто, естествено, че Македония с тази българофобия не може да стане член на ЕС и никой няма да я пусне в ЕС. Един от учредителните актове на ЕС е Маастрихсткият договор, който е част от основната правна база, която през 1993 година трансформира Европейската икономическа общност в Европейски съюз. В този договор има изрични критерии за защита на човешките права и превенция от дискриминация, които задължително се спазват от всички държави-членки, а кандидатите за членство задължително трябва да изпълнят тези критерии. Ако някой си въобразява, че ЕС ще направи компромис с тези базови acquis communautaire, значи познанията му за това какво е ЕС, как функционира и въобще какво е модерния свят, са като на циганче за Евклидовата геометрия.

В Македония знаят отлично, че ЕС, защитавайки своите базисни правни принципи, няма как да направи „малко компромисче“ специално за тях; знаят, че позицията на ЕС е в синхрон с българския интерес и затова волю-неволю се съгласиха да включат Българите като конституционен народ и да се заемат с премахването на дискриминацията и перманентната медийна българофобска кампания. Знаят отлично, че в преговорната рамка ЕС е заложил самите български искания като част от процеса на преговори.

 

Въпросът с езика и включването на Българите в конституцията на Македония.

Езиковият въпрос, в своя ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ, беше решен по един много добър начин още през 1999 г., когато се подписа българо-македонската декларация на срещата между тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. Въпросът беше решен с формулата „официални езици на страните според конституциите им“. Политиката, неуважаеми пишман-патриотчета и русопоклонници, не решава филологически спороветя решава политически спорове. Това, че България подписва акт, който е и на кодифицираната езикова норма на ответната страна, според конституцията ѝ, не означава, че признава македонския език за отделен. Нищо от това не променя научното становище на филолозите ( с изключение на тези от москва), че настоящият македонски език е кодифицирана локална норма на българския език. За пример мога да посоча холандския и фламандския езици. Фламандският език е реално диалект, локална норма на холандския език в Белгия, в регион Фландрия, той не е отделен език. Един фламандец от Антверпен и холандец Амстердам се разбират чудесно, макар и фламандецът да говори малко странно, провинциално, с повече архаични думи. В Белгия обаче официално този диалект се нарича фламандски език и е официален държавен език наред с френския и немския. Тази официална формулировка, породена от политическата и държавна реалност обаче не променя филологическото разбиране, че фламандския си е вид холандски диалект и реално не е отделен език.

Така, въпросът с езика между Македония и България реално отдавна е решен – и на политическо, и на филологическо ниво. Преговорите за членство в ЕС изобщо не засягат и няма как да засягат тепърва въпроса с езика. Проблемът с език е поредната дървена близалка-залъгалка за умствено недоразвитите тукашни пишман патриоти.

 

Българите и вписването им в конституцията на Македония.

Издига се в България глас, че ако Българите бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония, значи се правило признание, че Българите са малцинство там и по този начин отстъпваме от историческата истина, че македонците са именно Българи. В този смисъл се провикна и Славчо учиндолски.

Признавам, че това е може би най-сериозното възражение на пишман патриотите, а и не само.  

Наистина, възражението идва от една справедлива позиция, дори романтична сама по себе си, но напълно безперспективна, а в сферата на реалната политика - напълно безсмислена.

Политиката се базира на реалности, а не на голи желания. Наистина, преди 80 години мнозинството от населението в Македония се идентифицираше и само се възприемаше като Българи. Сега, мнозинството там се определя като македонци. Тези два факта са като воденични камъни, те са реалност – едната реалност е преди 80 години, а другата е сега. Как вписването на Българите в конституцията на Македония ще промени тези два факта, тези две реалности?
Ако не бъдат вписани Българите в конституцията, това ще промени ли реалността, че мнозинството от населението в Повардарието се самоидентифицира като македонци (каквото и да значи това)? Простият отговор е НЕ!

Вписването на Българите в македонската конституция не ги прави малцинство, както славуца си въобразява или по-скоро целенасочено лъже. Прави ги ДЪРЖАВОТВОРЕН НАРОД в Македония. Надявам се, че все пак се прави разлика между държавотворен народ и малцинство, защото това са две различни категории, включително и в правен смисъл., Правя една вметка, че конституционната уредба на Македония, особено в преамбюла и особено с колективните права на държавотворните народи, е пример за правен примитивизъм и трибализъм в конституционализма. Подобни дивашки конституционни уредби (без извинение) май се срещат основно в Африка, но и там са рядкост. Това обаче към настоящият момент няма съществено значение за нас.

Веднъж вписани в конституцията, Българите ще получат права и квоти в трите вида власти, плюс местната власт, а там, където Българите са преобладаващи, официалният български език става задължителен. При вписване на Българите в конституцията дискриминацията срещу тях става невъзможна, плюс че това е императивно изискване на самия ЕС. Когато правата на Българите в Македония са признати правно, гарантирани конституционно и от правната рамка на ЕС, тогава значително ще намалее страхът на не малко хора там свободно да се декларират като Българи. Точно страхът от дискриминация и репресии е причината от 100.000 души с български паспорти едва 3-4 хиляди да се обявят официално за такива. Да, защото и до ден-днешен да си се декларирал като Българин в Македония ти гарантира стъжняване на живота.

Тези са реалностите! Така че – да, Българите трябва да бъдат вписани в конституцията на Македония и от това има интерес както България, така и самите македонски Българи. Има интерес и ЕС, тъй като това ще нормализира отношенията между България и Македония.

Единствените, които нямат интерес от това са: сърбия, русия и…унгария.

 

Случаят Унгария.

Унгария начело с Орбан е най-проруската, пропутинска държава в ЕС. Орбан отдавна е на каишка в КГБ/ФСБ и един от основните му тъмни ангажименти към престъпния режим в русия е пране на руски мръсни пари. Във външнополитически аспект обслужва кремъл като крепи абсолютно корумпирания руски марионетен режим в република сръбска в Босна, който режим заплашва Босна с разпад и нова криза на Балканите. Освен това, здраво крепи напълно банкрутиралият (и в чисто финансов план) режим на вучич в сърбия. Сърбия, която открито е деградирала до ниво на китайски икономически бантустан и завършена руска колония! В Македония Орбан поддържа жестоката медийна българофобия, тъй като унгарски медийни компании, собственост на близки до Орбан олигарски, са абсолютни монополисти на медийния пазар в Македония.

 

Да, имаме силни врагове, врагове, които искат да препънат България в стратегическите ѝ интереси и затова чрез тукашната си пета колона отново правят стария фокус с Македонското зайче. Този път обаче няма да успеят, още повече, че този път България не е сама, а е с ЕС и най- вече – ВЕЛИКИТЕ СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ. Наистина е хубаво, че липсата на качествен политически елит поне се компенсира от това, че поне главните интереси на България в региона съвпадат с тези на САЩ.

 Много е важно в този момент поне мнозинството от Българите да подходят интелигентно по въпроса и да успеят да различат истинския интерес на страната от лъжливите внушения на пишман-патриотарите, които са на издръжка на руските служби.




Гласувай:
14



1. krumbelosvet - .
21.06.2022 06:51
.
цитирай
2. krumbelosvet - Да
21.06.2022 06:55
Пълно е с руски таласъми в нечии западни мозъци.
цитирай
3. notfun - мартин, това е най добрият анализ, по 'тънкия' Въпрос, който, аз,предлагам , да се копира..
21.06.2022 08:01
!

Веднъж вписани в конституцията, Българите ще получат права и квоти в трите вида власти, плюс местната власт, а там, където Българите са преобладаващи, официалният български език става задължителен. При вписване на Българите в конституцията дискриминацията срещу тях става невъзможна, плюс че това е императивно изискване на самия ЕС. Когато правата на Българите в Македония са признати правно, гарантирани конституционно и от правната рамка на ЕС, тогава значително ще намалее страхът на не малко хора там свободно да се декларират като Българи. Точно страхът от дискриминация и репресии е причината от 100.000 души с български паспорти едва 3-4 хиляди да се обявят официално за такива. Да, защото и до ден-днешен да си се декларирал като Българин в Македония ти гарантира стъжняване на живота.

Тези са реалностите! Така че – да, Българите трябва да бъдат вписани в конституцията на Македония и от това има интерес както България, така и самите македонски Българи. Има интерес и ЕС, тъй като това ще нормализира отношенията между България и Македония.Веднъж вписани в конституцията, Българите ще получат права и квоти в трите вида власти, плюс местната власт, а там, където Българите са преобладаващи, официалният български език става задължителен. При вписване на Българите в конституцията дискриминацията срещу тях става невъзможна, плюс че това е императивно изискване на самия ЕС. Когато правата на Българите в Македония са признати правно, гарантирани конституционно и от правната рамка на ЕС, тогава значително ще намалее страхът на не малко хора там свободно да се декларират като Българи. Точно страхът от дискриминация и репресии е причината от 100.000 души с български паспорти едва 3-4 хиляди да се обявят официално за такива. Да, защото и до ден-днешен да си се декларирал като Българин в Македония ти гарантира стъжн Веднъж вписани в конституцията, Българите ще получат права и квоти в трите вида власти, плюс местната власт, а там, където Българите са преобладаващи, официалният бъ
цитирай
4. dobrodan - Обзалагам се, че от Македония занапред
21.06.2022 09:39
ще получаваме само подигравки. Пуснем ли ги или не, това ще е.
Ние там какъв стратегически интерес имаме, че не го заблязвам?
Като влезе Македония в ЕС, руската имперска политика ще я оттрежат като с нож?
Не на ЕС, ами на САЩ щат да станат, все тая.
Какво печелим ние?
Срам и присмех.
Гаранция - Франция. Стара българска поговорка.
И на Украйна бяха гарантирали едни работи. Там в момента са текнали едни гаранции - ум да ти зайде.
Докато нямаме грам самоуважение, ще ни правят на дроб-сарма който и когато си поиска.
Толкова плюнка по нас никой никога досега не беше сипвал, колкото бившите ни братя.
Не знам за теб, на мен вече ми писна от геополитика. България има един-единствен интерес - българите да се чувствуват хора, а не храсти в гората.
Ако се чудиш защо ЕС напира за Македония толкова, прегледай пътя на дрогата.
Две граници по-малко. Което е доста смешно, виждал съм границата на Македония с Албания. Такава просто няма:).
Това е мое мнение и не искам да предизвиквам спорове.
Ако не ти допада, изтрий го, нямам нищо против.
цитирай
5. notfun - ...мозъкът на братята македонци''...се промива,яко...
21.06.2022 10:03
от СЪЩИТЕ тези, ЧЕРВЕНИ ВАМПИРИ.както,и в родната България..
/ ето, наблюдавам, и ти, реагираш така, плитко, краси...
извинявай.с Емоции, не се прави..Политика ,и €кономика )

инак, по късно, ще дам, и аз, за ОНЗИ КОКАИН, де ''изчезна''..
в Путландия / и родният МУ, Петербург..

https://www.svobodnaevropa/a/31859844.html
цитирай
6. laval - Подкрепям
21.06.2022 10:16
напълно.
цитирай
7. nkf - Пълно е с руски таласъми в нечии з...
22.06.2022 16:03
krumbelosvet написа:
Пълно е с руски таласъми в нечии западни мозъци.

Проблемът при вас, източняците, е, че изобщо нямате мозък!
цитирай
8. nkf - ! Благодаря, Юлия! Определено ...
22.06.2022 16:10
[quote=notfun] !
Благодаря, Юлия! Определено може да се напише по-добре и по-подробно, но специално за второто, би било трудно за четене. Затова аз се опитвах да бъда кратък, стремейки да обхвана максимална част от проблема "Македония". Главното обаче, което ме стимулира да напиша горния текст е, потресающите глупости и лъжи, които се наговориха по тази тема, включително и от вече напълно саморазкрилия чалгаджия, тъпанар, малоумник, мръсник, лъжец и депесарска /руска/ подлога славуца учиндолска!
цитирай
9. nkf - ще получаваме само подигравки. ...
22.06.2022 16:17
dobrodan написа:
ще получаваме само подигравки. Пуснем ли ги или не, това ще е.
Ние там какъв стратегически интерес имаме, че не го заблязвам?
Като влезе Македония в ЕС, руската имперска политика ще я оттрежат като с нож?
Не на ЕС, ами на САЩ щат да станат, все тая.
Какво печелим ние?
Срам и присмех.
Гаранция - Франция. Стара българска поговорка.
И на Украйна бяха гарантирали едни работи. Там в момента са текнали едни гаранции - ум да ти зайде.
Докато нямаме грам самоуважение, ще ни правят на дроб-сарма който и когато си поиска.
Толкова плюнка по нас никой никога досега не беше сипвал, колкото бившите ни братя.
Не знам за теб, на мен вече ми писна от геополитика. България има един-единствен интерес - българите да се чувствуват хора, а не храсти в гората.
Ако се чудиш защо ЕС напира за Македония толкова, прегледай пътя на дрогата.
Две граници по-малко. Което е доста смешно, виждал съм границата на Македония с Албания. Такава просто няма:).
Това е мое мнение и не искам да предизвиквам спорове.
Ако не ти допада, изтрий го, нямам нищо против.

Имаме огромен стратегически интерес, първият е коридор номер 8, с който свързваме Черно море и Адриатика; вторият интерес - или наравно с първия - защитата на Българите в Македония; третият интерес - разкъсване на пряката връзка между сърбия и гърция. Тези три са напълно достатъчни. Руската политика ще бъде отрязана - а и тя бива рязана - по друг начин, но евроинтеграцията е единия от механизмите за ограничаване на русия. Ако ти е писнало от геополитика, занимавай се с приятни за теб неща. Емоциите са хубаво нещо, но само когато са контролирани, иначе никак не е добре. Другото, което си писал за уважение, дрога, в стил "искаме мир и любов" не мога да коментирам.
цитирай
10. nkf - от СЪЩИТЕ тези, ЧЕРВЕНИ ВАМПИРИ. ...
22.06.2022 16:18
notfun написа:
от СЪЩИТЕ тези, ЧЕРВЕНИ ВАМПИРИ.както,и в родната България..
/ ето, наблюдавам, и ти, реагираш така, плитко, краси...
извинявай.с Емоции, не се прави..Политика ,и €кономика )

инак, по късно, ще дам, и аз, за ОНЗИ КОКАИН, де ''изчезна''..
в Путландия / и родният МУ, Петербург..

https://wwwropa/a/31859844

Бих казал, че промиването на мозъците в Македония е в някаква степен по-тежко, отколкото в България.
цитирай
11. nkf - напълно. Благодаря!
22.06.2022 16:20
laval написа:
напълно.

Благодаря!
цитирай
12. batogo - !!!:))) Точно, детайно, ясно и истинно изложение, Мартине!
29.06.2022 15:17
Напълно подкрепям доводите и изводите ти, приятелю! Македония е здраво окупирана от руски, сръбски и македонски червени сатрапи, които по всякакъв начин препятстват пълноценното развитие на отношенията между нашите две държави и приемането на Македония и Албания в ЕС, защото са наясно, че това ще лиши окончателно от каквото и да е влияние на Балканите!
Чест и почитания!
цитирай
13. nkf - Напълно подкрепям доводите и из...
29.06.2022 17:22
batogo написа:
Напълно подкрепям доводите и изводите ти, приятелю! Македония е здраво окупирана от руски, сръбски и македонски червени сатрапи, които по всякакъв начин препятстват пълноценното развитие на отношенията между нашите две държави и приемането на Македония и Албания в ЕС, защото са наясно, че това ще лиши окончателно от каквото и да е влияние на Балканите!
Чест и почитания!

Да, сръбското, а това значи и руското влияние в Македония е много силно. Сега обаче, след решението на нашия парламент, топката е в полето на македонците, от тях зависи накъде ще поемат, макар че друг шанс освен ЕС нямат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522942
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031