Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06 15:26 - Ден на Ботев и музика в неделя следобед
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1079 Коментари: 18 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Няма да занимавам скромното число читатели на моя блог с празни от съдържание и банални клишета за величието на Ботев и загиналите за свободата и величието на България, но просто ще споделя някои размисли за този наш държавник. Впрочем свободата и величието не са клишета, а екзистенциална необходимост и в този смисъл не става дума за комплексарска патриотарщина, а за осъзнатост на национална общност с идеал, цел и смисъл за съществуване. Освен това – да! Ботев е държавник, а не просто поет и революционер! Странно е обаче, че никой, никъде и никога не казва, че Ботев е държавник. Поне аз не съм чул или прочел такова нещо.

    С този кратък увод очертавам и посочвам същността на съвсем краткото изложение на темата ми днес. Повтарям ги пак: свободата и величието на България и държавникът Ботев.

       Понятието Свобода се интерпретира и разбира своеобразно, според личностното положение, нравственост, капацитет и ум на всяка една персона. За това тя може да има безброй тълкувания, които в различна степен биха били валидни и едновременно с това невалидни. Все пак, старите класици от античността са дали проницателно определение на това що е то Свободата. Ще синтезирам и парафразирам накратко онова, което вече е определено и изяснено. Свободата е естествено състояние на човека и източникът на това състояние е в един друг план на битието, който източник бива осезаван само с най-фините възприятия на човека. Този източник реализира себе си именно чрез свободата и от тук става ясно защо на знамената на революцията е изписано „Свобода или смърт“, разбира се има разни варианти на тази сентенция.

Понеже свободата е естествена, то и нейното упражняване е все така естествено, неотменимо и иманентно съдържателно. От тук започва и идеята на естественото право. Тъй като свободата е естествена, то нея никой никога не може да я отнеме – тя е състояние на духа; тя е чувство и емоция; тя е самото битие. Един човек може да чувства свободата дори и в затвор. Човек обаче обикновено сам слага ограничения на свободата, с оглед на това, покварената му природа да не се възползва от това естествено състояние. Това е резултат на осъзнаване. Да, свободата за да се появи и бъде осветена, преди това просветлен трябва да бъде умът, който да я осъзнае и интегрира в себе си. Проблемът идва от това, че покварената природа на човека се възползва еднакво добре и от благородната цел да се опази и да не се злоупотреби със свободата.

Така се появила юридическата мисъл и поглед в търсенето на баланс, чрез регулацията на отношенията. Показателно за това е класическите сентенции, като: „Правата на индивида свършват там, където започват правата на друг индивид“ и „Задължение да не се вреди никому“. Сиреч, Свободата на личността свършва там, където започва свободата на друга личност и забрана да се нарушава/вреди на чуждата свобода.

Свободата бидейки естествено състояние и чувство, то нейното нарушаване води до появата на феномена „Зависимост“. Дерогирането на зависимостта води до независимост и възстановяване на накърненото естествено състояние на свобода.

Именно на независимостта Ботев е посветил годините на младия си живот, и то не независимост лична, а национална и държавна. Ботев лична свобода е имал, напълно неограничена при това. Лично свободни са били и всички негови съратници и революционери от онова време. Не по-малко свободни са били и всички останали Българи. Онова, което е липсвало е било независимо българско царство, тоест -  държава.

Само независимата държава дава пълна възможност за изявата на колективните способности и качества на нацията, да покаже тя на какво е способна и да развие до край своите таланти. Постигането на това, разкрива величието на човешкия гений. Величието се проявява далеч не само в някакви грандиозни политически или военни драми, но преди всичко в познанието на битието, културата, рафинирането на личностите и усъвършенстването им, в достойнството и морала; в смелостта да отстояваш всичко онова, което е автентично твое и постиженията си; да бъдеш щастлив и честит в живота си, макар и щастието да е от онези твърде субективни и относителни категории.

България може да бъде само и единствено велика, защото това е реалната й историческа съдба. Ние не може да бъдем други. Ние не сме нация и държава, която може да си битува в категорията обикновени и посредствени. Нека си дадем сметка, че българските земи са география на цивилизационно зараждане и развитие, доказано датиращи от около 8 000 години преди новата ера. Българските земи са ядрото на европейската цивилизация и един от центровете й. Всичко това не е само и единствено музеен експонат или архитектурен и фолклорен артефакт, а човешка реалност, съществуваща и до днес. Това не е случайно и трябва да говори нещо или най-малкото трябва да ни накара да се замислим.

 

Да, Ботев е искал, както и самият Левски, и Раковски, и Волов, и Стамболов, и Захари, и Ангел Кънчев, и… независима българска държава. Точно затова той е държавник.

В крайна сметка нека осъзнаем, че революцията в онези времена не е имал никаква друга цел. Дори с поетическият си талант Ботев е изявявал, декларирал тази цел и идеал – независима България.

Нашата държава България или както официалните историци я определят като Трета българска държава има своите Бащи-основатели, и те не са един и двама.

image
imageimage

Петима от тях обаче са самият фундамент на Третата българска държава и имената им са: Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов и Захари Стоянов. Те са опората и фундамента, върху които впоследствие е поставено всичко. Имената на тези наши герои трябва да бъдат на най-големите и важни улици и площади на градовете ни, техните паметници на най-важните и видни места, а ликовете им всяко едно училище, учреждение и институция.

    За съжаление обаче имената, ликовете и делата на Ботев, Захари, Апостола, Раковски, Стамболов са нетърпими за една част от днешните Българи. Нетърпими са и даже омразни, но омразата е някак си тайна, ако и напоследък да изригва съвсем откровено. Защо обаче са нетърпими и омразни? Отговорът е, разбира се, психологически и нравствен. Една част от Българите харесват байтошовото, андрешковското, Саночопансовско и байганьовското амплоа. Нима не е вярно, че разбирания, „мъдрости“ и „поуки“ от типа на: „Да се снижим, докато отмине бурята“, „Барабар Петко с мъжете“, „От нас нищо не зависи“, „Ние сме малки“, „Не е наша работа“, „Тука е така“, „Нищо не може да се направи“, „Срещу ръжен не се рита“, „Няма държава“ и т.н. са напълно несъвместими с духовете, умовете, нрава, идеалите и делата на Раковски, Ботев и Левски? Биха ли били Лвески, Ботев и Раковски тези, които са, ако се „снижаваха, докато отмине бурята“, ако смяатаха, че „Ние сме малки“, че „Не е наша работа“, че „Срещу ръжен не се рита“, че са „Барабар Петко с мъжете“, че „От нас нищо не зависи“? Не, разбира се, биха били никому неизвестни мрънкачи и обикновени битовисти, навъртащи се покрай зелето и ракията, байтошовци и бойкоборисовци.

Не, те не само не се снижаваха, докато отмине бурята – Те създаваха бури; те ритаха срещу ръжена и то не само османския ръжен, но и срещу руския; всичко беше тяхна работа – не само свободата на България, но и на Италия, Гърция, Сърбия, че и русия; със сигурност не бяха барабар Петковци, а бяха мъже. Дали са смятали себе си за малки, преценете сами! Та, няма как байтошо и андрешко да харесват Ботев и Левски и няма как дълбоко в себе си да не ги ненавиждат.

     Появиха се обаче и други одиозни персони, плюещи по нашите възрожденци и революционери и с особена страст правещи това срещу Раковски, Ботев и Левски.

Да, слюноотделящите не са много, единици са, но са силно неприятни, особено с  претенцията си да бъдат някакви „морални корективи“, носители на „истината“ и „обществени водачи“. Един такъв наскоро нарече нашите възрожденци „въшльовци“, а друг обяви Раковски, Левски, Ботев и т.н. за бандити, престъпници и изобщо някакви комунисти и т.н. Други, уж силно вцърковени и вярващи,, кълнат Раковски, Ботев, Левски, Стамболов, Захари, Кънчев и т.н., че били масони и безбожници.

Сега, нещата стоят по следния начин. Първо, въшльо е онзи фалшив полковник, който си позволи да нарече по този начин възрожденците ни. Второ, Ботев, Левски, Раковски и т.н. не са имали за цел световна пролетарска революция, а възстановяване на българската държава и добруването на българската нация – тоест те са националисти. Трето, да, почти всички са масони и темелите на третата българска държава са просвещенско-масонски и това е лесно доказуем факт! Нима обаче не са именно такива на практика всички съвременни държави? Левски виждаше модел за изграждането на една независима България в просвещенските идеали, реализирани в САЩ и Франция, но и в модела на Швейцария. С кого бяха свързани нашите революционери? Нима не с Гарбилади, с „Млада Полша“ и „Млада Италия“? А какво е революционното движение на Гърция „Филики етерия“? Да бъдем равни с другите европейски народи не е демагогия, а наш, възрожденски идеал.

Теократичните феодални империи останаха в миналото. Е, има една, която все още мърда и трови света, но тя ще отде на бунището на историята.

                          image

За финал. Днес ви предлагам три музикални етюда в духа на неделните дни. Те разбира се имат връзка с темата и съм ги подредил така, че да подредят нравствено-етичните обектите предмет на днешната медитация и съзерцание.


Гласувай:
101. 4u4ulana - Стамболов и Захарий вбесяват жа...
02.06 15:41
Стамболов и Захарий вбесяват жалките путиноиди.Такива като Стоянчо от Две могили.
цитирай
2. blog13 - Тъй като не знам, дали си разрешил ...
02.06 15:51
Тъй като не знам, дали си разрешил коментарите, евентуално след одобрението ти, прочетох само първия абзац. И ако ми публикуваш коментара, ти обещавам да прочета цялото парче.

Та значи. Ботев не е държавник. Е е две други неща:

1. Булевард в София.

2. Анархист. Т.е. антидържавник.
цитирай
3. nkf - Стамболов и Захарий вбесяват жа...
02.06 16:17
4u4ulana написа:
Стамболов и Захарий вбесяват жалките путиноиди.Такива като Стоянчо от Две могили.

Така е, вбесяват ги, макар че не съм сигурен кой е Стоянчо от две могили.
цитирай
4. nkf - Тъй като не знам, дали си разрешил ...
02.06 16:18
blog13 написа:
Тъй като не знам, дали си разрешил коментарите, евентуално след одобрението ти, прочетох само първия абзац. И ако ми публикуваш коментара, ти обещавам да прочета цялото парче.

Та значи. Ботев не е държавник. Е е две други неща:

1. Булевард в София.

2. Анархист. Т.е. антидържавник.

Няма смисъл да четеш, ще те заболи глава. Остави четенето за някой следващ живот, сега наблягай на хапването и футбола.
цитирай
5. belkana - Към брата си
02.06 17:15
Мечти мрачни, мисли бурни

са разпнали душа млада;

ах, ръка си кой ще турне

на туй сърце, дето страда?Никой, никой! То не знае

нито радост, ни свобода;

а безумно как играе

в отзив на плач из народа!Често, брате, скришом плача

над народен гроб печален;

но, кажи ми, що да тача

в тоя мъртъв свят коварен?
цитирай
6. vencivaleri1951 - "Без Ботев няма България! " На тази робска земя" той стана небе
02.06 18:55
, което да я огрява и оплодява-самата нея и "свободния и дух" НА ТЕЗИ КОИТО Я РАБОТЯТ Той не пожела да направи повече, защото няма по велико нещо от това да превърнеш въздишките му в стих, плача му в песен и страданието му в подвиг и саможертва И в най облачните и бурни дни, България ще има звоето слънце-Ботев"
Париж 1939 г Из есе на Илия Бешков за Ботев
И не мисля, че Ботев е държавник -той е знаме с което добър държавник може да поведе към добруване нещастната ни от векове държава. Великолепен автор е и Вазов, но толкова нескопосен висш администратор -за държавник да не говорим.
Единици са емоционалните лидери , които да поведат с успех народ Аз знам един , но ти няма да го признаеш-Фидел Пък и там емоцията ли взима връх , или артистичността

За "великите ни гени" Само в РФССР има над 120 малки народа Имал съм колеги и познати от тях Без изключение, всеки от тях имаше страхотна история за страна, народ и т н Били са големи, могъщи, цивилизовани , но.... И винаги имеаше едно Но , след което нямаше нищо Разбира се тези малки народи-общности, не могат по никакъв начин да се сравняват с нас-ние си имаме биографията на силна и просветена някога държава, разнесла това просвещение на големи територии и численост От един момент обаче почваме да се свличаме и не сме и спрели
По време на това "свличане" може би най доброто , което сме направили е да не сме си мръднали пръста да спасим Левски и Ботев Оставяме единият сам, другият с шепа луди като него глави да погинат, че да имаме хора, които да ни правят горди-в добрия смисъл на думата
Бяха ли останали живи, да сме ги стъпкали, както не един поборник Стамболов също е икона сред революционерите ни, а и не лош поет какво се случва с него, как приключва живота му, не са ли танцували българи след смърта му? Ами ако не "Дядото" а Ботев бе направил партията на бузлуджа/има право на това като никой друг/ какво щеше да говориш днес за него? Бъди здрав !
цитирай
7. nkf - vencivaleri1951, В текста по-горе ...
02.06 20:21
vencivaleri1951, В текста по-горе съм обяснил защо Ботев е държавник, а не просто поет и революционер. Сега ще допълня, че фактът на неговото революционно дело също показва недвусмислено, че е държавник, защото българската национална революция си има цел - възстановяването на българската държава. Това е заложено в Глава 1-ва на Устава на БРЦК, а Ботев е бил член на БРЦК. Нещо повече - Ботев е бил член на изпълнителния орган на БРЦК или както е конституирано в Устава - в Правителството. Как да не е държавник, държавник е и още как. Отделен е въпросът, че дейността му е за БРЦК и въобще за революцията е политическа дейност, така че Ботев е и политик, в което не само, че няма нищо лошо и осъдително, но това е висша и благородна дейност. Нали разбираш, че само завършени мръсници, идиоти и тотални илитерати могат да твърдят, че "политиката е мръсна работа", не е. Колкото до Вазов, изобщо смятам, че не бива да бъде сравняван с Ботев по ред причини, за които тук няма да говоря. Апропо, държавност и администрация не са тъждествени, ако и второто да е част от първото, по същият начин гумата на автомобила не е същото като самия автомобил!
Четеш поста ми като дявола Евангелието. Никъде не съм използвал формулата "велики гени". Гените не могат да бъдат велики или по-малко велики. Гените са контекст, те са ветрило от възможности и имат отношение към психиката, макар тя самата да не е производна нито на гените, нито н амозъка. Контекстуалността на гените дават възможност за постижения в определена степен и област или области, разбира се тези способности е необходимо да бъдат активирани и канализирани, нещо което вече е относимо към средата и обществената кондиция, сиреч - политиката! Една ремарка: защо от евреите и германците става отлични финансисти и учени, а от поляците не / разбира се с цялката условност на обобщението/? Сега вече стигаме до и до обяснението защо 120 народа на руската федерация, воглаве със самите руснаци са на този мизерен хал и то не само към настоящият
цитирай
8. nkf - момент, а от векове. Отговорът тук е ...
02.06 20:34
момент, а от векове. Отговорът тук е несамо генетика, а и политически режим, който действа не само като спирачка пред разгръщането на потенциалите на онези народи, но и системно унищожава тези потенциали. Затова и всяка тиранична система, отнемаща полето на свобода у индивидите се смята още от античността за изродена и е обречена на гибел. Това за сетен път ще сполети русия. Не отричам качествата на населенията на русия, каквито и да са те, но- пак повтарям - под краката ни - от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Адриатика има доказан най-малко 8 000 годишен културен и цивилизационен пласт и това не е без значение, а ясно следва да си дадем сметка. Тук няма място нито за самовъзвеличаване, нито за нихилизъм и самопринизяване. Тук не става въпрос за расизъм, шовинизъм и т.н., а за фактически констатации със съответните обосновани изводи. После, не е вярно, че Левски е бил "оставен", по въпроса вече има достатъчно данни, че е имало опити за неговото освобождаване. Тази нихилистична лъжа, която ти повтори тук, е натрапвана от най-яростния български враг - русия. Нека не забравяме, че активна роля в обесването на Дякона има игнатиев, тоест официална русия. Това също е доказан исторически факт. За "свличането" си прав, но уточнявам, че става дума за периода след 1944 г. докъм края на 90-те. Не знам защо Ботев е щял да основе "Б"КП, ако... Няма ако: Ботев не е комунист, а и в историята няма ако.
цитирай
9. getmans1 - Моят принцип за коментар по подобни дати е да изчакам да се оттече блоговата ефория ...
02.06 21:48
... Тази вечер ще постна една статия на самият Ботев от 1875г. и тя е точно в контекста на написаното от теб в постинга.
цитирай
10. blog13 - Тъй като не знам, дали си разрешил ...
02.06 22:17
nkf написа:
blog13 написа:
Тъй като не знам, дали си разрешил коментарите, евентуално след одобрението ти, прочетох само първия абзац. И ако ми публикуваш коментара, ти обещавам да прочета цялото парче.

Та значи. Ботев не е държавник. Е е две други неща:

1. Булевард в София.

2. Анархист. Т.е. антидържавник.

Няма смисъл да четеш, ще те заболи глава. Остави четенето за някой следващ живот, сега наблягай на хапването и футбола.


Няма смисъл да те чета тебе. Ако искаш можеш да се пробваш и да ми подадеш, най-доброто си умотворение, да го прочета. И от това ще ми стане, ясно, дали съм загубил нещо, като не съм те чел или напротив.

Ама тука като гледам и в тоя твой коментар, как лекомислено ме набеждаваш, без да ме познаваш, че наблягам на хапването и футбола, става съвсем ясно, че е загуба на време, да те чета. Какво требва да значи комбинацията от хапване и футбол - гледане на футбол. Щото футболът е спорт. Наблягането на футбола, трябва да означава игра на футбол. Т.е. усилия физически.

Е да ама аз футбол не гледам. И на хапването не наблягам, а винаги съм го ограничавал. Даже често гладувам.

Човек дето ги ръси такива, смело и безотоговорно, по-добре да не се занимава с Ботев.
цитирай
11. vencivaleri1951 - написал си хубав за деня текс-защо го разваляш с коментар
02.06 22:31

Смятах , че тези два последователни дни 1 и 2ри юни би трябвало да сме някак си единодушни в позитивната си нагласа Ти явно си чакал противостоене и като го няма
сам търсиш такова Вадиш старата дъвка за граф Игнатиев и се превиш по осведомен и от Антим и от Стамболов например Те двамата предлагат Игнатиев за княз български
Българите правят триумф послещайки по целия път до двореца след откриването на паметника на Шипка
Какъв оже да бъде приносът на Игнатиев за присъда на когото и да е Той е посланик на победена държава , с малка канцелария консул, помощник дипломат и двама технически сътрудници Легациите на съюзниците на Османската империя наброяват десетки дипломати и служители Отношението на султана към тях е съвсем различно от това към руските представители Да Игнатиев има личен авторитет, но той не е се дължи, че е руснак, а кадърен човек
Ходотайствал е за няколко българи с успех За Левски не е и дори да е бил помолен , най-вероятно е щял да откаже Дори днес в 27 щата на САЩ Левски би получил смъртна присъда-умишлено убийство, с цел прикриване опит за грабеж. Как да се пледира снизсходителен състав Ти би ли разбрал подобно снисхождение, ако жертва е детето ти-а ратаят е имал родители и близки. След Ботев , поет ми е Вапцаров И двамата съм ги наизустил Тук в блога съм търсил вина в ЦК на компартията , че го вкарват на позиция, която е силно рискова за живота му, а и е бил абсолютен лаик като революционер Мъчно ми е за него, но никога не съм оспорил перфектността на присъдата му Не знам дали знаеш, но Вапцаров няма ребиалитация и по време на соца-няма за какво да се хване юрист да обжалва присъдата С левси нещата не стоят другояче Един път имаме криминално престъпление където съставът е без алтернатива и второ , междаме го като лидер на готвен въоръжен бунт срещу османската империя-съставаът също без алтернатива. как Игнатиев ще ходотайства за левски-нали веднага ще го попитат защо руснаците екзекутират Разин и пугачов, като преди това дори ги унижават
цитирай
12. vencivaleri1951 - И към гетовия коментар , и по скоро заради променливата му емоционалност, а от там и
02.06 22:43
нагласа. Имам два тома със статии на Ботев . сериозна работоспособност за времето в което списва вестник ще намерим статии които бият предишни или ще бъдат бити от следващи Когато казах, че не го виждам като държавник именно това имах предвид, че Ботев бързо преминава от меланхолия къмманиакални настроения-не прави изключение от много големи автори Ще чакам и аз гетьовата статия и ще постна статия , която я бие то това е и причината освен прокомунистическите му публикации, на останалата проза да не се обръща толкова внимание в творчеството му-останалото го оставят за специалисти
цитирай
13. nkf - vencivaleri1951, Никакво прот...
02.06 23:59
vencivaleri1951, Никакво противопоставяне не съм очаквал, а още по-малко пък съм търсил. Казусът "Граф Игнатиев" е "стара дъвка" само по отношение на календарната датировка, но не и в смисъла на историческата истина, която е непреходна и няма дата. Споменах, че са налице документи, подписани от самия Игнатиев, които безспорно сочат неговото пряко участие - разбира се чрез въздействие върху османските власти, в екзекуцията на Левски. Свидетелствата за Игнатиевата съпричастност са изложени в дипломатически документи - доклади към Горчаков, който в онова време е пряк началник на Игнатиев, тъй като е външен министър на руската империя. Тези документални доказателства са обект на изучаване и публикуване от настоящи историци в България. Тук нещата са безспорни, защото всичко е черно на бяло. Не са верни и другите ти твърдения, а именно, че Игнатиев едва ли не е някакъв незначителен посланик в Цариград, без влияние. Точно обратното е - Игнатиев е имал огромно влияние включително и върху самия султан. Кой, ако не Игнатиев, инициира уволнението на великия везир по повод овобождението на българските свещеници? Да имаш влиянието да премахнеш цял везир малко влияние ли е, как ти се струва. Второто ти невярно твърдение, че Левски е обесен за убийството на чирака. Венци, това са пълни глупости!!! Сега поне има достатъчно литература по въпроса и достъпна документация с автентични текстове. Е, те всъщност причините за обесването на Левски са известни от доста десетилетия, но явно за теб са тайна. Левски е осъден и екзекутиран за организиране на бунт срещу държавата най-общо казано в нарушение на тогава действащия османски наказателен закон. За убийство на човек османското законодателство не е предвиждало смъртно наказание. Освен това, Левски не го съди съд, а комисия и това е видно съвсем ясно от известните, отдавна обнародвани и достъпни протоколи от заседанията на тази комисия. Особеното в случая е, че самата комисия не издава присъда, а предлага наказание, което обаче следва да
цитирай
14. nkf - се постанови със султанско ираде ...
03.06 00:18
се постанови със султанско ираде или нещо като указ /макар указ да не е точно определение в този случай/. Левски е бил сериозен проблем за русия и за това си има причини. Впрочем не само Левски, но въобще БРЦК и идеята за българска революция. И няма как да е по друг начин, след като русия се превръща в жандармът на Европа, пазителката на контрареволюцията, особено след Виенският конгрес и 1848 г. Към това като добавим и завоевателните й амбиции на Балканите и стремежа към овладяване на Проливите, става ясно, че всякакви български революционери, целящи независима българска държава, както Левски е целял, са меко казано крайно нежелани от нея. Освен това, колко антагонистичен спрямо руската империя, монархия и империализъм може да е един републиканец, волтерианец, конституционалист и либерал като Левски? Ами такива републиканци като него в тогавашна русия са ги пращали в сибирските каторги, ако не са ги бесели директно. Русия, която смазва унгарската революция на Кошут и Петьофи ще се церемони с Левски, хайде де! Да, процесът срещу Левски и неговото убийство е нагледен пример за това, че твърде често интересите на русия и на османската империя са съвпадали. Това разбира се не е учудващо и осъдително, а е нормално в междудържавните отношения. Проблемът е за нас, че комай една част от нас не знаят българския интерес и кой ни е враг; не знаят и исторически факти - българска история.
цитирай
15. nkf - нагласа. Имам два тома със статии на ...
03.06 00:29
vencivaleri1951 написа:
нагласа. Имам два тома със статии на Ботев . сериозна работоспособност за времето в което списва вестник ще намерим статии които бият предишни или ще бъдат бити от следващи Когато казах, че не го виждам като държавник именно това имах предвид, че Ботев бързо преминава от меланхолия къмманиакални настроения-не прави изключение от много големи автори Ще чакам и аз гетьовата статия и ще постна статия , която я бие то това е и причината освен прокомунистическите му публикации, на останалата проза да не се обръща толкова внимание в творчеството му-останалото го оставят за специалисти

Пак бъркаш щатите! Ботев има известни проблеми, които могат да се окачествят като психически. Люшканията от униние или меланхолия както казваш към екзалтация са признак на цикофрения, но аз все пак не съм специалист психиатър и не мога да кажа със сигурност дали такава диагноза е оправдана или не. Неговото психическо състояние обаче няма отношение към реалната му битност именно на държавник. Аз посочих защо той е именно такъв. Мога да дам примери с не един и двама държавници с меко казано маниакални характеристики. Мога да дам примери и с държавници с умствена изостаналост - някаква степен на идиотия. Да кажа, че руския цар александър трети е малоумен и е с лека форма на олигофрения, сиреч той е дебил. Английският крал Джордж трети е имал проблеми с паметта и до края на дните си не успял да научи английски, друг е въпросът, че и не е стоял много-много в Англия. А какво да кажем за маниаци като ленин и сталин?
цитирай
16. nkf - Тъй като не знам, дали си разрешил ...
03.06 00:36
blog13 написа:
nkf написа:
blog13 написа:
Тъй като не знам, дали си разрешил коментарите, евентуално след одобрението ти, прочетох само първия абзац. И ако ми публикуваш коментара, ти обещавам да прочета цялото парче.

Та значи. Ботев не е държавник. Е е две други неща:

1. Булевард в София.

2. Анархист. Т.е. антидържавник.

Няма смисъл да четеш, ще те заболи глава. Остави четенето за някой следващ живот, сега наблягай на хапването и футбола.


Няма смисъл да те чета тебе. Ако искаш можеш да се пробваш и да ми подадеш, най-доброто си умотворение, да го прочета. И от това ще ми стане, ясно, дали съм загубил нещо, като не съм те чел или напротив.

Ама тука като гледам и в тоя твой коментар, как лекомислено ме набеждаваш, без да ме познаваш, че наблягам на хапването и футбола, става съвсем ясно, че е загуба на време, да те чета. Какво требва да значи комбинацията от хапване и футбол - гледане на футбол. Щото футболът е спорт. Наблягането на футбола, трябва да означава игра на футбол. Т.е. усилия физически.

Е да ама аз футбол не гледам. И на хапването не наблягам, а винаги съм го ограничавал. Даже често гладувам.

Човек дето ги ръси такива, смело и безотоговорно, по-добре да не се занимава с Ботев.

Че кой те кара да ме четеш? Освен това не виждам някъде да съм ти искал мнението или съвета с какво точно да се занимавам и с какво не! Не разбирам и защо си изпаднал в заблуждение, че си някакъв фактор в личния ми блог и аз трябва да се ангажирам с това да ти доказвам нещо си. Да, самочувствието ти е за завиждане, но лично аз не понасям глупци. И накрая един непоискан, но задължителен съвет: избягвай блога ми!
цитирай
17. blog13 - И накрая един непоискан, но задъ...
03.06 10:40
nkf написа:
И накрая един непоискан, но задължителен съвет: избягвай блога ми!Аз го избягвам. По принцип немам нужда, да чета некой, който се е спекъл, че некой може да му отговори и по тоя начин да нарани, егото му, което е култивирано от тъпите му родители, които са го разглезили ненужно още от малък. Тва тука, все пак е форум. Не си Достоевски, не си Хемингуей или Артър Конан Дойл. Немам необходимост, да си губя времето с всеки комплексар.

В случая, те погледнах, щото твърдиш, че Ботев бил държавник. Викам си, тоя чак толко ли е тъп, та не знае, че Ботев е булевард в София?
цитирай
18. nkf - blog13, Глупецо, когнитивният ти ...
03.06 12:31
blog13, Глупецо, когнитивният ти дисонанс е разбираем и не може да бъде осъждан, моралната ти недостатъчност обаче - не! Очевидно не избягваш блога ми, щом посред нощ висиш в него и демонстрираш тъпотата си. Разбира се, че само си чувал за Достоевски, Хемингуей и Дойл, но само си чувал. Очевидно е, че книгите са само елемент от интериора на дупката, в която живееш, но не и твоя осъзната духовна и интелектуална потребност. В противен случай не би страдал от липса на елементарни познания по граматика, правопис, пунктуация и логика. Няма какво смислено да кажеш, камо ли да ми ... отговориш. Наблягай на хапването и футбола в този живот, пък за следващите... С това приключвам диалога си с теб и слагам край на неграмотното ти графоманство тук, глупецо!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2613319
Постинги: 409
Коментари: 3924
Гласове: 20647
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031