Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06 17:25 - Критика към професор Дайнов и няколко думи за българските национални символи
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 1489 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             Напоследък професор Евгений Дайнов развива из разни медии тезата, че в нито един момент след 1878 г. мнозинството Българи не са искали да живеят по европейски правила и съответно България да е като останалите европейски държави. Въпреки това, обаче, добавя професорът, едно просветено малцинство Българи – добавя, че понякога надхвърля дори половината Българи – във времето системно и упорито е въвеждало европейски правила. Цитатът е по памет, но съм убеден, че цитирам точно автора на коментираната теза.

      На пръв поглед, особено от специфична днешна гледна точка, професор Дайнов е прав, но твърде относителна е неговата правота и със сигурност не може да бъде валидно разпростряна назад в историческото време. Освен това, необходима е дефиниция на това що е „европейски правила“, но за съжаление такава Дайнов не дава.

    Критиката си на Дайновата теза ще започна с едно съществено изяснение, което – струва ми се – напоследък се губи от внимание. Става дума за това, че в историята на хората всички промени, иновации, въведения и лидерство са достояния на малцина, а понякога на единици. В този смисъл е напълно нормално просветените и водачите да са малцинство. Поне в началото. Не е възможно цяла една популация или народ да бъдат адекватни и възприемчиви както към някаква нова идея, така и към въвеждането й, а още по-малко пък цялата популация/народ да е лидер. Ето защо винаги има елит посредствени; благород и народ, аристокрация и паплач. Така, в Япония, Турция, Корея и някои други незападни държави модернизацията/европеизацията е наложена дори насила от малобройни елити. В редица страни на Европа модернизацията също е наложена насила и с много кръв: било то по времето на Реформацията, било то по времето на революциите /холандска, английска, френска/, било то от самия Наполеон Бонапарте. Ако на някого термините паплач, посредствени, народ и т.н. звучат обидно, моля да озапти егото си. И така…

        Професор Дайнов не дава пояснение и какво точно означава „Българите да искат да живеят по европейски“. Исторически погледнато на този въпрос е даден отговор и то без обструкции още в самото начало на 19-ти век, когато на Балканите – първо сред гърците, а веднага след това сред Българите, а впоследствие и сред румънците – идват идеите на просвещението, но тук наречени „Възраждане“, макар че в контекста на Западна Европа с термина „Възраждане“ или Ренесанс да се означава една предхождаща епоха. Да, за българският елит от началото и средата на 19-ти век не е имало абсолютно никакво колебание за принадлежност към Европа. Да, тогава също е имало български елит, състоящ се и от богати търговци, занаятчии, рентиери, но и от учители, книжовници, учени, филолози, писатели, поети, издатели, хора държавници като Левски, Раковски, Ботев, Стамболов и т.н. Както казах: цялото наше Възраждане е част от общоевропейското Просвещение.

След 1878 г. българското княжество, а по-късно царство, е уредено изцяло по европейски образец: Конституционна монархия, с парламенти закони напълно в духа на онази либерална епоха на националните държави, нациите, конституционализма, националния суверенитет, правовата държава, буржоазно общество, частна собственост и капитализъм. Ето и някои много конкретни примера:

Търновската Конституция е реципирана от белгийската и е една от най-либералните за времето си; българската парична единица Лев е именувана по холандските Льовенталери, въпреки че е имало спорове в тогавашния Парламент дали да не се именува Франк; гербовете на княжество и после царство България са изработени по модела на кралство Белгия и кралство Нидерландия. Всъщност, ако бяхме възстановили средновековния български герб, той досущ щеше да бъде като английския и датския.

Флагът на България е изработен в духа на същото онова Просвещение – трикольор, само че хоризонтален. Има, разбира се, определена специфика, но за нея сега няма да говоря.

Градовете на България бяха проектирани изградени изцяло по европейски образец. Това и до днес е видно в центровете и старите части на българските градове. Впрочем, тези части и до днес са най-красивите. София е проектирана като Виена; старата част на Бургас е като Верона, а на Русе са му казвали „Малката Виена“. В този дух може да се продължи и за Варна, и Пловдив, и Плевен, Свищов и т.н.

Четящият Българин от 19 и началото на 20-ти век особено му е допадала френската литература и за това свидетелстват многократните преиздавания на френските класици. Същите са преиздавани не веднъж и по времето на социализма, което също е показателно. Достатъчни са примерите с Балзак и Юго, както и Данте с неговата „Божествена комедия“ /лично притежавам издание от края на 19-ти век/.

Какво да се каже за образованието на нашите предци? Погледнем ли биографиите на нашите изтъкнати исторически личности, а след 1878 г. и на известните ни държавни мъже ще видим, че те в смразяващото си мнозинство са получили образованието си в Париж, Берлин, Виена, Гренобъл, Женева, Цюрих, Рим, Хайделберг, неколцина в Лондон, „Робърт колеж“.

По времето на социализма, когато България, заедно с другите окупирани от съветска русия европейски държави, беше поставена в неестествена за нея геополитическа орбита, а именно евразийската и се оказа от лошата страна на „Желязната завеса“ не прекъсна общуването и контактите с Европа, макар и да бяха силно редуцирани поради диктата на кремъл. Дори може да се каже, че през 70-те и 80-те години имаше своеобразно засилване на контактите със Западна Германия и Италия.

След краха на комунистическия режим през 1989 г. и буквално 4-5 годишното абсурдно лутане на част от българския политически елит – главно представителите на най-свързаните с кремъл комунисти, политико-общественото решение за пътя на България към ЕС и НАТО със смразяващо мнозинство. Дори за БСП беше невъзможно да избегне този консенсус. Няма нормално мислещ и отговорен човек, Българин, който да не си дава сметка какво означава за България пълноценната политическа, икономическа и обществена свързаност на страната ни с останалата част на Европа и колко жизнено важно е това. В тази връзка ще изясня, че България стана член на НАТО и ЕС не защото някакви тайни, конспиративно сили, ръководени от злия чичко Сорос, Соломон Паси и ЦРУ с измама са вкарали страната там, а защото огромната част от Българите искаха това. Ако мнозинството Българи не желаеха членство в НАТО и ЕС, това нямаше да се случи. Това е видно и до ден-днешен, тъй като членството на България в ЕС се радва на одобрението на над 70-75 % от Българите. За сравнение, нека погледнем сърбия и сърбите - там картината е огледална на българската, там над 80 % от сърбите не желаят ЕС, а НАТО още по-малко. Ето защо и сърбия не може да стане член на тези организации и няма да стане.
Всъщност тези почти двадесет години членство на България в ЕС промениха толкова много страната в позитивна насока, че вече много неща се приемат като даденост. Не си даваме реална сметка, че България се е враснала до такава степен в политическата, икономическата и социална тъкан на днешна Европа, че е една естествена органична част. В крайна сметка немските полицаи и „Фронтекс“ не пазят Европа някъде около Будапеща или Загреб, а на Малко Търново.

 

         Та, за какво точно тогава говори професор Дайнов? Разбира се, той говори – убеден съм в това – за две неща: Първото е обстоятелството, че ГЕРБ спечелиха изборите и 2 недовършената съдебна реформа. Да, прав е в негодуванието и фрустрацията си, но тези два силно неприятни факта от нашата действителност далеч не означават, че мнозинството Българи не желаели да живеят по европейски. Тук даже няма място за хипотезата желание-нежелание: Българите живеят по европейски, и то не от сега. Кое от онова, което е иманентна част на Европа/ЕС и на съвременната цивилизация не желаят Българите? Нима не желаят свободата на словото или не желаят свободата на пътуване; не желаят свободата да получат образование, където искат; не желаят свободата на търговията и комфорта на изобилния потребителски пазар, отдавна забравили за недоимъка и мизерията на социализма; не желаят частната собственост; не желаят обществената свобода; не желаят сигурността и обстоятелството, че България, както и други страни от Централна Европа са едни от най-сигурните и спокойни в света? Може би Българите не желаят финансовата и икономическа стабилност и устойчив стопански растеж на България / за сведение към средата на 2024 г. БВП на България наближава 110 милиарда долара по номинал, а спестяванията в Банките са над 80 милиарда по груби изчисления/. Кое от всичко това Българите в мнозинството си не желаят според професор Дайнов? Да, има политически кръгове, които не желаят съдебна реформа, защото ще трябва да влязат в затвора. Да, има московска агентура и разни заблудени овце, които следват идиотската пропаганда които не искат Еврозона и не искат Шенген, защото просто не влиза в интересите на Москва България окончателно и изцяло да се интегрира в ЕС. Извинявам се много на професора, но тези не са мнозинството Българи, а все таки онези 15-тина % радикални идиоти, които винаги ги е имало, но далеч не винаги са били така гласовити и са получавали толкова широка трибуна. А и далеч не винаги мнозинството Българи е било отдадено на следващата комфорта пасивност и луксозна незаинтересуваност, както сега. Въпреки това, от тази моя скромна трибуна, бих искал да уверя професор Дайнов, че неизбежно ще се случат няколко неща: Съдебната реформа ще бъде факт и ще има хора в затворите; България ще стане член на Еврозоната и ще приеме еврото – ако не през 2025-та, то през 2026-та със сигурност – просто икономическата логика и интерес на страната го изискват; България ще влезе в Шенген и по суша до края на тази година. Нека професорът не се тюхка за неща, които не са реален проблем. Необходима ни е повече съзнателност, защото в противен случай – сънят на съзнанието ражда чудовища. 
Гласувай:
101. getmans1 - Е. Дайнов ...
14.06 19:17
... напоследък взе да ми става по-трудно разбираем, все едно застинал във времето от преди около двадесет години. По негово признание, събира се една групичка интелектуалци която да "подсигури" ББ и ГЕРБ с "идеологическа основа", където остава последният мохикан. Тя, групата, се разпада разбирайки, че ББ залага на политика с по малко идеология и този остана каточе ли "безработен" /не в смисъла без работа въобще/ и от тогава се залута съвсем.

Иначе, и аз без да съм си създал лично мнение директно от извора си мисля, че не прав ако така мисли за българите и Европа.
Разбира се, че нашето Възраждане е привнесено от Европа, търговията е прокарала пътя мнозина са търгували а още по-престижно е било да се изучат децата там.
Дръгият път е малко по-заобиколен и затова и с по-особено "особености" е пътя през ... Русия, който пак стига до Европата.

Между самите "възрожденци" какт сме ги признали а, и из между национал-революционерите ни е имало различия във възгледите им за бъдещето и пътя на развите на бъдещата държава България.
цитирай
2. petgrig - Дайнов е пич,
14.06 19:24
макар че често внася повече драма в приказките си.
Мястото ни е в ЕС и в НАТО и който говори обратното е чисто и просто национален предател.
И да, връщане назад няма колкото и това да се иска на някои. Ще има единствено ПЪЛНА интеграция с Шенген и еврото.
И путин и русия ще бъдат победени - никой да не си прави илюзии за обратното.
цитирай
3. belkana - Аз също не мога да се съглася с теза,
14.06 22:22
че българите не са гледали към Европа. Даже напротив.
Истина е , че по време на Възраждането, училищни настоятелства изпращат студенти както в Русия, така и във Виена и Прага... Дори и ако погледнем в литературата от онова време, ще видим много повече възхита към Европа. Дори смятам, че и при социализма българите бяха убедени, че европейците на запад живеят по-добре, животът им е уреден по-добре и т.н.
Винаги ми е било странно не особено доброто отношение към руското образование например. И чак сега разбирам защо.
Изобщо българите са по-малко фанатизирани, по-трезви, но конформисти...
цитирай
4. vladtepes - За проф. Дайнов
18.06 17:34
Проф. Дайнов е виден представител на популярното в България научно направление дървена философия.
цитирай
5. nkf - Проф. Дайнов е виден представител ...
19.06 00:43
vladtepes написа:
Проф. Дайнов е виден представител на популярното в България научно направление дървена философия.

Със сигурност не може да се сравнява с теб. Ти си академик в областта на дърводърдорстването и приказването на абсурдни глупости.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2612720
Постинги: 408
Коментари: 3924
Гласове: 20641
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031